Sunt șapte luni de când liberalii au preluat guvernarea în România după destituirea prin moțiune de cenzură a Cabinetului Dăncilă. Comunicatele despre tot felul de realizări curg din partea PNL Botoșani, însă și mai multe sunt cele în care PSD contestă aproape orice măsură de impact anunțată de partidul de guvernământ.
Liberalii își impun tot mai mulți oameni pe funcții, dar numirile încep să semene izbitor tocmai cu cele ale social-democraților. În tot acest timp și unii și ceilalți se pregătesc de alegeri, care însă nici până la această dată nu se știe când vor avea loc. Despre toate acestea, dar și despre altele am discutat cu senatorul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani.
- V-ați cam lăudat în ultima perioadă: drumul spre Târgu-Frumos, drumul spre Ștefănești. Ce garanție avem că o să se și facă drumurile acestea?
- Nu este o laudă, este o realitate și decizia națională curge în sensul acesta și, în consecință, cred și eu cu tărie că ambele drumuri se vor face. Înainte de a spune mai mult decât trebuie, m-am informat, adică nu am vorbit fiindcă s-a semnat o hârtie și cu asta basta. Și chiar marți, 26 mai, am trecut pe la Ministerul Transporturilor, am avut o discuție chiar cu ministrul Bode și am verificat un grafic al lucrărilor al celor două drumuri. Drumul de la Târgu-Frumos avem garanții că, dacă nu apare nici un fel de impediment, care pot apărea pe parcursul executării lucrărilor, va fi definitivat undeva până la mijlocul anului 2023, începerea lui efectivă ar trebui să aibă loc undeva în preajma zilei de 15 octombrie pentru că până atunci se derulează proiectarea pentru acest drum.
- Atunci vine iarna.
- Bine, dar chiar dacă vine iarna se poate lucra pentru că mai întâi vor fi lucruri de infrastructură, de săpături, de burdușiri care se pot face iarna chiar și inclusiv la -10, - 15 grade. Până la a pune asfalt avem încă mult, deci sunt lucrări care se pot face inclusiv iarna. Iar pentru drumul Botoșani – Ștefănești, cel puțin în accepțiunea ministerului, lucrurile ar sta mai bine, deși valorile sunt aproximativ la fel. Bineînțeles, la Ștefănești drumul este mai mic. Și acest drum tot undeva până în 2023 ar trebui să fie gata. Cel spre Ștefănești, deși ar părea mai ușor de realizat, din ce am văzut și din discuțiile purtate cu staff-ul tehnic de acolo, incubă oarece rezerve legate de soluțiile care ar trebui găsite pentru intrarea în Stăuceni și ieșirea către Victoria și porțiunea de la Drislea. Am înțeles de la experții tehnici de acolo că pe aceste porțiuni soluția ar fi a unui viaduct, adică pe aceste porțiuni să fie un pod, bineînțeles pila podului mergând până la terenul solid și să nu mai avem de-a face cu aceste două alunecări de teren.
Deci cam asta este cu cele două mari lucrări, dar nu pot să nu amintesc aici de lucrările foarte mari care au loc la nivel național și care se produc inclusiv pe celebrul traseu de la Pitești la Sibiu, care iată că doar în șase luni a fost semnat și acolo o să se intre și la lucru. Și pe alte tronsoane din autostrada către vest, din ceea ce văd eu și este un pariu al guvernării liberale, se dorește de asemenea ca în aproximativ trei ani să putem uni Constanța de Oradea printr-o autostradă cap-coadă.
- O clipă, ca să revenim la Botoșani. Cei de la PSD susțin că au lăsat totul la cheie, am văzut că au publicat și un trafic cu tot traseul legislativ pe care l-a avut cel puțin drumul spre Ștefănești.
- Eu n-am să-i contrazic și îți spun și de ce: pentru că, atunci când vorbim de obiective mari ale Botoșaniului, dacă o să ne raportăm tot timpul la paternitatea lor, n-o să mergem mai departe. Este ca și cum aș spune acum că ”la cheie” a fost lăsat și drumul strategic, 106 km aproape, de către guvernarea liberală la Consiliul Județean, și iată că au trecut cinci-șase ani de atunci și după cum bine știm cu toții, nu au fost în stare nici măcar să organizeze licitația, darămite să înceapă și lucrările. Aceasta este diferența. Am preluat lucrările din mers, dar iată că în doar șase luni am ajuns în situația în care am semnat contracte și se încep lucrările.
Dar, pentru că tot ai amintit că spun cei de la PSD ce spun, aș vorbi mai puțin despre ei întrucât chiar nu am de ce vorbi despre ei, dar nu pot totuși să nu amintesc că, cel puțin drumul Botoșani – Târgu-Frumos, a mai fost nu doar licitat, a avut chiar câștigător acum trei ani, dar pentru că nu a câștigat cine trebuia, firma lui Dragnea, ca să o spun cu subiect și predicat, s-a anulat efectiv licitație. Deci, despre ce vorbim? Cum pot cei de la PSD să mai deschidă gura, când practicile lor sunt de o asemenea factură?
- Apropos de același drum, cred că acum vreo 12 ani era tocmai Ludovic Orban ministrul Transporturilor, când s-au alocat inițial niște bani..
- Da, primii bani, așa este.
- Și au fost mutați la Cluj pentru fabrica de la Jucu.
- Noi știm, practicile astea pesediste le cunoaștem foarte bine și dacă tot ai amintit aici și vrem să dezvoltăm, eu v-aș aminti și ce s-a întâmplat și cu drumul Botoșani – Suceava, când guvernarea PDL de la momentul respectiv organizase și licitația, erau alocate și fondurile necesare pentru punerea în aplicare a lucrărilor, acestea au fost tăiate de guvernarea PSD prin Ponta și abia peste doi sau trei ani repuse în lucru. Deci, acestea sunt tehnici pesediste, cred că lumea deja le știe, doar uitarea să nu facă să trecem mai departe crezând că cei de la PSD sunt bine intenționați.
- Pentru că ați amintit de fonduri. Înainte de Paști, Guvernul a alocat niște bani comunităților locale și Botoșani a ocupat locul al doilea pe țară ca sume distribuite, însă a ”transpirat” și aici o idee și anume faptul că organizația PNL și dvs. nu ați avut vreun rol fiindcă ați comunicat acest lucru abia la vreo săptămână după ce s-a aprobat hotărârea și că de fapt ați aflat din Monitorul Oficial de câți bani a primit județul Botoșani.
- (Râde) Am citit și eu ce îmi spui acum și am să fac totuși o precizare: dacă mergem și la nivelul lunii decembrie o să vedem că și în momentul respectiv a existat o rectificare națională și inclusiv atunci bani au ajuns la județul Botoșani și am fost locul 5 la nivelul țării ca alocări. Bugetul pentru anul 2020 de asemenea este unul generos, cum nici pe vremea pesediștilor nu era și, într-adevăr, și această rectificare de care vorbești, este mai mult decât generoasă și când spun asta mă refer la sumele aprobate, nu la cât am avea nevoie. Noi suntem față de media națională cu de peste patru ori mai mult, pe lângă faptul că suntem pe locul al doilea. Deci, dacă cineva a primit, de exemplu, 5 lei, noi am primit 20 de lei, ceea ce înseamnă că am primit de patru ori mai mult decât media națională. Dacă vă spun că Florin Câțu stă în bancă la toate ședințele Parlamentului, cred că vă spun suficient de multe. Este adevărat, că nu suntem ca cei din PSD, care aproape că nu se întâmplă nimic, inclusiv dacă se aducea un stetoscop la spital se înșiruiau toți în fața spitalului, noi liberalii n-am făcut și eu n-am să fac niciodată așa ceva. Mai mult, dacă ați remarcat, chiar și pe această perioadă a Covidului, toate materialele care s-au adus de către Guvernul Orban la Botoșani, am considerat că așa trebuie să se întâmple și nu neapărat că este meritul lui Șoptică sau a filialei PNL Botoșani pentru că oamenii au tot ce trebuie în spitale.
De aceea, nici măcar nu se pune problema a ceea ce spuneți dvs. Dacă aș spune că am făcut un lobby foarte strâns și apropiat la ministrul Câțu, probabil că n-ar fi tocmai în regulă, dar pot să spun că l-am bătut la cap în permanență și, apropos, nu apăruse încă în Monitorul oficial, Câțu mi-a trimis un mesaj: ”sper să nu mă mai bați la cap”. Și asta cred că spune multe. Fac un lobby pentru toți locuitorii județului Botoșani. Dacă ați remarcat, în rectificarea respectivă au fost prinse inclusiv primării de la PSD și consider că dezvoltarea județului nu se poate face pe bucăți sau pe partide, ci trebuie gândită ca un tot unitar și cred că fără o apropiere – o putem numi cluster, asociere, cum vrei – cu județele Suceava și Iași și aș merge mai departe, poate chiar cu Cernăuți și Bălți, că să ne axăm și pe o chestiune transfrontalieră ca să atragem bani europeni, noi nu putem dezvolta această zonă. Altfel, riscăm să rămânem în ceea ce a făcut PSD-ul, că trebuie să îi numim pe toți, eu nu sunt de acord cu sintagma că dl. Macaleți este responsabil, nu, dl. Macaleți este o persoană.
- Stați puțin, Consiliul Județean a avut președinți de la PNL, de la PDL, care acum face parte din PNL, aveți primar de municipiu reședință care are de acum 12 ani de mandat.
- Și dacă ne uităm la investițiile care s-au făcut de la Mihai Țâbuleac și până pe vremea lui Florin Țurcanu, nu că nu poți compara, nu poți compara pentru că nu ai cu ce să compari, pentru că, ceea ce a făcut PSD-ul în ultimii ani este zero, și orice compara cu zero înseamnă că este un mare plus pentru că s-au făcut investiții de la mănăstiri și terminând cu drumuri. Nu visa nimeni vreodată să vadă asfalt la Curtești sau la Cristești. Nimeni nu credea. Am fost în campania electorală respectivă și nimeni nu credea că vom asfalta acolo.
- Tot spuneți de PSD, aveți opt luni de când sunteți la guvernare...
- Șase luni!
- Păi nu în octombrie a fost demis Guvernul Dăncilă?
- Hai să spunem șapte luni.
- Bine, atunci pe la jumătate. Aveți o perioadă de când sunteți la guvernare și ați început să impuneți niște oameni pe funcții, numai că ajung niște oameni care par să respecte tiparul PSD-ului: la SGA avem un văr de-al ministrului, la AJOFM avem, cel puțin interimar sau ce este d-na acolo, o rudă a deputatului Achiței, la ARR am văzut că avem un director care nu știe să scrie numele mașinii pe care o deține. (n.r. - interviul a fost realizat înainte ca Sorin Luca, cumnatul senatorului, să fie numit director la Casa Corpului Didactic)
- El scrie în românește. Noi, cei care conducem PNL Botoșani – vezi că folosesc ”conducem”, nu ”conduc” ”fac” și ”dreg” singur, ci suntem o echipă de oameni care gândim și căutăm cele mai bune soluții – am luat în calcul ca promovarea pe anumite funcții la deconcentrate să nu se facă neapărat pe anumite criterii politice și mă refer chiar la d-na Apăvăloaie (de la AJOFM – n.r.), care nu este înregimentată politic. Ba mai mult, am mers pe ideea de a găsi cei mai buni oameni din interiorul instituțiilor respective pentru a nu aduce oameni din exterior și cred că nu ai nici un exemplu de om adus din exterior pe care l-am plantat.
- Păi la ARR? Nu lucra la ARR Florin Plian.
- Lucra tot în Ministerul Transporturilor, la punctul de trecere a frontierei de la Siret, într-o relație directă cu transportatorii mari de marfă.
- ARR se ocupă cu transportul de persoane în general.
- Nu intru acum în discuții pentru că mi-ai dat exemplul ARR și putem reveni. Dar pentru că am vorbit de d-na respectivă, sugerez tuturor să se uite în primul rând în CV-ul dumneaei și să vadă background-ul profesional, este un om care lucrează de peste 20 de ani în instituția respectivă.
- Problema este că atât la AJOFM, cât și la alte instituții sunt o mulțime de alți oameni care au câte 20 de ani de când lucrează acolo și sunt cel puțin la fel de buni.
- Atunci îți răspund la modul cel mai sincer: nu cred că o persoană trebuie să aibă acest stigmat că, dacă este rudă cu cineva, este apropiat de cineva, în mod automat trebuie să care crucea aceasta după el. Și o să dau exemplul altor țări, inclusiv Polonia, în care frați gemeni au condus Polonia din posturi de mare forță, de președinte și premier, și nimeni nu avut de comentat. Noi comentăm foarte repede lucrurile acestea fără să ne uităm ce facem omul acela, activitatea lui trebuie să primeze, nu altceva.
Iar dacă vreți să mergem la celelalte deconcentrate peste tot au fost oameni care fie au fost directori în trecut și au revenit, fie oameni care, dau exemplul Poștei Române, despre care nu s-a vorbit aproape deloc, oameni care nu au nimic de-a face cu partidul. Acolo este un domn Nelu Știr care în primul rând a fost agreat și susținut din interiorul Poștei. Deci astea sunt lucruri care se văd.
Mai departe, la Registrul Auto Român este un om din interiorul instituției respective. La ITM, Leo Kohut la fel.
- Și care este consilier local PNL (Cătălin Boboc, directorul RAR Botoșani – n.r.)
- Acum noi nu putem să negăm că nu ne promovăm și oamenii din PNL pentru că avem o politică de cadre prin care, oameni care, mai ales dacă sunt profesioniști, îi promovăm mai departe. Vă dau un exemplu: câte comentarii au fost despre Eduardt Cozminschi și să știți că face o treabă foarte bună la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Nimeni nu s-a uitat să vadă că are două licențe pe bune la facultăți făcute la timp și la facultăți de stat, una în fizică, iar cealaltă în drept. Nu a spus nimeni lucrurile acestea, a comentat în schimb că este necunoscut. Cum să facem? Dacă avem o persoană care este cunoscută și are background politic și profesional cum trebuie, nu este în regulă, dacă venim cu o persoană necunoscută, de ce este necunoscută?
Mai nou, îl avem pe Radu Lebădă subsecretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, iar o să fie o problemă, am văzut deja comentarii, că este de la organizația de tineret. Când promovăm tineri, de ce îi promovăm, când nu îi promovăm, de ce nu îi promovăm?
Deci ne asumăm aceste numiri și atât timp cât CV-ul stă în picioare, mie nu îmi este rușine și merg mai departe cu acești oameni.
Legat de ARR, că nu vreau să crezi că fug. Nu pot să spun decât că, pe de o parte a tratat cu indolență declarația respectivă Florin Plian, modul de completare, pe de altă parte Academia Română a spus pentru cuvintele care nu au corespondent în limba română că se pot scrie, fonetic vorbind, așa cum se aud.
- Nu vreau să mă gândesc dacă deținea un Volkswagen cum l-ar fi scris, cum ar fi aplicat regulile Academiei Române.
- (Râde) Da, ar fi fost mai greu. Am văzut că deține și un Volkswagen și l-a scris prescurtat, numai că eu știu că se folosește ”VW” și el a pus ”WW”. Cred că a completat-o neglijent. Nu îi iau apărarea. Dar mergând mai departe la București, nu pot să nu îi menționez pe ceilalți. Cred că nu poate nimeni să îi reproșeze lui Sorescu faptul că nu ar fi un profesionist și nu are un background profesional.
- I-aș reproșa că a semnat un ordin prin care s-a sistat orice transmitere de informații pe județe despre cei îmbolnăviți de Covid.
- Eu știu problema respectivă. Era la începutul mandatului și nu îi aparține concepția textului, el a fost cel care a semnat și a dat mai departe.
- Contează cine semnează.
- Ulterior, lucrurile acestea s-au reglat, cred că nu a durat mai mult de trei-patru zile.
- 10 zile!
- S-au luat și ad litteram comunicatul respectiv. Iar la Ministerul Transporturilor îl avem, pentru relația cu Parlamentul, și precizez lucrul acesta pentru că s-au făcut mai multe speculații, este dl. Grigoraș, deci nu deține în portofoliu RAR sau altceva cu care ar intra în conflict de interese.
- Revenind la Botoșani, vă văd cam rar împreună cu primarul Cătălin Flutur.
- Există și aici o explicație: pentru că...
- Dar să nu mi-o spuneți pe asta cu Covidul și distanțarea socială.
- Nu, acțiunile și activitățile noastre nu interferează atât de mult pentru că eu sunt plecat la București jumătate de săptămână, inclusiv pe perioada Covidului, pentru că am ales să merg la serviciu și să țin aproape cu Bucureștiul pentru problemele Botoșaniului. Și fac o paranteză. Plec luni dimineață cu o listă de șapte-opt-nouă ministere cu probleme din Botoșani și nu de puține ori, miercuri seară, când bifez, îmi dau seama că, dacă am mers la toate instituțiile respective, abia la jumătate dacă am primit răspuns și nu de fiecare dată sunt foarte mulțumit de ceea ce s-a întâmplat. Ne vedem de câte ori este nevoie și nu avem absolut nici o problemă în a discuta și chiar în a face o strategie pentru alegeri. Dacă vor avea loc în septembrie o să ne vezi mult mai mult împreună.
- Cu siguranță totuși în jumătate de an vom avea totuși alegeri. Unde vă vedeți dvs. anul care vine pe vremea aceasta?
- Într-un procent de peste 90% alegerile locale vor avea loc la sfârșitul lunii septembrie sau în prima săptămână din octombrie, excepția fiind maxim până pe 15 octombrie. Iar alegerile parlamentare vor fi cel târziu pe 6 decembrie întrucât, constituțional vorbind, nu pot avea loc după momentul respectiv.
Revenind la întrebare, m-aș vedea muncind la Consiliul Județean.
- Ce-i drept, trebuie să vă vadă și botoșănenii.
- Am foarte multe idei, am un program și câteva idei coerente pentru județul Botoșani, începând de la gestionarea apei. Nimeni nu vorbește, dar vă spun că avem o problemă foarte mare cu apa și când problema va exploda va fi foarte greu de ținut în mână acest fenomen al societății care gestionează apa în Botoșani, inclusiv problema apelor uzate. O altă problemă mare pe care o avem și sper să o rezolvăm - eu sunt deja implicat în evitarea infrigementului pe gropile neînchise - și noi aici avem Botoșani, Săveni și Darabani, plus gestionarea depozitului de la Stăuceni, care nu este ușoară pentru că nu se întâmplă ceea ce ar trebui să se întâmple acolo și anume colectarea selectivă și valorificarea.
- Acolo avem un Mercedes pe care îl folosim ca pe un Trabant.
- Nu se face nimic din toate acestea, este o groapă așa cum aveam acum 30 – 40 de ani. Mai am proiecte legate de cultură, pentru spital și nu mai spun de drumuri. Să ajungi la Consiliul Județean presupune să ai o gândire la nivel regional, dar când discutăm de județ trebuie ca acele proiecte care există în județ să fie concertate, gândite. S-a dat drumul ideii că se trage gaz și fiecare primar a apucat să facă așa cum l-a tăiat pe el capul, cu un consultant, să facă un SF cu tragerea gazelor.
- S-a tras gaz și la Mihai Eminescu sau mă rog, s-au montat conductele.
- Se trage gaz la Flămânzi, la Frumușica, sunt primari care au avansat mult, la Flămânzi deja se lucrează. Se va trage gaz la Răchiți, la Mihai Eminescu, dar mă refer și la restul județului. Pe lângă magistrala de gaz, 10 kilometri în stânga și în dreapta pot fi racordate gospodăriile la gazul metan. Ei, ce vreau să vă spun este că am vorbit cu destul de mulți primari și am rămas perplex să aflu că nu i-a coordonat nimeni. Fiecare își trage gaz cu consultantul lui, de pe unde crede el. Deci aceste lucruri puteau fi puse la nivelul Consiliului Județean pe o planșă și chiar dacă erau diferiți cei care făceau programele respective, trebuiau puși la un loc. Altfel, dacă fiecare consultant va lua banii lui și va avea ideea lui, gândiți-vă că tehnic niciodată nu se vor conecta aceste rețele.
- Consiliul Județean are chiar un specialist pe această linie, a lucrat mulți ani în domeniu, doar că este tras pe linie moartă din punct de vedere politic.
- Eu nu sunt la Consiliul Județean, dar am dat un exemplu. Deci nu poate face fiecare cum îi trece lui prin cap.
- Ultima întrebare: nu credeți că a fost o greșeală totuși din partea PNL să preia guvernarea în toamna anului trecut? Ați prins una dintre cele mai grele perioade, care vrând-nevrând erodează și probabil că scoteați mai mult din punct de vedere electoral dacă rămâneați în Opoziție.
- Am să răspund invers. Cum spuneam și adineauri, că am făcut ceea ce am făcut aducând fonduri la Botoșani fără să ieșim în presă și fără să trâmbițăm, am să spun și data aceasta: poate ar fi fost mai bine dacă am fi gândit strict politic. Și acum îți spun sincer că fac parte dintr-un nucleu destul de restrâns, fac parte din BEx, din primii 33 de oameni care conduc partidul la nivel național. Dacă am fi gândit strict pe partea electorală, atunci ar fi fost așa cum zici, dar gândiți-vă cine ar fi condus România și ce s-ar fi întâmplat în acest moment. Și atunci am ales cu toate riscurile, neștiind că va urma Covidul, am ales să ne asumăm această responsabilitate și până în acest moment lucrurile decurg foarte bine. De ce? Vă dau exemplul Covidului, care este la zi. Nu spune nimeni: da, dacă luăm țările din jur stăm cel mai bine, deci măsurile, așa cum au fost ele coercitive...
- În Europa de Est, în general, sunt mai puține cazuri, nu doar în România.
- În general, dar și dintre celelalte țări stăm cel mai bine pentru că măsurile au adus în final rezultatele la care ne așteptam și cred că este un lucru extraordinar.
În altă ordine de idei, mizez foarte mult pe puterea de gândire a românilor și a botoșănenilor pentru că noi, trebuie să recunoaștem, în Botoșani avem un nucleu dur PSD, au electoratul lor captiv, oameni cărora orice le-ai spune vor vota PSD. Absolut orice le-ai spune! Deci am avut situații în care mi-au dat dreptate, dar apoi mi-au spus: ”eu votez tot cu PSD”. Cred că, într-adevăr, oamenii vor vedea și vor înțelege că trebuie să deschidem mintea, ochii, trebuie să privim înainte pentru noi, copiii noștri, nepoții noștri. Altfel, vom ajunge să ne împrumutăm la infinit pentru pensii și salarii și vom rămâne cea mai săracă regiune din Europa. Nu întâmplător au loc lucrurile astea și în fața evidenței cred că nimeni nu poate contesta ceea ce am spus acum. Știm cu toții, numai dacă mergem până la Dumbrăveni și am trecut în Suceava, parcă ușor-ușor trecem în altă țară, cum mergem mai încolo spunem că este chiar o graniță la un moment dat. Mă enervează lucrurile astea și ceea am și spus: dacă o să ajung la Consiliul Județean o să branșez județul Botoșani la ceea ce înseamnă România și Europa prin toate mijloacele posibile, inclusiv cu ajutorul celor de la PSD. Pentru mine toți botoșănenii sunt la fel și consider că, dacă vom primi visceral, numai într-o direcție, PSD sau PNL, atunci nu ne vom dezvolta. Ca drept dovadă, cei de la PSD au gândit așa și nu au ajuns departe.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Șoferi AMENDAȚI de polițiștii locali după ce au intrat cu mașinile într-o zonă interzisă
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Bărbat necunoscut găsit în maiou și pantaloni scurți pe stradă: Era în comă și lovit la cap
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Botoșănean găsit înghețat în casă transportat în comă la Urgențe
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Valeriu Iftime apelează la onoarea directorilor de la Apă: Oameni buni, dați-vă demisia – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024