Fundația General Grigore Baștan, a prezentat un echipament militar de parașutare BG7M (parașuta principală) și BG3M (parașuta de siguranță), parașute românești, inventate și brevetate în anul 1960 de
General Grigore Baștan. În anul 196, aceste parașute au întrat în dotarea trupelor de parașutiști din Armata Română, o realizare deosebită, ținând cont că erau de o siguranță absolută, prevăzute cu un sistem de largare, ceea ce permite parașutistului să rezolve incidentele neprevăzute atât în aer, cât și la aterizare. Parașuta BG7M are trei fante care permit pilotarea cu ușurință pentru a asigura o aterizare în condiții bune.
Parașuta militară poate fi folosită indiferent de condițiile meteo
Această parașută poate poate aduce la sol, în siguranță, peste 150 kg (personalul parașutist militar, container cu muniție, armament, alimente, etc). Se pot executa lansări de dificultate pe apă, ziua și noaptea, munți și păduri, ploaie sau ninsoare, indiferent de condiții meteo. În anul 1970,
Generalul Grigore Baștan, realizează un record neegalat până în ziua de astăzi: execută o lansare din
avionul AN24T cu parașuta proprie inventată de el, de la înălțimea de 10.000 metri, cădere liberă 7.000 metri. Cu aceeași parașută a mai făcut două lansări inedite:a sărit din avion cu parașuta, pe o motocicletă de 500cmc și o lansare, în brațe, cu propriul fiu, Marius care avea cinci ani.
Botoșănenii au fost captivați de expoziție
Totodată a fost amintit și numele Smarandei Brăescu, prima femeie–parașutist și pilot, care a obținut recorduri naționale și internaționale la parașutismul sportiv.
Generalul Grigore Baștan era un împătimit al parașutismului sportiv.B otoșănenii au fost deosebit de receptivi, foarte curioși, au pus întrebări, unele chiar interesante și au primit răspunsuri care i-au mulțumit. Tinerii au insistat cu întrebările:
"
Cine a fost Generalul Grigore Baștan? Eu voi putea zbura vreodată? Voi putea deveni parașutist? În Botoșani o să existe vreodată un aeroclub? Ce condiții trebuie să îndeplinesc?”
Parașutiștii, acești temerari, oamenii cerului, oameni care au șansa să ajungă mai aproape de Dumnezeu, au fost, sunt și vor fi totdeauna lângă camarazii lor, aviatorii , corp comun în înaltul cerului, acolo unde doar vulturii ajung.
[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
Unitate specială de aviaţie pentru Botoşani