Angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au efectuat o serie de verificări în perioada 9 martie-22 aprilie 2010 la patru unităţi subordonate Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Este vorba despre Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala “Lucie Lecomte” Botosani, Centrul de Ingrijire si Asistenta Dorohoi ,Centrul de Ingrijire si Asistenta Leorda si Centrul de Ingrijire si Asistenta Adaseni.
Unul dintre aspectele depistate se referă la deficitul de personal cu care se confruntă aceste centre. «
Sursele de finanţare pentru CIA sunt asigurate de la bugetul Consiliului Judeţean Botoşani şi din contribuţiile beneficiarilor (13 %). DGASPC Botoşani pentru anul 2010 a redus cheltuielile de personal faţă de anul 2009, în centrele inspectate şi a prevăzut sume mai mari faţă de cele din 2009 la cheltuielile de cazarmament, medicamente şi materiale sanitare. Analiza nevoilor de personal de specialitate din cele 4 centre inspectate relevă necesitatea ocupării posturilor vacante. Până la această dată încadrarea personalului de specialitate nu a fost posibilă din cauza restricţionărilor apărute în acest sens, reglementate prin acte normative », a declarat
Roxana Gavril, purtător de cuvînt ITM.
Numărul posturilor vacante pentru personalul de specialitate din cadrul Centrelor de Îngrijire şi Asistenţă poate afecta calitatea serviciilor oferite persoanelor adulte cu handicap. Având în vedere că două din Centrele inspectate se află în mediul rural este necesar identificarea, la nivelul autorităţilor locale, a unor modalităţi de a încuraja şi stimula angajarea personalului de specialitate, astfel încât sa se completeze numărul de posturi vacante, absolut necesare creşterii calităţii îngrijirii persoanelor cu handicap. Nici unul din cele 4 centre inspectate nu îndeplineşte raportul dintre numărul de beneficiari şi numărul de personal, în conformitate cu prevederile legale, privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale.
DGASPC nu a încheiat contracte de servicii cu primăriile
Este necesara, reanalizarea şi modificarea standardelor de cost în ceea ce
priveşte centrele de îngrijire şi asistenţă pentru persoanele cu handicap, în funcţie de tipul de handicap şi afecţiunile specifice ale beneficiarilor.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani nu a încheiat contracte de servicii cu unităţile administrativ teritoriale de unde provine persoana adultă cu handicap, în vederea decontării cheltuielilor conform legii. Admiterea persoanei cu handicap în Centru nu s-a realizat la solicitarea conducătorului Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, de la domiciliul beneficiarului, în conformitate cu prevederile legale privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Beneficiarii din alte judeţe au fost admişi în sistem de la vârste mici, nu au putut fi identificate familiile sau rudele apropiate ale acestora.
Activitatea de recuperare lipseşte aproape de desăvîrşire
Serviciile oferite în cadrul centrelor inspectate sunt: găzduire, asistenţă medicală
şi îngrijire personală, recuperare şi reabilitare , integrare sau reintegrare socială şi socializare. Deşi serviciile sunt stabilite în conformitate cu prevederile legale în vigoare, s-a constatat că marea majoritate a centrelor asigură cu preponderenta, servicii de găzduire, asistenţă medicală şi îngrijire.
Activităţile de recuperare, terapie ocupaţională/ergoterapie şi reabilitare socială sunt puţin dezvoltate, iar aceasta se datorează pe de o parte tipologiei afecţiunilor beneficiarilor (64,5 % beneficiari cu afecţiuni mintale),vârsta înaintată a acestora ( 49,36 % din beneficiari au vârsta peste 60 ani), iar pe de alta parte a lipsei bazei materiale specifice şi a deficitului de personal de specialitate.
În anii 2008, 2009 nu au fost organizate sesiuni de instruire a personalului în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu handicap, la Centrele de Îngrijire şi Asistenţă din cadrul DGASPC Botoşani