Fost inginer TCM, actual scriitor Dorel Mihai Gaftoneanu, lansează o variantă inedită a Psalmilor Biblici, cu o versificare rimată, într-un limbaj modern.
Scriitorul şi-a descoperit vocaţia pentru scris la vârsta de 45 de ani când, i-a fost trezit interesul faţă de atracţia pentru „
tema inepuizabilă a existenţei omenirii”.„
Mi se pare o temă atât de complicată, chiar dacă abordată încă din cele mai vechi vremuri, mi se pare intactă şi la vremea actuală. Practic nu am descoperit nimic, asta e părerea mea, în toţi aceşti 2.000 ani în care oamenii de ştiinţă au tot căutat, noi nu am avansat deloc” , a declarat
Dorel Mihai Gaftoneanu. Noutatea este, la versificarea „Psalmilor Biblici”, modul în care autorul a folosit rima şi a plasat-o într-un spaţiu modern. Cartea se adresează îndeosebi celor din generaţia tânără, care, în opinia sa, privesc cu o anumită reţinere limbajul arhaic al religiei.
Nu mai puţin de şapte ani de zile i-au trebuit scriitorului botoşănean pentru a-şi crea opera, perioadă în care, un real sprijin i-a fost oferit de propria sa familie, care l-a încurajat continuu şi i-a privit efortul cu simpatie. În plus, fiica scriitorului, Mirela, îşi ajută şi în prezent tatăl la redactarea operelor.
Fostul inginer, actualmente scriitor, nu vrea beneficii materiale
Opera sa „Psalmii Biblici” a avut un tiraj de doar 100 de exemplare şi a fost tipărită la Editura Agata, în Botoşani‚ fiind destinată doar celor apropiaţi scriitorului.
”Mi-am propus sa nu o trimit în librării,e pentru cunoscuţi şi prieteni. Mi se pare ceva jenant, pentru cumpărător, dar şi pentru vânzător să aibă un preţ, o astfel de carte este nepreţuită”, precizează
autorul.
Dorel Mihai Gaftoneanu a mai scris „Steaua Nordului”, carte cu versuri şi proză autobiografică cu care a obţinut premii şi menţiuni la concursuri naţionale. În curs de editare este”Odiseea Omenirii”, poezie de 23 de pagini, cu care se pregăteşte să participe în luna august la o altă competiţie.
Iată o frântură din opera scriitorului Dorel Mihai Gaftoneanu:
Psalmul 126
Câte lucruri minunate face Domnul pentru noi,
Chiar robiţi de grele patimi, precum prinşii de război,
El ne iartă şi, acasă, ne primeşte înapoi!
Gura noastră să rostească strigăte de bucurie,
Să fim plini de pace sfântă, să fim plini de veselie,
Dumnezeul veşniciei, lăudat în veci să fie!
(…)
Mădălina IACOB