Speriat de amploarea pe care a luat-o cazul în care era implicat, administratorul firmei a mers la DNA și a recunoscut totul. A povestit cum i-a dat șpagă unui funcționar care devenise spaima celor care dețin păcănele în toată zona Moldovei. Bărbatul a primit doi ani cu suspendare, pe baza acestui acord de recunoaștere a vinovației, potrivit reporterilor de la Bună Ziua Iași.
Ieri, procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Suceava au anuntat ca administratorul unei firme din judetul Iasi, firma care are ca obiect de activitate jocurile de noroc, a incheiat un acord de recunoastere. Costica Tincu este administratorul unei sali de jocuri de noroc care functioneaza in fostul club Cocktail, actualul Bestar, din municipiul Pascani. Societatea acestuia avea grave probleme in ceea ce priveste softurile care stau la baza functionarii aparatelor pe care firma le avea in diferite locatii din judetul Iasi. In momentul in care Ioan Teodorescu, inspectorul din cadrul Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, a venit in control la el la firma, acesta i-a oferitspaga pentru a-l lasa in pace.
"La data de 26 iunie 2014, inculpatul Tincu Costica a acceptat solicitarea functionarului public Teodorescu Ioan, inspector în cadrul Oficiului National pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord – Est Suceava (trimis în judecata la data de 4 februarie 2016, vezi comunicat 98/4 februarie 2016) si i-a promis acestuia remiterea în viitor a unei sume de 3.000 de lei, cu titlu de mita, în legatura cu activitatea de control desfasurata de acesta din urma la punctele de lucru apartinând firmei omului de afaceri. Ca urmare a acestei promisiuni, functionarul public nu a aplicat sanctiunile contraventionale prevazute de lege", se arata in comunicatul publicat ieri de procurorii de la DNA Suceava.
"În prezenta aparatorului ales, inculpatul Tincu Costica a declarat expres ca recunoaste comiterea faptei retinute în sarcina sa, accepta încadrarea juridica pentru care a fost pusa în miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv: 2 ani închisoare, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani", au completat procurorii.
Faptele din acest dosar au iesit la suprafata in noiembrie 2015, atunci cand procurorii au cerut arestarea preventiva a lui Ionel Teodorescu, functionarul care verifica functionarea aparatelor de jocuri de noroc in toata aceasta zona a Moldovei. Ioan Teodorescu a fost arestat de judecatorii de la Curtea de Apel Suceava, pentru 11 infractiuni de luare de mita, trafic de influenta, abuz in serviciu, folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, favorizarea faptuitorului si instigare la fals in incrisuri sub semnatura privata. Alaturi de Teodorescu au mai fost arestati si doi oameni de afaceri din Botosani, care detineau multe din aparatele amplasate in diferite judete din aceasta regiune.
Ioan Teodorescu a efectuat in luna iunie 2014 un control la niste aparate amplasate in Targu Frumos, care apartineau lui Tincu. Ulterior, pe data de 26 iunie 2014, a primit suma de 3.000 lei pentru a iesi bine la control. De asemenea, prin intermediul lui Costel Calistru, Costica Tincu a dorit sa aiba protectie totala impotriva acestor controale efectuate in domeniul jocurilor de noroc. Procurorii sustin ca, mai multi functionari din cadrul Oficiului National pentru Jocuri de Noroc Suceava au oferit protectie firmelor care aveau aparate de jocuri de noroc in Iasi, incepand cu anul 2013.
"În perioada 2013–2015, functionari publici din cadrul Oficiului National pentru Jocuri de Noroc - Serviciul Teritorial Nord-Est au desfasurat activitati ilicite pe teritoriul judetelor Botosani, Suceava, Iasi si Neamt, cu prilejul exercitarii atributiilor de serviciu, în scopul sprijinirii si protejarii unor societati comerciale care au ca obiect „activitati de jocuri de noroc si pariuri”, detinute de importanti oameni de afaceri din Botosani, cu puncte de lucru în judetele mentionate mai sus, în sensul favorizarii acestora în timpul controalelor, astfel încât sa nu fie sanctionati potrivit legislatiei în vigoare. Societatile în cauza, prin administratorii lor, au pus la punct un mecanism de fraudare a bugetului de stat, prin folosirea unor echipamente de tip „Slot-Machine” fara licenta si autorizatie de exploatare, nerespectându-se prevederile OUG nr. 77/2009", au declarat procurorii.
"În vederea ascunderii originii ilicite a fondurilor rezultate, a fost creata aparenta legalitatii, prin folosirea de aparate donate, care au seriile de identificare si soft-urile unor aparate licentiate (aproximativ 60% din aparatele care functioneaza în mod ilegal fiind donate)", au completat oamenii legii. In momentul in care Teodorescu cerea bani, spunea ca ii vrea cu imprumut. Numai ca nu i-a mai restituit.
Jandarmii au lansat o campanie națională pentru proteste pașnice – VIDEO
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Românii vor putea călători fără viză în SUA de la sfârșitul lunii martie
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Botoșănean REȚINUT seara trecută: Extrem de beat a rănit un șofer care circula regulamentar
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Renault 5 e-tech electric desemnată “mașina anului 2025”
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
FC Botoșani a învins o echipă din Germania în al doilea amical din Turcia – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile