Interviuri
INTERVIU Alina Voinea-Axinte : „Suntem efectiv sclavi pe plantaţie”
Alina Voinea-Axinte a fost una dintre persoanele care s-au evidenţiat în cadrul celor cinci zile de protest a cadrelor didactice botoşănene, care au mărşăluit neobosite în această săptămână în Piaţa Revoluţiei. Este liderul SIP FEN al Sindicatului din cadrul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" şi este persoana pe care tot mai mulţi dascăli o indică ca fiind cea care îi va lua locul Mariei Ţiprigan la şefia filialei judeţene a Sindicatului Învăţământului Preuniversitar. Prestaţia ei în săptămâna protestelor din faţa Prefecturii şi Primăriei a culminat vineri cu solicitarea demisiei inspectorului şcolar general Ada Macovei. Tăioasă în cadrul manifestărilor, susţine, zâmbind amar că, deja un vecin, mai în glumă mai în serios, ar fi întrebat-o dacă nu ar fi cazul să îşi ia un bodyguard.


„Primăria, în speţă dl. Sănduc, cred că nu a făcut raportarea reală”


-    Cum comentaţi actuala situaţie din sistemul de învăţământ botoşănean?
-    Guvernul României şi conducătorii ministerelor au reuşit să bulverseze întregul sistem de învăţământ prin neacordarea drepturilor salariale cadrelor didactice din învăţământul botoşănean.
-    Această situaţie este deocamdată înregistrată la Botoşani şi Suceava, credeţi că se va generaliza la nivelul întregii ţări?

-    Cu siguranţă toată ţara are câştigate drepturile salariale din legea 221. Ce nu s-a obţinut în toată ţara încă, deşi sunt pe rolul instanţelor de judecată, este acea încadrare a personalului didactic şi didactic auxiliar, cu legea 221. Deci este vorba doar de puţin timp, relativ scurt, o lună, maxim două şi toată ţara va fi ca noi.

-    Referitor la acel protocol parafat de autorităţile locale în urma celor două zile de negocieri, sunteţi de părere că s-ar fi putut mai mult din partea celor care au putere de decizie pe plan local.
-    Cu siguranţă, părerea unanimă este că, cineva de pe plan local nu şi-a făcut treaba..

-    Şi aici că referiţi la cine?
-    În opinia mea cred că Primăria, în speţă dl. Sănduc, cred că nu a făcut raportarea reală, deşi fiecare şcoală a dat necesarul plăţilor pentru plata salariilor.

„D-na inspector general avea şi dumneaei situaţia cu necesarul sumelor”
-    Ar putea fi cadre didactice care ar accepta varianta propusă de autorităţile locale şi anume să primească o parte din salariul de februarie şi diferenţa în aprilie?
-    Nu, nici un cadru didactic nu acceptă un asemenea protocol.

-    Aţi crezut în şansele de izbândă a inspectorului şcolar general care s-a deplasat la Bucureşti pentru a dezamorsa situaţia din educaţia locală?
-    Nu, părerea mea personală este că nu, dacă se dorea într-adevăr se rezolva până acum, d-na inspector general avea şi dumneaei situaţia cu necesarul sumelor pentru salarii încă din luna mai a anului trecut. Fiecare director de şcoală şi-a făcut datoria şi a dat mai departe organelor de drept sumele necesare de bani. Colegii mi-au spus că sunt hotărâri definitive şi irevocabile din luna iulie. Nu se poate spune că au apărut peste noapte, în ianuarie, în februarie, hotărâri judecătoreşti de care nu se ştia. Poate că sunt asemenea şcoli, dar atunci ca trebuia ca acele şcoli să aibă mai puţini bani până la rectificarea bugetară. Dar în nici un caz şcoli cum e Colegiul Naţional Mihai Eminescu, sau Laurianul care aveau hotărâri de anul trecut.

„Ameninţări sau mai mult sugerări a faptului că ni se vor desface contractele de muncă”

-    Din câte ştiţi sau aţi auzit de la colegi, au fost făcute presiuni asupra cadrelor didactice pentru a reveni la ore?
-    Da, ameninţări sau mai mult sugerări a faptului că ni se vor desface contractele de muncă.

-    Din partea directorilor de şcoli?
-    Nu, aici d-na directoare ne-a respectat dreptul la protest, la urma urmei este şi dumneaei cadru didactic şi nici ea nu îşi ia salariul.

„Ilegalitatea nu a pornit de la cadrul didactic”
-    Ce părere aveţi de liderii judeţeni de sindicat, au avut ei o implicare suficientă în detensionarea acestei situaţii?
-    Cred că au fost surprinşi şi ei de viciul legislativ şi nimeni nu şi-a pus problema că o instituţie bugetară nu poate să aibă fonduri de salarii pentru angajaţi. Şi atunci în legea sindicatelor, în legea conflictului de muncă există aceste scăpări.
-    Cum se face că liderii judeţeni ai sindicatelor au fost prinşi în acest viciu legislativ în timp ce la Suceava, ei s-au organizat, peste 50 de şcoli au intrat în grevă generală.
-    Nu ştiu, nu aş putea spune, părerile sunt împărţite, am cerut sprijin…

-    Se mai poate vorbi la Botoşani despre intrarea în legalitate a protestelor actuale, adică să se organizeze liderii, să se strângă semnăturile aferente pentru ca şi la Botoşani să fie o grevă generală autorizată?
Alina Voinea Axinte-    La Botoşani nu este vorba de grevă pentru că nu avem cum din punct de vedere legal. Dar este o formă de protest atâta timp cât angajatorul nu şi-a respectat contractul cu fiecare salariat în ideea de a acorda drepturile salariale, deci ilegalitatea nu a pornit de la cadrul didactic. Pentru că, cadrul didactic nu lipseşte de la şcoală, de la muncă, ci doar nu îşi efectuează partea de serviciu legată de predare. În rest activităţile din sarcinile serviciului ni le facem.

„Nu vom accepta acea variantă propusă, acea firimitură”

-    Veţi continua protestele?
-    Da, vom decide mai departe, ne-am mai informat şi la jurişti. Ideea este că noi nu vom accepta acea variantă propusă, acea firimitură. Deci, cineva de pe plan local nu şi-a făcut treaba, atât timp cât Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei nu au dat nici un răspuns, nu putem înţelege nimic altceva decât că greşeala este la nivel local şi cei de sus îi lasă să rezolve problema.

-    Dacă autorităţile locale v-ar fi tratat altfel, aţi fi purtat un dialog, ar fi fost mai uşor de dus această povară?
-    Probabil că da. Cu excepţia d-lui prefect căruia îi mulţumim, toţi ceilalţi ne-au tratat aşa ca pe nişte… „ce vrei?!” Deci suntem efectiv sclavi pe plantaţie.
-    Cum comentaţi acea declaraţie a d-lui primar prin care afirma că ar avea o listă cu circa 160 de persoane din sistem care ar avea salarii mai mari decât d-lui?
-    Nu ştiu, în opinia mea cred că este o afirmaţie gratuită. Chiar dacă ar exista câteva cadre didactice, sunt în prag de pensie, cu gradaţie de merit, cu vechime, cu spor de conducere şi oricum chiar dacă ar fi, acele sume sunt brute, deci asta este o dezinformare. O sumă brută nu înseamnă ce iau în mână, din suma brută, statul îi mai ia aproximativ 30%, deci la noi la şcoală nu există persoană nici cu brut de 5.000 cum spunea dl. primar.

-    Spunea d-lui de un secretar de şcoală cu studii medii care ar avea un asemenea salariu…
-    Nu ştiu eu aşa ceva, poate a fost încadrat eronat, trebuie de văzut punctual, dar pe legislaţia actuală nu cred că poate să existe un asemenea salariu legal, nu ştiu poate este o eroare.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Loading...
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Loading...
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Domna profesoara, am terminat acum cativa ani CNME si am avut "onoarea" sa fiti profesoara mea de informatica. Sunt total de acord ca ceea ce se intampla cu sistemul de invatamant din Romania este o mare rusine si nivelul de invatamant scade de la an la an. La CNME sunt foarte multi profesori pregatiti, care stiu sa-si tina orele si atrag respectul elevilor. Din pacate dvs nu sunteti unul din ei. In momentul de fata, desi lucrez ca programator si nu datorita dvs. Felul in care tineati orele mi se parea o gluma iar o parte din expresiile folosite erau la nivel de mahala si nicicum de institutie de invatamant. Parerea mea este ca profesorii ar trebui recompensati in functie de performante, elevi la olimipiade, concursuri, etc. Sa merite cu adevarat un salariu nu sa fie bagati toti in aceeasi oala cu trecerei de la un grad la altul din intertie.
30 noiembrie 2011, 11:30
Daca esti cadru didactic sa stii ca mi-a placut cuvatul SICTIR.
21 martie 2011, 15:41
chiar astia care ii tot spurca pe profesori sunt cel putin cretini, sa le dea Domnul sa traiasca ei din cersit si-apoi sa mai manance, sau sa munceasca fara plata! Sictir!!
21 martie 2011, 10:53
Stiti ce e cel mai dureros " stimabililor" profesori?... Este ca al meu copil si elev al vostru mi-a spus zilele trecute ( citez):- Cred ca eu am chef mai mult de facut ore decat profesorii!!!!!!!!! E cel putin JENANT!
20 martie 2011, 18:24
Diferenta e de la "olimpici"
20 martie 2011, 13:24
Dumneata chiar iei 3150 lei bani in mana, luna de luna??? Pai noi, profesori in scolile botosanene, cu 1200 lei ce sa mai vorbim?? De unde diferentele astea enorme???
20 martie 2011, 07:33
DRAGI PROFESORI, ALUNGATI ATUNCI ARENDASUL PLANTATIEI, PE DOAMNA "DOCTOR" ALEXANDRINA ADA MACOVEI, SAU FITI TOATA VIATA NISTE SCLAVI!
19 martie 2011, 20:53
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dacă nu ai credință, nu poți face această lucrare. Doar nădăjduind în mila lui Dumnezeu îi putem ajuta pe cei care ne solicită sprijinul. Eu nu fac nimic deosebit. Aici e lucrarea lui Dumnezeu!”,Vlad Plăcintă, preș ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.7 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
0.0 o C
Darabani
1.2 o C
Saveni
1.6 o C
Ştefăneşti
0.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.