Interviuri
INTERVIU C.Manolache : „Dacă am părul alb asta nu înseamnă că sunt şi pensionar”
Să faci în cîteva rînduri o prezentare a profesorului Constantin Manolache este un lucru practic imposibil. Asta numai dacă ţii cont de CV-ul său, care se întinde pe vreo patru-cinci pagini. De asta vom menţiona doar că actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean este unul dintre puţinii doctori la propriu din politica botoşăneană (doctorat în biologie), că după revoluţie a fost o bună parte de vreme inspector şcolar general sau adjunct şi vicepreşedinte la CJ, că a făcut parte din colectivul de experţi ai României în elaborarea bazei de date pentru înregistrarea rezervaţiei „Emil Racoviţă”, zonă de importanţă internaţională în protecţia biodiversităţii. În primăvara acestui an, chiar în biroul de la Consiliu, a suferit un accident vascular, care la 60 de ani i-a schimbat percepţia asupra vieţii.

„În orice clipă rişti să se producă acea falie în timp şi să te trezeşti în alte tărîmuri”

-    Spuneaţi cînd aţi revenit la serviciu că s-au închis porţile cerului pentru dvs. Cum e să fii atît de aproape de porţile cerului?
-    A fost o experienţă interesantă fiindcă totul a venit pe neaşteptate şi au fost cîteva momente în care chiar parcă la propriu am simţit că sunt aproape de cer. A fost şi n-a fost o metaforă ceea ce prezentam eu. N-aş dori nimănui să treacă prin ceea ce a trecut eu, am noroc că accidentul vascular a fost numai pe partea senzitivă şi nu şi pe cea motorie pentru că, dacă era pe ce motorie aş fi făcut stop cardio respirator şi într-adevăr porţile se deschideau. În rest, ce să zic…

-    V-a schimbat, eu ştiu, percepţia asupra vieţii?…
-    Da, într-adevăr, este o psihologie…

-    V-a schimbat priorităţile?
-    Nu ştiu chiar dacă şi priorităţile pentru că foarte multe priorităţi aşa, la vîrsta mea… Deşi mai am cinci ani pînă la pensie, lumea mă percepe ca fiind în prag de pensie. Ei nu, mai am cinci ani, că dacă am părul alb asta nu înseamnă că sunt şi pensionar. Dar vreau să vă spun că, într-adevăr, s-a schimbat percepţia pentru că în orice clipă rişti să se producă acea falie în timp şi să te trezeşti în alte tărîmuri. E poate cel mai aproape de suflet acel dicton care spune carpe diem, trăieşte-ţi clipa, pentru că nu poţi să şti ce se poate întîmpla peste o oră, două, mîine sau poimîine. Deşi la Iaşi mi s-a spus că accidentul vascular a fost bine tolerat de organism şi că următorul n-o să vină chiar foarte repede. Aşa că o doză de optimism am şi cel puţin încă 20 de ani mă văd activ, dar, oricum, percepţia s-a schimbat.

„Nu voi mai continua în prima linie în activitatea politică”

-    Vă vedeţi activ unde?
-    A, păi cinci ani pînă ies la pensie şi apoi probabil că o să-mi continui activitatea. Cert este că nu cred că voi mai continua cu activitatea politică pentru că asta te supune la un efort deosebit. O să rămîn numai cu cea didactică pentru că în învăţămîntul particular pot să predau, deci nu în învăţămîntul de stat. Şi eu am nişte ore la şcoala postliceală şi acolo sunt coleg cu doctorul Naciu care are 82 de ani şi este extrem de volubil, activ.

-    Deci renunţaţi şi la învăţămîntul de stat?
-    Nu păi dacă ies la pensie, spuneam ce fac după pensie, după 65 de ani trebuie să renunţ, deşi se pare că aş mai avea dreptul doi ani pentru că am un doctorat care îmi permite să rămîn la catedră dacă sunt sănătos, dar cum o să vrea Dumnezeu.

-    Asta înseamnă că la finele acestui mandat de consilier judeţean şi vicepreşedinte se cam termină viaţa politică a profesorului Constantin Manolache?
-    S-ar putea să fie aşa. Probabil că da, e posibil poate să rămîn consilier judeţean, poate-poate, dar cu o doză destul de mică de probabilitate. Cert este că nu voi mai continua în prima linie în activitatea politică pentru că te marchează şi îţi cere un efort suplimentar.

Constantin Manolache

„Erau tot felul de patimi politice, dar nu la nivelul la care sunt astăzi”

-    Apropos de activitatea politică, dvs. aveţi ceva ani de cînd faceţi politică. Cum s-a schimbat această activitate la Botoşani, faţă de anii mai din urmă?
-    Eu am intrat în politică în 1990, cînd a fost acea efervescenţă teribilă şi ne-am trezit şi eu şi profesorul Tatarcan inspector general d-lui şi eu inspector general adjunct. Desigur că s-au schimbat. În primul rînd s-a schimbat concepţia asupra societăţii în devenire pe care o vedeam. Într-un fel o vedeam atunci, într-un vedem o vedem acum. Au venit mulţi tineri cu un suflu nou, deşi eu sufleteşte mă consider foarte tînăr, undeva pe la 40 de ani, parcă nu mă simt în nici un caz de 60 de ani.

-    Şi Iliescu cînd a împlinit 75 parcă se simţea pe la 40-45…
-    Da… cert este că Iliescu a fost un mare om politic şi că perioada după 1989 este marcată de prezenţa d-lui.

-    Am să fiu mai direct, nu este totuşi mai murdară politica faţă din urmă cu 10,15, 20 de ani?
-    Ba da şi poate faţă din urmă cu 10 ani. Eu am mai fost vicepreşedinte din 1996 pînă în 2000. Şi atunci erau tot felul de patimi politice, dar nu la nivelul la care sunt astăzi. Nu se punea problema ca acum. Parcă îţi era frică să faci ceva, să… ori acum se încalcă legea mai mult sau mai puţin pe faţă, te prosteşte în ochi, vezi cazul Roberta Anastase cu voturile. Era altfel atunci, poate eram şi noi cu ceva experienţă profesională în spate. După 1990, în primii ani, au fost promovaţi oameni care aveau mai multă experienţă, nu erau politicieni de carieră, că nici nu se putea. După aceea au venit cei tineri, o parte s-au adaptat şi merg bine, alţii însă, prin impertinenţă şi prin îndrăzneală, cred că totul li se cuvine şi lucrurile poate şi din cauza asta nu merg foarte bine. Repet, eu sunt pentru a promova tinerii, sunt tînăr în suflet, am trăit printre elevi pe care i-am iubit şi pe care îi iubesc foarte tare, dar nu se poate într-un post de conducere să pui pe cineva care singura calitate a lui este aceea de a fi tînăr. Nu, să fie şi tînăr, dar şi foarte bine pregătit în domeniul în care activează, în care îi oferi responsabilitatea. Aşa, pur şi simplu, luat de pe stradă şi pus undeva, nu…

„O serie întreagă de directori au fost schimbaţi numai pe criterii politice”

-    Sunteţi la bază profesor, aţi condus şi Inspectoratul Şcolar atîţia ani. În preajma fiecărui început de an de învăţămînt se schimbă cîte 20-30 de directori. De ce se întîmplă oare acest lucru?
-    Nu ştiu şi în vremea mea… Şi atunci cînd eram eu inspector general, vedeţi directorii sunt pe categorii. Sunt o categorie cu delegaţie, care la 31 august îşi încheie activitatea şi sunt cei prin concurs, care stau patru ani pe post. Atunci parcă era altfel dorinţa de a fi director. Din cei cu delegaţie rămîneau, vroiau să rămînă în continuare directori, acum se pare că sunt tot mai puţini dintr-aceştia şi n-aş vrea să spun că sunt schimbaţi pe criterii politice pentru că…

-    Pentru că aşa este într-o anumită măsură.
-    Într-o anumită măsură sigur că da, dacă nu eşti colorat în portocaliu nu poţi să… Şi nu pot să mă gîndesc decît la d-na Huncă sau la o serie întreagă de directori care pur şi simplu au fost schimbaţi şi numai pe criterii politice. Ei, atunci nu se întîmpla treaba asta. Cît eu am fost inspector general, iată, era şi şeful PNŢCD-ului director, era un vicepreşedinte PNL, de la PD erau foarte mulţi şi noi am mers pe principiul competenţei şi am spus, dacă este bun de ce să îl schimbi? Directoarea Negrescu, care era foarte bună directoare, era membru PNL şi n-am schimbat-o.

-    Şi nu vă pare rău acum?
-    Nu, nu.

„Dacă eşti profesor bun, elevii te ascultă şi sunt aceeaşi”

Manolache vice CJ-    Nici acum, cînd colegii dvs. de partid cam sunt daţi afară?
-    Atunci erau alte vremuri şi e greu să judeci acum prin prisma a aceea ce se petrecea atunci. Nu ştiu… pe undeva da, pe undeva nu, cert este că era parcă altă coeziune între cadrele didactice şi societatea şi între ele şi părinţi şi chiar între elevi.

-    Fiindcă am ajuns la elevi. Ei cum erau înainte de revoluţie, cum erau în primii ani de după revoluţie şi cum sunt acum? Aud cadre didactice care zic că e tot mai greu să fii profesor la Botoşani.
-     Şi da, şi nu. Dacă eşti profesor bun, elevii te ascultă şi sunt aceeaşi, o parte din ei dornici să înveţe dacă sunt atraşi de obiectul respectiv, o altă parte nu. Dar, dacă ştii să te faci plăcut şi în momentul în care ai o problemă serioasă de rezolvat «dragilor, să fim atenţi să înţelegem problema asta şi cînd e să ne distrăm, ne distrăm, ieşim în aer liber, mergem în excursie sau mai ştiu eu ce». Ori, dacă elevul te simte nepregătit, atunci speculează momentul, iau înainte profesorii şi lucrurile nu merg bine.

„20 de ani am fost profesor, 20 de ani am lucrat în administraţie şi mă gîndesc unde am fost mai bun?”

-    Aveţi cam două decenii de activitate politică şi administrativă la nivel înalt. Care sunt lucrurile sau lucrul pe care îl regretaţi după atîta timp petrecut în funcţii importante?
-    20 de ani am fost profesor, 20 de ani am lucrat în administraţie şi acum stau şi mă gîndesc unde am fost mai bun, de care parte a activităţi m-am simţit mai apropiat? Regrete… ? Sunt regrete că nu am făcut mai mult. Aşa au fost şi vremurile. De pildă, nenumărate drumuri am făcut la Bucureşti pentru o serie întreagă de investiţii care pînă la urmă nu s-au finalizat ori s-au finalizat foarte greu. Şi mă gîndesc la aducţiunea de gaz metan sau la calea ferată. Deci, gazul metan s-a rezolvat, calea ferată nu s-a mai rezolvat. Alte lucruri… am încercat introducerea uniformelor în şcoală imediat după revoluţie. Nu s-a vrut şi, interesant, elevii poate ar fi înţeles că noi vroiam o uniformă care să reprezinte un semn distinctiv pentru fiecare şcoală şi să existe o competiţie între elevi pentru că eu sunt adeptul competiţiei. Totdeauna, unde sunt doi sau trei pe un loc, va fi selectat cel mai bun. Chiar la admiterea în liceu, acolo unde era concurenţa mare, copiii erau foarte buni. Ei, am înţeles că acum sunt unităţi şcolare care au uniforme proprii. De fapt, nu erau acele uniforme clasice, ci nişte semne distinctive, prin care copiii să se poată deosebi unii de ceilalţi.

-    Poate ne spuneţi în încheiere care ar fi principala realizare dacă regretele sunt relativ puţine.
-    Realizare? Nu pot să spun eu pentru că în aceşti ani au fost multe şi chiar nu vreau să le nominalizez, îi las pe cititori să le spună.

Interviu realizat de Sergiu Bălăşcău
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Marcel Gheorghiță USR–PLUS: Ni se dau bani aproape degeaba. Noi nu vrem să-i luăm - VIDEO
Candidatul Alianței USR – PLUS la funcția de primar al municipiului Botoșani face parte din categoria pretendenților surpriză. Și aceasta nu neapărat prin prisma postului deținut în conducerea Uniunii Salvați România, care îl îndreptățea la o asemenea candidatură, ci a faptului că inițial un alt membru de partid fusese nominalizat să intre în cursă. Cum a ajuns până la urmă Marcel Gheorghiță aspirant oficial USR – PLUS la Primărie și planurile sale pentru Botoșani, le puteți afla din acest interviu.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Corina Dănuță – PPU-sl: Trăim în secolul 21, dar încă vorbim și promitem canalizări și drumuri asfaltate, toalete în școlile din mediul rural
Una dintre surprizele competiției electorale din acest an o reprezintă intrarea în cursa pentru funcția de primar a Corinei Dănuță, om de afaceri care timp de trei decenii trecute de la revoluție a stat departe de politică. Iar surpriza este una dublată de faptul că pasul spre această lume l-a făcut într-o formațiune nouă, Partidul Puterii Umaniste – social-liberal (PPU-sl), care practic nu a existat la Botoșani până în 2020.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Cătălin Flutur: Nu am am început niciodată un proiect și să nu-l duc la capăt / 2012 – 2016 a fost o perioadă de noaptea minții la Primăria Botoșani - VIDEO
Din 30 de ani trecuți de la revoluție, municipiul Botoșani a fost condus 12 ani de același om. Alți patru ani a fost consilier local și încă patru consilier județean. Ținând cont că în 1996 a dobândit deja primul mandat de ales local, putem spune că este cel mai longeviv om politic la nivel înalt din Botoșani. Dacă își va prelungi longevitatea politică rămâne de văzut pe 27 septembrie. Așadar, seria interviurilor realizate de Botoșăneanul cu pretendenții la funcția de primar continuă astăzi chiar cu ocupantul postului, Cătălin Flutur.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Roxana Țurcanu, ALDE: Nu pot să mă bat cu pumnul în piept că eu sunt cea mai bună pentru că nu sunt - VIDEO
Botoșaniul are 13 candidații la funcția de primar, dintre care numai doi sunt femei. Iar pretendenta ALDE la postul de edil-șef a intrat în cursă după retragerea persoanei nominalizate inițial de partid. Astfel, după un mandat de deputat și după câteva scurte perioade în care a fost consilier județean și directorul cancelariei prefectului, Roxana Țurcanu se află în față celei mai mari provocări din cariera sa politică.
INTERVIU Povestea fabuloasă a savantului botoșănean: Era un om de o curiozitate deosebită. I-am spus că s-a născut într-un secol nepotrivitGALERIE FOTO
A elaborat prima teză de doctorat din lume în domeniul ciberneticii, a fost unul dintre cei 13 membri ai Consiliului Internațional de Cibernetică. Invenții și inovații înregistrate la O.S.I.M., peste 70 de lucrări de specialitate. A lăsat în urmă pagini memorabile de proză, versuri de o sensibilitate surprinzătoare, zeci de tablouri de o neașteptată coloratură, într-o tehnică profesionistă. Coborât din familia care l-a dat Moldovei pe Sfântul Ion Iacob Hozevitul. Prieten din copilărie cu neurochirurgul Leon Dănăilă, apreciat de matematicianul Octav Onicescu.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Liviu Toma, Pro România: Pentru că știu, vreau și pot, am convingerea că voi fi primarul municipiului Botoșani - VIDEO
Prezența lui Liviu Toma pe lista de candidați la Primăria Botoșani a Partidului Pro România a fost una dintre surprizele politice din vara abia încheiată. Și aceasta nu neapărat datorită plecării sale din PSD, formațiune cu care avea relații glaciale de vreo doi ani, ci prin prisma faptului că formațiunea condusă de Mihaela Huncă pregătise inițial o altă persoană. Botoșăneanul continuă seria interviurilor cu pretendenții la funcția de primar cu al treilea aspirant de pe buletinele de vot, actual vicepreședinte al Consiliului Județean.
”VREAU PRIMAR” - INTERVIU Cosmin Andrei – PSD: Botoșănenii așteaptă de la un primar investiții mari, nu să schimbe table de șah în parc, nu să taie buruienile din cimitir VIDEO
Botoșăneanul continuă seria interviurilor cu pretendenții la funcția de primar al municipiului Botoșani. Astăzi este rândul social-democratului Cosmin Andrei, care candidează pentru prima dată la postul de edil șef după două mandate de viceprimar. Reamintim că, în funcție și de disponibilitatea aspiranților la această funcție, vom încerca să realizăm interviuri cu toți cei care își doresc postul, în ordinea în care vor fi trecuți pe buletinele de vot.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Gheorghe Ciubotaru, PMP: Am avut viziunea acelui parc Cornișa și l-am scris în programul meu / Autobuzele astea reprezintă o pacosteVIDEO
Deschidem astăzi un ciclu de interviuri cu pretendenții la funcția de primar al municipiului Botoșani. Este un demers în premieră pentru presa scrisă botoșăneană prin care încercăm să oferim un spațiu de expune a ideilor și programelor tuturor celor care își doresc să conducă orașul timp de patru ani. Pe cât posibil, în realizarea interviurilor vom încerca să ținem cont de ordinea candidaților pe buletinele de vot, însă aici depindem și de disponibilitatea la dialog a aspiranților la postul de edil șef.
Marile festivaluri ale micilor orașe: ”România e făcută mai degrabă din Darabaniuri decât din Clujuri” – GALERIE FOTO
De șapte ani, a merge la festival înseamnă și altceva decât muzică pe imaș, grătare sfârâitoare, discursuri în vocale prelungite și în inițiale politice care mai de care mai gălăgioase. De șapte ani, a merge la festival a devenit un loc în care încap deopotrivă întâlnirile cu oameni de poveste și inițiativele curajoase care pun la colț prejudecățile, în care muzica bună atrage turiști din întreaga Moldovă, dar și din Bucovina, Ardeal, Maramureș, în care sportul înseamnă în primul rând pasiune și apoi competiție.
Loading...
FLASH INTERVIU Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Nu este tragic, dar este îngrijorător
La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Sănătății a vizitat pentru a doua oară Botoșaniul. Dacă în aprilie județul nostru a intrat pe lista lui Nelu Tătaru pentru că ne aflam pe lista celor cu peste 400 de cazuri cu Covid-19, de această dată oficialul guvernamental se afla într-un periplu prin Moldova și a efectuat un control fulger la Spitalul Județean. După acțiunea de la ”Mavromati” a acordat un interviu reporterului Botoșăneanul.
INTERVIU Florin Țurcanu: Codul Penal este atât de ambiguu și încurcat că nu știu cum trebuie să trăiești în România / Poziția mea care era, soțul președintei de partid? - VIDEO
La câțiva ani după ce a declarat că greșeala capitală a vieții sale a fost să intre în politică, fostul președinte al PNL și al Consiliului Județean a reintrat în... politică. Ce l-a făcut să își schimbe radical planurile și ce pregătește pentru a doua jumătatea a anului din postura specială în care se regăsește, aflați într-un interviu despre politică, dar și despre frății, trădări, clasări și... condamnări.
Pr. Petru Chirvase: ”Ar trebui să avem curajul acesta. Iată, noi, toți preoții, vom candida la primăriile din toată țara…” - GALERIE FOTO
Este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” Iași și, de mai bine de un deceniu, preot paroh la Biserica ”Sf. Vasile cel Mare” din municipiul Botoșani.
Gellu Dorian: ”Eminescu e brand românesc. Că s-a născut la Botoşani, dă şansa oraşului natal să şi-l asume ca brand”
Ce au făcut botoșănenii în 100 de ani pentru Eminescu? Dar în cei 31 pe care îi numărăm de la Revoluție? E de ajuns să privim în jur sau să străbatem la pas orașul, într-o zi de 15 iunie. Concluziile vă aparțin.
INTERVIU Costel Șoptică: Nu îmi este rușine și merg mai departe cu acești oameni / Câțu mi-a trimis un mesaj: ”sper să nu mă mai bați la cap”
Sunt șapte luni de când liberalii au preluat guvernarea în România după destituirea prin moțiune de cenzură a Cabinetului Dăncilă. Comunicatele despre tot felul de realizări curg din partea PNL Botoșani, însă și mai multe sunt cele în care PSD contestă aproape orice măsură de impact anunțată de partidul de guvernământ.
Loading...
Directorul de la Casa de Pensii, MĂRTURII din iadul COVID: În prima fază simptomele au fost cumva neclare…
Unul dintre botoșănenii care au contactat temutul virus care i-a ținut în case pe oameni două luni de zile, este Ioan Buzilă, unul dintre cei mai experimentați directori de instituție publică de la Botoșani.
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Sondaj
Pe cine votați la funcția de președinte al Consiliului Județean?
Mihaela Huncă – Pro România
Bogdan Dăscălescu – ALDE
Doina Federovici – PSD
Corneliu Popescu – PMP
Costel Șoptică – PNL
Constantin Rotaru – PPU-SL
Daniel Doctorescu – PRM
Corneliu Furtună – Alianța Partidul Verde - PNȚCD
Andrei Drancă – Alianța USR-PLUS
Declaraţia zilei
”Performanța școlară nu va fi niciodată o povară ci un motor pentru învățământul și în perspectivă pentru economia acestei țări. Suntem binecuvântați cu copii capabili, inteligenți, geniali și avem obligația să îi ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8590 lei
USD
Dolarul SUA
4.1404 lei
CHF
Francul elveţian
4.5183 lei
GBP
Lira sterlină
5.2910 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9604 lei
XAU
Gramul de aur
253.3349 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3419 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9854 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1101 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1793 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6529 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.2 o C
Dorohoi
10.3 o C
Bucecea
10.4 o C
Darabani
10.6 o C
Saveni
10.2 o C
Ştefăneşti
12.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.