Botoşăneanul Alin Bordeanu a atins apogeul carierei sale fotbalistice la vîrsta de 29 de ani odată cu concretizarea transferului la Victoria Brăneşti în vara anului 2009. A plecat la o nou promovată în liga secundă de fotbal şi a reuşit o figură frumoasă. El a terminat prima parte a sezonului pe primul loc. Portarul botoşănean a reuşit să se impună, cîştigînd postul de titular după numai două etape de la începerea turului, în condiţiile în care la FC Botoşani a ocupat mai mult banca de rezerve, timp de aproximativ 2 ani şi jumătate. Acum aspiră la prima ligă.
- Care este principala diferenţă dintre FC Botoşani şi Victoria Brăneşti?
- Principala diferenţă cred ca se referă la antrenorii de la actuala mea echipă, care practic ne-au determinat să dăm tot ce e mai bun din noi pe teren, au ştiut să ne motiveze şi să ne ţină în priză continuu. Diferenţe oricum sunt mai multe, dar asta ar fi cam una dintre cele mai importante.
"Este foarte mare diferenţă la antrenamente"
- Nu se întîmpla acest lucru şi la Botoşani? Nu erau antrenorii la fel de buni pedagogi?
- Nu, nu aş putea să spun asta. Şi Leo Grozavu şi Cristi Popovici sunt antrenori buni, dar probabil că receptivitatea în vestiar a fost mai scăzută, interesul jucătorilor mai slab. În schimb, acest lucru nu este valabil şi pentru cei de la Brăneşti şi cred că dovada cea mai elocventă este poziţia pe care ne situăm acum şi rezultatele înregistrate pînă acum.
- Dar din punct de vedere al bazei sportive sau al echipamentelor se cunoaşte vreo diferenţă?
- La terenul de joc sau aşa ca bază de joc stăm bine, dar la Botoşani este mult mai bun gazonul, sunt mai multe terenuri de antrenament, iar stadionul este printre cele mai bune din liga a doua la Botoşani. La echipamente este bine şi la cel de joc şi la cel de prezentare. Chiar acum în retur ni s-a făcut comandă de echipamente noi , nu aş putea spune că sunt mai scumpe sau mai ieftine faţă de cele pe care le purtam pe cînd evoluam la FC Botoşani. Cred că din punct de vedere calitativ sunt asemănătoare.
- Aş vrea să te întreb despre antrenamentele pe care le faci cu echipa comparativ cu cele efectuate la FC Botoşani. Din cîte îmi amintesc Leo Grozavu apela la acele metode mai dificile care erau soldate de multe ori cu numeroase accidentări. Ai parte de acelaşi mod de pregătire şi la Brăneşti?
- Este foarte mare diferenţa, avînd în vedere că avem un antrenor de portari foarte bine pregătit, cu metode de antrenament moderne. Bineînţeles, eu mă refer la antrenamentele de portari, dar din cîte am văzut şi în cazul jucătorilor de cîmp antrenamentele sunt la fel de frumoase pentru jucători, solicitante. Leo Grozavu folosea metode mai dure, poate că la momentul respectiv aşa gîndea el că poate nu eram bine pregătiţi.
- Ai avut ocazia să efectuezi cantonamente şi cu FC Botoşani şi cu Victoria Brăneşti. Aici crezi că este o diferenţă?
- Nu aici nu. Şi cu Botoşani am fost în cantonamente în străinătate şi ne-am pregătit foarte bine, cred că sunt cam aceleaşi condiţii din acest punct de vedere.
"Suntem printre puţinele echipe din liga a doua care avem primele şi salariile la zi"
- Cum decurge relaţia cu actualii tăi colegi?
- Păi fiecare îşi vede de treaba lui. Nu sunt nici mari prietenii între noi, dar nici situaţii cu fricţiuni în vestiar. Bineînţeles, mai există
discuţii în contradictoriu, dar numai în privinţa unor situaţii care s-au petrecut pe teren şi asta deoarece antrenorul ştie să gestioneze situaţia foarte bine.
- Bineînţeles că te voi întreba şi despre latura financiară. Am rămas surprins de răspunsul la prima întrebare. M-aş fi aşteptat să spui că principala diferenţă dintre cele două echipe este de ordin financiar
- Într-adevăr este diferenţă la modul că suntem printre puţinele echipe din liga a doua care avem primele şi salariile la zi şi probabil că suntem din nou printre puţinele echipe din liga a doua care avem printre cele mai bune prime la jocurile oficiale din punct de vedere valoric.
- Care este diferenţa dintre suporterii de la Victoria Brăneşti şi cei de la FC Botoşani?
- Nu este nici o diferenţă. Ambele echipe au suporteri la fel de pătimaşi şi ca număr atît la Brăneşti cît şi la Botoşani vin oamenii în număr mare la meciuri, iar cei de la Brăneşti mai tot timpul merg şi la meciurile din deplasare.
"La Botoşani am fost condiţionat de lipsa unui junior în teren"
- Ce sentiment ai acum că eşti campion de toamnă, ai mai fost vreodată în această postură?
- Nu am mai fost niciodată campion de toamnă, dar din punctul meu de vedere încă mai este foarte mult de muncă pentru a ne îndeplini obiectivul. Important este să fim la finalul campionatului pe unul dintre cele două locuri fruntaşe din clasament. Cred că ne aşteaptă un retur mult mai greu decît a fost turul, mult mai disputat, un retur în care se va vedea într-adevăr valoarea fiecărei echipe.
- Cum îţi explici că la Botoşani erai mai mult rezervă, iar la Victoria Brăneşti, care este liderul ligii secunde eşti titular?
- Cred că la Botoşani am fost condiţionat de lipsa unui junior în teren care să facă faţă diviziei B. Sau poate la momentul respectiv aşa au considerat antrenorii că e mai bine. Oricum, şi atunci şi acum eu mă pregătesc cu aceeaşi seriozitate.
- Ai mai reveni să evoluezi pentru FC Botoşani?
- Da, dar nu în aceleaşi condiţii care au fost pînă acum.
- Urmezi şcoala de antrenori, eşti în cel de-al doilea an. Mizezi deja pe o carieră în antrenorat sau îţi doreşti să mai joci mult timp?
- Avînd în vedere că un portar poate evolua mai mult timp mai am de gînd să joc atît cît voi fi sănătos. După ce voi termina cu jucător, aş vrea să îmbrăţişez această meserie, avînd în vedere că urmez cursurile şcolii de antrenori, dar probabil mă voi axa pe pregătirea portarilor.
Alin Bordeanu - portar
Născut - 8.08.1980
Echipe la care a evoluat - LPS Botoşani (juniori), Intergaz Bucureşti, Faur Bucureşti, Internaţional Piteşti, FC Botoşani, Victoria Brăneşti
Portar preferat - Bogdan Lobonţ
Echipă preferată - Real Madrid