„Toată lumea spunea, inclusiv premierul, că organizaţia este împotrivă. OK, de acord. Ce m-a deranjat este că s-a prezentat că organizaţia a votat împotrivă la maniera următoare: haideţi să supunem la vot deschis oportunitatea candidaturii mele şi a votat toată lumea cu mâna sus, deci şi cei care mi-au spus «n-ar fi rău, mai sunt probleme dar se pot rezolva pe traseu», la toţi le-a fost frică pentru că, evident, se creează un anumit trend, iar la ceilalţi au votat în secret. Trebuia să mă lase să voteze în secret şi să fiu ultimul, trei voturi să iau, dar nu trei, luam mai multe. Maniera asta în care s-a pus problema a fost o chestie în care ei au prezentat-o la Bucureşti: organizaţia a fost împotrivă, deşi votul a fost unul de genul «aşa-i că nu-i aşa?»
În rest, toată dorinţa mea expresă înainte de a porni toată nebunia asta a fost cu totul alta decât cea de candidatură. Iniţial când am vorbit cu preşedintele partidului, că înainte de a fi prim ministru este preşedinte de partid, a fost aceea de a nu candida, ulterior, două-trei discuţii avute împreună, «mă, poate n-ar fi rău să candidezi» şi am spus doar dacă se decide în sensul ăsta. Pe lângă faptul că o campanie costă bani, şi nu bani puţini, bani mulţi, te angajezi la nişte cheltuieli... sau speră că o să scoată mandate de deputat sau de senator cu 100 de milioane? Se înşeală amarnic. Eu le doresc la toţi să aibă succes, să iasă toţi deputaţi şi senatori. Eu n-am trecut de la PDL la PSD, am spus doar că activez în cadrul grupului parlamentar PSD până la finalul mandatului”.
- Dar poţi să activezi într-un grup parlamentar şi să fii membru la alt partid?
- Atât timp cât n-am o adeziune se poate pentru că, dacă e, continui jocul pe care l-au făcut cei de la PSD, care au spus că Buhăianu nu este membru PSD, dar ăsta este jocul lor.
De aici a pornit discuţia cu deputatul Cătălin Buhăianu, care a generat unul dintre cele mai mari scandaluri politice ale anului când şi-a anunţat trecerea din grupul parlamentar PDL în cel al PSD la doar cinci săptămâni de la pierderea alegerilor locale de către democrat-liberali. Acesta a precizat că, de fapt, nu şi-a dat demisia din PDL şi nici nu a depus adeziune la PSD, însă simplul fapt că îşi desfăşoară activitatea în grupul social-democraţilor reprezintă pentru el un fel de adeziune la partid. Ce va face în viitor a evitat să spună.
"N-am intrat în politică cules de pe stradă"
-
După 9 decembrie...?
- După 9 decembrie...
-
Vine iarna.
- Sunt foarte liniştit. În primul rând pentru n-am intrat în politică cules de pe stradă, n-am intrat în politică să mă îmbogăţesc. Să fac avere. Am intrat în politică având crezul că se pot face anumite lucruri de pe postura de parlamentar. Şi Cătălin Buhăianu a votat bugetul României, nu neapărat un buget pentru judeţul Botoşani, şi Cătălin Buhăianu a susţinut amendamente pentru dezvoltarea judeţului. Cred că toţi cei care vor fi parlamentari de Botoşani - că cei care au fost ştiu despre ce este vorba, ştiu cu ce se mănâncă treaba asta - dar cei care vor veni îşi vor da seama de limitarea sau de posibilităţile limitate pe care o să le aibă în exercitarea influenţei la construcţia unui buget.
- Mai concret, rămâneţi în politică, nu, veţi fi consul, director pe undeva, şef la Inspectoratul Şcolar?
- Eu nu-mi doresc să ajung să ocup o funcţie, deci nu-mi doresc să ocup o funcţie în administraţia locală sub nici o formă pentru că patimile locale sunt mai presus decât orice calităţi pe care ar trebui să le îndeplinească persoana care ar trebui să ocupe acea funcţie. Sunt foarte multe animozităţi, sunt foarte multe spirite încinse şi iritate. Eu îmi doresc ca cei care conduc astăzi judeţul să facă ceva bun pentru botoşăneni.
"Recunosc că am votat pentru suspendare"
- Dar există posibilitatea asta?
- Nu ştiu cine a scornit toată ideea asta, eu vă spun doar că, în momentul în care am decis să îmi continui activitatea ca parlamentar în cadrul grupului PSD, nu am am avut la bază o condiţionare. Supărarea mea a venit prin faptul că, ceea ce s-a întâmplat în Guvernarea Boc şi însuşită de dl preşedinte Traian Băsescu... plecarea mea din PDL a coincis cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, pentru că sub o formă sau alta nu am fost de acord cu excesele care au fost din partea dlui preşedinte Traian Băsescu. Recunosc că am votat pentru suspendare, dar de aici şi până la a face alte declaraţii este o cale destul de lungă. Îmi doresc să fac ceea ce am învăţat, sunt profesor, sunt cadru universitar şi cred că în momentul în care voi reuşi să ajung, într-o perioadă de timp, cinci-zece ani, 15, 20, fiecare după posibilităţi, profesor universitar, cred că abia atunci îmi voi vedea încununată munca mea.
-
Să înţelegem că vreţi ca după 9 decembrie să vă întoarceţi la catedră?
- Oricum, indiferent de ceea ce voi face, nu voi neglija partea profesională.
"Am să-l felicit de fiecare dată când Ovidiu Portariuc va avea o realizare"
- Aţi încercat să purtaţi o discuţie cu Ovidiu Portariuc?
- Nu, eu referitor la Ovidiu Portariuc pot să fac o declaraţie şi acum: am să îl felicit public şi am să dau, dacă vreţi, câte o chestie scrisă, indiferent de poziţia pe care o voi avea în viitor, îl voi lăuda şi, dacă vreţi, am să-l sun şi am să-l felicit, de fiecare dată când Ovidiu Portariuc va avea o realizare mare în municipiul Botoşani, în calitate de primar. Şi în momentul în care va avea o primă realizarea sau o singură realizare în municipiul Botoşani cred că toţi botoşănenii ar trebui să plece capul în faţa lui. Până atunci daţi-mi voi să avem cu toţii, şi cei care l-am votat, şi cei care nu l-am votat, reticenţe în maniera în care se desfăşoară administraţia în municipiul Botoşani.
- Până acum să înţeleg că nu aţi avut nici un motiv să-l sunaţi?
- L-am sunat de ziua lui, l-am sunat să-l felicit pentru obţinerea mandatului, au fost două telefoane care i le-am dat.
- Nu, pentru o realizare.
- Nu! Realizarea a fost în momentul în care a obţinut mandatul, după aceea în calitatea de primar trebuie să îşi spună cuvântul asupra municipalităţii pentru că el a fost ales în baza unor premisiuni electorale pe care le-a făcut şi îmi doresc să-şi îndeplinească măcar jumătate din ceea ce a promis, că jumătate poate o să şi-o ţină în al doilea, al treilea mandat şi dacă va avea o realizare în acest mandat vă spun că voi primul care îl voi felicita, dar doresc să fac lucrul acesta cât mai repede şi atunci cred că şi dl primar Ovidiu Portariuc va realiza că administraţia este de fapt cu totul altceva decât ceea ce înseamnă o campanie electorală.
A consemnat Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE un interviu realizat cu deputatul Cătălin Buhăianu în septembrie 2010:
INTERVIU C.Buhăianu : Ada Macovei mi-a fost şef de cabinet, de asta ne sînt legate numele
VEZI ŞI:
Răzbunare cruntă anti-Buhăianu cu maşină mortuară şi poster electoral la PDL – VIDEO & FOTOGALERIE