Interviuri
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației

S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.

Vineri, 16 septembrie, la Biblioteca Județeană "Mihai Eminescu" are loc lansarea cărții "Amintiri din Botoșani, orașul tinereții mele”. Cartea este o lucrare autobiografică a profesorului Angelo Segall, născut la Botoșani și stabilit în Montreal, Canada, care pune în prim-plan amintiri care au rămas vii nu doar în memoria sa, ci și în memoria colectivă a botoșănenilor.

 

După o carieră de mai bine de 40 de ani în domeniul Aerospațial și o catedră la universitățile locale, s-a pensionat recent, continuându-și activitatea în calitate de consultant tehnic. Angelo Segall a redat orașului natal, cu pasiune și chiar cu o acribie impresionantă, multe amintiri de neprețuit.

 

Înainte de lansarea de la Botoșani, Angelo Segall a oferit un interviu publicației Botoșăneanul.ro, dezvăluind o serie de amănunte biografice și nu numai.

 

 

”Botoșaniul va rămâne întotdeauna aproape de sufletul meu”


 

-Domnule Angelo Segall, vă revendicați drept botoșănean, deși de zeci de ani locuiți în Canada. Înainte de a povesti despre cartea pe care o lansați în această săptămână la Botoșani, permiteți să vă întreb: Care este ”Acasă” dumneavoastră din inimă?

 

-La prima vedere, întrebarea dvs. poate părea simplă, însă răspunsul nu este nici pe departe simplu. ”Acasă” este un concept complex și, adesea, foarte personal, foarte subiectiv: fizic, social, emoțional. Într-adevăr, obiectiv vorbind, strict din punctul de vedere al faptelor și acțiunilor, am plecat din România și din Botoșani în urmă cu mulți ani și trăiesc în Canada de mulți ani. Însă atașamentul față de locurile unde am copilărit, de oamenii pe care i-am cunoscut în tinerețe, de amintirile și experiențele mele din acea perioadă, pe care – pe unele dintre ele – le-am descris și în carte, nu au dispărut odată cu emigrarea. Totodată, valorile pe care mi le-am însușit în copilărie, pe care mi le-au dat nu doar părinții mei, ci și cei cu care mi-am petrecut anii aceia de demult în Botoșani, nu au dispărut nici ele. Fiecare om este produsul a ceea ce a primit de la părinți și prieteni și, desigur, produsul experiențelor sale de viață.

Botoșaniul mi-a oferit acest cadru de trai în anii copilăriei și adolescenței, a fost locul unde am cunoscut oameni care m-au inspirat și care mi-au modelat personalitatea. Desigur, deja de mulți ani, acasă este în Canada, unde sunt copiii și nepoții mei. Dar Botoșaniul, orașul copilăriei mele, acel ”acasă” al meu de odinioară, rămâne și va rămâne întotdeauna aproape de sufletul meu.


 

- Botoșănenii vă cunosc îndeosebi prin intermediul rețelelor de socializare, acolo unde oferiți informații inedite despre istoria orașului. Când ați vizitat ultima oară Botoșaniul?

 

-Pelerinajul nostru în Botoșani l-am făcut în urma cu 9 ani, în septembrie 2013. Împreună cu verii mei am urmat  traseul București – Botoșani, admirând de-a lungul drumului frumoasele peisaje ale României. Dar, cu fiecare kilometru ce mă apropiam de Botoșani, mă  cuprindeau emoțiile, care se întețeau la intrarea in oraș. Soția mea tot îmi spunea: „dragule, controlează-te, o să ai timp să devii  emoționat când vei vedea casa părintească și vei umbla prin locurile tinereții tale”. A avut dreptate!

Fiecare loc pe care l-am vizitat era pentru mine ca o „cheie” ce mi-a  deschis amintiri de locuri, de școli, liceu, de familie și vecini. Când mi s-a recomandat foiletonul „Botoșani de Odinioară” am admirat fotografiile domnului  profesor Gheorghe Stanciu și mi-am dat seama că, fără ele, „noua generație” nu ar fi știut cum arăta orașul.

În cartea mea descriu aceste locuri prin prisma memoriilor mele, dându-le  viață.

 

 

-„Amintiri din Botoșani, orașul tinereții mele” este titlul cărții pe care o dăruiți orașului natal. Este o carte autobiografică, privită strict din perspectiva propriilor amintiri, sau se poate așeza și pe raftul lucrărilor de istorie a locului?

 

-Personajul  principal al cărții e „Botoșani”, iar eu sunt un simplu „călător” de-a lungul anilor. Prin a descrie orașul din acel timp, clădiri, străzi, parcuri, toate din perioada tinereții mele, au un aspect istoric. 

 

 

 

 

”Găsesc astăzi România profund schimbată”


-Dacă v-ați afla astăzi în fața deciziei de a părăsi România ați face aceeași alegere ca în trecut? Ca să parafrazăm versurile renumite: ”De ce-am plecat, de ce-aș mai fi rămas?”

 

-Cu toată sinceritatea, mi-e greu să vă ofer un răspuns 100% precis. Probabil că da, dar răspund asta după ce mi-am trăit practic toată viața departe de locurile natale, în altă țară, pe un alt continent. Sunt mai obișnuit cu acele locuri decât cu cele din Botoșaniul de odinioară sau chiar cu cele din Botoșaniul sau România de azi.

Față de vremurile în care am părăsit România, în adolescența mea, găsesc astăzi România profund schimbată. Multe schimbări sunt în bine, deși, desigur, există, ca peste tot, și loc de mai bine... S-au schimbat regimuri, locuri, oameni... M-am schimbat și eu, după atâția ani... Am vizitat recent România ca turist și ca botoșănean de origine cu o deosebită plăcere și nostalgie. Dar nu știu, sincer, cum m-aș acomoda să trăiesc azi permanent în România. Familia mea este peste ocean, la fel și locurile și oamenii de care m-am atașat în ultimii zeci de ani. Nu e ușor de dat timpul înapoi, nici chiar la nivel personal: m-am obișnuit cu o altă societate, altă cultură, alt mod de viață, și ca atare nu știu dacă, după atâția ani, m-aș mai putea adapta la altceva, la România de azi.

 

 

 

 

”Teatrul e legat de istoria orașului Botoșani, mândria populației”

 

-Cum se vede Botoșaniul din Canada? Este ceva ce ați părăsit (oameni, locuri, povești) și care v-a lipsit mult în anii din urmă?

 

-Botoşaniul e un loc special, ieșit din comun. E un loc de vilegiatură, înconjurat de cultură! În  ciuda anilor grei care au afectat oamenii și orașul, ospitalitatea a rămas neschimbată (pelerinajul nostru din 2013).

Ce am părăsit?  Cu ritmul vieții construind o carieră profesională, pe lângă predarea la universitățile locale si călătoriile legate de funcția mea, și ocupându-ne de educația copiilor, nu ne-a lăsat prea mult timp pentru vacanțe extinse. Asta nu m-a împiedicat să-mi amintesc de prietenii și locurile din copilărie.

Am ținut mulți ani corespondență cu România cu foștii prietenii și vecini din Botoșani. În vacanța de Crăciun ne sunăm și discutăm despre actualități. Din păcate, unii nu mai sunt cu noi. Conversațiile continuă și azi cu cei care sunt în viață - Doamne ajută!

 


-Dacă ați avea puterea de a schimba ceva în Botoșani, folosind experiența din Canada, unde anume ați interveni: administrație, infrastructură, cultură etc.

 

-Botoșaniul și împrejurimile au multe locuri interesante, care ar atrage vizitatori prin dezvoltarea turismului în municipiu. Centrul vechi trebuie folosit pentru turism și chiar și pentru populația din județ. În Botoșani sunt clădiri în orașul vechi cu arhitecturi de invidiat și reprezintă patrimoniul orașului. Luați  exemplu de la orașe ca Brașov, Cluj și chiar Montreal, Canada. Fiecare oraș numit are o parte modernă și o parte veche, care în toate cazurile sunt pline de turiști. Toate asortate cu mici restaurante etnice cu meniu de mâncăruri  grecești, chinezești și moldovenesc tradițional. Introduceți magazine artizanat: costume tradiționale românești brodate, accesorii, haine populare, căciuli, sumane, opinci, păpuși îmbrăcate în costum popular. Librăria ”Mihai Eminescu” de pe Calea Națională, în centrul vechi era odată un salon de cultură, azi e un mic magazinaș cu zăbrele peste tot (din observație). Totul este, fără îndoială, strâns corelat cu utilizarea și dezvoltarea capitalului natural, istoric și cultural, Teatrul Mihai Eminescu “The Jewel in the Crown”. Teatrul e legat de istoria orașului Botoșani, mândria populației.

Dintotdeauna era centrul de atracții și schimb de legături cu restul țării. Situația acestei clădiri istorice trebuie remediată! În cele trei zile petrecute în Botoșani, am constatat că orașul e nepoluat și e plin de verdeață. O privire către viitor, populația trebuie să se implice, salvând ce a mai rămas din patrimoniul orașului vechi, și chiar nou. Urmărind ziarele locale găsesc că noua administrație a orașului Botoșani e foarte pro-activă, o schimbare pozitivă! Anticipez că vor continua acest ritm, în beneficiul cetățenilor orașului și al județului Botoșani!

                    

 

Urmărește-ne și pe Google News

Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Contestată sau admirată, Iustina Irimia Cenușă, din postura de director: Singura afiliere pe care o am este dragostea față de cultura tradiționalăVIDEO & FOTO
Pentru unii observatori mai fini, numirea cântăreței de muzică populară pe postul de director interimar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a fost cumva previzibilă.Alții, în schimb, au asociat saltul în carieră al artistei drept înregimentare politică.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Bucuria pe care o oferi copiilor este molipsitoare! Când am avut activitatea în Republica Moldova, ”Mens sana in corpore sano”, eram așa de bucuroși, nu ne puteam stăpâni bucuria văzându-i și pe ai noștri, și pe cei din ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9148 lei
USD
Dolarul SUA
4.5152 lei
CHF
Francul elveţian
4.9264 lei
GBP
Lira sterlină
5.5638 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4759 lei
XAU
Gramul de aur
279.6982 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2604 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1945 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3913 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2067 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6607 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.8 o C
Dorohoi
1.9 o C
Bucecea
2.4 o C
Darabani
1.2 o C
Saveni
2.1 o C
Ştefăneşti
-0.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.