Peste 50 de prizonieri din Al Doilea Război Mondial au fost descoperiți într-o comună din județ.
Senatorii au adoptat, luni, un proiect legislativ care prevede instituirea în data de 24 august a Zilei Prizonierilor de Război Români, pentru sacrificiile făcute de aceştia în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Proiectul, iniţiat de parlamentari PSD şi susţinut de un deputat PNL, completează Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, urmând a se institui în data de 24 August Ziua Prizonierilor de Război Români.
Potrivit expunerii de motive, "iniţiativa legislativă prevede instituirea, în ziua de 24 august, a Zilei Prizonierilor de Război Români, pentru sacrificiile făcute de prizonierii de război români din cel de-Al Doilea Război Mondial nevoiţi să suporte ororile şi tratamentul inuman din lagărele de muncă forţată şi pentru devotamentul acestora faţă de România, neacceptând să trădeze patria, în semn de recunoştinţă şi în memoria lor".
În prezent, în legislaţia din România, nu este prevăzută o zi prin care să fie comemorată memoria prizonierilor români din Al Doilea Război Mondial, aşa cum sunt deja instituite prin lege zile naţionale, europene şi internaţionale de comemorare a diferitelor victime ale unor regimuri autoritare şi totalitare, deportaţi, internaţi în lagăre, deţinuţi politici, victime ale Holocaustului, se explică în document.
"În urma documentărilor realizate asupra numărului de persoane persecutate din motive politice de dictatura instaurată de la 6 martie 1945, precum şi a celor deportate în străinătate ori constituite ca prizonieri, numai într-o comună din judeţul Botoşani, respectiv Lunca, au fost identificaţi până în prezent peste 50 de prizonieri din Al Doilea Război Mondial, originari din satele comunei, iar la nivel de ţară numărul acestora poate fi de peste 100.000 de persoane, având în vedere Nota confidenţială întocmită în martie 1945 de către Delegaţia militară a Comisiei Române pentru Aplicarea Armistiţiului, unde se prezintă că între 24 august şi 12 septembrie 1944 sovieticii au dezarmat şi au luat în prizonierat 97.732 de militari români. Alte cercetări ulterioare au concluzionat că este vorba de peste 130.000 de prizonieri",
se precizează în expunerea de motive.
Proiectul va fi dezbătut şi supus votului plenului Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional în acest caz, potrivit agerpres.ro.
(Sursă foto: depositphotos)
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024