Interviuri
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO

Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.

A ieșit câștigător la o diferență menită să zdruncine minți, cocarda rămânându-i la piept după câteva luni în care i-a fost contestată victoria în instanță.

 

Promisiunile și speranțele deopotrivă au fost în campanie la o cotă ridicată și continuă să se mențină la același nivel.

 

Străzi de la periferie cu asfalt, teatrul redat botoșănenilor, stadion modern, echipă în Primărie cu viziuni deschise, pachete sociale și altele. Lista cu promisiuni îl urmărește și obligă în același timp, pentru că la finalul celor patru ani, cât stă în fotoliul de primar, va trebui să răspundă cum și-a onorat-o.

 

Debutul de mandat pare că îi este mai potrivnic decât s-ar fi așteptat, într-un context în care Primăria are executorul la intrare, orașul așteaptă investiții palpabile, iar banii, așa cum ne-au obișnuit deja edilii în discursurile adresate cetățenilor, sunt limitați.

 


”Chiar dacă este dorința oricărui primar să-și facă un colectiv așa cum își dorește, birocrația nu-i permite acest lucru”

 

-    Spuneți-mi vă rog frumos cum se face că aveți aproximativ 8 luni de zile de când sunteți primar și conduceți Primăria cu aceiași oameni din vremea fostului primar Cătălin Flutur?

-    Chiar dacă este dorința oricărui primar să-și facă un colectiv așa cum își dorește, birocrația nu-i permite acest lucru. Sunt niște reguli foarte clare, colegii sunt angajați prin concurs și nu pot fi schimbați decât în urma unei cercetări disciplinare care se sancționează, se termină, cu destituirea din funcție. Lucru care nu se poate întâmpla atât de ușor, chiar dacă mi-aș dori, pentru unele persoane. Am făcut unele schimbări atunci când colegii au ajuns la vârsta pensionării și au solicitat o parte dintre ei, prelungirea contractelor de muncă, lucru cu care nu am fost de acord, în unele situații.


-    S-ar impune o cercetare disciplinară la vreunul dintre directorii cu care lucrați?

-    În acest moment aș face o cercetare administrativă cu ceea ce s-a întâmplat cu situația de la societatea Termica, lucru care a condus la plata unor sume foarte mari de bani, de la Primărie.

 

-    De la Modern Calor...

-    Când s-a făcut transferul bunurilor de la Termica, către municipalitate, pentru a fi predate societății Modern Calor, în vederea accesării fondurilor europene.

 


”Serviciile avocațiale pe care le-a contractat Primăria au fost externalizate către o casă de avocatură și (...) nu am luat la cunoștință prin documentele pe care le-am avut, de întinderea prejudiciului”

 


-    Și dl Florin Sandu a avut o dublă calitate acolo, director la Modern Calor și administrator special la Termica...

-    Primesc de multe ori, petiții, sesizări, reclamații din partea cetățenilor în ceea ce privește activitatea societăților comerciale. Dar cetățenii nu înțeleg că aceste societăți comerciale sunt în subordinea Consiliului Local, altă autoritate publică pe care eu nu o conduc. Eu doar duc la îndeplinire hotărârile pe care le adoptă CL și nu am pârghii decât pentru verificarea activității acestor societăți comerciale. Deci nu pot decide în mod direct cine conduce societățile comerciale sau să interferez cu managementul de acolo.

 

interviu primar cosmin andrei

 

-    Pentru că ați amintit de societatea Termica, cum se face că în perioada de când sunteți în Primărie, peste șapte ani, nu ați știut despre ceea ce se întâmplă acolo și nu ați anticipat cumva momentul cu care v-ați confruntat acum, când sunteți primar?


-    Am avut atribuții de viceprimar în cele două mandate pe care le-am avut în perioada 2012 – 2020 foarte clare. Nu am gestionat activitățile care privesc patrimoniul Primăriei, nu am interferat foarte mult cu serviciul juridic. De altfel, serviciile avocațiale pe care le-a contractat Primăria au fost externalizate, către o casă de avocatură și atunci nu s-a adus în discuție în ședințele de permanență la care am participat sau nu am luat la cunoștință prin documentele pe care le-am avut, de întinderea prejudiciului. Știam că există o problemă cu patrimoniul acestei societăți comerciale pentru că am pierdut punctele termice și aveam cunoștință de acest lucru. Dar nu știam de decizia instanței care privește o despăgubire în echivalent în lei, cu penalități atât de mari. Iar acest lucru nu a fost adus la cunoștință nici de cei care au condus Primăria la momentul pierderii procesului.

 

”Am delegat și viceprimarilor dar lucrurile cu adevărat importante le-am păstrat într-o gestiune directă”

 

-    Apropos de atribuții, că ați amintit, spre deosebire de ceilalți primari, majoritatea atribuțiilor le-ați păstrat pentru dvs. și nu le-ați delegat celor doi viceprimari. La fel, de fapt, a procedat și președintele Consiliului Județean, Doina Federovici. Este o sarcină de partid? Pentru că e greu de crezut că e o simplă coincidență?

-    Nu este nicio sarcină de partid, așa am hotărât, consider că pot duce la îndeplinire foarte bine atribuțiile pe care le-am păstrat. Știu că sunt direct răspunzător pentru ceea ce se întâmplă în municipiu cu impact mare asupra vieții botoșănenilor. Am capacitatea să duc la bun sfârșit aceste sarcini, cunosc foarte bine ceea ce trebuie să fac. Am delegat și viceprimarilor, dar lucrurile cu adevărat importante le-am păstrat într-o gestiune directă tocmai pentru că oamenii văd un singur răspunzător: primarul. Oamenii văd un responsabil pentru ceea ce se întâmplă în oraș și nu este în sarcina Primăriei. Și aici mă refer la intervenții pe care le fac societățile comerciale, care intervin pe domeniul public. Tot primarul este vinovat pentru că Nova Apaserv nu-și repară gropile din carosabil. Și atunci, pentru că sunt direct răspunzător, vreau să o gestionez foarte bine și să duc la îndeplinire aceste sarcini, într-un mod direct, fără a interfera cu viceprimarii și pentru a scurta circuitul decizional.


-    Dar delegându-le atribuții la nivel minimal nu i-ați lăsat cumva fără obiectul muncii pe cei doi viceprimari? Nu se plictisesc la serviciu?

-    Au treburi de făcut, de altfel nici aceste atribuții pe care le-am delegat nu sunt puține, sunt lucruri importante atât în sarcina dlui Toma cât și a dlui viceprimar Buhăianu. Sunt atribuții importante din punctul meu de vedere și dacă vor să facă treabă nu se pot prevala de numărul acestor atribuții. Să le ducă la bun sfârșit pe cele pe care le au și le mai pot delega din atribuțiile mele pe parcurs.

 

”Sunt mult mai deschis decât au fost cred, primarii din celelalte mandate”

 


-    În interviul din campania electorală aferentă alegerilor locale din 27 septembrie 2020 spuneați că vreți să fiți un primar altfel precum precedentul, fiind convins că botoșănenii „așteaptă de la un primar lucruri importante, investiții mari, nu să schimbe table de șah în Parcul Mihai Eminescu sau să taie buruieni din cimitir”...

-    Puteați să spuneți foarte bine „frunze la câini”...

 

-    V-am citat pe dvs. din ceea ce ne-ați declarat, pentru publicația Botoșăneanul, în interviul din campania electorală.

-    Așa este.

 

interviu primar cosmin ionut andrei

 

-    Credeți că acum vă ridicați la înălțimea așteptărilor botoșănenilor, așteptări pe care le au de la dvs.?

-    Atunci când am spus că vreau să fiu un primar altfel, m-am referit la faptul că vreau să fiu mai aproape de botoșăneni, vreau să fiu foarte mult pe teren și vreau să fac lucruri cu adevărat importante. Consider că știu care sunt lucrurile cu adevărat importante, mă refer la investiții majore în infrastructură și un dialog permanent cu cetățenii pornind de la nivelul cel mai de jos. Sunt mereu în cartiere, am dovedit acest lucru prin comunicările pe care le-am făcut, am audiențe aici la Primărie, primesc pe toată lumea, sunt mult mai deschis decât au fost cred, primarii din celelalte mandate tocmai pentru a lua pulsul nevoilor botoșănenilor. Dar evaluarea corectă, o facem după patru ani de zile, atunci când demnitarii răspund în fața electoratului și fac acest lucru, prin vot. Dacă ceea ce voi face va fi apreciat pozitiv, voi primi încrederea botoșănenilor, dacă nu, nu.


”Am o problemă și o frustrare cu...”


-    Dvs. sincer, vă place cum arată municipiul Botoșani?

-    Îmi place cum arată municipiul Botoșani dar mai sunt multe de rezolvat. Am o problemă și o frustrare cu...

 

Răspunsul primarului despre cum arată municipiul Botoșani și dacă este cel pe care și l-a dorit să-l conducă poate fi văzut de la minutul 7:55 al acestui video interviu.

 

Cosmin Andrei a fost întrebat și dacă și-ar lăsa copiii la plimbare în Centrul Istoric al orașului, una dintre zonele ocolite de botoșăneni? Sau câți kilometri din 60 câți sunt de pământ sau cu piatră spartă, a reușit să asfalteze?

 

Câte vouchere pentru femei însărcinate a oferit în primul an de mandat? Și cum a gândit programul „student la Botoșani”, la facultățile la care înscrierile încep din toamna acestui an, cu doar două specializări și cu învățământ la distanță?

 

Toate răspunsurile la întrebările adresate primarului Cosmin Andrei pot fi urmărite în materialul video, de pe canalul youtube: TV Botoșăneanul.

 

loading...
”VREAU PRIMAR” - INTERVIU Cosmin Andrei – PSD: Botoșănenii așteaptă de la un primar investiții mari, nu să schimbe table de șah în parc, nu să taie buruienile din cimitir VIDEO
INTERVIU Cosmin Andrei: Ne-au ameninţat, ne-au insultat & Sunt cu ochii pe ei!

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Un promisiunile electorale si alta e politica primarului si a echipei sale care al inconjoara in activitatea ce se deruleaza de la alegeri si pana la final de mandat . daca stati bine si analizati activitate din campania electorala si cei care erau le lista PSD , o parte din ei nu se mai regasesc dandusi demisia dupa validarea acestora . De ce daca primarul avea in campania electorala o parte din actuali consilieri locani nu castiga , campania , de ce o parte din actuali consilieri locali li se promisese un loc in consiliul local intrucat sau implicat in lipirea de afise ,distribuire pliantelor prin scarile de bloc . Asta e o realitate daca nu executi ordinile nu esti competent , dar asta e o alta problema la intrebarile puse domnului primar dar e important sa ai in jurul tau consilieri care sa si citeasca hotararile ce se vor dezbate ,si sa nu astepte sa le spuna primarul ce si cum sa voteze . Penibil dar aste e realitatea .
11 iunie 2021, 19:50
Scoateți prostia de la DSPSA, Turcanu e de o prostie inimaginabilă cu tot cu slugile lui. Dacă nu poți tu cere consiliului local , ca la ce face sigur pleacă la debarasat mesele.
11 iunie 2021, 10:37
Domnule primar, deja ai terminat rucsacul de promisiuni? V-ati vanturat prin zona noastra (Deumul Tatarilor) atunci cand se turna covorul asfaltic, inainte de alegeri ca sa demonstrati ca faceti ceva! De ce nu continuati cu zona? S-au tras conductele pentru pomparea apei menajere, s-a facut bazinul colector, de ce nu se continua cu tragerea canalizarii pe strazile Ciresoaia, Cernavoda, Grigore Antipa? Sau aieptam pana in 2024 la noile alegeri. Taxele ni le incasati la fel ca celor care beneficiaza de toate utilitatile ! Tare imi pare mie ca sunteti la fel de demagog ca precedentii !
11 iunie 2021, 09:34
Chiar nu se pot lua masuri cu masinile scoala care incurca traficul exact la orele de vârf? Trebuie obligatoriu sa circule la orele de varf? Cred ca merg intentionat cu 10 km /h si stau la semafoare blocand circulatia. Motoarele li se opresc fix in intersectie spre disperarea soferilor si se formează coloane kilometrice.
11 iunie 2021, 07:49
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
”Trebuie să fii prezent, implicat și fără emoții. Dar cei care vin fără pic de emoții devin cam aroganți, oamenii mult prea încrezători devin mai antipatici și e greu de lucrat cu ei. Fiecare leu are propriile indicative dup ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3296 lei
CHF
Francul elveţian
4.7390 lei
GBP
Lira sterlină
5.9242 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7824 lei
XAU
Gramul de aur
253.3930 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2395 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3911 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1273 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4628 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.2 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
1.5 o C
Darabani
0.6 o C
Saveni
2.2 o C
Ştefăneşti
4.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.