Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.
A părăsit România pentru 5 ani și a muncit în Anglia, însă dorul de casă i-a mai atenuat din dezamăgirea care l-a fugărit la mii de kilometri și a revenit acasă decis să-și facă un viitor în țara lui. Și, s-a întors mai ales cu gândul să schimbe ceva în țara lui, mobilizând tineri și adulți să pună umărul, alături de el, pentru o Românie mai bună.
De ce ai plecat din România?
- Am plecat din cauza faptului că sistemul și acești conducători ai țării nu și-au făcut datoria cum ar fi trebuit și neavând un viitor și neavând posibilitatea să am un serviciu din care să-mi întrețin și familia, a trebuit să iau calea străinătății. Am stat plecat cinci ani, din păcate am reușit să vin de maximum cinci – șase ori acasă pentru că în străinătate este greu să prinzi un serviciu bun și este greu să-l păstrezi. Punctualitatea și seriozitatea lor sunt la un standard pe care noi poate o să-l avem peste 50 de ani.
Nu te-ai integrat acolo?
- Nu neapărat, m-am integrat foarte bine, pot să zic că am avut un serviciu foarte bun și foarte bine plătit, dar dorul de casă, de familie, dorul de locurile natale și de prieteni m-au făcut să vin acasă. Și speranța că stând acolo și făcând experiență, strângând niște bani, am sperat că o să vin acasă, să-mi fac un viitor aici, o familie. Nu printre străini. Și ca mama mea la bătrânețe să se bucure de nepoți.
Ai revenit după 5 ani de zile, acum cu ce te ocupi?
- Momentan cu nimic, doar studiez, vreau să fac școala de șoferi profesioniști, am reușit să iau și penultimul examen. Este un job destul de bine plătit și la noi în România.
Te-am văzut foarte pătimaș mai ales în acțiunile astea și electorale și civice. Ce anume te împinge să fii o voce, ce vrei tu să transmiți?
- Eu vreau să încerc să scot din capul multor oameni că noi nu putem face nimic. Că noi suntem prea mici. Mulți oameni nu înțeleg că, de fapt, puterea absolută în România, în general în lume, suntem noi, oamenii. Oameni simpli, pentru că prin votul nostru decidem viitorul nostru, al țării.
Dar ce anume se greșește acum în România?
- Prin faptul că noi lăsăm pe alții să decidă în locul nostru, pentru că noi ne pierdem speranța văzând că mai-marii conducători ai țării își umplu conturile, încep să cumpere oamenii, dar ei nu înțeleg un lucru foarte important, că mulți dintre noi nu suntem de vânzare, cu bani nu cumpărăm orice.
Dacă ai avea putere de decizie, ce ai schimba în România, la sistemul actual?
- În primul rând aș vrea să pun o lege în care să scot imunitatea parlamentarilor, să nu poată să se atingă de legile justiției. Nu i-aș mai lăsa să-și facă pensii speciale, în primul rând. Să vă spun punctul meu de vedere. Eu cred că cei care au fost atunci la Iași și s-au pus împotriva mea și mulți alții dintre bătrânii noștri pentru care s-au mărit pensiile, le spun așa: oameni buni, eu cred că voi meritați de zece ori mai mult. Voi ați muncit prin colective, voi ați muncit foarte greu și meritați să aveți o pensie poate de două, trei ori mai mare, să puteți să stați la bătrânețe liniștiți. Că numai voi știți cum ați muncit pe timpul comuniștilor. Nu cei din Parlament, cei care-și fac legi speciale în favoarea lor, ca să nu ajungă după gratii. Dar mai devreme sau mai târziu, toți vom plăti în fața lui Dumnezeu și toți cei care au greșit în fața legii vor ajunge la închisoare.
De ce crezi că generația tânără este atât de indiferentă la ceea ce se întâmplă în România?
- Majoritatea tinerilor susțin că România nu o să-i poată ajuta niciodată, cei care ne conduc nu o să ne ajute cu nimic. Îndată ce ei termină facultățile, școlile și ar vrea să aibă un loc de muncă se lovesc de acea barieră, prin care li se cere experiență, nu sunt încurajați. Dar văzându-mă la Iași pe mine, mulți dintre ei mi-au trimis mesaje, mulți dintre ei au spus că vor ieși la vot. Pentru prima dată după mulți ani tineretul va ieși la vot și prin alegerile acestea care vor fi în 26 mai vom demonstra că Moldova nu va mai fi roșie și vom demonstra că într-adevăr vrem o schimbare pentru că așa rău nu am mai trăit niciodată. A fost rău în România de 30 de ani, dar în halul acesta nu s-a ajuns niciodată. Și nu putem fi de partea unui om care are două dosare penale și o condamnare definitivă.
Crezi că 26 mai va fi pentru România un moment de răscruce?
- Eu cred că 26 mai va fi una din zilele în care românii se vor trezi și vor vedea că mai este o fărâmă de speranță și eu tind să cred că lumea nu va mai accepta mârșăviile acestor oameni corupți, acestor infractori.
Înțeleg că nu ești de acord cu oamenii care guvernează în momentul acesta, dar pe de altă parte vezi o alternativă?
- Eu tind să cred că în România avem și oameni capabili, avem și tineri școliți, avem și oameni care nu sunt corupți, care pot să ne conducă. Sunt puțini din păcate, dar tind să cred că noi putem să aducem la cârma țării niște oameni capabili care vor într-adevăr să facă ceva pentru noi, oamenii de rând.
Povestește-mi puțin despre „Diaspora Unită Ajută România”. Cum v-ați găsit, cine face parte, care este mesajul pe care îl transmiteți?
- Această organizație a fost înființată în urmă cu ceva timp de o doamnă stabilită de mai mulți ani în Germania. A înființat acest grup civic care se ocupă în primul rând cu informarea cetățenilor despre alegerile care urmează. Noi le spunem cetățenilor ce candidați are România la ora actuală…
Toți?
- În afară de „ciuma roșie”. Noi avem voie să facem o singură discriminare, îi discriminăm pe ei… Prezentăm candidații, nu spunem la oameni ce să voteze, doar îi informăm, ce pot vota ei.
O clipă. Acest partid fără Liviu Dragnea ar fi o opțiune pe care să o prezentați?
- Din păcate „ciuma roșie” nu stă doar în Liviu Dragnea. „Ciuma roșie” este Liviu Dragnea și mulți alții pe lângă el care au dosare penale și care sunt corupți. Și trebuie îndepărtată corupția. Noi nu avem ceva anume cu acest partid, noi avem ceva cu acei oameni corupți care sunt acolo, care-și schimbă legile și care au ajuns la o nesimțire trecută peste orice limită.
Faci parte din vreun partid?
- Nu fac parte și nici nu voi face parte. Pentru că eu sunt apolitic și cu toate că după acel început al meu de a ieși în față, de a deschide ochii la oameni, din fața Consiliului Județean, m-au abordat unele partide politice, mi-au zis că dacă aș vrea într-adevăr să fac ceva mi-ar trebui sprijinul unui partid politic în spate, dar eu le-am spus: din păcate, nu. Pentru că eu nu sunt de vânzare, indiferent că poate situația mea financiară este precară și mi-ar fi de folos, zic că nu. Nu sunt de vânzare. M-am săturat să văd pe alții că se vând pentru nimic. Oamenii trebuie să înțeleagă că dacă eu am ieșit în fața lor și am avut curajul să le spun ceva, le-am spus pentru că așa am simțit. M-am dus acolo pentru că așa am simțit. Eu nu sunt plătit de nimeni, Dumnezeu îmi este martor, așa să mă ajute pe mine și pe familia mea cum mi-a dat mie 50 de bani cineva să ies în față. Mulți au spus că m-a trimis USR, că m-a trimis PNL. Nu m-a trimis nimeni! Eu o să ies întotdeauna în față să spun adevărul, o să am curajul, eu de ei nu mă tem, eu nu am afaceri, nu am nimic de pierdut, sunt un simplu copil de la țară care a avut curajul să iasă în față și a prins la foarte multă lume. Mulți mi-au spus: Daniel, vom ieși la vot, vom vota pentru viitorul copiilor și nepoților noștri.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL: