Valeriu Iftime este de cîţiva ani buni încoace una din emblemele fotbalului botoşănean. Acuzat de unii că o face pe-a patronul de club pe bani de la buget, admirat de alţii pentru că îşi bagă profitul de la firme în acest sport, el continuă să se implice la vîrf în clubul fanion al judeţului. De numele său se leagă promovarea şi supraviaţuirea roş-alb-albaştrilor în liga a doua, de şase ani de zile. Asta poate şi pentru că iubeşte fotbalul aproape la fel de mult pe cît îşi iubeşte afacerile. Despre fotbal şi afaceri ne vorbeşte Valeriu Iftime în rîndurile următoare.
„Fotbal va fi sau trebuie să fie, aşa cum sunt magazine de pîine”
- În contextul economic actual, se spune că doar nebunii mai bagă bani în fotbal. Dvs. o faceţi în continuare pe-a nebunul?
- E clar că este foarte complicat să dai bani la fotbal, nu este o investiţie, este o sponsorizare la un club de fotbal care trebuie să trăiască şi în criză şi în necriză. Fotbal va fi sau trebuie să fie, aşa cum sunt magazine de pîine, trăim nu numai să mîncăm şi să ne uităm la TV, trăim să mergem, trăim să fie şi viaţă sportivă, să avem modele pentru copii, pentru că sportul este, dacă vreţi, poate cel mai important element în viaţa unui om şi eu ţin la sport. Iar din sport, ţin la fotbal. Şi compania mea are prinşi nişte bani pentru a finanţa o anumită activitate, aş putea să îi dau în altă parte, au rămas în fotbal, pentru că, conjunctura m-a forţat să rămîn eu în fotbal.
- Deci avem certitudinea că vom mai avea echipă de fotbal, cel puţin pentru acest sezon competiţional.
- Deocamdată da, pentru două rate contractuale, o să aibă, mai departe nu ştiu. Dar insistăm, este greu de spus, sigur că situaţia poate evolua, după cum vezi şi în ce lume spuneai că trăim, de la o lună la alta, de la o zi la alta, în momentul acesta eu am o previziune care deocamdată este OK, putem plăti din Elsaco nişte bani. Nu-mi dau seama ce o să se întîmple mai tîrziu. La momentul acesta, pe termen scurt şi pe termen mediu este OK, mai mult, nu ştiu.
„Bineînţeles că aş înjura, aş căuta alt loc”
- Apropos de ratele contractuale, aveţi nişte restanţe faţă de jucători, faţă de personal, vreau să vă întreb, dvs. aţi veni la serviciu dacă v-aţi primi salariul din mai de exemplu, în luna august?
- Eu cum dacă aş veni? Sunt două lucruri, eu am datorii doar la fotbalişti, nu şi la personal. Eu finanţez numai fotbaliştii. Personalului ar trebui să îi găsim alt buget, nu este treaba mea. Este o activitate sportivă care are o altă filozofie. Vreau să vă spun că la mine lucrează o echipă din Botoşani de sudori şi de mecanici care acum sunt la lichidare şi lucrează în Bucureşti la montare de contoare şi ventil la scări de bloc în condiţii grele şi primesc un salariu de 10 milioane şi sunt din luna aprilie la lichidare. Lucrează, ei nu au plecat, nu ştiu alţii cum rămîn. Eu nu ştiu dacă aş sta, poate am fost mai norocos, bineînţeles că aş înjura, aş căuta alt loc, bineînţeles aş spune că plec în altă parte, nu poţi să stai aşteptînd, eu ştiu ca cineva să se scarpine în cap să îţi dea banii. Eu mă chinui pentru angajaţi şi le-am dat de multe ori bani de la mine, de foarte multe ori bani de la mine, cred că 80% banii sunt de la mine. Acum nu mai am, există o variantă, sunt nişte sponsori care ar trebui să aducă banii şi care momentan nu vin şi care d-na Haraga (n.r. director economic FC Botoşani) ar trebui să ţipe, să stea la ei, să facă greva foamei, să dea bani. Ea a ajuns să îmi dea mie telefon „dl Iftime, de ce….”. Din păcate, nu pot să fac mai mult şi aş minţi să mă dau peste cap.
„A venit criza şi s-a schimbat tot”
- De ce credeţi că FC Botoşani de circa 2-3 ani de zile nu a mai vîndut nici un jucător?
- Pentru că nici un club din divizia B nu a mai vîndut nici un jucător. Poate că e... Botoşaniul a dat un jucător cu care ne putem lăuda, care se cheamă Papp şi care este la divizia A şi care este la o echipă pe locul 4 din divizia A. Vorbim de un fotbalist de 1 milion de euro sau mai mult. Nu am vîndut fotbalişti pentru că nu a fost filozofia noastră totală asta şi ne-au ocupat alte lucruri. Eu m-am ocupat în 2008 şi în 2009 şi am vîndut. Sau în 2007 m-am ocupat, am avut selecţia în Dorohoi şi am vîndut. Dacă îţi faci politica asta, poţi cîştiga bani, dar e pe termen lung şi îţi trebuie bani. Acum cîţiva ani am băgat înainte de a veni criza, dacă nu venea criza poate că eram acum undeva, eu am investit 300.000 de euro în achiziţii de fotbalişti, tocmai ca să fac un lot tînăr şi tocmai ca să obţin bani în timp. Din păcate, a venit criza şi s-a schimbat tot. Nu poate spune nimeni azi că Tincu sau oricare alt fotbalist de la noi nu face foarte mulţi bani. Dar astăzi e ca un apartament, dacă acum doi ani făcea 60.000 de euro, acum nu face nici 30.000 de euro. Şi nu ştii cu cît să îl dai, să-l dai cu 1.000 de euro? Dar aşa e viaţa în fotbal, asta e piaţa, e o piaţă nesigură, instabilă şi complet ireală şi se va stabiliza, ca orice bursă, se va stabiliza, deocamdată este o degringoladă, nu vine şi nu cumpără nimeni, din nefericire.
”Presidente, please vin înapoi jucat fotbal”
- Apropos de Papp, după ce a plecat la Vaslui, dl. Porumboiu mai trebuia să vă dea o sumă de 50.000 de euro, aţi mai primit acei bani?
- Toţi banii pentru Paul Papp au fost plătiţi. Dar nu şi cei 50.000 de euro, acolo a fost o înţelegere dacă joacă în Divizia A, nu a jucat, am pierdut acei bani. Nu a jucat în divizia A, trebuia să joace în campionatul 2008-2009. Nu a jucat, la revedere, i-am pierdut. În schimb, avem acum un 10% procent în cazul vînzării, asta este o valoare interesantă pentru noi şi care eu chiar o să vorbesc cu dl.Sălăvăstru, poate vorbesc cu dl. Porumboiu să negocieze bucata aia. Cît este ea 10.000-20.000-50.000 de euro, sunt bani pentru noi, pînă la urmă. Din nefericire nu se apropie nimeni de domeniul acesta.
- Dintre jucătorii care au plecat, Papp la Vaslui sau Keita la Bistriţa, i-am văzut dîndu-şi sufletul pe teren acolo, pe cînd la Botoşani…
- Nu ai putea spune, nu, Papp şi-a dat sufletul şi la noi, dar era alt context, altă socoteală. Keita a jucat altceva, eu cred că la Keita, la jucătorii străini, contează foarte mult şi locul în care joacă. În fine, nu ştiu, Keita chiar m-a surprins plăcut că joacă acolo, păcat că nu a jucat la noi. Dar el avea o problemă la picior, chiar a spus că avea ligamentul rupt. Cu ligamentul rupt a plecat de la noi să plece în ţara lui, a găsit la Bistriţa, e foarte bine. Vreau să vă spun că nu ştiu cît e de bine sau rău la noi, dar Kanu, Derra mă sună în fiecare zi: ”presidente, please vin înapoi jucat fotbal”. Nu cred că a plecat cineva de la noi şi a făcut mai bine în altă parte, eu oameni neserioşi nu prea am avut la noi, dacă am avut i-am dat afară.
„Faci 30 de milioane la un bugetar şi el produce de 2”
- Sunteţi om de afaceri…
- Aşa par…
- Da, sunteţi om de afaceri, cît de mult v-a afectat criza?
- Cum să spun, pe mine nu m-a afectat în mod financiar, adică nu am avut un profit mai mic în 2009, decît în 2008 şi nu am avut mai prost în 2010 decît în 2009. M-am concentrat asupra cheltuielilor şi mi-am concentrat un pic mai mult munca în companie. În rest nu, dar nu am cîştigat mult, pentru că şi eu şi angajaţii mei am intrat pe pămînt real, nu se pot obţine bani uşor, deci banii chiar nu se obţin uşor şi mai ales la infrastructura şi materială, şi morală. Vii din comunism să faci bani. Eu am învăţat mult în anii aceştia şi nu plîng foarte tare. Mă deranjează să nu fie un colaps general, adică să nu poţi lua nici bani europeni, pentru că eu de exemplu, la momentul acesta, cred că 80% din banii pe care îi încasează firma mea din diverse contracte pe căldură, pe apă, pe energia locală sunt din bani europeni. M-ar încurca enorm dacă nici aceste mecanisme nu ar mai funcţiona. Adică să poţi să atragi bani europeni. Şi mă enervează starea asta de disperare şi de sărăcie parcă aparentă, că totul merge prost şi nimic nu e bine. Nu e chiar aşa, bineînţeles că e prost, bineînţeles că e greu, dar totuşi la nivel de buget, dacă aceştia de la guvernare vorbesc prostii nu am ce să spun, dar vă spun cinstit nu poţi plăti mai mult decît încasezi. E adevărat că este complicat, e adevărat că au greşit toţi dinainte, au dat mulţi bani mărind salariile fără să vadă şi încasările. Şi acum îl pune pe actualul prim ministru să facă o socoteală. Greşelile sunt de la început, atît e bugetul de cheltuieli, atît e de venituri. Acolo am fost şi uite unde am ajuns, faci 30 de milioane la un bugetar şi el produce de 2. Din păcate...
„Nu se apucă nimeni, decît dacă e înnebunit după fotbal”
- Este mare diferenţa dintre mediul de afaceri şi oamenii care bagă bani în fotbal?
- Tare este complicată întrebarea asta, nu ştiu ce să îţi răspund…
- Ca şi cum v-aş întreba dacă este mare diferenţa între domeniul bugetar şi cel privat.
- Este o diferenţă mare.
- Sau oamenii din afaceri trag la fel de multe ţepe ca cei din fotbal?
- Nu ştiu cîte ţepe se trag în fotbal, eu cred că fotbalul dacă este privit ca o afacere, fără un suport legislativ coerent, nu se apucă nimeni, decît dacă e înnebunit după fotbal. Dar este greu să spui… nu am lucrat în domeniul bugetar niciodată de la revoluţie încoace şi nu aş putea să spun. Şi nu aş vrea să comentez. Eu cred că un sistem capitalist cum se spune, care joacă în terenul profitului şi la pierderii, dacă legislativ este bine acoperit, pare că are viitor. Deşi eu sincer sunt de stînga un pic, adică pe mine mă deranjează oamenii bogaţi, sincer, pe mine mă aranjează mult mai mult o stare de comuniune, de frăţie sufletească, să fie bine pentru toţi. Din nefericire, cred că nu funcţionează sistemul şi oamenii nu sunt la fel de motivaţi, conştienţi că nu poţi sta undeva fără să produci şi să îţi fie bine.
Interviu realizat de Gabriela ERDIC
FC Botoșani reia campionatul cu o echipă „grea”: Din păcate nu ne putem alege adversarii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Leo Grozavu a semnat cu FC Botoșani un contract pe doi ani și jumătate – VIDEO cu primele declarații
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile