Se prea poate spune că ideea a fost preluată din sistemul educațional din străinătate.
A fost concretizată deja de Colegiul Național AT Laurian prin elevi, profesori și directori, care se vor reuni peste un deceniu pentru o întâlnire cu trecutul.
„Capsula timpului – Arc peste timp, scrisori și mesaje de la profesori, elevi și părinți”. O idee pornită de la profesorii Mihaela Prăjinariu, Ioan Onofrei, Cristina Rîznic, Anca Grădinaru, Carmen Dulgheriu, Dorica Coca și Maria Magdalena Dediu.
Un arc peste timp, într-adevăr având în vedere că, acest Colegiu Laurian este probabil locul unde au loc cele mai multe reuniri ale fostelor generații de elevi, din urmă cu 10, 20 sau chiar 50 de ani. Chiar Ioan Onofrei, directorul liceului afirma într-o paranteză a unui discurs că ar fi interesantă o astfel de statistică.
Revenind la evenimentul cu capsula timpului, a fost probabil evenimentul în care ineditul a atras atenția inclusiv a inspectorului școlar general, Bogdan Suruciuc care a vrut să transmită tuturor tradiționalul „la mulți ani”, în vremuri de sărbătoare.
„La mulți ani, în primul rând. Cu asta ar trebui să începem în aceste zile. Sărbătoare mare în Laurian, sărbătoare în Botoșani pentru că nu în fiecare zi se întâmplă astfel de activități și tot mai mult la Laurian. Spuneam și mai devreme, din punctul meu de vedere, Laurian înseamnă o familie. O familie din care aveți onoarea să faceți parte și, cu siguranță vă spun, pentru că am prieteni care au terminat la Laurian și au rămas impregnați și în minte și în suflet cu Laurian. Sunteți elită, faceți parte dintr-un cerc restrâns al elevilor și vă felicit pentru asta. Iar voi, sper ca pe viitor să nu uitați profesorii care v-au fost alături și școala prin care ați trecut”,
Bogdan Suruciuc, inspector școlar general
Activitățile organizate de „Zilele Colegiului Național AT Laurian” au fost întrerupte pentru o perioadă de 2 ani și reluate acum, la borna 163 de ani de existență.
„Suntem o familie și ne bucurăm că se vede și din familie așa, de altfel motto-ul nostru este «Laurianul nu este doar un liceu, Laurianul este o familie». Ca întotdeauna într-o familie mai sunt și rele și bune dar le ducem pe toate cu succes la capăt și provocarea cu această capsulă a timpului mi-a venit în minte în urmă cu 3 ani când noi sărbătoream cu mult fast atunci 160 de ani de existență. Acum reînnodăm cumva timid manifestațiile pentru că ultimii doi ani ne-au scos cumva din ritm”,
Mihaela Prăjinariu, director adjunct CN AT Laurian
Directorul Mihaela Prăjinariu a explicat ce înseamnă această capsulă a timpului pentru care elevii au fost provocați să-și scrie visurile pe hârtie pentru a vedea peste 10 ani dacă s-au îndeplinit întocmai: „Dacă vă așterneți visurile pe hârtie se spune că ele se îndeplinesc mai ușor. Și atunci provocăm elevii, de acum 3 ani, să-și pună visurile pe hârtie, cu colaborarea profesorilor de limba română, limba franceză sau engleză”.
Mesajele au fost scrise pe hârtiuțe colorate pentru fiecare clasă, pentru ca peste un deceniu să fie recunoscute mai facil de către semnatarii de astăzi.
A aderat la această idee și inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc care și-a lăsat propriul mesaj în capsula timpului de la Laurian, sigilată pentru următorii 10 ani și nu îngropată precum în filme.
Bogdan Suruciuc a promis că va reveni peste un deceniu pentru a-și reciti propriul mesaj.
„Aici este capsula timpului, am vrut să vă punem și un CD acolo, vorbeam cu dna directoare, cu câteva aspecte din Laurianul de acum, dar ne-am gândit că peste 10 ani nu o să mai aibă nimeni un cititor de CD-uri, așa cum și acum găsim greu un inscriptor de CD-uri. Am vrut să vă punem un stick dar ne-am gândit că este 10 ani poate nici stick-uri nu o să mai fie atunci de utilizat”,
Ioan Onofrei, director CN AT Laurian
„Și ca să nu râdeți de noi”, l-a completat amuzată colega din conducerea colegiului.
În paralel, în aula colegiului erau adunate clasele de bilingv franceză care se aflau într-o transmisiune cu elevii și profesorii de la colegii din Iași și Suceava, într-un proiect interdisciplinar pentru clasele a XI-a.
Cei care au susținut proba de bacalaureat francofon anticipată le-au vorbit elevilor din clasele mai mici despre munca și rezultatele pe care le-au avut anul trecut. Ziua se va încheia cu un bal cu tema „Parisul de altădată” prin care fiecare participant este invitat să se exprime liber din punctul de vedere al vestimentației.
ACCIDENT rutier în a doua zi de Crăciun, femeie captivă într-o mașină
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
SGR se extinde, noi materiale vor putea fi date spre reciclare și NU mai ajung la ghenă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Cheflii prinși băuți la volan, Moș Crăciun le-a luat permisul
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Alimentele care dispar din magazinele din România în 2025
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Noi angajări la Spitalul Județean, se caută o persoană cunoscătoare la bani
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile