Interviuri
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte

Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.

Frumoasa familie Cenușă s-a retras în județ, la locuința părinților Iustinei unde micuța Parascheva a avut parte de ceea ce multora din copiii generației actuale le lipsește: contactul cu viața la țară, animalele de curte, grădina, aerul curat și toate aceste bucurii pe care le oferă mediul rural.

 

Din fiecare experiență avem de învățat, mai mult sau mai puțin, ne spune Iustina Irimia – Cenușă, una dintre cele mai iubite artiste de la Botoșani. În fiecare rău există și bine, iar această distanțare socială a fost un bun prilej de a fi împreună cu cei dragi.

 

Am încercat să văd partea plină a paharului

 

-           Cum v-a fost schimbată viața în ultimele două luni de zile?

 

Cum stilul meu de viață anterior pandemiei a fost unul extrem de activ, împărțit între spectacole, filmări, înregistrări, evenimente, casă și familie, aș spune că inițial m-am bucurat de această pauză, care oricum a coincis cu Începutul Postului Mare – o perioadă mai puțin aglomerată din punct de vedere artistic - și am încercat să văd partea plină a paharului, a faptului că natura ocupației mele, de artist și de referent cultural, îmi dă șansa de a fi în siguranță prin a sta și a lucra de acasă pe timpul stării de urgență. Clar, atât pentru mine, cât și pentru majoritatea românilor, a fost cea mai îndelungată perioadă de timp în care am stat acasă, comportamentele cotidiene, casnice și sociale fiind destul de mult modificate. Dintr-un „om între oameni”, am devenit un om doar al familiei, însă am ținut legătura în mediul online cu cei dragi, dar și cu cei care mă urmăresc. Două luni de zile în care am avut mai mult răgaz pentru introspecție și regăsire, pentru timp de calitate cu familia restrânsă și pentru finalizat proiecte care erau mereu în așteptare.

 

 

-           Această distanțare socială a avut și părți bune, în sensul în care a însemnat o apropiere față de persoanele dragi cu care s-a petrecut mai mult timp?

 

Cred că în fiecare rău e și un bine, iar această perioadă de distanțare socială ne-a adus, desigur, lecții, dar și binecuvântări. Binecuvântarea noastră a fost că am putut sta la părinții mei, care au casă, curte, grădină și o mică livadă în Flămânzi, astfel încât ne-am putut bucura, ca niciodată, de timpul petrecut împreună, de activitățile gospodărești și de observarea cu mai multă atenție a evoluției primăverii. De când m-am căsătorit nu am mai reușit să stau atât de mult cu părinții.

 

 

Parascheva a mâncat „teapă și toi”

 

-           Cum a decurs o zi în izolare în viața familiei Cenușă?

 

Nicio zi nu e la fel, însă, în mare, eu mi-am desfășurat activitatea profesională de acasă, din fața cărților și a laptopului, soțul a săvârșit Sfintele Slujbe conform recomandărilor și a studiat pentru o lucrare importantă, iar alternativ aveam grijă de fetița noastră, până când veneau părinții mei de la serviciu și petreceau și ei timp cu nepoțica lor. Printre altele, am gătit, am ajutat la treburile gospodărești, am încercat să-i propunem Paraschevei diverse activități, am vizionat filme, am citit, etc.

 

-           Care au fost activitățile preferate ale micuței Parascheva?

 

Parascheva a avut parte de un timp frumos și fericit – așa cum e, în general, toată copilăria - în care ne-a avut alături pe amândoi non-stop, dar și pe bunici, iar faptul că am stat „la țară” i-a oferit prilejul de a petrece mult timp afară, de a merge în grădină oricând și a putut mânca „teapă și toi” = ceapă și usturoi la discreție, de a se juca cu animalele – pisici, câine, găini, pui de găină -, astfel încât momentele ei preferate au fost legate de activitățile în aer liber. Un moment amuzant era în fiecare seară când trebuia să ducă găinile înspre coteț.  Chiar a căpătat dexteritatea și limbajul necesar…

 

Emoționant: Transformarea caselor în biserici

 

-           Din punct de vedere spiritual cum ar trebui să privim aceste vremuri pe care, din nefericire și neașteptat le traversăm?

 

 

Cu nădejde, credință și dragoste. Chiar dacă a fost o perioadă grea pentru creștinii practicanți, prin faptul că lipsa rugăciunii comune, lipsa spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii au fost puternic resimțite, totuși, prin rugăciunile preoților la altare și a prin cele personale, s-a reușit ceva mai frumos decât ne-am fi așteptat - transformarea caselor în biserici, în adevărate centre de rugăciune, iar slujbele transmise în mass-media au fost reale mângâieri. Emoționante au fost și slujbele din Săptămâna Patimilor, dar și momentele de la Înviere, când am cântat la unison, fiecare din casa, balconul sau curtea lui: Hristos a Înviat!

 

-           Cum vedeți revenirea la normalitate? Va mai exista o normalitate, așa cum o știam cu toții?

 

Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte, că vom avea o altfel de normalitate. Sper să nu fi devenit atât de panicoși în aceste două luni încât să uităm să ne bucurăm unii de alții, să ne zâmbim, să ne îmbrățișăm și să ne respectăm și vreau să cred că după această experiență, vom aprecia mai mult tot ceea ce avem și trăim și îmi doresc să privim viața cu mai multă profunzime și gratitudine.

 

Să fim mai buni!

 

-           Ce anume v-a lipsit cel mai mult în această perioadă?

 

Mi-au lipsit extrem de mult oamenii dragi, familia extinsă, dar și scena și întâlnirile cu publicul. Dacă după 15 mai sper să-mi alin dorul de cei dragi, știu că cel de scenă va fi alinat mult mai târziu, atunci când se vor putea relua evenimentele și spectacolele. Până atunci, încercăm să venim cu noutăți artistice în mediul online pentru cei care ne urmăresc și ne îndrăgesc.

 

Sunt recunoscătoare că am trecut cu bine peste izolarea socială. Regret nespus pierderea celor peste 1.000 de vieți, sper ca cei care au fost afectați de aceest virus să se vindece repede, iar noi, cei care nu am fost afectați decât cu întreruperea unui ritm de viață, să fim mai buni, mai îngăduitori, mai altruiști și mai conștienți de propria viață.

 

Gânduri bune tuturor cititorilor dumneavoastră!

 

Iustina Irimia Cenușă face parte din grupul artistic „Fetele de la Botoșani” lansat în anul 2017 și care a cunoscut un succes fulminant cu piesa „Hai la Botoșani”. Ulterior artistele și-au îmbogățit repertoriul comun și au concertat în toată țara dar și în străinătate, atingând un nivel ridicat de notorietate.

loading...
Minunea din viața familiei Cenușă! Crăciunul perfect sărbătorit în familie într-o atmosferă de împlinire sufletească! FOTO&VIDEO

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
INTERVIU Povestea fabuloasă a savantului botoșănean: Era un om de o curiozitate deosebită. I-am spus că s-a născut într-un secol nepotrivitGALERIE FOTO
A elaborat prima teză de doctorat din lume în domeniul ciberneticii, a fost unul dintre cei 13 membri ai Consiliului Internațional de Cibernetică. Invenții și inovații înregistrate la O.S.I.M., peste 70 de lucrări de specialitate. A lăsat în urmă pagini memorabile de proză, versuri de o sensibilitate surprinzătoare, zeci de tablouri de o neașteptată coloratură, într-o tehnică profesionistă. Coborât din familia care l-a dat Moldovei pe Sfântul Ion Iacob Hozevitul. Prieten din copilărie cu neurochirurgul Leon Dănăilă, apreciat de matematicianul Octav Onicescu.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Liviu Toma, Pro România: Pentru că știu, vreau și pot, am convingerea că voi fi primarul municipiului Botoșani - VIDEO
Prezența lui Liviu Toma pe lista de candidați la Primăria Botoșani a Partidului Pro România a fost una dintre surprizele politice din vara abia încheiată. Și aceasta nu neapărat datorită plecării sale din PSD, formațiune cu care avea relații glaciale de vreo doi ani, ci prin prisma faptului că formațiunea condusă de Mihaela Huncă pregătise inițial o altă persoană. Botoșăneanul continuă seria interviurilor cu pretendenții la funcția de primar cu al treilea aspirant de pe buletinele de vot, actual vicepreședinte al Consiliului Județean.
”VREAU PRIMAR” - INTERVIU Cosmin Andrei – PSD: Botoșănenii așteaptă de la un primar investiții mari, nu să schimbe table de șah în parc, nu să taie buruienile din cimitir VIDEO
Botoșăneanul continuă seria interviurilor cu pretendenții la funcția de primar al municipiului Botoșani. Astăzi este rândul social-democratului Cosmin Andrei, care candidează pentru prima dată la postul de edil șef după două mandate de viceprimar. Reamintim că, în funcție și de disponibilitatea aspiranților la această funcție, vom încerca să realizăm interviuri cu toți cei care își doresc postul, în ordinea în care vor fi trecuți pe buletinele de vot.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Gheorghe Ciubotaru, PMP: Am avut viziunea acelui parc Cornișa și l-am scris în programul meu / Autobuzele astea reprezintă o pacosteVIDEO
Deschidem astăzi un ciclu de interviuri cu pretendenții la funcția de primar al municipiului Botoșani. Este un demers în premieră pentru presa scrisă botoșăneană prin care încercăm să oferim un spațiu de expune a ideilor și programelor tuturor celor care își doresc să conducă orașul timp de patru ani. Pe cât posibil, în realizarea interviurilor vom încerca să ținem cont de ordinea candidaților pe buletinele de vot, însă aici depindem și de disponibilitatea la dialog a aspiranților la postul de edil șef.
Marile festivaluri ale micilor orașe: ”România e făcută mai degrabă din Darabaniuri decât din Clujuri” – GALERIE FOTO
De șapte ani, a merge la festival înseamnă și altceva decât muzică pe imaș, grătare sfârâitoare, discursuri în vocale prelungite și în inițiale politice care mai de care mai gălăgioase. De șapte ani, a merge la festival a devenit un loc în care încap deopotrivă întâlnirile cu oameni de poveste și inițiativele curajoase care pun la colț prejudecățile, în care muzica bună atrage turiști din întreaga Moldovă, dar și din Bucovina, Ardeal, Maramureș, în care sportul înseamnă în primul rând pasiune și apoi competiție.
FLASH INTERVIU Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Nu este tragic, dar este îngrijorător
La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Sănătății a vizitat pentru a doua oară Botoșaniul. Dacă în aprilie județul nostru a intrat pe lista lui Nelu Tătaru pentru că ne aflam pe lista celor cu peste 400 de cazuri cu Covid-19, de această dată oficialul guvernamental se afla într-un periplu prin Moldova și a efectuat un control fulger la Spitalul Județean. După acțiunea de la ”Mavromati” a acordat un interviu reporterului Botoșăneanul.
INTERVIU Florin Țurcanu: Codul Penal este atât de ambiguu și încurcat că nu știu cum trebuie să trăiești în România / Poziția mea care era, soțul președintei de partid? - VIDEO
La câțiva ani după ce a declarat că greșeala capitală a vieții sale a fost să intre în politică, fostul președinte al PNL și al Consiliului Județean a reintrat în... politică. Ce l-a făcut să își schimbe radical planurile și ce pregătește pentru a doua jumătatea a anului din postura specială în care se regăsește, aflați într-un interviu despre politică, dar și despre frății, trădări, clasări și... condamnări.
Pr. Petru Chirvase: ”Ar trebui să avem curajul acesta. Iată, noi, toți preoții, vom candida la primăriile din toată țara…” - GALERIE FOTO
Este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” Iași și, de mai bine de un deceniu, preot paroh la Biserica ”Sf. Vasile cel Mare” din municipiul Botoșani.
Gellu Dorian: ”Eminescu e brand românesc. Că s-a născut la Botoşani, dă şansa oraşului natal să şi-l asume ca brand”
Ce au făcut botoșănenii în 100 de ani pentru Eminescu? Dar în cei 31 pe care îi numărăm de la Revoluție? E de ajuns să privim în jur sau să străbatem la pas orașul, într-o zi de 15 iunie. Concluziile vă aparțin.
Loading...
INTERVIU Costel Șoptică: Nu îmi este rușine și merg mai departe cu acești oameni / Câțu mi-a trimis un mesaj: ”sper să nu mă mai bați la cap”
Sunt șapte luni de când liberalii au preluat guvernarea în România după destituirea prin moțiune de cenzură a Cabinetului Dăncilă. Comunicatele despre tot felul de realizări curg din partea PNL Botoșani, însă și mai multe sunt cele în care PSD contestă aproape orice măsură de impact anunțată de partidul de guvernământ.
Directorul de la Casa de Pensii, MĂRTURII din iadul COVID: În prima fază simptomele au fost cumva neclare…
Unul dintre botoșănenii care au contactat temutul virus care i-a ținut în case pe oameni două luni de zile, este Ioan Buzilă, unul dintre cei mai experimentați directori de instituție publică de la Botoșani.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Loading...
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.