Interviuri
INTERVIU C.Manolache : „Dacă am părul alb asta nu înseamnă că sunt şi pensionar”
Să faci în cîteva rînduri o prezentare a profesorului Constantin Manolache este un lucru practic imposibil. Asta numai dacă ţii cont de CV-ul său, care se întinde pe vreo patru-cinci pagini. De asta vom menţiona doar că actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean este unul dintre puţinii doctori la propriu din politica botoşăneană (doctorat în biologie), că după revoluţie a fost o bună parte de vreme inspector şcolar general sau adjunct şi vicepreşedinte la CJ, că a făcut parte din colectivul de experţi ai României în elaborarea bazei de date pentru înregistrarea rezervaţiei „Emil Racoviţă”, zonă de importanţă internaţională în protecţia biodiversităţii. În primăvara acestui an, chiar în biroul de la Consiliu, a suferit un accident vascular, care la 60 de ani i-a schimbat percepţia asupra vieţii.

„În orice clipă rişti să se producă acea falie în timp şi să te trezeşti în alte tărîmuri”

-    Spuneaţi cînd aţi revenit la serviciu că s-au închis porţile cerului pentru dvs. Cum e să fii atît de aproape de porţile cerului?
-    A fost o experienţă interesantă fiindcă totul a venit pe neaşteptate şi au fost cîteva momente în care chiar parcă la propriu am simţit că sunt aproape de cer. A fost şi n-a fost o metaforă ceea ce prezentam eu. N-aş dori nimănui să treacă prin ceea ce a trecut eu, am noroc că accidentul vascular a fost numai pe partea senzitivă şi nu şi pe cea motorie pentru că, dacă era pe ce motorie aş fi făcut stop cardio respirator şi într-adevăr porţile se deschideau. În rest, ce să zic…

-    V-a schimbat, eu ştiu, percepţia asupra vieţii?…
-    Da, într-adevăr, este o psihologie…

-    V-a schimbat priorităţile?
-    Nu ştiu chiar dacă şi priorităţile pentru că foarte multe priorităţi aşa, la vîrsta mea… Deşi mai am cinci ani pînă la pensie, lumea mă percepe ca fiind în prag de pensie. Ei nu, mai am cinci ani, că dacă am părul alb asta nu înseamnă că sunt şi pensionar. Dar vreau să vă spun că, într-adevăr, s-a schimbat percepţia pentru că în orice clipă rişti să se producă acea falie în timp şi să te trezeşti în alte tărîmuri. E poate cel mai aproape de suflet acel dicton care spune carpe diem, trăieşte-ţi clipa, pentru că nu poţi să şti ce se poate întîmpla peste o oră, două, mîine sau poimîine. Deşi la Iaşi mi s-a spus că accidentul vascular a fost bine tolerat de organism şi că următorul n-o să vină chiar foarte repede. Aşa că o doză de optimism am şi cel puţin încă 20 de ani mă văd activ, dar, oricum, percepţia s-a schimbat.

„Nu voi mai continua în prima linie în activitatea politică”

-    Vă vedeţi activ unde?
-    A, păi cinci ani pînă ies la pensie şi apoi probabil că o să-mi continui activitatea. Cert este că nu cred că voi mai continua cu activitatea politică pentru că asta te supune la un efort deosebit. O să rămîn numai cu cea didactică pentru că în învăţămîntul particular pot să predau, deci nu în învăţămîntul de stat. Şi eu am nişte ore la şcoala postliceală şi acolo sunt coleg cu doctorul Naciu care are 82 de ani şi este extrem de volubil, activ.

-    Deci renunţaţi şi la învăţămîntul de stat?
-    Nu păi dacă ies la pensie, spuneam ce fac după pensie, după 65 de ani trebuie să renunţ, deşi se pare că aş mai avea dreptul doi ani pentru că am un doctorat care îmi permite să rămîn la catedră dacă sunt sănătos, dar cum o să vrea Dumnezeu.

-    Asta înseamnă că la finele acestui mandat de consilier judeţean şi vicepreşedinte se cam termină viaţa politică a profesorului Constantin Manolache?
-    S-ar putea să fie aşa. Probabil că da, e posibil poate să rămîn consilier judeţean, poate-poate, dar cu o doză destul de mică de probabilitate. Cert este că nu voi mai continua în prima linie în activitatea politică pentru că te marchează şi îţi cere un efort suplimentar.

Constantin Manolache

„Erau tot felul de patimi politice, dar nu la nivelul la care sunt astăzi”

-    Apropos de activitatea politică, dvs. aveţi ceva ani de cînd faceţi politică. Cum s-a schimbat această activitate la Botoşani, faţă de anii mai din urmă?
-    Eu am intrat în politică în 1990, cînd a fost acea efervescenţă teribilă şi ne-am trezit şi eu şi profesorul Tatarcan inspector general d-lui şi eu inspector general adjunct. Desigur că s-au schimbat. În primul rînd s-a schimbat concepţia asupra societăţii în devenire pe care o vedeam. Într-un fel o vedeam atunci, într-un vedem o vedem acum. Au venit mulţi tineri cu un suflu nou, deşi eu sufleteşte mă consider foarte tînăr, undeva pe la 40 de ani, parcă nu mă simt în nici un caz de 60 de ani.

-    Şi Iliescu cînd a împlinit 75 parcă se simţea pe la 40-45…
-    Da… cert este că Iliescu a fost un mare om politic şi că perioada după 1989 este marcată de prezenţa d-lui.

-    Am să fiu mai direct, nu este totuşi mai murdară politica faţă din urmă cu 10,15, 20 de ani?
-    Ba da şi poate faţă din urmă cu 10 ani. Eu am mai fost vicepreşedinte din 1996 pînă în 2000. Şi atunci erau tot felul de patimi politice, dar nu la nivelul la care sunt astăzi. Nu se punea problema ca acum. Parcă îţi era frică să faci ceva, să… ori acum se încalcă legea mai mult sau mai puţin pe faţă, te prosteşte în ochi, vezi cazul Roberta Anastase cu voturile. Era altfel atunci, poate eram şi noi cu ceva experienţă profesională în spate. După 1990, în primii ani, au fost promovaţi oameni care aveau mai multă experienţă, nu erau politicieni de carieră, că nici nu se putea. După aceea au venit cei tineri, o parte s-au adaptat şi merg bine, alţii însă, prin impertinenţă şi prin îndrăzneală, cred că totul li se cuvine şi lucrurile poate şi din cauza asta nu merg foarte bine. Repet, eu sunt pentru a promova tinerii, sunt tînăr în suflet, am trăit printre elevi pe care i-am iubit şi pe care îi iubesc foarte tare, dar nu se poate într-un post de conducere să pui pe cineva care singura calitate a lui este aceea de a fi tînăr. Nu, să fie şi tînăr, dar şi foarte bine pregătit în domeniul în care activează, în care îi oferi responsabilitatea. Aşa, pur şi simplu, luat de pe stradă şi pus undeva, nu…

„O serie întreagă de directori au fost schimbaţi numai pe criterii politice”

-    Sunteţi la bază profesor, aţi condus şi Inspectoratul Şcolar atîţia ani. În preajma fiecărui început de an de învăţămînt se schimbă cîte 20-30 de directori. De ce se întîmplă oare acest lucru?
-    Nu ştiu şi în vremea mea… Şi atunci cînd eram eu inspector general, vedeţi directorii sunt pe categorii. Sunt o categorie cu delegaţie, care la 31 august îşi încheie activitatea şi sunt cei prin concurs, care stau patru ani pe post. Atunci parcă era altfel dorinţa de a fi director. Din cei cu delegaţie rămîneau, vroiau să rămînă în continuare directori, acum se pare că sunt tot mai puţini dintr-aceştia şi n-aş vrea să spun că sunt schimbaţi pe criterii politice pentru că…

-    Pentru că aşa este într-o anumită măsură.
-    Într-o anumită măsură sigur că da, dacă nu eşti colorat în portocaliu nu poţi să… Şi nu pot să mă gîndesc decît la d-na Huncă sau la o serie întreagă de directori care pur şi simplu au fost schimbaţi şi numai pe criterii politice. Ei, atunci nu se întîmpla treaba asta. Cît eu am fost inspector general, iată, era şi şeful PNŢCD-ului director, era un vicepreşedinte PNL, de la PD erau foarte mulţi şi noi am mers pe principiul competenţei şi am spus, dacă este bun de ce să îl schimbi? Directoarea Negrescu, care era foarte bună directoare, era membru PNL şi n-am schimbat-o.

-    Şi nu vă pare rău acum?
-    Nu, nu.

„Dacă eşti profesor bun, elevii te ascultă şi sunt aceeaşi”

Manolache vice CJ-    Nici acum, cînd colegii dvs. de partid cam sunt daţi afară?
-    Atunci erau alte vremuri şi e greu să judeci acum prin prisma a aceea ce se petrecea atunci. Nu ştiu… pe undeva da, pe undeva nu, cert este că era parcă altă coeziune între cadrele didactice şi societatea şi între ele şi părinţi şi chiar între elevi.

-    Fiindcă am ajuns la elevi. Ei cum erau înainte de revoluţie, cum erau în primii ani de după revoluţie şi cum sunt acum? Aud cadre didactice care zic că e tot mai greu să fii profesor la Botoşani.
-     Şi da, şi nu. Dacă eşti profesor bun, elevii te ascultă şi sunt aceeaşi, o parte din ei dornici să înveţe dacă sunt atraşi de obiectul respectiv, o altă parte nu. Dar, dacă ştii să te faci plăcut şi în momentul în care ai o problemă serioasă de rezolvat «dragilor, să fim atenţi să înţelegem problema asta şi cînd e să ne distrăm, ne distrăm, ieşim în aer liber, mergem în excursie sau mai ştiu eu ce». Ori, dacă elevul te simte nepregătit, atunci speculează momentul, iau înainte profesorii şi lucrurile nu merg bine.

„20 de ani am fost profesor, 20 de ani am lucrat în administraţie şi mă gîndesc unde am fost mai bun?”

-    Aveţi cam două decenii de activitate politică şi administrativă la nivel înalt. Care sunt lucrurile sau lucrul pe care îl regretaţi după atîta timp petrecut în funcţii importante?
-    20 de ani am fost profesor, 20 de ani am lucrat în administraţie şi acum stau şi mă gîndesc unde am fost mai bun, de care parte a activităţi m-am simţit mai apropiat? Regrete… ? Sunt regrete că nu am făcut mai mult. Aşa au fost şi vremurile. De pildă, nenumărate drumuri am făcut la Bucureşti pentru o serie întreagă de investiţii care pînă la urmă nu s-au finalizat ori s-au finalizat foarte greu. Şi mă gîndesc la aducţiunea de gaz metan sau la calea ferată. Deci, gazul metan s-a rezolvat, calea ferată nu s-a mai rezolvat. Alte lucruri… am încercat introducerea uniformelor în şcoală imediat după revoluţie. Nu s-a vrut şi, interesant, elevii poate ar fi înţeles că noi vroiam o uniformă care să reprezinte un semn distinctiv pentru fiecare şcoală şi să existe o competiţie între elevi pentru că eu sunt adeptul competiţiei. Totdeauna, unde sunt doi sau trei pe un loc, va fi selectat cel mai bun. Chiar la admiterea în liceu, acolo unde era concurenţa mare, copiii erau foarte buni. Ei, am înţeles că acum sunt unităţi şcolare care au uniforme proprii. De fapt, nu erau acele uniforme clasice, ci nişte semne distinctive, prin care copiii să se poată deosebi unii de ceilalţi.

-    Poate ne spuneţi în încheiere care ar fi principala realizare dacă regretele sunt relativ puţine.
-    Realizare? Nu pot să spun eu pentru că în aceşti ani au fost multe şi chiar nu vreau să le nominalizez, îi las pe cititori să le spună.

Interviu realizat de Sergiu Bălăşcău
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
....mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu elși până și felul în care i se ating dinții de sus de buza de jos mă scârbeștemă gândesc că și eu vreau să merg la baie, doar că mă tem să nu-mi pună ceva în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
14 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9432 lei
USD
Dolarul SUA
4.3142 lei
CHF
Francul elveţian
4.7342 lei
GBP
Lira sterlină
5.9246 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7872 lei
XAU
Gramul de aur
252.8267 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2394 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3928 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1360 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4542 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2018 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6643 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.1 o C
Dorohoi
-2.0 o C
Bucecea
3.8 o C
Darabani
-2.2 o C
Saveni
0.1 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.