Interviuri
”Crimă la Grădina Botanică” sau cum a devenit un uriaș savant botoșănean personaj într-un roman polițist: Îmi place ca din orice experiență să învăț lucruri noi

Cine și-ar fi imaginat vreodată că un botanist născut în Botoșani, cu o biografie de excepție, ar putea deveni personajul unui roman polițist, și chiar acel personaj în jurul căruia se țes intrigi și care oferă, în final, și mobilul unei crime.

Oricât ar părea de surprinzăror, subiectul cărții ”Crimă la Grădina Botanică” este unul nu doar generos și ofertant, ci și educativ, Irina Munteanu reușind, printr-o neașteptată alipire și aducere în prim-plan a savantului Dimitrie Brândză (n. 22 octombrie 1846, Viișoara, județul Botoșani – m. 3 august 1895, Slănic Moldova, județul Bacău), să creeze o poveste care, chiar situată la limita dintre realitate și ficțiune, stârnește interesul asupra locurilor, a eroilor, a timpurilor pe care le împrospătează printr-o excelentă interacțiune între personaje.

 

Și nu este o alegere întâmplătoare a Irinei Munteanu, fostă jurnalistă în presa națională. ”Probabil că mi-a lipsit atât de mult activitatea de a scrie ca reporter, încât a trebuit să mă apuc de scris o carte”, mărturisește aceasta după ce o vreme îndelungată a scris la Jurnalul Național, dar și la revista Olivia și nu numai, un timp fiind chiar expert superior la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

 

Născută la Havârna (4 septembrie 1974), absolventă a Liceului ”A.T.Laurian” din Botoșani, apoi a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, autoarea cărții ”Crimă la Grădina Botanică” reușește, mai ales, o carte biografică încadrată într-un roman polițist, desigur pe firul ficțiunii scriitoricești care asigură și acțiunea/intriga poveștii.

 

 

Cartea poate fi, de ce nu, și o metodă de promovare, în cele din urmă, a unui savant de excepție, Dimitrie Brândză fiind și cel care a înființat Grădina Botanică din București, instituție care îi poartă și numele.

 

Irina Munteanu a povestit, pentru cititorii Botoșăneanul, de la ce a pornit ideea unui astfel de roman, dar și amănunte din timpul ”investigațiilor”.

 

 

”Am ținut mult ca povestea să pară veridică, reală”

 

 

-Irina Munteanu, cei care ți-au citit ani la rând reportajele - de o calitate excepțională - sunt și nu sunt surprinși de debutul tău în literatură. Care a fost drumul de la reportaj la roman? Și de ce roman polițist?
 

-Mi-a plăcut de când mă știu să citesc romane polițiste, am fost atrasă de rezolvarea puzzle-urilor, a misterelor. Nici acum nu am renunțat la această plăcere, iar seara, înainte de a adormi, citesc câteva pagini dintr-un roman polițist. Citesc încet, nu înghit cărțile, pentru că îmi place să reflectez, să încerc să descopăr cine e criminalul, să înțeleg mobilul acestuia. Și tot citind, m-am gândit că aș putea, la un moment dat, să și scriu. Nu m-am gândit nicio clipă că aș putea scrie alt gen de roman.
 

 

-Pentru botoșăneni, prezența în carte a unui nume care, de obicei, întregește lista geniilor născute pe aceste meleaguri, este o adevărată surpriză. De ce ai ales să îl aduci în firul poveștii polițiste pe Dimitrie Brândză?
 

-Ideea romanului ”Crimă la Grădina Botanică” mi-a venit pe când făceam voluntariat la Grădina Botanică din București. Săpam, pliveam, încropeam coșuri de gunoi, strângeam frunze căzute, alături de alți voluntari ai asociației Team Work. La un moment dat, am ajuns la capătul unei cărări care era înecată în iarbă; practic, era un desiș greu de pătruns. Și, instantaneu, cu ochii minții, am văzut un pițigoi albastru înțepenit și, un pic mai departe, pantofii unui bărbat care zăcea întins pe pământ. Probabil că atunci a fost începutul. Încet, încet am creionat un parcurs pentru roman și, pentru că îmi place ca din orice experiență să învăț lucruri noi, mi-am propus să îl introduc ca personaj pe Dimitrie Brândză și să încerc să aflu cât mai multe despre el. Am fost incitată și de faptul că internetul oferea prea puține informații despre acest savant, deci era o zonă serioasă de acoperit.
 

 

-Cum ai reușit să controlezi, în roman, linia atât de fragilă dintre ficțiune și realitate, având în vedere că ai lucrat, totuși, și cu o biografie consacrată (și oficială), aceea a unui om de știință?
 

-În ceea ce privește biografia lui Dimitrie Brândză, m-am ținut foarte aproape de datele reale. Am citit cărți, am fost la Viișoara, Botoșani, unde s-a născut Brândză. Apoi, pe acest drum al unei vieți extraordinare, am agățat în câteva zone momente biografice ficționale. Am ținut mult ca povestea să pară veridică, reală, și chiar am avut bucuria de a afla că, dacă nu mai mulți, cel puțin un cititor s-a întrebat dacă tot ce am spus în carte e real. Nu este!
 

 

-Unul dintre personajele principale din carte este chiar jurnalist. Un altul este comisar de poliție. Cât de mult te-au ajutat anii de la ziar să conturezi o anchetă care să devină, iată, un roman polițist?
 

-Aș fi vrut să știu mai multe despre modul în care se desfășoară, în România, o anchetă polițistă adevărată. M-a ajutat mult dialogul pe care l-am avut cu Geta Stoian, șef al Serviciului Expertize Fizico-Chimice din cadrul Institutului Național de Criminalistică. Anii de la ziar probabil că m-au ajutat la a avea o anumită coerență în narațiune. Dar poate că au fost în detrimentul meu atunci când a fost vorba de a da drum liber fanteziei. Am fost un reporter care a ținut mult la prezentarea cât mai obiectivă a faptelor și, iată, acum mi-a fost greu să inventez. Poate de aceea am și avut nevoie de sprijinul realității, adică de biografia lui Dimitrie Brândză.
 

 

-Privind în urmă, dar având în atenție și scrierea romanului, cum vezi jurnalismul de investigație/anchetă astăzi față de cel din urmă cu 10-20 de ani?
 

-Cred că se fac investigații foarte serioase și acum. Există platforme independente, unde lucrează jurnaliști care nu au a da socoteală nimănui și care nu trebuie să înfrunte niciun fel de cenzură. Rezultatele anchetelor lor sunt remarcabile. Mă gândesc la Rise Project și la Recorder.
 

 

 

 

”Matematica presupune gândire logică, la fel ca o anchetă detectivistică”

 

- Reacții? Cum au primit cititorii cartea?
 

-Sunt ușor nemulțumită de faptul că prima mea carte nu a beneficiat de suficientă publicitate. Poate este și vina mea. Nu știu câți oameni au citit-o și nici cum au receptat-o.
 

 

-Cartea următoare se va situa în același registru polițist sau vei aborda și alt gen?
 

-Tocmai am terminat de scris a doua carte, care este tot un roman polițist. Se numește ”Crimă la Comitetul Central”. Subiectul este următorul: în subsolul clădirii unde înainte de ´89 își avea sediul Comitetul Central al PCR, în celula în care încăpea un singur om în picioare, este găsit un cadavru. La etajul cinci, în aceeași clădire a CC, se află redacția unei publicații online. Trei reporteri investighează trei subiecte: mafia florilor, războiul dintre marii producătorii de bere și producătorii de bere artizanală, testele de medicamente pe oameni. Unul dintre ei este victima. În cea de a doua parte a cărții, visătorul comisar Mario Cristescu investighează crima. Pe undeva, mai este vorba și despre moștenirea epigenetică transgenerațională. Dar să nu spun acum tot. Sper ca această carte să ajungă la mai mulți cititori decât prima.
 

 

-Ce face Irina Munteanu astăzi?
 

-Irina Munteanu este redactor de culegeri, în principal de matematică. Poate părea ciudat. După ce nu am mai putut să lucrez în presa scrisă, aflată în cădere liberă, a trebuit să mă reprofilez. Și am ajuns să îmi folosesc cunoștințele solide de matematică și fizică, pe care le-am căpătat de la extraordinarii mei profesori de la școala generală din Havîrna și, mai apoi, de la Liceul ”A.T. Laurian”, unde am urmat cursurile la clasa de informatică. Matematica presupune gândire logică, la fel ca o anchetă detectivistică. Lucrurile nu sunt total disjuncte.

Tot Irina Munteanu încearcă mereu să învețe, să aibă experiențe interesante, să cunoască oameni întregi. Cine știe unde voi mai ajunge, căutând misterul?

 

 

 

Așadar: ce au în comun arhitecții de la două firme rivale, o femeie obsedată de publicarea unui compendiu de acupunctură, o profesoară de ikebana și urmașa lui Dimitrie Brândză? O crimă sinistră ce are loc în Grădina Botanică aduce aceste personaje, rând pe rând, în atenția comisarului Mario Cristescu, care trebuie să își depășească spaimele și momentele de visare, pentru a reuși să dezlege misterul.

”Crimă la Grădina Botanică”, de Irina Munteanu

Editura Tritonic, colecția Mystery&Thriller, 2017

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
LIVIU ȘOPTELEA - 55: Îngerii suntem noi. Eu pentru tine, tu pentru altul - GALERIE FOTO
Astăzi, 24 ianuarie, pictorul Liviu Șoptelea împlinește 55 de ani. O vârstă a maturității artistice, a trăirilor asumate și chiar exteriorizate în culoare și în formă de îngeri. Îngeri din era covidiană.
Gellu DORIAN: Manageri improvizaţi au împins Botoşanii, din punct de vedere cultural, pe ultimul loc din ţară
Ziua Culturii Naționale este ”o improvizaţie cu iz facil”, spune Gellu Dorian, ”o tinichea de aur fals la numele poetului”, scriitorul vorbind totodată și despre datoria pe care botoșănenii o au față de Mihai Eminescu, o datorie pe care urmașii Poetului nu doar că o ignoră, dar o și marginalizează sau minimalizează.
INTERVIU: Daniel, tânărul care a făcut mii de copii fericiți, singur în viața reală: Nu mă așteaptă nimeni acasă / Am luat legătura cu un psihoterapeut, la prima cădere
Notorietatea pe care a dobândit-o tânărul Daniel Câșlariu, care conduce Asociația Grup Civic Botoșani, este una de trecut în manuale. Într-un timp extrem de scurt tânărul voluntar a reușit să deschidă multe uși, de la demnitari la oameni de afaceri, magistrați, directori de instituții sau primari.
Microbiologul Vania Atudorei: Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă / La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada
Consideră pandemia de coronavirus o ”tragedie internațională”, însă mai periculoase decât COVID-19, spune microbiologul Vania Atudorei, sunt ”psihoza și paranoia”.
FLASH INTERVIU Deputatul AUR de 78 de ani: Am fost consilier al ministrului / Ce ministru? / Nu mai țin minte
După zeci de ani de politică, la vârsta la care mulți se îngrijesc de creșterea nepoților, Lucian Feodorov a reușit pentru prima dată în viață să ajungă parlamentar. A făcut-o pe lista Partidului Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune în care a ajuns de puțină vreme, după ce a trecut de-a lungul timpului prin alte șase partide.
INTERVIU Cătălin Silegeanu: ”Nu pot să zic că de pe 7 decembrie voi fi deputat”, dar... ”dinozaurii care sunt momentan pe fotolii, trebuie să dispară” VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un an total ciudat pentru Botoșani, ca de altfel pentru România și întreaga lume, oamenii din nord-estul Moldovei au avut parte de un candidat cel puțin atipic... Care până anul trecut nu exista în lumea politică și care în 2020 este probabil autorul celor mai multe comunicate, postări pe rețelele de socializare și al celor mai directe și violente atacuri la liderii partidelor de calibru.
INTERVIU Raluca Rogojină, despre Foametea din Moldova și Botoșani: Să-ți sacrifici copilul nou-născut, să-l fierbi și să-l oferi hrană celorlalți 5 ca să rămână în viață...FOTO&VIDEO
Mâncau câteva boabe de grâu pe zi. Apoi s-au mulțumit și cu câteva frunze de iarbă uneori fiartă, alteori mărunțită între dinții tot mai sfărâmicioși. Pe măsură ce lunile treceau, în castroanele sărmanilor ajungeau și vrăbii, șobolani, șoareci, pisici și câini. În timpul Marii Foamete, dincolo de Prut, oamenii și-au mâncat propriii copii, alții au dezgropat cadavrele din cimitire și au mai supraviețuit astfel câteva ore, zile, luni.
INTERVIU Magda Oleniuc, președinte PLUS Botoșani: Este clar că în ultimii 30 de ani parlamentarii județului nostru au eșuat în modul lor de a face politică „tradițională”
După ce la scrutinul din 27 septembrie s-a tras linia deasupra sa, deoarece a ocupa locul 3 pe lista USR-PLUS, iar alianța a intrat cu doi membri în Consiliul Local, lidera Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate a intrat în competiția internă a alianței pentru desemnarea candidaților la alegerile parlamentare.
Fostul jurnalist care a călătorit în Siberia și a trăit 40 de zile doar cu apă: Pentru a fi fericit nu ai nevoie de lux; ai nevoie de înțelegere cu cei dragi GALERIE FOTO
A fost 10 ani reporter la ProTV, a activat și în presa scrisă. Drumuri și cărări care îl îndepărtau tot mai mult de ceea ce căuta: Calea, Adevărul și Viața. O poveste de viață impresionantă, care trece și prin ograda bunicilor din Coțușca, județul Botoșani.
Loading...
INTERVIU Valeriu Iftime: Dacă nu faci politică, nu trebuie să fii mort și să fii mut / Sunt speriat de ce se poate întâmpla în Botoșani - VIDEO
Botoșani a avut parte în această campanie electorală de un lucru fără precedent în toate alegerile locale de după revoluție. Unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri, cu o notorietate care a depășit de mult granițele județului, a sprijinit public câțiva candidați de la alegerile locale. Ba cu unii a participat chiar și la emisiuni televizate.
INTERVIU Magda Oleniuc, candidat USR-PLUS la Consiliul Local: Nu vreau să fac politică second-hand / Avem nevoie de un PUG vizionar
Alegerile de duminică, 27 septembrie, reprezintă primul test local și pentru Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate, adică PLUS. Formațiunea condusă la nivel central de fostul prim-ministru Dacian Cioloș nu a intrat singură în bătălia electorală, ci în alianță cu USR. La Botoșani, lidera județeană a PLUS candidează la Consiliul Local, ocupând locul 3 pe lista pentru municipiu.       
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Doina Federovici, PSD: Zece măsuri clare cu programe pentru fiecare comunitate, nu himere, nu 100 de soluții / Șoptică și Orban au încercat să cumpere primariiVIDEO
După mai bine de 20 de ani de politică, în care a urcat încet dar sigur în ierarhia partidului până la funcțiile de președinte județean și vicepreședinte național, Doina Federovici se află probabil în cel mai important punct al carierei. Fost consilier județean și pentru jumătate de an chiar vicepreședinte al Consiliului Județean, senator al României timp de opt ani, candidează în 2020 pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Mihaela Huncă, Pro România: Oamenii nu vor lucruri spectaculoase, nu vor să facem aeroport la Santa Mare sau să facem o stație de lansare de racheteVIDEO
Alegerile locale din acest an ar trebui să fie pentru Mihaela Huncă încununarea a doi ani de muncă la Pro România. Pe de altă parte, după un mandat de consilier local și altul de deputat, fostul inspector școlar general se află și în fața primului vot uninominal din cariera politică. După modelul implementat în mai multe filiale Pro România și la Botoșani coordonatorul organizației a intrat în lupta pentru președinția Consiliului Județean.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Costel Șoptică, candidat PNL: Nu gândim minuscul, conceptul este unul pentru toți cetățenii județului / Nu vorbim despre d-na Federovici cum ar fi vreo fecioară - VIDEO
Cursa pentru președinția Consiliului Județean este deja una a... președinților. A celor de partid, mai exact, fiindcă principalele forțe politice din Botoșani au intrat în bătălia alegerilor locale cu liderii organizațiilor județene. După un mandat de deputat și altul de senator, Costel Șoptică se află poate în fața celei mai mari provocări a carierei sale politice: președinția CJ.
Loading...
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Cătălin Silegeanu, independent: Teama mea este că o să ajungem să avem același primar, aceleași partide în CL și iar o să se certe pentru lucruri minore VIDEO
O candidatură ieșită din tipare, ca mesaj, limbaj și atacuri extrem de dure la adresa principalilor competitori, probabil că nu putea veni decât din partea unui botoșănean care nu este angajat al statului și care nici nu face afaceri cu statul. Astăzi, protagonistul seriei de interviuri ”Vreau primar” este Cătălin Silegeanu, care a fost exclus din PSD înainte probabil de a se obișnui cu această calitate. Candidează ca independent atât la Primăria Botoșani, cât și la Consiliul Local.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Constantin Rotaru, PPU-sl: Oamenii nu vor să li se promită că li se dă, vor să nu li se ia nici măcar ce au - VIDEO
Una dintre figurile absolut noi aduse la rampă de anul electoral 2020 este dată de Partidul Puterii Umaniste – social-liberal (PPU-sl). Constantin Rotaru se află la prima experiență politică și a intrat direct în cea mai dificilă bătălie, cea pentru președinția Consiliului Județean. Ce l-a determinat să se implice într-un domeniu în care până de curând a fost doar spectator, aflați din interviul de astăzi.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Andrei Drancă, USR-PLUS: În mandatul acesta trecut de acum nu au făcut absolut nimic. Niciun proiect la CJ, doar ședințeVIDEO
Uniunea Salvați România se află în Botoșani la prima bătălie electorală pentru alegerile locale. Și a aruncat în luptă ce are mai bun: președintele organizației județene candidează la Consiliul Județean, iar liderul de la municipiu a intrat în cursa pentru Primăria Botoșani. Și nu o fac singuri, ci în alianță cu Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate, adică PLUS, formațiunea condusă la nivel central de Dacian Cioloș, fost prim-ministru al guvernului tehnocrat.
INTERVIU Cezar Vizitiu, candidat PMP la Consiliul Local Botoșani: Eu am decis să propun colegilor candidatura dlui Ciubotaru pentru funcția de primar
În rândul partidelor parlamentare, anul electoral 2020 a adus foarte puține figuri noi. Una dintre acestea o întâlnim la Partidul Mișcarea Populară, în persoana lui Cezar Vizitiu. Antreprenorul de 35 de ani a fost multă vreme vehiculat chiar de către liderul județean al PMP drept candidat la Primăria Botoșani. Până la urmă însă, Cezar Vizitiu, președintele organizației municipale PMP Botoșani, candidează pentru un mandat de consilier local, secondându-l pe Gheorghe Ciubotaru.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Corneliu Popescu, PMP: Vom avea cel puțin un viceprimar și un vicepreședinte la CJ - VIDEO
Botoșăneanul continuă seria interviurilor cu pretendenții la președinția Consiliului Județean cu aspirantul Partidului Mișcarea Populară la importanta funcție din administrația publică locală. După mandate de senator și chiar de consilier județean, Corneliu Popescu a intrat în cursa pentru șefia CJ și o face pentru prima dată din partea unei formațiuni politice, Partidul Mișcarea Populară.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Bogdan Dăscălescu, ALDE: Nu sunt politician de profesie și nu trăiesc din politică - VIDEO
Ziarul Botoșăneanul deschide astăzi seria interviurilor cu pretendenții la funcția de președinte al Consiliului Județean. Dorința noastră a fost să publicăm discuțiile cu aspiranții la acest post în ordinea rezultată după tragerea la sorți efectuată de Biroul Electoral Județean pentru înscrierea candidaților pe buletinele de vot, numai că programul acestora, cu foarte multe deplasări în teritoriu, ne-a determinat să realizăm interviurile în ordinea disponibilității liderilor politici intrați în cursă pentru șefia CJ.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
 „Sunt niște absențe de la comisia de specialitate de agricultură. Există o tâmpenie joia, se cheamă ședință de studiu individual. Unde toată lumea semnează chestia aia. Adică, nu știu, nu citești documentele acas ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9243 lei
USD
Dolarul SUA
4.1120 lei
CHF
Francul elveţian
4.4730 lei
GBP
Lira sterlină
5.6647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7785 lei
XAU
Gramul de aur
233.8266 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2303 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3647 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1855 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2874 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1901 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6621 lei
Vremea
astăzi
Botosani
8.4 o C
Dorohoi
8.2 o C
Bucecea
8.0 o C
Darabani
8.3 o C
Saveni
8.7 o C
Ştefăneşti
5.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.