După ce la scrutinul din 27 septembrie s-a tras linia deasupra sa, deoarece a ocupa locul 3 pe lista USR-PLUS, iar alianța a intrat cu doi membri în Consiliul Local, lidera Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate a intrat în competiția internă a alianței pentru desemnarea candidaților la alegerile parlamentare.
Din această postură, Magda Oleniuc, președinte al filialei PLUS Botoșani, își face public programul politic pentru toți cei patru ani de mandat parlamentar, nu doar pentru competiția internă din partid. Cu o bogată experiență de manager în domeniul bancar și antreprenorial, Magda Oleniuc a acceptat să răspundă întrebărilor noastre punctuale referitoare la viitorul său politic.
- De ce doriți să fiți parlamentar?
- În primul rând cred că pot să-mi folosesc experiența de manager pentru îmbunătățirea cadrului legislativ. În România, birocrația și legislația sunt prea stufoase, iar multe prevederi se bat cap în cap. Sunt mult prea multe legi care au fost date cu dedicație pentru un anumit personaj sau grup de interese. Apoi, modificările și amendările acestor legi au venit doar ca să servească altui grup de influență, în acel moment la putere. De aceea, legislația din România, mai ales în zona antreprenoriatului și a administrației se prezintă ca un semafor care arată și roșu și verde în același timp! În al doilea rând, botoșănenii au nevoie și de un alt model de reprezentare la București. Este clar în ultimii 30 de ani că parlamentarii județului nostru au eșuat în modul lor de a face politică „tradițională”. Însă, nevoile județului nostru trebuie cunoscute la București și avem nevoie de sprijin pentru dezvoltare economică și infrastructură, de investitori, de conectare cu restul țării.
- Ce vă propuneți concret, ce proiecte intenționați să promovați în Parlament, în cazul în care veți fi aleasă?
- Sunt necesare schimbări legislative care să transparentizeze, să scoată la lumină interese care nu sunt ale cetățenilor, ci ale grupurilor de interese. Concret, ținta mea principală este reducerea birocrației, adică scurtarea traseului documentelor într-o instituție a statului. Un simplu aviz de mediu, de exemplu, are nevoie de nenumărate aprobări din interiorul ministerului, dar și de viza altor departamente, multe fără a fi necesare. Motivul este fiindcă nimeni nu vrea să își asume răspunderea și să pună semnătura pe un act. De fapt, Statul Român se acoperă de hârtii.
- Atunci, mai precis, cum puteți ajuta Botoșaniul din Parlament?
- Nu doar prin comunicarea foarte bună pe care o am la nivel național cu colegii din Alianța USR-PLUS. Contez și pe capacitatea mea de convingere a celorlalți deputați și din alte partide pentru a putea promova și aproba proiecte legislative care să ajute zonele defavorizate, cum ar fi și Botoșani. Atragerea de investitori care să creeze locuri de muncă este prioritatea mea principală.
- Sunt foarte bine cunoscute disensiunile între USR și PLUS în cadrul alianței și la nivel național, dar mai ales la Botoșani. Rezultatele la ultimele alegeri sunt departe de a fi mulțumitoare. Cum vedeți o eventuală reorganizare a acestei formațiuni?
- În primul rând, disensiuni este normal să apară, fiindcă sunt un semn al sănătății democrației din acea formațiune. Apoi, rezultatele de la alegerile locale trebuie discutate și privite în contextul politic actual, adică suntem o alianță tânără, încă în etapa de organizare în teritoriu. La locale a contat foarte mult organizarea activului de partid, clar avantajate fiind partidele mari. Însă, în țară au fost surprize punctuale care au arătat potențialul pe care alianța noastră îl are pentru România. Pe lângă aceasta, îmi doresc constituirea unor consilii consultative pe domenii de competență profesională, din care să facă parte doar membri simpli, fără funcții de conducere, care să facă propuneri de schimbări legislative. Noi, ca viitori parlamentari nu le putem ști pe toate!
- De ce v-ar alege delegații alianței pe dumneavoastră și nu pe un alt candidat?
- Ideea de competiție în USR-PLUS este tocmai de a alege cea mai competentă persoană pentru funcția la care candidează. Eu vreau doar să invit membrii să voteze acea candidatură pe care o consideră cea mai eficientă și cu cea mai mare șansă de succes în alegeri. De aceea, le doresc succes tuturor candidaților!
- La alegerile parlamentare din iarnă, cum intenționați să atrageți mai multe voturi ale botoșănenilor către USR-PLUS?
- Cum spuneam, principalul meu țel politic este să fac din administrația și guvernarea României un model de transparență. Fiecare dintre noi își dorește să știe ce se întâmplă cu banii lui, pe care îi plătește Statului prin impozite. Indiferent de ideologie. Nimeni nu vrea ca banii munciți să îi fie furați din buzunar de unii ajunși vremelnic în niște funcții de unde gestionează bugete. Care român, care botoșănean acceptă să dea 500 lei pe o pereche de pantofi de piele și acasă să vadă că, de fapt, unul este de mușama și rupt pe deasupra? La fel trebuie să fie și cu banii publici!
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Ce suflet să ai: Pisică ucisă cu o piatră dintr-un acces de furie
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
TRAGEDIE noaptea trecută: Botoșănean mort în casa cuprinsă de flăcări
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
El ar putea fi PRIMUL transfer al acestei ierni la FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile