Inspectorii sanitari veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au intrat în alertă şi vor munci şi în următoarele două week-end-uri din luna decembrie a acestui an. Motivul îl constituie o situaţie semnalată în Vrancea, unde a fost depistat un transport cu carne de cal care a fost declarată neconformă normelor sanitare şi care, ar putea proveni dintr-un focar de infecţie, punînd astfel în pericol sănătatea consumatorilor.
Transportul cu carnea de cal depistată în neregulă se îndrepta din Vrancea spre capitală. Din acest motiv, pentru a preîntîmpina ivirea de noi astfel de cazuri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, a transmis tuturor direcţiilor din teritoriu, în cadrul unei videoconferinţe care a avut loc în dimineaţa de vineri, 10 decembrie a anului în curs, luarea de măsuri suplimentare, constînd în prelungirea programului de lucru şi intensificare controalelor. „
Ca urmare a evenimentului care a avut loc în judeţul Vrancea şi anume cu acel tip de carne de cal care se îndrepta spre Bucureşti şi care urma să fie folosit ca destinaţie pentru consumatori ori în diverse preparate ori sub alte forme, domnul preşedinte Radu Chiţan Roateş a organizat astăzi o videoconferinţă cu rugămintea şi obligativitatea de a intensifica controalele astfel ca DSVSA Botoşani va lucra şi zilele de sîmbătă şi duminică care au mai rămas din luna decembrie”, a declarat
Minodora Vasiliu, director executiv DSVSA. Verificările se vor concretiza în echipe pe sănătate animală, pe tot ce înseamnă trasee, respectiv controlul mijloacelor de transport care transportă produse de origine animală şi carcase de porc, vită, etc. Totodată, vor fi controlate şi toate pieţele, tîrgurile şi oboarele de către inspectorii sanitari veterinari. „
Vreau să atenţionez operatorii că vor fi măsuri drastice aplicate şi că nu vom fi absolut deloc iertători în cazul în care vom depista deficienţe care să afecteze sănătatea consumatorilor, atenţionez încă o dată operatorii să nu facă tot felul de compromisuri numai în ideea de a ieşi cît mai mulţi bani în acestă perioadă şi atenţionez încă o dată consumatorii de a-şi cumpăra alimentele pentru sărbători doar din unităţi autorizate sanitar veterinar”, a mai adăugat
Minodora Vasiliu. În cazul în care în rîndul operatorilor de produse de origine animalieră botoşăneni vor fi depistate deficienţe, aceştia riscă sancţiuni financiare extrem de mari şi chiar închiderea unităţilor pe care le deţin.