Ziua de 29 aprilie devine una a recunoștinței față de ostașii care și-au apărat patria cu arma în mână.
Veteranii de război, puținii ostași care mai supraviețuiesc în zilele noastre, sunt martori ai unui timp greu încercat. Dar sunt mai ales exemple de demnitate, de înaltă ținută morală pentru generațiile de astăzi.
Sâmbătă dimineață, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial s-au desfășurat manifestările dedicate Zilei Veteranilor de Război.
Astfel, în intersecția dintre strada Cuza Vodă și Calea Națională au fost prezenți, pentru a participa la ceremoniile omagiale, militari și cadre în rezervă, oficialități, oameni politici și directori de instituții, consilieri locali și județeni, dar și simpli cetățeni, mulți dintre ei însoțiți de copii.
La ora 10.00, potrivit programului, au avut loc salutul Drapelului de luptă, trecerea în revistă a detașamentului de onoare de către prefectului județului Botoșani și comandantul garnizoanei Botoșani, precum și salutul detașamentului de onoare.
Cei prezenți au asistat apoi la intonarea Imnului Național al României și oficierea serviciului religios.
La festivitate a fost prezent și maior în retragere - veteran de război Ioan Lungu, cel care pe 12 mai va împlini vârsta de 98 de ani.
În alocuțiunea sa, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, colonel în retragere Gheorghe Jalbă, a reamintit sacrificiul suprem al ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă. Dar a vorbit și despre respectul care se cuvine manifestat față de cei care mai trăiesc astăzi printre noi, într-o discreție exemplară.
”Această zi a devenit sărbătoare de cuget și simțire față de cei care în tinerețe, în deplină forță creatoare, au răspuns fără zăbavă chemării patriei în vremuri de mari cumpene, cum au fost cele două conflagrații mondiale. În acest timp de încercări și primejdii pentru unitatea și ființa neamului nostru, au dovedit prin fapte de vitejie că nimic nu poate frânge dorința de a păstra întreaga moștenire de la moși-strămoși. Față de veteranii de război care supraviețuiesc astăzi le păstrăm stima și respectul cuvenite. Ca bravi luptători cu spirit de sacrificiu, ostașii români au fost recunoscuți și elogiați în acele vremuri de specialiști militari străini și de forțele antifasciste”,
colonel în retragere Gheorghe Jalbă, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război
Și prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a reiterat în discursul său faptele de vitejie, sacrificiul și dragostea de țară, valori care au rămas și astăzi în inimile supraviețuitorilor. Veteranii de război sunt un exemplu în societate, adevărate lecții de viață, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.
”Sacrificiile și devotamentul veteranilor de război reprezintă lecții pentru noi, exemple, inspirație. Când vorbim despre patriotism, gândul ne fuge automat la veteranii de război. De la ei putem învăța ce înseamnă dragostea de țară. Uniți sub tricolor, au luptat în condiții pe care nu ni le putem imagina pentru un ideal și au făcut asta cu atâta modestie încât nu poate fi descris în cuvinte, au făcut asta ca pe ceva firesc. Dragostea lor de țară a fost mare, mai mare decât dorul de cei dragi, dragostea pentru mame, soții, iubite, copii. Este datoria noastră să transmitem generațiilor viitoare respectul pentru istoria poporului român și față de moștenirea pe care veteranii de război ne-au lăsat-o. Remarc de asemenea aportul deosebit al Asociației Veteranilor de Război la educarea tinerilor generații și la promovarea cu consecvență a valorilor noastre naționale. Ne gândim astăzi plini de recunoștință la militarii căzuți la datorie, le aducem un omagiu și conștientizăm importanța sacrificiului lor. Admirație și aleasă prețuire!”,
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani
Au urmat apoi depuneri de coroane și jerbe de flori din partea asociațiilor militare, a instituțiilor statului, precum și a partidelor politice (PNL, PSD și USR).
Ceremonialul s-a terminat cu defilarea detașamentului de onoare.
Ziua Veteranilor de Război se marchează în fiecare an, pe 29 aprilie, zi instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi).
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Deputatul Marius Budăi a votat la Curtești alături de soție – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024