Un grafic al carierei sale ar fi plin de urcuşuri şi coborâşuri.
Astra îl vede pe Laurenţiu Buş drept înlocuitorul lui Alexandru Ioniţă, în cazul în care acesta va pleca până la urmă. Transferul de la Botoşani la Giurgiu l-a mirat până şi pe jucătorul de 30 de ani. Puţini îi dădeau şanse în urmă cu trei ani să revină la o echipă importantă din Liga 1.
În 2011 lua titlul cu Oţelul şi juca contra lui Manchester United în Champions League. Urma un transfer în Rusia şi apoi revenirea în România, la Rapid, apoi 6 luni de pauză, în care a fost “şomer”, cum spune el. Pentru a-şi salva cariera s-a întors de unde a plecat, adică din Liga a 2-a. Dunărea Călăraşi a fost noul punct de pornire pentru el. Părea că Liga 1 este departe. Revenirea n-a fost nici ea cum şi-ar fi dorit. Un contract cu ASA Târgu Mureş, într-un moment în care fost vicecampioană era “pe ducă”. A mai petrecut 6 luni la o echipă din Israel şi apoi a urmat trecerea la Botoşani.
2018 a început pentru Buş cum nimeni n-ar fi pariat în urmă cu câţiva ani, cu un transfer la a patra echipă din Liga 1. Fotbalistul care a marcat 7 goluri în acest sezon povesteşte pentru Pro Sport despre cum căderile din carieră pot să aibă şi reveniri spectaculoase.
Laurenţiu, transferul tău la Astra a părut o surpriză...
Nici eu nu mă aşteptam, dar mă bucur că s-a realizat. Mă bucur că am găsit înţelegere şi la Botoşani. Conducătorii de acolo şi stafful sunt un exemplu de moralitate, mai rar oameni ca ei în fotbal românesc. Le mulţumesc şi colegilor de acolo, iar acum îmi doresc să intrăm în play-off, cu Astra, şi să luptăm la primele locuri.
Ce te-a determinat să semnezi cu Astra? A fost oferta financiară, şansele la play-off sau altceva?
Şi o ofertă financiară mai bună, nu neapărat şansele de play-off, pentru că şi FC Botoşani are şanse, dar cel mai mult a contat că am fost dorit foarte mult aici.
Eşti înlocuitorul lui Alex Ioniţă?
Nu ştiu. Sincer, din câte ştiu eu, Ioniţă mai e sub contract cu noi. Sunt eu, n-am venit să înlocuiesc pe nimeni, am venit să mă autodepăşesc. Mi-ar plăcea să marchez cel puţin încă şapte goluri şi aici, cum am făcut la Botoşani.
Cariera ta a fost fluctuantă. Campion cu Oţelul, apoi ai ajuns în Liga a 2-a, acum în lupta pentru play-off...
Asta e frumuseţea fotbalului. Am avut şase luni în care n-am jucat, apoi am mers la Călăraşi, la Mureş, în Israel…. În fotbal poţi să fii şomer, să joci în Liga a 2-a şi apoi să te lupţi pentru campionat. De asta e frumos.
Cum ai reuşit să treci peste perioada când nu jucai?
Nu e uşor, dar mental trebuie să fii foarte puternic. Cel mai greu mi-a fost când n-am avut echipă, dar n-am cedat. Ştiu că este un sport şi te răsplăteşte, dacă munceşti.
Vei lupta cu FC Botoşani pentru un loc în play-off?
Eu cred că va fi o luptă în patru şi consider că noi avem prima şansă, datorită poziţiei de clasament. Am găsit un grup puternic, un antrenor motivat. Bineînţeles, mi-aş dori să-i revăd pe cei de la Botoşani în play-off, pentru că FC Botoşani a dovedit că merită acolo.
Urmează meciuri cu Viitorul, CFR sau Dinamo.
Şi cu Gaz Metan. Şi acela este un meci greu. Toate sunt grele, dar cred că e foarte important să începem în forţă. Dacă reuşim un rezultat bun la Viitorul presiunea va fi pe adversarele noastre.
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Bilete disponibile la meciul dintre FC Botoșani și Farul Constanța – PREȚURILE
Oana Sava
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024