Fostul preşedinte al PSD încearcă să revină în prim planul vieţii politice botoşănene. După aproape şase ani în care a activat ca simplu membru, Mihai Baltă şi-a depus candidatura la şefia filialei. Asta după ce anul trecut şi-a retras-o în ziua alegerilor. Fost prefect în perioada 1992 – 1996 şi deputat în legislatura 2000 – 2004, el a condus filiala din anii în care ţărăniştii s-au aflat la putere şi pînă aproape de ieşirea PSD de la guvernare. În perioada în care a lipsit din primele rînduri ale vieţii politice, printre altele, Mihai Baltă a activat ca expert la Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii, ca expert tehnic judiciar pe securitatea muncii şi a predat cursuri la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi. În paralel, a fost membru al comitetului director al Federaţiei Române de Şah, este maestru al sportului în şah şi component al lotului naţional de şah.
- Ce v-a determinat să vă depuneţi candidatura pentru preşedinţia organizaţiei judeţene PSD?
- În primul rînd este o prevedere statutară care permite oricărui membru de partid să îşi depună candidatura la funcţia pe care doreşte să candideze şi pentru care cei din sală îşi vor spune punctul de vedere dacă este sau nu cea mai bună alegere pentru funcţia respectivă. Fiind membru al acestui partid, candidez la funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene. Şi vreau să continui o serie de proiecte pe care mi le-am propus în perioada următoare împreună cu cei care sunt la conferinţă.
„Într-un proces de alegere a unei conduceri de partid nu trebuie să existe surprize”
- Cum ar fi…?
- Nu le nominalizez, voi prezenta programul în cadrul conferinţei, mai lucrez şi acum la el, mă consult cu foarte mulţi dintre colegii mei care ar fi formula cea mai bună de mers în continuare sub aspectul programelor şi, în consecinţă, după conferinţă se va vedea care sunt şi aceste aspecte.
- Pentru mulţi, inclusiv pentru preşedintele în funcţie al PSD-ului de la Botoşani, a fost o surpriză depunerea candidaturii de către dvs. Senatorul Marcu chiar spunea că „la rezultatele pe care le-am obţinut la prezidenţiale, nu mă aşteptam să am contracandidat”.
- Într-un proces de alegere a unei conduceri de partid nu trebuie să existe surprize. Deci, fiecare dintre membrii partidului, pot candida. Pe de altă parte, rezultatele au fost într-adevăr foarte bune la alegerile prezidenţiale, dar la alegerile locale sunt diferite faţă de cele prezidenţiale.
- Şi la locale rezultatele nu au fost tocmai cele aşteptate?
- În condiţiile în care noi la această dată nu avem conducerea în sistemul administrativ local este clar că nu aşa ceva s-a dorit.
„Am fost simplu membru de partid”
- Aţi avut o tentativă de a candida şi anul trecut, cam pe vremea aceasta. Ce v-a determinat atunci să vă retrageţi?
- Am explicat că m-am retras din motive politice pe care nu le comentez. Era o serie întreagă de aspecte legate de participarea mea la conferinţa judeţeană, la conferinţa judeţeană erau invitaţi numai membri care aveau funcţie în partid. În urma unor discuţii pe care le-am avut cu colegii mei am optat pentru a mă retrage.
- La conferinţa municipală aţi avut o luare de poziţie destul de dură faţă de unele lucruri care s-ar întîmpla în partid. Spuneaţi inclusiv că ar fi unele grupuri de interese, mai mici sau mai mari, mai mult sau mai puţin voalat. Aţi spus lucrul acesta şi aţi criticat inclusiv modul în care s-au desemnat delegaţii pentru congres.
- Am avut o atitudine realistă şi am explicat nişte lucruri care s-au produs în viaţa organizaţiei şi care în mod normal trebuiau să aibă un alt mod de manifestare, inclusiv desemnarea delegaţilor la congresul partidului care a avut loc în luna februarie la Bucureşti. Nu este o atitudine dură! Este o atitudine reală.
- Da, dar pe cale nu mulţi au îndrăznit să o spună, să o critice, să o scoată în evidenţă. Aţi spus-o dvs. şi a mai spus-o candidatul de la municipiu, Costel Lupaşcu
- Nu fac asocieri cu celelalte candidaturi. Am spus ceea ce am crezut că trebuie să spun într-o conferinţă municipală cu toată deschiderea pentru cei prezenţi în sală.
- Cel puţin la vîrf nu aţi mai fost perceput ca un om cu o activitate politică intensă. Ce aţi făcut din punct de vedere politic în ultimii cinci-şase ani?
- Am fost simplu membru de partid.
- Şi asta presupune…
- Asta presupune în acelaşi timp o implicare la nivelul unui membru de partid într-o organizaţie şi în acelaşi timp un contact continuu cu cei care sunt alegătorii noştri şi membrii noştri de partid. Şi discuţii continue cu ei… chiar dacă nu ai funcţie în partid poţi să porţi asemenea discuţii, poţi să-ţi formezi un punct de vedere şi poţi să consideri că la un moment dat poţi să candidezi pentru o funcţie în partid.
- Cotizaţie aţi plătit în această perioadă?
- Da, da…
„În timp ce noi lucram aici (…) un alt grup încerca să impună anumite persoane în conducere”
- Au trecut de acum aproape şase ani de zile de cînd aţi plecat din fruntea organizaţiei judeţene, dar nici acum nu sunt clare motivele. Le puteţi spune după atîţia ani?
- Le-am explicat de altfel, le-am explicat… Mi se reproşa în mod deosebit că s-au pierdut alegerile locale la municipiu. În acelaşi timp fusese şi un sistem de vot în partid cu nominalizarea candidaţilor pentru listele parlamentare. În urma unor discuţii pe care le-am avut datorită acestor aspecte prezentate mi-am prezentat demisia şi am cedat conducerea organizaţiei către o echipă formată din trei membri, atunci aceasta era formula agreată.
- Atunci, în urma acelor alegeri interne din partid, pregătitoare pentru listele de la parlamentare, dvs. trebuia totuşi să fiţi pe un loc eligibil.
- De moment ce mi-am dat demisia n-a mai fost un loc eligibil. Eram într-adevăr pe primul loc iniţial.
- Aţi renunţat dvs. sau…
- Am explicat foarte clar că este o decizie care trebuie luată în partid. În acelaşi timp, în timp ce noi lucram aici, în condiţiile pe care le aveam, un alt grup încerca să impună anumite persoane în conducerea partidului. Era o situaţie şi am încercat să evit o stare de conflict.
- A avut atunci vreun rol Constantin Conţac în plecarea dvs.?
- Nu comentez dacă au avut roluri unul sau celălalt. Decizia a fost una personală, probabil că am luat-o şi în ideea în care activitatea partidului în continuare se va îmbunătăţi, pentru că noi aveam rezultate foarte bune înainte, timpul nu a confirmat acest punct de vedere al meu şi acum trebuie ca organizaţia Botoşani să devină o organizaţie puternică.
„Nu obligatoriu preşedintele de partid trebuie să fie şi candidat la o anumită funcţie”
- Întorcîndu-ne în 2010, spuneţi-ne măcar un lucru pe care l-aţi putea face dvs. astfel încît să se îmbunătăţească activitatea organizaţiei de la Botoşani, fără să ne dezvăluiţi din secretele pe care le ţineţi pentru conferinţă.
- Nu e un secret pentru conferinţă, dar organizaţia unui partid puternic trebuie să se implice foarte mult în viaţa locuitorilor judeţului Botoşani. Nu există partid care să nu îşi propună ca în locul în care activează, în care este constituit, să nu ducă la îmbunătăţirea vieţii locuitorilor şi a celor care l-au ales. Acesta este un program de măsuri şi acesta este scopul.
- Nu luptaţi cumva şi împotriva unor persoane din conducerea centrală a partidului dat fiind faptul că secretarul general Liviu Dragnea, cînd a venit la Botoşani, a cerut aproape imperativ d-lui Marcu să îşi depună candidatura?
- Nu, nu! Sunt nişte probleme care se clarifică, în timp, în partid. Nu obligatoriu preşedintele de partid trebuie să fie şi candidat la o anumită funcţie, deci în fiecare partid trebuie să fie doi-trei candidaţi pentru o anumită funcţie ca să se poată alege o dată în cadrul partidului care este cel mai bun şi acela să meargă în continuare sprijinit de către ceilalţi. Nu sunt într-o relaţie conflictuală cu nimeni din conducerea partidului. Opţiunile sunt personale sau politice şi nu le comentez.
„Nu am făcut intervenţii pentru a mă susţine”
- Lumea se întreabă acum pe ce vă bazaţi cînd vă depuneţi candidatura, cine vă susţine, care sunt oamenii care vă sprijină, organizaţiile locale care vă acordă încrederea…
- Mă bazez pe oamenii din sală, asta…
- Nu vă faceţi campanie în teritoriu?
- Am avut discuţii înainte de a-mi depune candidatura cu colegii mei, prin care i-am anunţat că doresc să candidez, nu am făcut intervenţii pentru a mă susţine sau nu, le-am explicat intenţia mea constructivă şi cei din sală vor decide prin vot programul sau cel care va forma programul în perioada următoare.
- Ce o să faceţi dacă o să cîştigaţi, ce o să faceţi dacă o să pierdeţi?
- Sigur că, dacă voi cîştiga, voi milita pentru programul pe care îl propun. Dacă voi pierde, voi considera că programul meu sau puncte din el vor fi luate în continuare de echipa care va conduce organizaţia Botoşani pentru că sunt puncte care eu cred că trebuie să fie aplicate şi respectate.
- Credeţi că săptămîna viitoare pe timpul acesta o să fiţi preşedinte la PSD Botoşani?
- Nu fac supoziţii de acest gen. Cred că, după conferinţa judeţeană, organizaţia de la Botoşani va fi mai puternică.
Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU
Imagini superbe surprinse de un fotograf profesionist la parada de la Botoșani
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Sebastian Mailat, dorit de patru echipe din Superligă
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Un copil din Botoșani s-a rătăcit în Ajun după ce a plecat cu colinda
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Kiev: Racheta rusească a zburat două minute prin Botoșani, sistemele românești NU au detectat-o
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Polițiștii de penitenciare amenință cu nepăzirea pușcăriilor de Crăciun și Revelion
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile