Pe 1 noiembrie, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani va lansa Topul Județean al Firmelor în cadrul Galei Excelenței în Afaceri, așa cum a fost redenumit evenimentul după preluarea conducerii CCIA de către Valeriu Iftime. Este prima ediție a acestui eveniment, care a împlinit deja trei decenii, cu Marian Rotariu director al Camerei de Comerț. Mai ales despre noutățile propuse de acesta pentru 2024 am discutat în interviul de mai jos.
- Ne apropiem cu pași repezi de a 31 - a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri sau mai bine spus a Topului Județean al Firmelor. Care vor fi principalele noutăți în acest an?
- Da, într-adevăr, pe data de 1 noiembrie, la aceeași ora stabilită ca la toate edițiile de până acum, 18:00, la Popas Cucorăni va fi cea de a 31 - a ediție a Galei Excelenței în Afaceri, Topul Județean al Firmelor. Încercăm în acest an să venim cu noutăți, să fim mai interactivi cu invitații noștri la acest eveniment și vă enumăr câteva. Spre exemplu, am lansat invitații și către toți membrii Camerei de Comerț, indiferent dacă au intrat în top sau nu, le-am făcut și o reducere a taxei de participare cu 20%, în speranța în care efortul financiar să nu fie prea mare pentru dumnealor.
- Cât este această taxă de participare?
- Este 500 de lei de persoană și pentru membri 400 de lei.
- Camera de Comerț câți membri are?
- În prezent are 95 de membri. Și ideea este ca lumea să înțeleagă și participanții, evenimentul este non-profit. Practic, această taxă acoperă doar costurile cu meniul. După cum ați putut vedea și în ceilalți ani și în acest an sperăm să ne ridicăm la un standard cât mai înalt în privința organizării evenimentului. Și de asemenea, ca o noutate, în acest an ne bazăm foarte mult pe produsul local. În ce sens? Încurajăm interacțiunea între firmele din județul Botoșani, asocierea, acel lanț scurt de care se vorbește la nivelul Uniunii Europene. Și în acest an ne vom baza pe producători locali, pe artiști locali, pe care i-am menționat și în invitație, respectiv Bogdan Ota, un cunoscut artist botoșănean și o trupă nouă de tineri, trupa Fresh, pe care vrem să îi promovăm la genul acesta de evenimente. Ca noutate vom organiza și o tombolă. În acest an va fi o tombolă surpriză cu unul dintre partenerii noștri în organizarea evenimentului, astfel încât să creăm o interacțiune cât mai mare cu invitații și să fie un eveniment cât mai reușit, cel puțin din punct de vedere al majorității, dacă nu al tuturor. Că știți cum se spune, la orice eveniment nu o să poți să mulțumești toată lumea.
- Și tombola în ce va consta și cine va putea participa la ea?
- La tombolă vor participa toți invitații evenimentului. Și ca să vă dezvălui, dar doar atât, nu dau mai multe detalii, va fi organizată în parteneriat cu brand-ul Sabrini.
- Speram să câștigăm. Sau să câștige agenții economici. Un lanț de aur ceva, nu?
- Cu siguranță vor câștiga. Să vedem și cine. Vor fi date trei premii în cadrul evenimentului din partea partenerului.
- Realizăm acest interviu cu trei zile înainte de data la care va avea loc evenimentul. Câte firme s-au înscris până acum?
- Noi avem în jur de 100 de firme care s-au înscris la acest eveniment. Cifra fluctuează până în ultima zi. Confirmări, plus, minus. În Topul Firmelor, anul acesta au intrat 1.481 de operatori economici, cu mențiunea că sistemul cameral din România este singurul abilitat prin lege să întocmească acest Top al Firmelor. Fiindcă în ultimii ani au apărut diverse firme, diverse SRL-uri care se apucă de sunat lumea și toată lumea e pe locul 1, indiferent de rezultatul financiar. Și este cumva la limita legii, pentru că oamenii sunt păcăliți, pentru că astfel de topuri nu sunt recunoscute la nivel național. E pur și simplu o chestiune de marketing în care cer o sumă de bani în schimbul unei diplome.
- Știu că am primit și noi la ziar de o mulțime de ori astfel de invitații. Se trimit, contra unor sume destul de mari, niște hârtii înrămate și da, mereu am fost pe locul 1, pe locul 2 n-am fost niciodată în aceste topuri. Și cum pot fi prevenite astfel de inițiative, să le spun?
- Cel mai simplu este ca persoanele care sunt sunate să întrebe interlocutorul în baza la ce date se face acest top? Noi primim date oficiale de la Ministerul Finanțelor, din bilanțuri, de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Toate sunt în acord cu directivele Uniunii Europene. Aceste firme nu au acces la toate aceste date oficiale, pentru că nu ai cum, dacă nu ai parteneriate și protocoale cu Ministerul de Finanțe și cu ONRC, nu ai cum să ai toate datele oficiale. Noi facem după o anumită metodologie acest top la nivel național. Deci nu se poate vorbi de intervenții la nivel local. Topul se face la nivel național și este distribuit în toate județele țării. Îl facem pe mai multe categorii de activitate și le menționez pe scurt: cercetare-dezvoltare, industrie, agricultură, silvicultură, pescuit, construcții, servicii, comerț și turism. Acestea ar fi principalele categorii.
- Care sunt principalele condiții pe care un agent economic trebuie să le îndeplinească pentru a fi luat un calcul la întocmirea acestui top? Adică să se regăsească și el pe undeva, pe acolo, prin clasament.
- Topul are la bază o formulă matematică, care, cum am spus, este stabilită prin statutul Camerei de Comerț a României, care ține cont de cifra de afaceri, de profitul din exploatare, de rata profitului din exploatare, de eficientizarea utilizării resurselor umane. Și aici intru un pic în detalii ca să înțeleagă lumea. Practic e valoare adăugată raportată la numărul de salariați. Valoarea adăugată reprezintă profitul din exploatare, cheltuielile cu personalul și ajustările privind imobilizări corporale. Dacă acest raport sau unul dintre indicatori este negativ, nu se intră în top. Deci astea sunt frustrările unor firme că, poate la un moment dat au făcut niște investiții care trebuie amortizate și nu au intrat în top. Deci noi nu putem umbla la acest top. Este simplu o formulă matematică care se aplică în calculator.
- Deci, în primul rând trebuie să termini anul pe profit, nu?
- Da.
- Și în al doilea rând, cred că nu trebuie să ai datorii la stat.
- Da. Că mai sunt firme care vin: noi am făcut profit, avem cifră de afaceri, dar au o datorie foarte mare care se apropie de cifra de afaceri și atunci nu intră. Așa pe considerentul acesta, dăm un exemplu concret, Nova Apaserv, care nu a intrat în topul firmelor, deși are cifră de afaceri mare, e posibil să fie avut și profit, dar are arierate.
- Dar au fost ani în care, sau cel puțin într-un an a intrat în Topul Firmelor. Știu că era director Gabriel Cârlan și l-am văzut atunci.
- Da. Când erau la început și nu aveau datorii așa mari. Acum, din păcate, au foarte multe datorii.
- Dar fiindcă ați amintit de Nova Apaserv mai există și Modern Calor și Urban Serv. Cel puțin Modern Calor primește o subvenție.
- Exact.
- Eltrans de asemenea. Și totuși sunt luate în calcul la alcătuirea topului.
- Da, pentru că nu se ține cont de acționariat. Acționariatul poate fi și de stat. Teoretic și Nova Apaserv primește o subvenție prin acele injectări de capital făcute de Consiliul Județean. Până la urmă și acela este un sprijin. De asemenea, țin să menționez că o confuzie iar se creează printre antreprenori. La același cod CAEN, de activitate, spre exemplu dau ”comerț”, care este cel mai uzual, sunt mai multe categorii de întreprinderi, în sensul în care noi facem pe microîntreprinderi, pe întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii și întreprinderi mari. Fiindcă mai primim întrebări de genul: «sunt o întreprindere mică, în comerț, și eu am ajuns pe locul 1. Păi raportat la nu știu ce mare operator sau mare brand local, cum să fiu eu pe locul 1 și acela tot pe locul 1?» Aici e diferența. Pentru că este locul 1 la categoria respectivă. De exemplu, el dacă e mic la început, e microîntreprindere. Ulterior crește, își dezvoltă afacerea și poate urca la o altă categorie. Pentru că, dacă punem doar o singură categorie, ar fi premiate aceleași firme, care sunt mari și atât. Cei mici nu ar avea șansă niciodată să intre în top.
- Ca imagine generală, cum a fost economia botoșăneană în 2023 față de 2022? În scădere, în creștere, în staționare?
- În creștere, din fericire în creștere. Sperăm și în 2024 să fie același lucru. Am niște date statistice pe care, dacă îmi dați voie, vi le citesc foarte pe scurt. În primul rând a fost o creștere atât la înmatriculări de persoane fizice autorizate, cât și la firme. Avem mai multe firme în județ. O creștere de 5,5% la persoane juridice, ajungând la 9.086 de persoane juridice la începutul de an 2023. Din 9.086 de firme au depus bilanțul 6.280, ceea ce înseamnă un procent de 69,11%. Din punctul nostru de vedere este cam îngrijorător, că mai bine de 30% din firme nu au depus bilanț. Este o problemă în mediul economic local. Din firmele care au depus bilanț, a rezultat o concluzie în urma analizării bilanțurilor, că cifra de afaceri a crescut cu 32,73%. În 2023, raportat față de 2022, anul precedent, a ajuns la 11,3 miliarde de lei. Ca domenii de activitate, s-a păstrat cumva structura anilor trecut, cea mai mare cifră de afaceri fiind în comerț, urmată de zona de industrie și apoi de servicii.
- Deci înțeleg că volumul de business a crescut cu o treime la Botoșani în 2023 față de 2022.
- Da, aici facem noi analiza, pe aceste firme pe care v-am spus că au intrat în top. Această este mențiunea: analiza se face pe firme care au intrat în top. Deci aceste 1.481 de firme au generat o cifră de afaceri de 11,3 miliarde de lei. Iar profitul brut a crescut în 2023 față de 2022 cu 29,67%, ajungând până la 1,1 miliarde de lei. Calculul este făcut pe aceste firme intrate în top. Și numărul de salariați a crescut cu aproape 10%, mai exact 9,99%, ajungând până la 23.438. Aici este o nebuloasă cu numărul de salariați, pentru că sunt statistici diferite și noi mereu am încercat să avem o imagine cât mai clară. Am vorbit și cu cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, reprezentanții instituției, să ne spună odată care este numărul de salariați. Parcă vedem așa că un pic lumea se ferește, parcă le este frică să reiasă că bugetarii sunt mai mulți. Acesta este mediul privat de la Botoșani, acesta este situația reală. Trebuie să ne asumăm.
- Mai aveam o întrebare. În fiecare an au existat discuții referitoare la oamenii care sunt invitați, mai ales la cei din spectrul politic. Pe cine ați invitat anul acesta la Topul Județean din lumea aceasta administrativ – politică?
- Deocamdată, la ora la care vorbim, sunt transmise invitații, din zona administrativă, dlui primar, dlui prefect și dlui Iftime, care are calitate dublă și de președinte al Consiliului Județean și de președinte al Camerei de Comerț.
- Deci parlamentarii nu au fost invitați data aceasta? Doar dacă există un afacerist printre ei.
- Acum știți cum e. O parte din dumnealor au și afaceri și dacă sunt invitați, sunt ca reprezentanți ai unei companii.
- Dacă aveți un mesaj pentru antreprenorii din Botoșani care încă nu s-au înscris la acțiunea aceasta Gala Excelenței și care ar trebui să o facă, în opinia dumneavoastră. De ce ar trebui să o facă?
- Noi încercăm să creăm o comunitate, încercăm să creăm un networking de calitate. Noi spunem că este cel mai mare eveniment de business din Botoșani și încurajăm atât oamenii de afaceri care au o experiență vastă în domeniu, antreprenorii care au dovedit cu rezultate rodul muncii lor, cât și micii antreprenori care au de învățat de la antreprenorii cu experiență și pot să-și creeze conexiuni, pot să facă eventual parteneriate. Și nu de puține ori am rămas surprins, chiar cu plăcere, în urma unor întâlniri la Camera de Comerț s-au creat chiar parteneriate de afaceri. Bineînțeles, la mici dimensiuni. Dar ideea acesta este, de a crea o comunitate și de a demonstra că ne putem ajuta reciproc și poate țintesc ambițios, dar îmi doresc să schimbăm unele mentalități referitoare la asocierea între antreprenori.
Cum afectează stresul performanțele în sala de fitness și cum poți ajunge la o stare de bine
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Cum să îți stilizezi tricourile pentru a obține un look smart casual impecabil
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Doi tineri cu droguri în buzunar s-au speriat puțin când au dat ochii cu jandarmii
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Concurență pentru un post de medic la Spitalul Județean: CÂȚI rezidenți vor la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
ATENȚIE la înșelăciunile de pe WhatsApp: CUM să te ferești de escroci
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile