La numai cîteva luni de la organizarea alegerilor pentru noua structură de conducere a celui mai mare sindicat din judeţ, spiritele s-au încins între cel care a predat ştafeta, respectiv fostul lider Marius Oroşanu şi actuala conducere. Motivul îl constituie finalitatea negocierilor Contractului Colectiv de Muncă de la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Marius Oroşanu, preşedintele Cartel Alfa a criticat în termeni extremi de duri modul în care au gestionat aceste negocieri cei din actuala conducere a Sindicatului Impact. Mai mult, nu este exclusă posibilitatea înfiinţării unui nou sindicat la nivel de DGASPC, variantă de altfel susţinută de fostul lider, Marius Oroşanu.
După cîteva luni de negocieri într-un final conflictul de muncă creat la Direcţia Copilului a fost stins. Cum comentaţi decizia comisiei de arbitraj şi finalitatea acestor negocieri?
Din punctul meu de vedere, cred că totuşi a fost o decizie greşită a comisiei de arbitraj şi cu riscul pe care mi-l asum apreciez că , cei peste 1.000 de salariaţi ai DGASPC plătesc acum şi unele greşeli a echipei de negocieri din conducerea Sindicatului Impact. Cînd spun asta mă gîndesc cel puţin la două trei momente de pe parcursul acestor negocieri, respectiv momentul în care s-au consultat salariaţii dacă doresc să intre în grevă sau să urmeze procedura medierii şi a arbitrajului, nu a fost o consultare reală, la modul în care salariaţilor să li se spună foarte clar ce s-a obţinut pînă atunci şi ce nu s-a obţinut şi salariaţii au fost oarecum greşit informaţi că ar exista anumite drepturi obţinute. După aceea mă gîndesc la momentul în care s-a ajuns la arbitraj, asta o văd ca principala greşeală a echipei de negociere şi a conducerii Sindicatului Impact cînd s-a ajuns la arbitraj, după ce Ministerul Muncii a confirmat că arbitrul desemnat iniţial, doamna Gabriela Mihai este compatibilă şi poate să fie arbitru. Nu trebuia sub nici o formă Sindicatul Impact să accepte modificarea comisiei de arbitraj şi schimbarea acestui arbitru. Era legal să fie arbitru doamna Gabriela Mihai ştia foarte bine problema de pe parcursul concilierii şi nu trebuia să accepte Sindicatul Impact schimbarea acestui arbitru. Din punctul meu de vedere a fost o greşeală impardonabilă iar asta arată fie lipsa de experienţă a celor de la Impact, fie orice alte interese, dar vreau să cred că a fost doar o lipsă de experienţă şi o greşeală.
Bănuiesc că aţi urmărit îndeaproape negocierile care s-au întins pe o perioadă mai lungă, practic ce au cîştigat cei de la Sindicatul Impact în noul CCM?
O să vă surprindă ce spun, dar aş putea să spun că nu am urmărit foarte îndeaproape, din interiorul lor….
Vă întreb pentru că aţi condus sindicatul timp de 10 ani şi bănuiesc că v-a interesat soarta angajaţilor…..
Da, am condus 10 ani de zile, este un sindicat din cadrul Cartel Alfa dar pe parcursul acestor negocieri şi pe parcursul concilierii, medierii şi arbitrajului, echipa de negociere a sindicatului a considerat că are abilităţile, cunoştinţele suficiente şi nu au apelat la, eu ştiu, sfatul nostru de la Cartel Alfa, nu au apelat la ajutorul nostru sau la sprijinul nostru, astfel încît nu cunosc amănunte ce ţin de negocieri, inclusiv nu ni s-a prezentat nici nouă la nivel de Cartel Alfa nici la nivelul membrilor de sindicat nu s-a prezentat ceea ce s-a negociat şi ceea ce s-a obţinut. Deci nu aş putea spune în acest moment ce s-a obţinut, dar din informaţii, eu ştiu, aşa culese din preajma echipei de negociere, sau din preajma patronatului pot să spun că, administraţia, patronatul este foarte fericit în acest moment. Ori dacă patronatul este foarte fericit este clar că, probabil ei şi-au îndeplinit scopul, pentru dînşii este un succes, în clipa în care vom vedea forma semnată, vom vedea într-adevăr dacă s-a obţinut ceva sau era mai bine să nu se accepte nici o clauză, rămînînd astfel posibilitatea deschisă pentru un eventual conflict pe parcursul anului. Semnarea unui contract chel, gol, fără nici un drept pentru salariaţi nu face altceva decît să blocheze orice posibilitate timp de un an şi jumătate de a solicita drepturi pentru salariaţii pe care îi reprezinţi.
Din 2000 nu a mai existat un CCM atît de gol de drepturi
Tot aud de criza financiară, de lipsa resurselor financiare, de restructurări anunţate în rîndul bugetarilor. În aceste condiţii, în contextul crizei, s-ar fi putut scoate mai mult în urma acestor negocieri pentru angajaţi? Dv. aţi fi putut scoate mai mult pentru angajaţi?
Ştiţi cum, pe de o parte dacă spun că da, imediat cineva ar putea să spună că după război mulţi viteji se arată, e greu de spus acum dacă da sau nu.
Bine, atunci să reformulez. În cei 10 ani cît aţi fost la conducerea Sindicatului Impact aţi mai avut un CCM cu atît de puţine beneficii financiare pentru salariaţi?
Nu, niciodată, deci din 2000 pînă în prezent nu a existat un CCM atît de gol de drepturi şi nu mă refer doar la drepturile financiare, aici este iar un lucru important, dacă nu ar exista drepturi financiare să spunem, dacă ar exista în schimb o prezenţă a sindicatului în tot ce înseamnă act de decizie a angajatorului, deci o prezenţă efectivă a sindicatului, un acord, să existe acorduri între sindicat şi administraţie atunci priveşte modificarea raportului de muncă şi toate celelalte, nu simple consultări sau simple avize formale. Măcar acestea dacă ar fi existat
salariaţii s-ar fi simţit oarecum protejaţi. Din păcate, din informaţiile pe care le am şi aşteptăm să vedem, tot ce a fost pînă în prezent în decurs de ani de zile, implicarea sindicatului la mod de participare în actul de decizie alături de angajator, a fost anulat acum şi a fost transformat pe simplă consultare sau pe simple avize formale. Ori aici este dacă vreţi o greşeală de strategie, decît să fac sindicatul să fie un partener pur formal în dialogul social, mai bine nu îl fac deloc şi păstrez tot timpul posibilitatea de a reacţiona prin conflicte de muncă pentru a pune presiune asupra angajatorului. Rămîne de văzut, repet, rămîne de văzut contractul, dar am impresia că este cel mai slab CCM la nivel acestei instituţii, ori ştiţi cum e, cine învinge are laurii respectivi pe cap, cine este învins, va trebui să îşi asume responsabilitatea ca atare şi părerea mea, pentru binele acestui sindicat şi pentru a menţine la nivelul care este din punctul de vedere al numărului de membri, va trebui ca, cel puţin echipa de negociere dacă nu întreaga conducere a sindicatului să analizeze în perioada imediat următoare foarte clar rezultatul acestor negocieri, să îşi asume responsabilitatea eşecului acestor negocieri şi să îşi depună mandatul organizînd alegeri pentru a vedea dacă mai au sau nu mai au sprijinul salariaţilor pe care îi reprezintă. Practic principalul obiectiv al acestei conduceri a sindicatului pentru anul acesta a fost negocierea CCM. Dacă nu şi l-au îndeplinit la nivel dorit de membri ar trebui atunci să ceară acest vot de încredere al membrilor prin organizarea unor alegeri. Dacă se vor plafona de funcţie sau dacă vor refuza să îşi asume eşecul acestor negocieri există riscul ca fie sindicatul să se dezbine, fie pur şi simplu salariaţii să îţi piardă încrederea în sindicat şi nu neapărat să meargă la altul, ci pur şi simplu să prefere statutul de salariat nesindicalizat.
Au crezut că acoperă prin entuziasm lipsa abilităţilor
În acest punct, vă pare rău că aţi renunţat la conducerea Sindicatului Impact?
Nu pot să spun, rău îmi pare că am renunţat, dar nu aveam la momentul respectiv nici o alternativă, deci renunţarea era bine determinată, motivele erau bine determinate. Îmi pare rău că nu a existat acea continuitate pe care mi-am dorit-o la momentul ianuarie 2010, că nu a existat o consultare permanentă între sindicat şi Filiala Cartel Alfa, că, cei din cadrul Sindicatului Impact, deşi cu experienţă foarte mică au crezut că vor reuşi prin entuziasm să acopere lipsa abilităţilor sau lipsa experienţei şi ce este şi mai trist şi mai trist este că practic au făcut experimente de negociere, de şedinţe de negociere pe spinarea membrilor de sindicat şi a salariaţilor. Deci practic, ar fi trebuit să îşi lase orgoliile la o parte, cei din echipa de negociere, chiar dacă ar fi existat anumite conflicte între conducerea Sindicatului Impact şi eventual reprezentanţii Cartel Alfa, ar fi trebuit să se gîndească că ei au în spate 1.000 şi ceva de salariaţi pe care îi reprezintă şi să îşi calce pe orgolii şi să solicite sprijin şi eu ştiu, consultanţă de specialitate pentru această procedură. Categoric, noi de la Cartel Alfa nu vrem să intervenim în organizarea unui sindicat din cadrul Filialei decît la solicitarea acestuia. Au crezut că se descurcă, din păcate s-a dovedit că nu s-au descurcat cel puţin în această privinţă.
Există membri de sindicat care v-ar fi abordat deja nemulţumiţi de actuala conducere a sindicatului şi cu dorinţa de se alătura unei alte organizaţii?
Sunt membri de sindicat din cadrul Impact care au contactat conducerea Cartel Alfa în vederea exprimării nemulţumirii pe care o au faţă de modalitatea în care această conducere a Impactului îşi desfăşoară activitatea. Ca şi reprezentant al Filialei nu pot să fac altceva decît să îmi păstrez membrii în cadrul Filialei. De aceea fac un apel la conducerea Sindicatului Impact, de urgenţă să-şi asume responsabilitatea şi să organizeze nişte alegeri pentru a vedea în ce măsură mai au sau nu mai au încrederea membrilor de sindicat. În situaţia în care va exista un comitet de iniţiativă care să dorească să înfiinţeze un alt sindicat în cadrul DGASPC, voi avea discuţii cu respectivii şi vom alege ceea ce este mai bine pentru Cartel Alfa. În final, deci eu sunt pus aici să reprezint interesele Cartelului Alfa şi voi face ceea ce este mai bine pentru Cartel Alfa şi pentru Cartel Alfa este mai bine să nu piardă nici un membru. Dacă un sindicat de bază îşi poate permite să piardă sau nu membri, Cartel Alfa nu-şi permite să piardă nici un membru de sindicat. Deci voi încuraja orice este în interesul Cartel Alfa şi a membrilor de sindicat din bază. Eu sper să nu se ajungă în situaţia înfiinţării unui alt sindicat ci sper să aibă suficientă maturitate cei de la actuala conducere de a rezolva problema.
Interviu realizat de Gabriela ERDIC