Evenimentul a fost marcat la Botoşani de către un grup al Colegiului Naţional AT Laurian, care au realizat pe Pietonalul Unirii inimi în inimi, în semn de solidaritate faţă de persoanele care au acest sindrom. Totodată, în cadrul Zilei Mondiale a Sindromului Down, Teatrul Mihai Eminescu va găzdui în după amiaza zilei de 21 martie 2011, un spectacol caritabil sub egida „Nu trece pe lângă mine indiferent”.
Ziua Mondială a Sindromului Down este marcată la Botoşani pentru al şaselea an consecutiv, în condiţiile în care la nivel judeţean, au fost diagnosticaţi ca fiind purtători ai acestui sindrom 150 de copii cu vârste între 0 şi 18 ani precum şi aproximativ 80 de adulţi. Statistica a fost prezentată în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul Direcţiei de Sănătate Publică, la care au participat şi reprezentanţi ai Asociaţiei Părinţilor care au Copii cu Sindrom Down dar şi un medic de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie. “
Suntem bucuroşi, noi, ca părinţi, că este primul an când Ministerul Sănătăţii celebrează această zi şi sperăm ca în comunitatea botoşăneană să rămână întipărită cât de puţin această zi. Este o zi a persoanelor cu Sindromul Down, nu sunt oameni bolnavi, ci cu sindrom Down. Marea majoritate a acestor persoane sunt în familie, pentru că nu există un centru de zi, nu există şcoală adecvată, pentru că ei comunică mai greu, unii au un retard mintal mai accentuat şi atunci au nevoie de o îngrijire specială. Suntem bucuroşi că în ultimul timp sunt acceptaţi în grădiniţe şi şcoli normale, restul în şcoală specială“, a afirmat
Silvia Griciuc (foto dreapta), preşedintele Asociaţiei Părinţilor care au Copii cu Sindrom Down. La nivelul judeţului Botoşani, anual sunt aduşi pe lume în jur de patru bebeluşi care sunt născuţi cu Sindromul Down. Potrivit medicilor cauzele acestei afecţiuni sunt necunoscute dat fiind faptul că nu a fost depistat nici un tratament în acest sens. “
Nu sunt frecvente aceste cazuri. Noi, medicii, considerăm că este o boală genetică. Atunci când se naşte un copil cu Sindrom Down, iar părinţii când primesc informaţia prima dată sunt şocaţi, pentru că implică o înţelegere deosebită a acestei afecţiuni, o grijă şi o îngrijire specială a acestor copii“, a adăugat
Rodica Tănăsache, cadru medical la Maternitatea Botoşani.