A absolvit mai întâi Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj, însă după ce a lucrat un an ca medic a fost fascinată de domeniul farmaceutic. Astfel că a urmat și Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității din Oradea.
Și-a completat studiile cu două masterate, pentru ca în prezent să fie doctorand în anul 3 la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara. Conduce o farmacie din Botoșani și anul acesta a intrat și în politică, regăsindu-se pe locul al doilea pe lista PNL pentru Camera Deputaților. Am dorit să discutăm însă cu precădere despre profesionistul Luciana Buliga și mai puțin despre politicianul Luciana Buliga.
- Ne aflăm la farmacia dvs. și voiam să vă întreb când v-ați descoperit această pasiune pentru domeniul medical, pentru sănătatea publică?
- Să știți că nu am început cu farmacia, prima facultate pe care am absolvit-o a fost de ”Medicină Generală”. După ce am absolvit am lucrat în sistem un an și apoi am avut oportunitatea să merg la o manifestare a unei firme de medicamente. Și acolo, vorbind cu cei din conducere, mi-au spus că vor scoate niște posturi la concurs și dacă voi fi interesată să urmăresc prin ziare, așa era pe atunci. Pentru că mi-a plăcut foarte tare ce se întâmpla acolo, m-a fascinat lumea din ”Farma”. Ei bine, am urmărit ceva vreme prin ziare, au scos posturile așa cum au spus, am trimis CV-ul prin fax, prin poștă, că așa era atunci. M-au chemat la interviu și a fost primul interviu pe care l-am câștigat. Vă mărturisesc că nu am avut niciun interviu pentru angajare pe care să îl pierd, tot timpul am fost câștigătoare.
- Și atunci ați lucrat pentru prima oară într-o farmacie sau într-o companie farmaceutică?
- Deci, după ce am practicat un an medicina generală, am început să lucrez în industria ”Farma” pe o poziție de reprezentant medical la o companie ungurească. Pe vremea aceea încă mai erau în parteneriat cu fosta noastră fabrică de medicamente de la Târgu-Mureș.
- Când ați făcut pasul spre antreprenoriat?
- După ce am intrat în industria ”Farma”, acasă la mine erau în permanență consilii de familie pentru că această nouă meserie de reprezentant medical nu era așa bine văzută de părinții mei, de generația respectivă. Tot timpul îmi spuneau: ”o să rămâi pe drumuri”, ”nu o să ai o meserie”, ”ai lăsat medicina” pentru asta. Dar pe mine mă fascina, îmi plăcea foarte tare chestia aceasta, să fiu reprezentant medical. Și atunci, nu neapărat forțată de familie, dar ca să am un plan B, m-am apucat și de Facultatea de Farmacie. Am început să fac a doua facultate, pe care a trebuit să o plătesc pentru că învățământul în România îți asigură doar primii cinci ani gratuit, restul trebuie să îi plătești și cumva responsabilitatea a fost mai mare pentru că părinții mi-au zis: este alegerea ta, vrei să o faci, ți-o plătești din banii tăi. Și atunci, banii pe care îi câștigam în industria ”Farma” reprezentau de patru ori salariul de meci. Dacă atunci când am terminat Medicina câștigam vreo 300 de lei, 150 la avans și 150 la lichidare, în ”Farma”, de cum m-am angajat am avut un salariu de 1.200 de lei, mașină, computer, diurne, telefon mobil și multe alte avantaje. Și pe orice absolvent lucrurile acestea îl încântau.
- Această experiență v-a determinat să vă deschideți un business în domeniul farmaceutic?
- Eu n-am deschis propriu-zis un business. Business-ul era deschis de mama mea, care este farmacistă de profesie, sora mea urma și ea Facultatea de Farmacie. Deci, eu practic provin dintr-o familie cu trei farmaciști. Suntem trei farmaciști cu acte în regulă, iar business-ul a fost pornit de mama mea în 1994, dar pensionându-se și-a dorit foarte tare ca acest business să nu fie vândut către lanțurile de farmacii din România. Și-a dorit să continuăm ceea ce a început și să rămână acest business în familie, ceea ce s-a și întâmplat. Așa am ajuns după 11 ani petrecuți în industria ”Farma”, perioadă după care am plâns foarte mult, trebuie să recunosc, în urma unor consilii de familie repetate, a trebuit să las Bucureștiul și Clujul și să mă întorc la Botoșani pentru a preluarea business-ul făcut de mama.
- Acum, când priviți în urmă, nu aveți o urmă de regret? ”Aș fi putut să fie unul dintre cei mai buni medici din Botoșani sau din Cluj sau din Iași”.
- În general, privesc doar înainte. Fiecare, la un moment dat în viață ne facem un bilanț, dar consider că nu este momentul acum să îmi fac bilanțul. Până la urmă, viața mea în sistemul medical a fost tot timpul o provocare, o experiență nouă, de care m-am bucurat și unde am muncit ca să fac performanță.
- Pentru un angajat, cea mai fericită zi din lună este cea în care primește salariul, pentru un antreprenor cum sunteți dvs. care este cea mai fericită zi din lună?
- Cea mai fericită zi este când văd pacienții mulțumiți, când se întorc pacienții la noi și ne spun: ”dna farmacist, chiar m-a ajutat crema pe care mia-ți recomandat-o, chiar m-a ajutat tratamentul dvs., o să spun și celorlalți să vină la dvs., la farmacie ca să îi consiliați”.
- Și se întâmplă des lucrul acesta?
- Se întâmplă pentru că eu pun mare accent pe acest lucru și vă spun de ce. Într-o lume nebună-nebună, în care cu toții alergăm după ceva și consumul de suplimente alimentare a devenit un mod de a fi, este important să ai un specialist care să te consilieze. Noi suntem aici o farmacie în care vadul cumva lipsește, suntem o farmacie comunitară de cartier la care trebuie să ne aducem pacienții prin ceva. Iar eu am găsit această nișă prin care facem consiliere de calitate. Ce este important să vă spun este că pacientul nu vine la farmacie ca la mall, să se plimbe, la farmacie vine pentru că are o nevoie Și atunci, că sa putem satisface nevoia pacientului, trebuie să fim foarte bine informați și să știm să îi satisfacem nevoia.
- Anul acesta ați făcut practic pentru prima oară pasul spre politică. A mai fost și în 2024 un consiliu de familie?
- Da, am făcut pasul spre politică... A fost un consiliu de familie în care la început nimeni nu m-a susținut. Tatăl meu, după cum bine știți, a fost prefect...
- Chiar primul prefect de după revoluție, cu o carieră militară în MApN.
- Da... Și mi-a spus: ”asta nu este pentru tine, tu ești un om complex, ai un business pe care l-ai dezvoltat, de ce vrei să te expui, de ce crezi că este nevoie de treaba aceasta? În politică se întâmplă lucruri urâte”. Și atunci răspunsul meu a fost următorul: sunt din 2013 în Botoșani și, din păcate, observ cum de la lună la lună, de la an la an lucrurile nu se îndreaptă, ci din contră și cred că este responsabilitatea mea, pentru că fac parte din această comunitate, să încerc să fac ceva. Și mai cred că oamenii mai pot schimba lumea și că trebuie să ai credință, trebuie să vrei, trebuie să ai un plan bine definit și trebuie să te înconjuri de oameni care pot.
- Cât s-a schimbat viața dvs. după intrarea în politică?
- Viața mea s-a schimbat în sensul că sunt foarte ocupată. Nu mai reușesc să cuprind toată plaja de necesități din farmacie, învăț lucruri noi în permanență, dar îmi dau seama câte lacune sunt în Botoșani și câte lucruri se puteau face dacă mă întâlneam mai devreme cu acești oameni care sunt acum în politică, mă refer la echipa din care fac parte.
- Unde vă vedeți peste patru ani?
- Să știți că am o vorbă care sună cam așa: indiferent de ce se va întâmpla într-un an, doi, trei sau patru, eu rămân același om, Luciana Buliga, care poate fi mai sus sau mai jos, dar încerc să rămân ancorată cu picioarele în pământ și în realitate pentru că știu sigur că un singur lucru nu mi-l poate lua nimeni, și acela este capul, mintea mea, la care am lucrat foarte mult. Și cred că a investi în tine este cel mai important lucru pe care îl poți face în viață și nu pot să vă spun că mă văd ministrul sănătății sau primarul Botoșaniului peste patru ani, dar vă pot spune cu sinceritate: cred că voi căpăta mai multă experiență, voi reuși să fac lucruri pentru Botoșani și voi fi mândră de ce voi fi în patru ani.
TRAGEDIE de Bobotează, botoșănean găsit mort de propria mamă
Gabriela Erdic
Jan 06, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 06, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 06, 2025
Primarul unei comune a încetat din viață: Ai fost un om iubit de atâta lume
Sergiu Bălășcău
Jan 06, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 06, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile