„NU EU ÎI SEMÂN LUI TĂRICEANU, EL ÎMI SEAMĂNĂ MIE”
PNL traversează după alegeri o perioadă agitată. Atît la centru, cît şi în cadrul organizaţiei judeţene au existat o mulţime de dispute, care par să nu se mai finalizeze. Liderul liberalilor botoşăneni, a încercat să minimalizeze evenimentele din partid, însă a recunoscut că în plan legislativ Alianţa D.A. nu aplicat mai multe prevederi din programul de guvernare. Cele mai importante fragmente ale discuţiei le redăm în această pagină.
- Săptămîna trecută vi s-a solicitat de la centru să spuneţi dacă îl susţineţi pe actualul premier Călin Popescu Tăriceanu sau pe actualul consilier prezidenţial Theodor Stolojan. Ce aţi răspuns?
- Întrebarea nu a fost adresată chiar atît de tranşant pe cum aţi adresat-o dumneavoastră. De fapt, au avut loc mai multe dezbateri în cadrul PNL şi întrebarea care ni s-a pus s-a referit la faptul dacă acordăm sau nu un vot de încredere d-lui Tăriceanu. Au fost mai multe runde de discuţii şi în final s-a desfăşurat şedinţa delegaţiei permanente, unde într-adevăr s-a exprimat un vot în ceea ce priveşte încrederea în dl. Tăriceanu ca preşedinte al PNL şi premier al României.
- Vă întrebasem de votul dumneavoastră...
- Aş vrea să precizez că la şedinţa delegaţiei permanente votul exprimat a fost secret.
- Aici nu mai e şedinţă de delegaţie permanentă
- Nu e vorba că mă eschivez, dar e o problemă destul de delicată deoarece, dacă aş spune că votul exprimat de mine a fost împotrivă, atunci sigur că ar trebui să fac un gest similar cu cel făcut de d-na Mona Muscă, adică ar trebui să demisionez dintr-o funcţie. Sigur, eu nu prea am din ce să demisionez, doar-doar din funcţia de secretar al comisiei economice a Senatului. Glumesc, bineînţeles. Dacă aş spune că votul a fost pentru şi aici cred că există un risc pentru că ştiu, sînt conştient că în judeţul Botoşani sînt foarte mulţi oameni care îl simpatizează pe Theodor Stolojan şi atunci cred că la noi, la şedinţa delegaţiei permanente, decizia cu privire la caracterul secret al votului a fost destul de înţeleaptă.
« Eu nu înţeleg de ce natural înseamnă să avem toţi aceeaşi opinie »
- Aţi mai fost întrebat şi dacă sînteţi de acord cu sistemul actual, ca preşedintele partidului să fie şi premier sau dacă cele două funcţii să fie îndeplinite de persoane diferite. Aici nu mai este vorba de o chestiune secretă. Cum credeţi că ar trebui să stea lucrurile?
- Aici a fost o dezbatere şi aşa cum aţi spus nu a fost vorba de un vot. A fost o dezbatere pentru că Theodor Stpolojan a spus că ar fi bine ca cele două funcţii să fie gestionate separat, de persoane diferite, iar dl. Tăriceanu a susţinut un punct de vedere contrar. Punctul de vedere al d-lui Tăriceanu s-a bazat pe ceea ce se întîmplă în alte ţări, în special în ţările din Europa Occidentală, iar punctul de vedere al d-lui Stolojan a fost bazat pe situaţia concretă, de moment, în ceea ce priveşte politica din România. Ce părere am eu? Cred că dacă aşa este practica în alte ţări, adică preşedintele partidului de guvernămînt este şi prim-ministru, înseamnă că este bine, dar, în acelaşi timp, cred că dl. Stolojan, susţinînd un punct de vedere diferit, a vrut practic ca în acest fel să ofere o soluţie care să permită atît implicarea din nou a domniei sale în politică, cît şi păstrarea echipei. Adică a vrut să spună că este loc şi pentru Tăriceanu şi pentru Stolojan, că amîndoi sînt necesari în acest moment în România, în politică, în Guvern şi că în felul acesta s-ar fi putut asigura o modernizare şi evita unele disensiuni.
- Organizaţia PNL Botoşani pare scindată. Unii lideri îl susţin pe Tăriceanu, alţii pe Stolojan, ex-senatorul Dinu Secrieru strîngea semnături pentru o fuziune cu foştii ţărănişti, deputatul Cîmpanu spune despre prefect că presionează mediul de afaceri. Ce se întîmplă în PNL Botoşani?
- Ce se întîmplă? Deci dacă un liberal are o opinie diferită de a altui liberal nu înseamnă sciziune. Deci este firesc să existe opinii diferite, chiar şi atunci cînd este vorba de persoane este tot firesc ca unii să susţină o persoană, iar alţii pe alta. Este un fenoment natural. Eu nu înţeleg de ce natural înseamnă să avem toţi aceeaşi opinie sau chiar dacă avem opinii diferite să nu îndrăznim să o exprimăm. Noi nu sîntem un partid în care toată lumea bate din palme şi aprobă numai ceea ce spune şeful suprem.
- Şi atunci de ce nu ne spuneţi cum aţi votat dacă nu e un partid în care nu doar se bate din palme şi se aprobă ceea ce spune şeful suprem?
- Revenim din nou la cea mai mare curiozitate a dumneavoastră.
- Nu, cred că e interesant şi pentru cei care v-au votat, pentru miile de membri PNL ai Botoşani
- V-am spus, votul a fost declarat secret şi să ştiţi că nu ar fi o problemă pentru mine să spun ce vot am exprimat şi să îl şi motivez, însă cred că în felul acesta aş încălca nişte reguli şi aş deschide un cîmp pentru discuţii neprincipiale.În legătură cu ce-a făcut dl. Dinu Secrieru, vă referiţi probabil la acea iniţiativă a fostului preşedinte al partidului Valeriu Stoica, care împreună cu alţi colegi a emis un document prin care au susţinut că ar fi bine ca PNL să realizeze o asociere, o fuziune cu PNŢCD. Asta nu ar fi problemă, însă cred că aici, în afară de faptul că s-a exprimat o opinie, s-au făcut şi nişte greşeli în sensul că dacă s-ar fi exprimat opinia într-un organism statutar al PNL ar fi fost totul în regulă, însă lucrul acesta nu s-a întîmplat. Opinia s-a exprimat în exteriorul partidului, mai bine spus în presă şi pe deasupra colegul meu, dl. Secrieru, a făcut şi demersul de a colecta nişte semnături de la membri ai PNL. Ori, iarăşi nu este corect.
- Este posibil ca d-lui să fie sancţionat pentru această acţiune?
- La nivelul conducerii centrale a PNL chestiunea aceasta nu s-a dezbătut şi nu cred că noi aici ar trebui să ne apucăm să ne războim între noi atîta vreme cît lucrurile nu se clarifică de sus în jos. De altfel, nici nu cred că s-a întîmplat mare nenorocire. Pînă la urmă, chiar dacă mijloacele care s-au folosit n-au fost cele mai potrivite, totuşi, în final trebuie să reţinem că a fost vorba de exprimarea unei opinii.
- Totuşi, după ce aţi ajuns la putere, aceste dezbateri, cum le suneţi dumneavoastră şi dispute, cum le spunem noi şi pe care le consideraţi exagerări, par să nu se mai termine. A fost toată tevatura cu demisia prefectului Diaconu şi ceea ce a urmat vreo trei săptămîni, primarul Flutur anunţase şi d-lui că îşi poate reconsidera poziţia faţă de PNL, nemulţumit fiind de ajutorul acordat de consilierii judeţeni. Imaginea, cum o percepem noi, este că fiecare pară să tragă într-o cu totul altă direcţie
- Am mai oferit explicaţii. A fost evenimentul neplăcut cu demisia colegului nostru Diaconu. Ea a fost determinată de motive de sănătate şi de situaţia personală a d-lui. Nici noi, nici d-lui şi nici botoşănenii nu au dorit să se întîmple. Multă lume crede că a fi prefect înseamnă ca toţi să-ţi spună «să trăiţi», iar tu să treci fluierînd cu mîinile în buzunare, ori dacă aţi observat activitatea depusă în ultima veme de prefectul Botoşaniului cred că aţi ajuns la concluzia că este de lucru, de alergat.
« PNL este mult mai greu de condus cînd este la putere »
- De ce primiţi în partid oameni de la PSD şi mă gîndesc la deputatul Mălaimare şi consilierul judeţean Hăidăuţu. Nu sînt pînă la urmă nişte oportunişti care trec dintr-un partid aflat în opoziţie într-unul aflat la putere?
- Eu pot să răspund la prima parte a întrebării, de ce îi primim în partid. Dacă, printre ei sînt sau nu oportunişti, întrebarea nu trebuie să mi-o puneţi mie. Pe consilierul Hăidăuţu l-am primit din două motive: pentru că a formulat o cerere în acest sens ...
- S-a spus că s-au făcut presiuni asupra d-lui pentru a semna această cerere
- Asta a spus-o PSD-ul, ceea ce nu este adevărat. Eu nu l-am auzit pe d-lui să spună că vrea să se înscrie în PNL pentru că s-au făcut presiuni asupra lui. Nici nu îl primeam dacă spunea astfel de lucruri. Cel de al doilea motiv e determinat că noi, Alianţa, avem nevoie să ne alcătuim o majoritate pe care n-am dobîndit-o la alegerile de anul trecut. Pe dl. deputat Mălaimare l-am primit tot din două motive: întîi pentru că a formulat o cerere în acest sens...
- Şi oricine formulează o cerere intră în PNL?
- Nu oricine. Al doilea motiv pentru care l-am primit este pentru că l-am considerat un om valoros, un om care ne-a onorat prin opţiunea de a intra în PNL, un om după care PSD-ului ar trebui să îi pară foarte rău.
- Cînd v-a fost mai greu să conduceţi PNL-ul? Cînd era în opoziţie sau acum cînd este la putere?
- La întrebarea asta vă răspund imediat şi foarte ferm: PNL este mult mai greu de condus acum, cînd este la putere şi cred că aşa se întîmplă cu orice partid, nu numai cu PNL şi cred că este firesc să se întîmple aşa. Cînd eşti în opoziţie ai la îndemînă un instrument politic foarte eficient: critica. Cînd eşti la putere trebuie să faci, să îţi ţii promisiunile şi lucrurile astea trebuie să le înfăptuieşti în timp ce trebuie să îţi păStrezi integritatea ca individ şi ca echipă. Dumneavoastră aţi văzut în politică mulţi care atunci cînd erau în opoziţie păreau aşa de cinstiţi şi de frumoşi şi care după ce au ajuns la putere v-aţi schimbat punctul de vedere şi i-aţi văzut cu totul altfel, chiar hidoşi.
- Regretaţi că aţi revenit asupra demisiei pe care o înaintase-ţi în prima parte a anului?
- Nu regret şi asta pentru că demisia mea din martie a avut, de fapt, o cu totul altă semnificaţie.
- Îi semănaţi lui Tăriceanu aici
- Nu, Tăriceanu îmi seamănă, pentru că eu am făcut prima dată acest lucru. Demisia mea nu a fost deloc determinată de dorinţa de a părăsi PNL, ci de a-mi clarifica nişte chestiuni legate de partidul meu. Atunci a fost foarte clar pentru mine că aşa trebuie să procedez. Am tras un semnal în legătură cu slaba comunicare şi cu faptul că PNL se mutase atunci întrutotul la Palatul Victoria. Iată că după patru-cinci luni se dovedeşte o dată în plus că semnalul nostru a fost valabil pentru că noi avem acum cîteva probleme determinate tocmai din acest motiv.
“Cred că s-a făcut prea multă politică în jurul firmei mele”
- Credeţi că fratele dumneavoastră, consilierul judeţean Ştefan Ţîbuleac, ar mai fi ajuns director la sucursala Moldova a Transelectrica dacă nu era liberal şi dacă nu vă era frate?
- Fratele meu este mai mic decît mine cu doi ani, este inginer energetician, lucrează din anii '83-'84 la Electrica, cum se numeşte acum. Nu îl luad, dar vă asigur că este un bun profesionist şi n-a putut promova pînă acum cred tocmai din cauză că a optat acum cîţiva ani în urmă pentru politică. Întîi s-a implicat în fostul ApR, care a fuzionat cu PNL. N-are nici o legătură promovarea fratelui meu cu faptul că eu conduc PNL Botoşani şi că sînt senator. Mai mult, fratele meu era preferat de biroul permanent judeţean chiar pentru funcţia de prefect. Eu am fost cel care am discutat cu fratele şi i-am explicat că nu se va accepta ca fraţii să fie unul senator şi altul prefect, chiar dacă teoretic putem întîlni situaţii de genul acesta. Eu ştiu însă cum priveşte lumea din jurul nostru şi n-am susţinut această variantă. Mi se pare că dacă un partid întreg, nu numai persoana mea, l-a considerat bun de prefect, cred că poate gestiona în cele mai bune condiţii şi funcţia de director general la Transelectrica.
- Societatea pe care o controlaţi, la care sînteţi acţionar principal, Vinalcool, figurează pe site-ul Ministerul Finanţelor Publice cu obligaţii restante la bugetul de stat de 1,7 miliarde lei. Se mai spune acolo că firma se află în procedură de executare silită
- Firma nu se află în procedură de excutare silită pentru că, de fapt, se află în stare de inactivitate de mulţi ani de zile. Firma pe care nu mai o controlez, pentru că nu mă mai ocup de ea, dar la care am titlul de proprietate, de fapt suferă cumplit din cauza concurenţei neloiale şi a economiei subternare. Debitul la care faceţi referire constituie obiectul unui litigu cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice, suma este contestată şi aşteptăm ca justiţia să se pronunţe în acest sens.
- Înţeleg că dumneavoastră contestaţi practic existenţa acestui debit
- Da, aţi înţeles foarte bine.
- Adică susţineţi că nu aveţi nici o datorie?
- Da, da, da
- Este vorba de penalităţi, de datorii propriu-zise?
- Ca să fiu cinstit, nici nu mai ştiu despre ce este vorba pentru că acum cîteva luni, cînd eram în plină campanie electorală, pe site-ul ăla firma avea o datorie de 30 şi ceva de miliarde, după aia de 20 şi ceva de miliarde. Din punctul meu de vedere, cred că s-a făcut prea multă politică în jurul firmei mele. Realitatea este cea pe care v-am spus-o. De fapt, noi sîntem cei care trebuie să aducem acuzaţii pentru că nu am fost şi nu sîntem lăsaţi să lucrăm. Piaţa este dominată de firme care au fost protejate pentru a face concurenţă neloială. Aici a fost un dublu interes, să se acumuleze cîştiguri nelegale, iar eu ca individ să fie anihilat economic pentru a avea o cît mai mică influenţă politică.
- Dar acum PNL se află la guvernare şi aveţi pîrghiile necesare pentrru a schimba acest sistem. Au trecut şapte luni de la alegeri şi nu vă mai puteţi plînge că se fac presiuni asupra dumeavoastră sau a societăţii ca să nu funcţioneze
- Este foarte corectă observaţia. PNL se află la guvernare, dar vedeţi că în România nu parlamentarii sînt cei care guvernează, ci miniştrii. Pînă în prezent, nu numai în sectorul despre care vorbim, ci şi în altele, nu s-a făcut tot ceea ce trebuie şi tot ceea ce e scris în programul de guvernare cu privire la combaterea fenomenului de economie subterană şi evaziune fiscală.
- În toamnă vor avea loc alegeri pentru preşedenţia PNL Botoşani. Intenţionaţi să candidaţi pentru obţinerea unui nou mandat?
- Da, potrivit statutului am dreptul că candidez pentru un nou mandat. Voi face acest lucru. Sigur, sper ca în acest sens să beneficiez de sprjinul colegilor mei.
Interviu realizat în iulie 2005
Mihai Ţâbuleac a candidat în toamna lui 2005 la preşedinţia PNL Botoşani şi a cîştigat detaşat în faţa lui Corneliu Popescu. Nu a ocupat însă prea mult timp funcţia. După aproximativ un an a părăsit formaţiunea şi a pus bazele Partidului Liberal – Democrat, la care era vicepreşedinte naţional.
Astfel, tragem concluzia că la votul secret din 2005 Ţâbuleac l-a susţinut pe Stolojan în detrimentul lui Tăriceanu. PLD n-a avut viaţă prea lungă întrucît a fuzionat cu PD şi a format actualul PD-L. Deşi mai tot mediul politic se aşteapta ca senatorul să fie desemnat preşedintele filialei, Cătălin Flutur, sprijinit probabil de vărul sau de la Suceava, i-a suflat funcţia. După cîteva săptămîni de incertitudine, Ţâbuleac a ales să rămănâ în PD-L şi în vara anului 2008 a cîştigat preşedinţia Consiliului Judeţean în faţa vechiului rival Constantin Conţac. Relaţiile sale cu Flutur sînt însă în continuare încordate, cei doi aflându-se deocamdată la stadiul de « înţepături » prin presă.