Duminică spre amiază a avut loc, în Parcarea BIG din centrul municipiului Botoșani, deschiderea oficială a Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești, un eveniment organizat de către Direcția pentru Agricultură Județeană Botoșani, alături de Instituția Prefectului Botoșani, Consiliul Județean Botoșani și Primăria Municipiului Botoșani.
Directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani, Cristian Delibaș, a fost cel care și-a asumat rolul de gazdă, alături de acesta, în fața unei mulțimi de botoșăneni, aflându-se Marius Budăi, ministrul Muncii, senatorul PSD Lucian Trufin, prefectul Sorin Cornilă, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, dar și Ionică Nechifor, directorul Stațiunii Popăuți.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis salutul premierului Nicolae Ciucă și pe cel al șefului său pe linie de partid, Marcel Ciolacu, fără să îl uite nici pe ministrul Agriculturii, Petre Daea.
”O să împrumut o vorbă de la prietenul nostru, nea Petrică Daea, și o să spun așa: Mulțumim în primul rând truditorilor pământului, mulțumim celor care muncesc și care ne pun pe masă astfel de produse. Vă transmit, de asemenea, salutul premierului Nicolae Ciucă și al președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Mă înclin în fața celor care muncesc, care ne pun pe masă produse tradiționale românești. Nu vreau să îndemn la un boicot, vreau doar să îndemn la a cumpărat produse tradiționale românești și a sprijini truditorii pământului”,
Marius Budăi, ministrul Muncii
Sorin Cornilă i-a asigurat pe producătorii botoșăneni că Instituția Prefectului, alături de Direcția pentru Agricultură Botoșani, caută soluții pentru găsirea unui cadru optim desfacerii produselor la nivel local.
”Vă mărturisesc că sunt încântat de ceea ce am văzut astăzi, în această zi a produselor tradiționale românești. Îi asigur pe producători că suntem conștienți de nevoia unui cadru în care să se poată pune oferta produselor autohtone în fața consumatorilor, un cadru stabil. Port discuții cu domnul director pe această temă de ceva vreme și vrem să venim în sprijinul producătorilor autohtoni pentru a-și vinde cât mai repede și într-un cadru cât mai bun aceste produse, aceste roade ale pământului. Vă asigur de sprijinul Instituției Prefectului și al Guvernului României. Vă doresc spor în activitate și să avem roade bogate. Să mâncăm românește!”,
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani
Cumpărați produse românești, pentru a salva locurile de muncă ale celor care le produc, a fost îndemnul Doinei Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, pentru cei prezenți la târgul organizat astăzi în centrul municipiului Botoșani.
”Dragi botoșăneni, spor la cumpărături astăzi, și nu doar astăzi, ci în fiecare zi. Domnule director, vă felicit pentru această frumoasă zi de toamnă în care ați ales să le arătați încă o dată botoșănenilor noștri ce înseamnă să îți culegi munca de peste an și cât de frumos arată produsele noastre. Noi suntem aici pentru a vă arăta respectul, pentru a vă spune să vă bucurați de roadele muncii dvs., să fiți sănătoși. Vă felicit pe toți! Știți cum se spune: un produs românesc cumpărat, un loc de muncă salvat. Să fim cu toții alături de producătorii noștri locali pentru că sunt cei mai buni din țară și au cele mai bune și cele mai frumoase produse”,
Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani
Cristian Delibaș a apreciat sprijinul autorităților locale și județene la organizarea evenimentului de duminică, de la Consiliul Județean și Prefectură, până la Primăria Municipiului Botoșani.
”În fiecare an am avut sprijinul autorităților județene, Consiliul Județean, un partener care cu unitățile din subordine a fost alături de dvs., Instituția Prefectului, permanent a dat un mesaj de bine pentru tot ceea ce înseamnă produs românesc, Primăria Municipiului Botoșani, prin domnul primar Ionuț Cosmin Andrei, permanent împreună pentru dvs.”,
Cristian Delibaș, directorul DAJ Botoșani
Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a fost apoi invitat să spună ”două cuvinte”, moment în care din mulțime s-au auzit mai multe ”proteste”: ”numai două?!”
”Doar două și ceva despre stadion”, a replicat primarul Cosmin Andrei, imediat primind un răspuns de la o femeie în vârstă: ”Și teatrul, domnule primar, teatrul!”.
”Mulțumesc pentru invitație, felicitări pentru eveniment. Deși a fost un an greu pentru agricultori, iată că suntem azi aici la ediția tradițională, a șasea, a târgului de produse românești. Atâta timp cât vom avea acest târg, atâta timp cât vor fi producătorii aici, vom avea acces la produse de calitate indiferent de câte supermarketuri vor fi în municipiul Botoșani”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
Vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Senatul României, Lucian Trufin, și-a început discursul prin a-l aminti pe colegul său Petre Daea, după care le-a amintit celor prezenți că are o contribuție importantă la inițierea legii Ziua produsului agroalimentar românesc.
”Vă salut, dragi făuritori de hrană, ca să continui în a-l parafraza pe domnul ministru Petre Daea. Sunt bucuros că fac parte dintre inițiatorii legii Ziua produsului agroalimentar românesc. În 2017, împreună cu colegii parlamentari, am inițiat și votat această lege având un singur scop: acela de a promova produsul românesc. Când vorbim despre Botoșani vorbim în primul rând de un județ agrar, un județ care se mândrește cu produse agroalimentare de calitate, sănătoase. Județul Botoșani are singurul produs certificat la nivel european pe o schemă de calitate, vorbim de Cașcavalul de Săveni. Județul Botoșani are sute de produse certificate pe produs național, județul Botoșani are foarte mulți producători agricoli. Suntem aici împreună cu botoșănenii pentru a vă felicita, pentru a ne bucura de produsele dvs. și pentru a vă arăta respectul nostru”,
Lucian Trufin, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Senatul României
Ultimul dintre vorbitori a fost Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți. Acesta a punctat faptul că fermierii au străbătut un an foarte dificil, marcat de secetă, război, dar și de inflația care face din ce în ce mai dificilă supraviețuirea celor care trudesc pentru pământ.
”Anul acesta a fost unul plin de provocări. M-aș și bucurat dacă vă spuneam astăzi cât de bogați am fi fost noi, fermierii, dacă am fi avut un an agricol normal. Iată că anul acesta a trebuit să facem față mai multor provocări: seceta, război la vecini noștri, inflația, prețurile extraordinar de mari care nouă, fermierilor, ni s-au pus ca o piatră pe spate. Și cu toate acestea vă apreciez extraordinar de mult pentru puterea și dăruirea pe care le aveți, pe le știți voi și Dumnezeu. Noi suntem aici ca să vă susținem și sunt convins că la nivelul județului Botoșani există deschidere de a fi susținuți. M-aș bucura până la sfârșitul anului să venim în fața dvs. și să vă spunem că, după această secetă, venim cu un sprijin forfetar pentru dvs. pentru ca anul care vine să aveți curaj să produceți și să ne aducei aceste produse locale pe piața noastră și să facem față supermarketurilor și invaziei de produse care vin din afară. Dumnezeu să vă dea putere, domnilor producători, stimați consumatori, încă o dată vă rog să cumpărați produse locale de ale noastre, sunt și mai sănătoase”,
Ionică Nechifor, directorul Stațiunii Popăuți
La final, Cristian Delibaș le-a înmânat oficialităților buchete de... usturoi din partea Cooperativei Agricole ”Usturoi de Copălău”.
”Usturoiul de Copălău ne dorim să fie al doilea produs certificat în Europa. Așa cum Cașcavalul de Săveni a fost certificat și este un brand al județului și al Europei, pe acest drum aș vrea să meargă și usturoiul de Copălău. Ne dorim să promovăm în continuare acest produs”,
Cristian Delibaș, directorul DAJ Botoșani
”Tot voi, tot voi luați, normal”, s-au auzit imediat din mulțime voci. ”Dați-ne și nouă”, au strigat gospodinele, iar senatorul Lucian Trufin a fost primul care și-a ”donat” buchetul de usturoi. Gestul său a fost urmat apoi de ministrul Muncii, Marius Budăi, primarul Cosmin Andrei, dar și de prefectul Sorin Cornilă.
Procesatorii locali au primit diplome din partea organizatorilor.
Înainte ca organizatorii să apuce să înmâneze diplomele producătorilor locali, ministrul Muncii s-a apropiat de mulțime, el fiind imediat asaltat de întrebări, atenția celor prezenți fiind concentrată în zona în care acesta se afla.
Pentru a-l ”recupera” și a continua acțiunea de decernare a diplomelor, ministrul Muncii a fost solicitat să înmâneze prima diplomă. Marius Budăi s-a conformat, însă apoi s-a reîntors în mulțime.
Alte încercări de a-l aduce pe ministrul Muncii în rândul oficialităților au fos sortite eșecului. Botoșănenii s-au îngrămădit să își spună păsurile. Unii l-au apostrofat pe ministru, alții nu au pierdut prilejul de a se fotografia cu acesta sau de a-l îndemna să facă mai mult pentru pensionari. (Vezi video jos)
„Mica Unire” marcată la Botoșani cu absențe de marcă și apariții surpriză – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 24, 2025
O fetiță din Botoșani internată în spital are nevoie de ajutor: CUM puteți ajuta
Redacția Botoșăneanul
Jan 24, 2025
ACUM: Iftime scriitorul, la ”Botoșăneanul TV” cu ”Eseul carnivor”! – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 24, 2025
ACUM: Oficialitățile și Garda de Onoare adunate în fața Poliției pentru Mica Unire – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 24, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile