Sărbătorile Pascale pot reprezenta pentru unii un moment de liniște și pace sufletească, pentru alții o reîntoarcere la credință și rugăciune. Cert este că indiferent de însemnătate, Paștele vine la pachet cu o multitudine de sentimente și o atmosferă unică.
Pentru Daniela Onica Podariu, Paștele este mai mult decât o sărbătoare, căci în perioada aceasta, talentul se împletește cu credința, iar rezultatele sunt de cele mai multe ori incomparabile.
Daniela este o botoșăneancă pentru care încondeierea ouălelor este mai mult decât o artă, iar în această activitate implică sute de persoane, chiar și copii. Asta pentru că este profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Nr. 1 Vlădeni.
Daniela are 46 de ani și se declară o iubitoare de folclor, de tradiții și obiceiuri românești, lucru pe care încercă să-l transmită mai departe.
Am stat de vorbă, în prag de sărbători despre procesul de înfrumusețare al ouălor și câtă muncă se ascunde în spatele unui ou frumos pictat.
1. De când încondeiați ouă?
Acum 10 ani am avut un parteneriat cu o școală din Paltinu, Vatra Moldoviței din județul Suceava, prilej cu care am fost invitată, împreună cu elevii mei, atunci în clasa I, să participăm la concursul organizat de ei, ,,Oul închistrit”. Acolo am văzut pentru prima dată cum se încondeiază. Am fost foarte încântată și mi-am dorit să încerc. Nu mi-a ieșit nimic la început, dar, cu timpul am deprins tehnica. Primele ouă le-am încondeiat cu d-na Dorina Murariu, chiar pentru Paști, apoi m-am înscris la Școala Populară de Arte și, timp de 2 ani am învățat de la Mariana Ursulean, colega mea de la Bucecea. Din dorința de a impulsiona elevii din Botoșani să se aplece către acest minunat meșteșug, împreună cu părintele paroh din Vlădeni, Oniciuc Claudiu Constantin, care știe să încondeieze chiar din copilărie, am inițiat un concurs inter-județen numit ,,Paștele din sufletul copiilor”, anul acesta ajungând la ediția a VII-a. Așa de face că noi încondeiem nu numai în preajma Paștelui, ci mai tot anul. Golim ouăle de conținut, în acest fel le păstrăm mai mult timp. Ne pregătim să participăm și la concursuri, elevii noștri s-au întors cu premii de la Paltinu, Ciocănești, Rogojești, dar și de la Olimpiada Națională de Meșteșuguri Artistice Tradiționale.
2. Este încondeierea o artă?
În opinia mea, încondeierea ouălor este, în primul rând o formă de manifestare a credinței creștine, căci, pe fiecare ou, se regăsește, într-un fel sau altul, semnul crucii. Poate fi și o artă,deoarece unele modele, prin complexitate și simboluri, prin culori transmit bucurie, smerenie, împăcare, speranță.
3. Ce ustensile folosiți?
Pentru a încondeia e nevoie de chișiță, un instrument confecționat dintr-un bețigaș și o pâlnie foarte fină din metal. Cu acesta ,, se scrie” cu ceară încinsă pe oul degresat.
4. Care este cel mai complicat desen?
Complexitatea unui ou este dată de îmbinarea motivelor cu caracter de simbol, de îmbinarea fericită a culorilor.
5. Dar cel mai simplu?
În primele lecții pe care le fac cu elevii mei învățăm să împărțim oul în câmpuri și, cum e și firesc, începem cu cele mai simple modele, cum ar fi : ,,Floarea Paștelui,,, ”Creasta cocoșului”, ,,Oala legată”. Treptat, când copiii ,,stăpânesc chișița”, trecem la modele mai complicate, cu motive tradiționale întâlnite pe cusături, cu ornamente care combină simboluri religioase cu motive vegetale, motive animale.
6. Sunt oameni care cumpără de la dumneavoastră ouă deja vopsite?
Nu am vândut ouă, dar am oferit cu drag celor dragi. Și elevii mei mai experimentați mi-au mărturisit că cel mai frumos cadou de Paști pe care l-ar putea face cuiva, ar fi un ou încondeiat, chiar de mânuța lor.
7. Care sunt culorile pe care ar trebui să le regăsim pe ouă?
În zona noastră se încondeia folosind o singură culoare, însă eu i-am învățat pe elevii mei să încondeieze folosind mai multe culori. Se începe modelul de la oul alb și se introduce succesiv în băi de culoare:mai întâi în galben, apoi roșu ori verde sau albastru și la final, în negru.
8. Există și un număr de ouă pe care ar trebui să le vopsim de Paști?
Nu cred că există un număr de ouă ce ar trebui vopsite sau încondeiate pentru Paști. Este o bucurie să știu că în casele din Vlădeni copiii țin trează tradiția încondeierii ouălor. Unii au făcut o pasiune din asta, participă la concursuri, festivaluri, dar cred că fiorul și atmosfera zilelor de dinaintea Paștelui, pregătirile pentru marea sărbătoare creștină, incluzând aici și încondeierea ouălor, vor crea în sufletul lor emoții ce vor deveni, cu siguranță, amintiri frumoase peste ani.
9. Ce le transmiteți gospodinelor, acum în perioada sărbătorilor Pascale?
Le doresc să pună suflet în tot ceea ce fac și să le ajute Dumnezeu să le ofere celor dragi un strop din magia sărbătorilor. Sunt convinsă că nimic pe lumea asta nu se compară cu pasca sau cozonacul ,,ca la mama acasă”.
Astfel, din cele spuse de Daniela, ne putem da seama că pentru încondeierea ouălelor nu este nevoie doar de talent, ci de multă migală și răbdare. Este pe lângă o tradiție de ani de zile și un mod prin care botoșănenii s-au făcut remarcați atât la târguri populare cât și la diverse concursuri naționale și internaționale.
Pe lângă mesajul transmis de Daniela, vă spunem și noi, Sărbători fericite!
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Noapte albă pentru zeci de polițiști și voluntari pentru găsirea fetiței dispărută: UNDE era
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Casă cuprinsă de flăcări în această dimineață, pompierii chemați urgent
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Declarația zilei 15 ianuarie 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile