La vîrsta de doar 30 de ani a ajuns pe o funcţie la care mulţi rîvnesc în van o viaţă întreagă. De două săptămîni, în peisajul vieţii publice botoşănene şi-a făcut apariţia un nou personaj, Daniel Petru Moruzi, noul subprefect, numit în funcţie cu susţinerea parlamentarilor independenţilor. Apariţia sa a stîrnit, aşa cum era de aşteptat, o serie de discuţii controversate, avînd ca numitor comun întrebarea: „Cine este Daniel Moruzi?” Nu au lipsit nici picanteriile la adresa tînărului subprefect, care s-a ales cu o serie de apelative precum „Subprefect a la Botezatu”, „Versace”, dar şi comentarii mai mult sau mai puţin răutăcioase. În ciuda aparenţelor, noul subprefect susţine că se consideră un om normal, un tînăr dornic în a-şi face o carieră. Îi plac Victor Ponta (chiar dacă face parte din PSD) şi Crin Antonescu (chiar dacă nu mai cochetează cu PNL). Daniel Moruzi este născut pe 29 iunie 1979, este absolvent al Grupului Şcolar Economic Botoşani, al Facultăţii de Finanţe Publice Petre Andrei şi al unui master de management financiar la „Al.Ioan Cuza”.
„Vroiam doar să fac ceva, era chiar sec să stau aşa aici…”
- De ce credeţi că v-aţi primit atribuţiile după o perioadă de două săptămîni? A vrut oare prefectul să vadă dacă faceţi faţă stării de tensiune?
- Nu neapărat cred că, cum a zis şi d-lui am fost în perioadă de evaluare şi ştiu că şi celălalt subprefect a primit atribuţiunile tot după circa două săptămîni.
- Nu a fost o evaluare cam lungă totuşi?
- Au fost şi tot felul de evenimente, întîmplarea de la Dorohoi, cu vama, a fost aşa o chestie, nici d-lui nu a fost chiar tot timpul aici în Prefectură, nu consider că a vrut să mă ţină în tensiune şi într-un fel chiar mă gîndeam la atribuţiile astea, chiar eram că într-un fel convins că astea îmi vor fi sarcinile.
- Deci într-un fel să înţeleg că sunteţi mulţumit de atribuţiile primite.
- Eram mulţumit de orice atribuţie, vroiam doar să fac ceva, era chiar sec să stau aşa aici…
- Înseamnă că sunteţi o persoană uşor de mulţumit dacă spuneţi că v-aţi fi mulţumit cu orice…
- Sunt dornic de treabă, nu neapărat că sunt uşor de mulţumit, sunt doar dornic de treabă.
- Îmi puteţi spune două chestii concrete pe care le-aţi făcut de cînd aţi fost instalat în această funcţie?
- Păi, după cum am mai spus, am fost la inaugurarea sediului Primăriei de la Frumuşica, o atribuţie de reprezentare mai mult, am participat la o sesiune de audienţe la Dorohoi, încerc să mă familiarizez cu chestiunile astea care sunt noi pentru mine.
„Paul Secrieru ce ştie îmi spune şi mie”
- Deci practic cele două săptămîni au fost mai mult de familiarizare, de acomodare în noua funcţie..
- Da, cred că da.
- Cum vă înţelegeţi cu colegii?
- Foarte bine, de ce nu m-aş întelege, eu m-am înţeles tot timpul cu colegii mei, cu cei pe care i-am cunoscut, sunt foarte mulţi pe care încă nu i-am cunoscut.
- Vi s-a întîmplat să vină să vă bată la uşă unii colegi, pentru a vă cunoaşte?
Cred că oamenii cu care lucrez mai mult au venit, dl. Şalgău a venit şi ne-am cunoscut chiar din prima zi, d-na de la salarizare, am mai cerut păreri de la departamentul contabil cu salarizarea unică…
- Deci şi dv. aţi fost la alte uşi pentru a avea un contact cu cei cu care veţi colabora.
- Da, da şi chiar şi cînd am primit atribuţiile am fost la serviciile comunitare, am fost la dl. Ciubotaru şi am cunoscut şi acolo oamenii care lucrează acolo.
- Celălalt subprefect, Paul Secrieru, am înţeles că sunteţi prieteni mai vechi, aveţi şi aceeaşi vîrstă...
- Da, suntem prieteni vechi, mă ştiu dinainte, avem o strînsă relaţie de prietenie, chiar m-a ajutat foarte mult, mai ales la început şi acum mă ajută. Sînt tot felul de chestii pe care încă nu le ştiu şi îl întreb, chiar îl întreb, pentru că are şi el, are mai multe, nu ştie nici el chiar foarte multe, dar ce ştie îmi spune şi mie.
„Nu s-a pus niciodată problema să fie deschis vreun dosar pe numele meu”
- S-a tot scris în presă despre un scandal de corupţie în care aţi fi fost implicat pe vremea cînd eraţi comisar la Garda Financiară de la Iaşi, cît de reale au fost acele acuzaţii?
- S-a scris în presă acum, nu s-a scris atunci decît în presa ieşeană şi nu în presa ieşeană, ci într-un anumit ziar, despre care nu discut.
- A fost acea publicaţie subiectivă, aţi fost atacat fără a exista şi date concrete în acest sens?
- Sunt convins de asta şi am şi motive, dar nu o să le împărtăşesc decît într-un cadru privat. Oricum, acolo a fost doar o anchetă internă, fără a fi implicate şi alte organe de control exterioare, nu s-a pus niciodată problema să fie deschis vreun dosar pe numele meu, atît.
- Acesta să fie motivul pentru care aţi fost transferat la Botoşani?
- Nu am fost transferat la Botoşani! M-am mutat la cerere la Botoşani din motive pur familiale, strict familiale, nu avut absolut nici o legătură. Cererea de transfer era depusă cu mult timp înainte şi cînd a apărut în presă eram în Botoşani de o săptămînă de zile, nici nu a apărut întîmplător în presă după ce m-am transferat. A fost o chestie cu o locuinţă de la Iaşi pentru care am făcut cerere să o pot obţine, nu s-a concretizat atît de repede precum mă aşteptam şi ajunsesem să fac naveta, nu era bine pentru familia mea, eram tată de week-end, acesta a fost motivul alegerii mele de a veni la Botoşani.
„Am fost înscris în PNL acum 3-4 ani”
- Din ce partid aţi făcut parte în trecut?
- Am fost înscris la PNL acum nu ştiu cît timp, 3-4 ani cred, tot eram prieten cu Paul şi mulţi de la PNL, dar a fost o perioadă scurtă şi s-a întîmplat o chestie atunci şi nu am mai continuat.
- S-a întîmplat în perioada în care fratele dv. era membru de vază în PNL (n.r. Florian Moruzi, fost preşedinte Organizaţia de Tineret PNL Botoşani)?
- Nu, cu mult înainte de asta...
- Dar de ce totuşi PNL? De ce nu un alt partid?
- Pentru că acolo aveam cei mai mulţi prieteni, erau tineri, bine şi acum suntem tineri şi era o chestie, haide să ne adunăm să facem ceva, hai să ne adunăm să discutăm ceva. Era o chestie frumoasă, îmi aduc aminte, nu era nimic bazat pe interese, chiar nici nu aveam interese pe atunci, era prea mult spus chiar.
- Poate că aceste interese au fost sădite, pentru ca roadele să fie strînse astăzi...
- Nu, nu cred, nu a avut nici un rol Partidul Naţional Liberal în numirea mea şi nici nu cochetez acum cu acest partid, cred că este prost reprezentat PNL la nivel de Botoşani, foarte prost reprezentat, prin actuala conducere.
„Este doar o asociere între soţia d-lui Cîmpanu şi soţia fratelui meu”
- Care este relaţia dvs. cu Liviu Câmpanu?
- O relaţie de amiciţie, ne cunoaştem, ne-am întîlnit cred că de vreo 5-6 ori pînă acum. Am fost contactat înainte de a fi numit, m-a întrebat dacă sunt de acord, am fost de acord normal, pentru că mi s-a părut o ocazie unică şi am spus de ce nu, deşi ştiam toate lucrurile care o să mi se întîmple şi ştiam că nu va fi chiar uşor, dar mi s-a părut o oportunitate unică pentru vîrsta mea şi pentru parcursul meu de acum încolo. Iar cînd am făcut referire la faptul că ştiam ce se va întîmpla dacă voi fi instalat în această funcţie, am spus asta pentru că mă aşteptam la multe apariţii în presă şi la reactualizarea aspectelor care au fost la Iaşi. Eu nu am avut contact cu presa decît cu un singur ziar, cel din Iaşi în care a apărut articolul şi în care imediat chiar a doua zi am vrut să dau un drept la replică şi mi s-a răspuns ironic că îl vor publica cînd vor avea liber la rubrica de anunţuri, aşa că nu discut mai mult.
- Spuneaţi despre dl. Liviu Câmpanu, că aveţi o relaţie de amiciţie, bazată pe vreo 6 întîlniri. Eu dacă mă împrietenesc cu dl. senator am şanse să ajung subprefect?
- (rîde)…Probabil că nu, nu sunteţi funcţionar public şi nici nu puteţi deveni pentru că posturile sunt blocate şi nu se mai fac angajări.
- Deci pînă la urmă care să fi fost motivul pentru care dl. Câmpanu v-a susţinutu, să fie relaţiile de afaceri care există între familiile dvs?
- Aşa cred toţi din presă, dar dacă o să faceţi o analiză o să vedeţi că este doar o asociere între soţia d-lui Câmpanu şi soţia fratelui meu, nici nu ştiu prea multe despre lucrul acesta şi nu ştiu prea multe beneficii din punct de vedere financiar să fi avut dl. Câmpanu sau fratele meu în urma asocierii. De fapt, cred că nu a avut nici unul, ei sunt prieteni foarte buni şi probabil că au vrut să facă şi o afacere împreună, chiar nu ştiu prea multe, eu eram pe atunci în Iaşi, sunt venit la Botoşani de 1 an de zile, iar afacerile sunt pe fratele meu. Eu sunt doar acţionar la două societăţi, la care e şi el acţionar, nu mă ocup de afaceri de cînd am intrat în Prefectură, pentru că este incompatibilitate, sunt acţionar doar şi atît. Cred că ar fi cel mai bine să îl întrebaţi pe dl Câmpanu, el ştie de ce m-a susţinut pe mine.
„Funcţiile politice sunt trecătoare şi nu îmi fac nici un plan pe termen lung”
- Unde vă place cel mai mult, aici sau la Garda Financiară?
- Mă gîndesc şi eu la asta, în ambele locuri cred, îmi place şi aici, îmi plăcea mult şi la Gardă, sunt activităţi diferite, munca în Garda Financiară presupunea o activitate de control, muncă în echipă, sunt aspecte chiar interesante, aici e puţin mai static, e o muncă de birou, e un circuit al documentelor, al administraţiei, sunt tot felul de acţiuni de reprezentare, de şedinţe, încerc să fac să îmi placă şi aici.
- După expirarea perioadei de 6 luni de zile intenţionaţi să participaţi la concurs?
- Concursul poate fi dat şi înainte, cum a făcut şi dl Secrieru, a dat concursul şi acum face cursurile INA (Institutul Naţional de Administraţie – n.r.), deci din momentul în care dai concursul eşti obligat ca în decurs de doi ani să faci cursurile, şi da, intenţionez să merg şi la concurs şi intenţionez să fac şi cursurile pentru a deveni înalt funcţionar public, deocamdată nu mă gîndesc prea mult, la asta, să iau concursul mai întîi. Oricum este greu să rămîi în aceeaşi funcţie mult timp, funcţiile politice sunt trecătoare şi nu îmi fac nici un plan pe termen lung în privinţa asta, dar voi urma paşii, deja am început să citesc pentru concurs şi dacă va fi să iau concursul, voi face şi cursurile, ceea ce pentru mine va fi un mare cîştig.
- Cine este Daniel Moruzi, dincolo de aparenţe, dincolo de picanteriile apărute în presă şi tot ce s-a scris, cum aţi vrea să vă perceapă lumea, cei care citesc ziarele sau care se uită la televizor?
- Sunt un om normal ca toţi oamenii, sunt un tînăr care vrea să se specializeze şi vreau să învăţ încontinuu, chiar mi s-a părut o oportunitate cînd mi s-a oferit posibilitatea să fiu nominalizat, mi s-a părut o oportunitate pentru că învăţ ceva nou, pentru mine simplul fapt că întîlnesc o persoană de la care pot să învăţ e suficient.
Interviu realizat de Gabriela ERDIC