Cunoaștem cu toții povestea Liliana Teodoriu, medicul de expertiză medicală de la Casa Județeană de Pensii Botoșani în cazul căreia procurorii au găsit bani pitiți până și în lenjeria intimă. A plătit în fața legii pentru faptul că a condiționat expertizarea invalizilor de la Botoșani prin a pretinde diverse sume de bani. Iar locul ei a fost luat de un medic tânăr, proaspăt ieșit din rezidențiat și cu perspective pentru o activitate de succes.
Adriana Cenușă și-a început activitatea în cadrul cabinetului de expertiză medicală din februarie 2014 și a emis certificate medicale cu grad de invaliditate după cum a considerat de cuviință. Unora dintre cei pe care i-a consultat le-a menținut gradul în care erau încadrați, la alții a decis scoaterea din plată sau efectuarea de analize medicale suplimentare. Adică pe românește, botoșănenii care erau invalizi doar în acte au fost scoși din sistemul de plată iar cei cu afecțiuni mai puțin grave retrogradați.
Asemenea măsuri atrag după sine în mod implicit și un val de antipatie astfel că deja reclamațiile au început să curgă.
”Nu am absolut nici un semnal că ar lucra incorect. Dacă cineva are semnale că lucrează incorect, sunt instituții ale statului unde se pot face reclamații. Au venit oameni și la mine. Procedura legală după decizia ei este de a depune o contestație la o comisie superioară de la Iași. Dacă nici de acolo nu sunt mulțumiți, comisia superioară este Institutul Național de Expertiză Medicală. Atât timp cât aproape toate dosarele se întorc înapoi cu decizia ei, nu pot decât să o apreciez”, a declarat Marius Budăi, director executiv CJP Botoșani.
Și pentru a demonstra că toate aceste acuze la adresa medicului nu sunt decât răutăți din partea celor care au avut, mai mult sau mai puțin de pierdut, directorul de la Pensii a exemplificat. Astfel, din 2014 începând au fost contestate în total 119 decizii de expertiză medicală date de Adriana Cenușă, dintre acestea fiind admise la comisia superioară doar 15.
”Oamenii sunt nemulțumiți, eu înțeleg starea lor de nemulțumire. Că lua acolo trei lei pentru că erau într-un grad de invaliditate. Dar eu cred că oamenii ar trebui să fie mulțumiți că sunt sănătoși. Este foarte adevărat că este greu un loc de muncă dar nu este o soluție să-i trecem pe toți în pensie de invaliditate. Dacă se încadrează, se încadrează, dacă nu..nu”, a mai spus Marius Budăi.
La nivelul județului Botoșani anul trecut erau înregistrate 10.160 de persoane care au un grad de invaliditate și primesc indemnizație de la stat. Anul acesta în evidențe figurează 10.168 din care 615 cu grad I, cu gradul II un număr de 4.615 iar cu grad III, 4.938 de persoane.
Gabriela ERDIC
Whatsapp a lansat o nouă funcție: Instrumentul este disponibil la nivel global
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Slujbe și conferințe în parohiile din Botoșani: PROGRAMUL săptămânii
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Fosta perlă a Botoșaniului, la un pas de revenire după accidentarea horror
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Polițiștii au umblat noaptea după hoții de lemne, un sucevean a fost amendat la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024