Interviuri
INTERVIU Constantin Iftime: Mi-au dat o chițibișcă, are 40 de metri pătrați. Cum pot să organizez eu acolo un muzeu al comunismului? - VIDEO

Sunt aproape cinci ani de când poetul, prozatorul, jurnalistul și eseistul Constantin Iftime încearcă să înființeze la Botoșani Muzeul Vieții Cotidiene în Comunism. Deși pare de neînțeles într-un oraș cu atâtea relicve PCR-iste, Asociația CulturEst la care și-a unit eforturile împreună cu Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, nu reușește să găsească o hală industrială pentru amenajarea obiectivului.

Municipalitatea botoșăneană, care și în acest 2017 îi sprijină în cadrul programului de finanțarea a organizațiilor neguvernamentale, nu și-a pus încă în practică promisiunea veche de atâția ani, de cedare a unui spațiu de la fostul CET. În aceste condiții, până la mutarea într-un loc adecvat, Muzeul Comunismului a intrat la apă și se va amenaja, ca expoziție și concept, în Centrul Istoric, într-un imobil total impropriu pentru așa ceva.

 

”Comunismul românesc este ilustrat mai ales prin această industrie uriașă, falimentară, urâtă, crudă, rea”

- Cum v-a venit această idee, de amenajare a unui astfel de muzeu?
- Începusem niște emisiuni la o televiziune și am făcut 16 emisiuni pe anumite domenii: cultură, agricultură, industrie locală și voiam să fac o istorie tematică a comunismului în zona Botoșani. Chiar vorbisem atunci cu primarul care este și acum să finanțeze aceste activități, nu știam că există proiecte de cofinanțare, nu știam nimic. El mi-a promis că va finanța și chiar în ziua alegerilor din 2012 am discutat să facem o asociație, am găsit și numele asociației, dar primarul de atunci și primarul actual nu a mai câștigat și a câștigat altcineva. Din fericire, când am trimis scrisoare dlui primar, a fost un răspuns pozitiv. Acum, ideea unui muzeu al comunismului, ca denumire, nu este mare lucru, ideea este să ai o viziune când faci o asemenea instituție și atunci ideea de bază a fost să găsim o hală industrială - în concepția mea, la care ținut foarte mult, cu dinții - că, comunismul românesc este ilustrat mai ales prin această industrie uriașă, falimentară, urâtă, crudă, rea și care nu ne-a adus mare folos.

constantin iftime muzeul comunismuluiDeci, dacă ar fi să ilustrăm comunismul cumva, ca o imagine, ca o expresie arhitecturală, ar fi neapărat ca sediul acestui muzeu să fie într-o hală de genul acesta. Întâmplător, când am găsit hala CET, nu m-am gândit că ea corespunde foarte bine pentru că nu este construită chiar în anii 1970 după un model occidental - așa făceau comuniștii, preluau clădirii după modelul industrial al clădirilor occidentale - ci este chiar o construcție făcută în anii 1960, a fost centrala termică a uzinelor ”Textila”. Ea arată ca un templu straniu și este în primul rând ea un obiect muzeal al perioadei comuniste și atunci corespundea enorm de bine viziunii noastre și în momentul când Consiliul Local a aprobat să ne dea acest sediu am anunțat public. La anunțul acesta public eu am vrut să mă asociez și cu Dan Lungu (scriitor, actual senator, unul dintre cei mai traduși autori români în viață, autorul romanului ecranizat ”Sunt o babă comunistă” - n.r.), dar n-a putut funcționa această colaborare pentru că trebuia să participi cu ceva. Atunci și eu eram naiv, credeam că un proiect înseamnă că punem mână de la mână și iese. Nu iese dacă nu insiști.

 

- A venit dlui și pe la Primărie cu niște sifoane, discuri, insigne. Ce s-a întâmplat, de ce nu s-a putut deschide efectiv acest muzeu, de ce durează atât de mult?
- Aici este o altă problemă pentru că, după ce mi-a făcut o promisiune oficială, toată lume era fericită, a urmat perioada în care trebuiau să îmi pună la dispoziție sediul în mod real. După patru-cinci ani cât a durat de atunci, nici până în ziua de azi nu mi-au dat mapa cu măsurători, cu proiecte. A trebuit noi, Asociația CulturEst, să aducem un arhitect de la București și am făcut măsurătorile proprii. Nici până în momentul de față Primăria n-a rezolvat problema, practic să ne dea sediul ca noi să facem un proiect.

 

- Asta voiam să vă întreb: sediul încă nu l-ați primit, nu?
- Nu l-am primit.

 

- Și care este problema, ați întrebat la Primărie, la Consiliul Local?

- Inițial mi-au spus că este un proces de faliment acolo și nu știau încă, dacă această hală nu trebuie și ea dată. Din fericire, nu, hala a rămas a lor, dar se pare că toată lumea se teme în momentul de față - l-am văzut și pe actualul primar - nu cumva să ne dea un obiect valoros, să nu cumva să facem noi ceva acolo și mai degrabă să o lăsăm așa, moartă.  

 

”S-au consumat totuși niște eforturi, s-au consumat bani”

- Este cel puțin paradoxal ca într-un oraș cu atâtea relicve comuniste, fabrici în care nu se mai desfășoară nici o activitate, să nu vă găsiți un sediu pentru acest muzeu.
- Am mai găsit o hală de genul acesta, hala de la forjă (Forma, fosta IMAIA - n.r.), dar era indianul și ne-a cerut 120.000 de euro. Și atunci eu l-am rugat pe dl. primar: până una-alta, spuneți că se rezolvă greu, sunt niște negocieri, dați-mi un alt sediu. O să vedeți, mi-au dat o chițibișcă, are 40 de metri pătrați. Cum pot să organizez eu acolo un muzeu al comunismului? Bine, Dan Lungu venise cu ideea să facem într-un apartament.

 

- Și unde este ”chițibișca” cum îi spuneți?
-  Chițibișca asta este în Centrul Istoric, locul este foarte bun, dar este prea mic și atunci am zis așa: dl primar o să facem acolo o amenajare a unei expoziții, cum ar veni ne prezentăm proiectul nostru, ce pași am făcut noi. Și pot să vă spun ce pași am făcut noi, adică s-au consumat totuși niște eforturi, s-au consumat bani, bani proprii, efortul meu, efortul dlui Dănuț Huțu și a multor care au participat efectiv, periodic, cu insistență. Și ne-au dat acest spațiu, că avem și un proiect de finanțare câștigat la Primăria Botoșani, și sperăm să ieșim până la sfârșitul anului cu două expoziții acolo: să arătăm oamenilor proiectul nostru de Muzeu al Vieții Cotidiene în Comunism, cu obiecte, într-un mod spectaculos și o altă expoziție cu Mugur Călinescu. Deci, vom avea două expoziții.

 

- Au fost implicați inclusiv elevi în acțiuni de colectă publică, de obiecte de pe vremea regimului totalitar. Unde sunt aceste obiecte?
- Avem o magazie de obiecte. Eu am vrut să fac din colectare un fel de proiect de a introduce copiii în cunoașterea comunismului, adică prin participarea la aceste colectări publice, care să știți că s-au făcut cu bani, fie ai asociației, fie erau incluși într-un proiect de cofinanțare cu Primăria.

 

- Adică oamenii și-au vândut bunurile, sifoanele, discurile?
- Cam așa ceva. Mai mult ne-au costat campaniile de colectare decât dacă le cumpăram, dar am ținut la treaba asta, să imprimăm o chestie publică: iată, facem o colectare publică pentru un muzeu al comunismului și sunt niște obiecte care par la prima impresie că nu sunt expresive. Ele sunt expresive. Noi avem aceste obiecte și fiindcă nu avem alt sediu, tot firma Elsaco ne-a pus la dispoziție o magazie igienizată cu camere video.

 

- În Centrul Vechi va fi deci o expoziție, nu va fi efectiv un muzeu al comunismului, nu va fi muzeul pe care îl gândeați?
- Nici nu se pune problema! Pe 40 de metri pătrați să faci un muzeu!? Nici o expoziție nu poți să o faci. Deci, e o încăpere, nu pot să o explic acum, lată de 4 metri și lungă de 12 metri. Ce poți să faci acolo? Dar am luat-o în sensul de a arăta bunăvoința, de a arăta că putem face ceva pe spațiul acela vrem să facem o bijuterie, o expoziție frumoasă și să facem un fel de ofertă oamenilor: dacă vreți să veniți, să donați obiecte, să vină cât mai multe obiecte pentru muzeu în eventualitatea că vom duce până la capăt acest proiect.

 

- Când va fi gata această ”bijuterie”?
- Cred că până la sfârșitul anului, să o lansăm public la începutul anului viitor.

 

- În nenumărate rânduri ați amintit de bani, câți bani s-au cheltuit până acum?
- Noi, Asociația CulturEst, cred că am colectat - dar să știți că, în general, oamenii nu sunt atât de darnici.

 

”Muzee ale comunismului au apărut cam peste tot acum, într-un apartamentaș, într-o căsuță, dar astea nu sunt viziuni muzeale”

 

- Se despart greu și la propriu, și la figurat de comunism...
- Așa este. În general firma Elsaco, prin presiunea pe care am făcut-o eu, inițial am făcut și un împrumut de la firma Elsaco, dar n-am mai dat înapoi împrumutul. Am găsit un om din Franța, Martin, care este un fel de colaborator al firmei Elsaco și care s-a arătat interesat de treaba asta și ne-a dat câte 1.000 de euro în fiecare an. Au fost și banii mei proprii, eu vin de la București, toate lucrurile pe care le-am cumpărat au fost aproape numai cu banii mei.

 

- Și ați făcut un calcul, până la urmă la cât s-a ajuns?
- Vă pot spune public că, de exemplu, dacă Primăria nu-mi pune la dispoziție locul de acolo, o dau în judecată și cer despăgubiri, iar banii care îi voi lua din despăgubiri îi punem să facem muzeu. Deci, o să cer în jur de 30.000 de euro.

 

- Deci cam pe aici spuneți că ați cheltuit?
- Cam pe aici este suma. Asta e suma cheltuită de mine, dar sunt sume mai mari.

 

- Și n-avem muzeul!
- Și n-avem muzeul, da! Acum, proiectarea unui asemenea muzeu, așa cum îl vedem noi acolo, numai într-o asemenea formă putem să ieșim în evidență și să facem un muzeu al comunismului care să iasă din comun pentru că muzee ale comunismului au apărut cam peste tot acum, într-un apartamentaș, într-o căsuță, dar astea nu sunt viziuni muzeale.

 

”Am obținut un produs, o monografie a cazului Mugur Călinescu, un studiu istoric”

- Apropos de viziuni muzeale. Cred că avem unii dintre noi o percepție învechită asupra muzeelor. Am fost în Londra, în Munchen, în Salonic, muzeele sunt interactive, sunt imagini filmate.
- Ați văzut? În muzeul acesta, pe pătrățica asta vom avea și o anumită chestie de dialog. De exemplu, la un moment dat vom pune vizitatorul într-o asemenea situație încât, la expoziția Mugur Călinescu, să ne scrie o lozincă. Acea lozincă va rămâne pe o cameră înregistrată și vom ruga un grafolog să-i dea profilul psihologic al respectivului. Așa s-a întâmplat cu săracul Mugur Călinescu, scrisul său a fost cercetat de trei grafologi diferiți și atunci am spus «hai să facem și noi». Apoi, cu Liceul de Artă, tot în cadrul proiectului, cu bani puțini facem un film al acestei experiențe a lui Mugur Călinescu pe bandă desenată și vom avea trei filme pe care le vom da pe internet. În felul acesta vrem să îi atragem pe copii. Deci, vom avea o prezentare a cazului Mugur Călinescu pe bandă desenată. Acest caz tot a fost dezbătut și a fost folosit, dar nimeni nu a făcut o cercetare istorică a lui. Noi, Asociația CulturEst, am angajat pe banii noștri un istoric, este Dănuț Huțu care a coordonat aceste cercetări și în cele din urmă am obținut un produs, o monografie a cazului Mugur Călinescu, un studiu istoric. Avem interviuri făcute de noi, că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului n-a vrut să nea dea interviurile care le-a făcut pe banii statului acum vreo șase ani și atunci am făcut eu din nou cu tatăl lui Mugurel, cu prietenii lui, cu istorici și toate au fost strânse într-un volum care va apărea sub coordonarea dlui Dănuț, un volum de vreo 200 de pagini, cazul Mugur Călinescu cap-coadă. Și este un studiu de calitate istorică. Avem scrisori, avem fotografii. Din nefericire, familia nu ne-a pus la dispoziție, deși la un moment dat noi voiam să cumpărăm aceste obiecte. Am cerut un aparat de radio, el asculta la un moment dat ”Europa Liberă” la un aparat japonez. Apoi, am cerut niște caiete de ale lui, să vadă copiii. Apoi, am întrebat dacă au diploma de bacalaureat? Nu ne-au răspuns. Acum, poate noi nu am știut să negociem, dar a fost în schimb deschis tatăl lui.

 

- Nu v-ați gândit să abandonați proiectul acesta, fiind atât de greu de făcut?
- Nu, nu, nu. Eu de trei ani particip la niște colocvii făcute de că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și am fost invitat la întrunirile tuturor celor care inițiază asemenea instituții în România. Noi suntem cu doi pași în fața lor. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, cu bani luați de la Adenauer, o fundație foarte înstărită, deocamdată doar au stabilit numele muzeului, Muzeul Ororilor Comunismului. Atât! Dar eu am viziunea sediului, am viziunea interiorului. Cu niște bani pe care sper să îi obținem de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, vrem să facem o istorie a comunismului local pe un personaj. Personajul pornește de la 1947 - 1949 și îl aducem până în 1989. Cu bandă desenată! Va fi atractiv pentru elevi. Iată, venim cu o chestie originală. Numai chestiuni dintr-constantin iftime muzeul comunismuluiastea încercăm, numai cu astfel de lucruri poți să ieși în evidență și să creezi o noutate care este atractivă pentru că, dacă muzeul nu atrage, nu faci nimic. Noi aici asta încercăm, să facem o scenografie spectaculoasă.

L-am adus și pe profesorul Agostino Bossi care a venit aici la Botoșani, l-am rugat să facă o expoziție și a făcut o expoziție cu un singur obiect din comunism, proiect, l-a prezentat la Primărie și apoi a apărut într-o carte a Universității de Arhitectură din Napoli prezentarea acestei expoziții. Cum să mai pot da înapoi dacă există la Napoli două expoziții prezentate într-o carte, din care una este Muzeul Vieții Cotidiene în Comunism și este prezentată ca o noutate? Umberto Eco spunea la un moment dat că instituția muzeului se va schimba și se va simplifica în așa fel încât un muzeu va ajunge să fie și cu un singur obiect.

Eu, până la urmă, mă gândeam, ca să micșorez cheltuielile, să fie minimalist, păstrez hala și fac o expoziție minimală, cu bani puțini, dar spectaculoasă. cu obiecte ciudate, trăsnite. Dar asta în prima fază, pentru că în faza următoare avem colective care fac pe bandă desenată istoria comunismului, fac o istorie a comunismului în imagini, fac un muzeu virtual pe internet care va fi accesibil pentru toate instituțiile de învățământ din România, unde se va preda Istoria. Și vă promit acum că, la Botoșani, când facem lansarea acestui muzeu, vom face LIVE o lecție de istorie a comunismului. Adică, în muzeu fiind, vorbesc elevilor și elevii de la colegiile Eminescu și Laurian vor vedea exponate de acolo. Și așa se va putea face o oră de Istorie în Botoșani la muzeu, peste patru-cinci ani. Și în felul acesta comunismul va fi cunoscut. Așa, să cunoști comunismul numai cu niște tratate, cu istorie clasică, n-o să le răsfoiască nimeni.  

 

loading...
Misterul morții liceanului anticomunist elucidat după 32 de ani cu ”Laserul de la Măgurele”: Este un erou
Muzeul Comunismului se face la CET susţinut de Primărie, scriitori, Flutur şi mari afacerişti

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
INTERVIU Procurorul amenințat cu moartea: Trăim într-o lume care o ia razna, unde mulți nebuni sunt în libertate
Nicoleta Arpinte este procurorul care, dacă nu era cunoscută din postura de purtător de cuvânt, a obținut fără să urmărească acest lucru, o notorietate de neinvidiat.
INTERVIU cu argentinianul care trăiește la Botoșani: Grătarele sunt geniale
Un flash interviu a fost publicat într-un ziar de profil de la nivel național și îl are în centru pe un ”botoșănean adoptat” din Argentina.
Cel mai original INTERVIU: Antrenorul care l-ar refuza pe Ronaldo la… FC Botoșani :))
Costel Enache, antrenorul celor de la FC Botoșani, a acordat un interviu în exclusivitate pentru unul dintre cele mai cunoscute ziare sportive din România.
INTERVIU Fetița din Botoșani deșteaptă foc și pianistă în devenire : Mă văd ca pe un ”extraterestru”VIDEO
Eliza este o fetiță din Botoșani cu o minte sclipitoare și cu un viitor în față, asemenea. A promovat examenul de evaluare națională cu nota maximă, 10, medie obținută de altfel și la admiterea computerizată de la liceu.
FLASH INTERVIU: Alma, cea mai frumosă liceană cu 10 pe linie – CE carieră dorește să urmeze – FOTOGALERIE
Despre Alma Iuliana Grosu au auzit mulți locuitori ai acestui orășel din nordul țării, după ziua de 5 iulie, cea în care s-au afișat rezultatele de la examenul de bacalaureat. Este singura liceană de la Botoșani care a promovat acest examen cu 10 pe linie.
FLASH INTERVIU: Funcționarul public al anului, 40 DE ANI de muncă în același loc
15 persoane din întreaga țară au fost premiate pentru rezultate meritorii la locul de muncă, printre care și doi botoșăneni. Premiile au fost acordate de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).
INTERVIU ministrul Gabriel Petrea: Fiind membru în Guvern pot să vă spun exact ce s-a întâmplat / Niciodată nu sunt destule doamne
În decembrie tocmai a împlinit 32 de ani, iar în ianuarie a devenit unul dintre cei mai tineri miniştri de după revoluţie. Este întruchiparea visului social-democrat, al junelui care a urcat în ierarhie nu pe trepte, ci cu liftul, ajungând să conducă Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social, calitate în care în luna martie a fost prezent la Botoşani, unde a participat la o întâlnire cu parlamentarii, şefii Prefecturii, ai Consiliului Judeţean, patronate şi sindicate.
INTERVIU Răzvan Rotaru: Conducerea partidului ar putea să dea mai multe explicații. Am votat pentru, este un vot public, am înțeles că sunt înregistrări
În doar două luni de la debutul mandatului de parlamentar, Răzvan Rotaru a reușit să intre în atenția presei naționale printr-un punct de vedere mai... aparte privitor la proteste, față de al majorității colegilor. Iar la Botoșani a fost unul dintre cei care în interiorul filialei a criticat vehement refuzul unor lideri ai organizației PSD de a-i da ”undă verde” lui Cosmin Andrei să ocupe funcția de secretar de stat. Cum a gândit deputatul Răzvan Rotaru în aceste două probleme, dar și alte lucruri poate inedite, le aflăm în rândurile următoare.
FLASH Cine este anonimul care a preluat Cornișa : Așteptările sunt foarte mari, este foarte dificil
Despre Parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa nu s-a mai vorbit de câteva săptămâni de zile iar așteptările privitoare la o eventuală deschidere a obiectivului care a suscitat atâta interes, s-au disipat odată cu venirea toamnei. Însă, serviciul care va administra acest complex are deja trei salariați care și-au început activitatea de o săptămână de zile.
Marian Murariu, adevărul despre postul de viceprimar : Nu sunt un vânător de funcții!
Tânărul viceprimar Marian Murariu a bifat deja în calendarul de pe birou două luni de zile de când s-a așezat efectiv pe fotoliul administrativ. Cât de mult sau cât de puțin a reușit să se integreze în administrația publică locală de la Botoșani știe doar domnia sa. În exterior, este persoana care în momente oficiale nu schițează nici măcar o umbră de zâmbet și care, cel puțin pentru moment, își tratează misiunea din fruntea Primăriei cu extrem de mare seriozitate.
INTERVIU Mihai Venedict – WorkTape Medical: Alimentele reprezintă carburantul nostru esențial și contează enorm calitatea și cantitatea
După un periplu prin Bucureşti şi Anglia s-a întors la Botoşani unde şi-a deschis un centru de recuperare cum nu se prea întâlneşte prin zonă. Este fiziokinetoterapeut şi la nici 30 de ani a hotărât să îşi ia destinul în propriile mâini şi să îşi iniţieze propriul business. Cel puţin declarativ este însă mai puţin interesat de afacere şi mai mult de recuperarea botoşănenilor. Şi pentru aceea a venit cu câteva noutăţi pe… piaţa serviciilor de aces tip.
INTERVIU : Mihaela Huncă, despre clișee și ipocrizie - Nu am habar la ce fel de „vedete” faceţi trimitere
Este șefa Inspectoratului Școlar Județean Botoșani de deja patru ani de zile și unii ar spune că i se potrivește de minune sintagma ”doamna de fier a învățământului botoșănean”. A atras și simpatii și antipatii și nu de puține ori a ținut prima pagină a ziarelor. După patru ani de zile în fruntea educației botoșănene, Mihaela Huncă face un bilanț al realizărilor, dar și al eșecurilor.
Botoșăneanul care își ia doctoratul pe băncile unei universități de prestigiu din Anglia: DESCOPERĂ-l pe Andreas, un tânăr cu o minte strălucită
Andreas Zimmermann este un tânăr de 21 de ani, născut și format la Botoșani. A absolvit Colegiul Național ”Mihai Eminescu” și a plecat să studieze în cadrul unei universități de prestigiu din Anglia. Este pasionat de tot ceea ce ține de automobile și își dorește pe viitor o carieră în domeniu. Nu a rămas în România pentru că străinătatea l-a primit cu brațele deschise și i-a oferit mai multe posibilități.
FLASH INTERVIU : CINE este Bogdan Cărăușu, liderul protestatarilor de la Botoșani?
Cine ești tu? – Un om obișnuit. Un om obișnuit, dar un om neobișnuit de nemulțumit.Aproape toată suflarea din Botoșani a stat cu ochii pe tinerii care au ieșit în stradă într-unul din cele mai mari mitinguri din ultimii 15 ani. În fruntea lor, un alt tânăr, necunoscut opiniei publice până de curând. Iar întrebarea unanimă a fost, evident, cine este Bogdan Cărăușu?
astratex.ro
FLASH INTERVIU: Cerșetoria înflorește la Botoșani - DE CE stau cu mâna întinsă tinerele nimănui : FOTOGALERIE & VIDEO
Majoritatea botoșănenilor le știu pe fetele cu haine murdare și rupte care stau în intersecții și cer câte un ban de la șoferi dar și pe cele care stau în fața supermarketurilor mult vânata fisă de 50 de bani de la coșul de cumpărături. Există totuși un lucru pe care puțini îl știu, pe unii nici nu-i interesează, alții n-au timp să asculte. Și anume povestea acestor sărmane, în cazul în care ele, spun adevărul.
INTERVIU Francezul care a dat luxul din Paris cu Lara Fabian sau Yves Saint Laurent, ca să bage bani în Botoșani: Aș putea trăi aici o viață, dar iernile sunt prea grele!
S-ar muta cu totul în colțul Moldovei de care atâția oameni fug, și ar da cu dragă inimă mâncarea cu nume greu de pronunțat din Franța pentru o porție zdravănă de sărmăluțe cu mămăliguță caldă. Asta dacă nu ar fi iernile atât de grele, ierni care lui Mickael Sejourne nu îi plac de nicio culoare. Cum de s-a rătăcit atunci în Botoșani? Pentru că a căutat un colț de rai unde să-i crească și inima, și afacerea. Și l-a găsit.
INTERVIU Mirela Saucă: Un liberal botezat în marxism-leninism, care se gudură în fața lui Ponta ca un cățel
Este mamă a două fete, este întreprinzător privat, iar de vreo doi anide zile este şi om politic. Pe scurt, ea este Mirela Saucă, unul dintrefoştii lideri ai Partidului Forţa Civică Botoşani, care prin succesiuneade fuziuni şi alianţe din Dreapta eşichierului politic face acum partedin Alianţa Creştin Liberală. Cum este văzută campania electorală pentruprezidenţiale prin ochii unei figuri relativ noi din politicabotoşăneană şi ce aşteptări are de la turul al doilea citiţi înrândurile următoare.
INTERVIU Florin Ghiorghiţă, dezvăluiri de la HSR, la… duş: Am stat fărăun loc de muncă aproape doi ani şi jumătate, nu a interesat pe nimeni
Fostul, timp de 12 ani, viceprimar al municipiului Botoşani, este figuracentrală a lumii politice locale de două săptămâni. După ApR, PRM şiPDL, după ce a declarat că preferă să se retragă din politică decât săpărăsească rândurile democrat-liberalilor, după ce în nenumărate rândurii-a adus laude publice lui Cătălin Flutur, Florin Ghiorghiţă a votatpentru demiterea propriului coleg de partid, Eugen Ţurcanu, care îi este şi rudă, din funcţia de viceprimar şia contribuit decisiv la desemnarea unui viceprimar de la PSD. Înaceastă mişcare s-a aliat cu Ovidiu Portariuc şi Cosmin
Interviu Elena Udrea: N-am fost un ministru care a stat la cafele, ciunul care a încercat să îmbunătăţească viaţa locuitorilor din Botoșani
Dacă nu a fost prezentă săptămâna trecută la Botoşani, când s-aulansat şi aici candidaţii de la Partidul Mişcarea Populară pentrualegerile europarlamentare, în schimb Elena Udrea a acordat un interviuîn care face mai multe referiri la judeţul Botoşani. Printre altele,fostul ministru al Dezvoltării, care a vizitat judeţul în perioada2010-2011, a trecut în revistă proiectele din judeţ la care a contribuitîn timp ce făcea parte din precedentul Guvern.
INTERVIU Roxana Vașniuc: De când sunt eu pe lumea asta mi-am dorit săfiu la televizor / Doar pentru că e nu ştiu ce milionar nu e suficientpentru mine - FOTOGALERIE
Apare mai mereu la posturile centrale de televiziune şi în tabloide, dareste o apariţie relativ rară prin Botoşani. Roxana Vaşniuc a revenitînsă acasă pentru câteva zile, cu ocazia Sărbătorilor Pascale şi apurtat cu reporterul Botoşăneanul o discuţie despre cariera sa, desprelumea mondenă, despre cum a plecat din judeţ şi a ajuns la posturilecentrale TV. Toate acestea înaintea relansării sale într-o emisiune careva începe să fie difuzată în aproximativ o lună.
Vai de capul tău! Ai auzit de vorba din popor ,,baba și mitraliera?' Se potrivește. Dar chițibișca ți-ar ajunge pentru biroul de director general și secretariat?
19 august 2018, 16:33
Vorbe multe, treabă ioc. Muzeul nu se face cu o sticlă de sifon și una de ulei. A face un muzeu este treabă serioasă. Cine este cu adevărat hotărât să-l facă, începe și într-o chițibișcă, chiar sub 40m. p., demonstrează că, chițibișca este insuficientă și primește mai mult. Spațiul se dă funcție de ceea ce este de expus or dv. nu știu ce aveți de expus! Să fim serioși!
9 august 2018, 18:26
apropos, chiar pe unde mai sunt cei 2 mari strategi, popa si semeonovici, cred ca nu au cosmaruri , dar ceilalti de pe la FPS,respira usurati, ........ca mare corvoada era pentru gestionarea patrimoniului economic al judetului;dar de morti numai de bine.bre nenea din poza, fa un selfie cu puiu calinescu si horia caciulescu , daca tot amintesti de vremurile negre ale istoriei neamului.
12 ianuarie 2018, 16:39
cică a angajat un istoric. Huțu e doar un profesoras de istorie de la țară, omul ăsta habar n/are cum se face un muzeu, pentru că n-a făcut nici unul. Cât despre cercetare, să fim serioși, Huțu și cercetarea, despre ce vorbim?
27 decembrie 2017, 17:08
CE FATA DE GOGOMAN!!! ....coane in muzeul asta al tau nu incap Palatul Parlamentului si nici Canalul Dunare -Marea Neagra.....ca sa nu mai spun de Transfagarasan si multimea de hidrocentrale.....deh!!! industria si agricultura ati distrus-o....un sfert din populatie a luat calea strainatatii....asa ca ,,hai siktir,,.
19 decembrie 2017, 17:32
si ce-ai fi vrut, un oras in marime naturala? du-te in brasov, este un local unde se serveste vin cu sifon, televizorul este un sirius, una dintre banci este facura dintr-o cada de fonta, are gratii ca pe vremea lui ceausu. dar tu, in spirit profund comunist, astepti sa ti se dea. hmmm...mentalitate
19 decembrie 2017, 12:39
Mai Iftimie, urat si crud esti tu, nu fosta industrie din comunism! Toata lumea sustine astazi ca distrugerea industriei romanesti, asa cum era ea, a fost o mare gogomanie si un jaf programat de forte din exterior, ajutate de rechini mai mari sau mai mici din interior care s-au pretat la asa ceva - desigur obtinind si ei cate ceva. Lasa-te de bancuri! Tu habar nu ai cum au disparut ,,industriile" de care vorbesti! Ar trebui sa-i pui in Muzeul tau pe Popa si pe Simionovici.
19 decembrie 2017, 09:15
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine este vinovat de blocarea investițiilor în municipiul Botoșani?
Guvernul
Consiliul Local
Primarul
Altcineva
Declaraţia zilei
”Toți românii, în cazul de față botoșănenii, cei pe care Răzvan Rotaru îi consideră, în baza unei închipuite congruențe ideologice sau principiale aliații săi, trebuie să aibă propriile lor convingeri, construite în baza ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6639 lei
USD
Dolarul SUA
4.1179 lei
CHF
Francul elveţian
4.0856 lei
GBP
Lira sterlină
5.2762 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6344 lei
XAU
Gramul de aur
160.9705 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2415 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9872 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1283 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1794 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6250 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0 o C
Dorohoi
-2 o C
Bucecea
-0.3 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-2 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.