Interviuri
INTERVIU Cristian Delibaş : „Nu m-a surprins revenirea pe post”

Cristian Delibaş a condus Direcţia Agricolă şi pentru Dezvoltare Rurală începînd cu luna noiembrie 2008 şi pînă în iunie 2009, cînd a fost înlocuit cu Claudiu Adăscăliţei, odată cu preluarea guvernării de către alianţa PDL-PSD. În mandatul său, la 33 de ani, a fost cel mai tînăr director din unităţile subordonate Ministerului Agriculturii. De la începutul lunii iulie a revenit la cîrma instituţiei, după ce două acte normative privitoare la directorii coordonatori de deconcentrate au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională a României. Pasionat de agricultură, atît în timpul programului cît şi în afara lui, Cristian Delibaş se bucură de această activitate care îl împlineşte profesional, îmbinînd utilul cu plăcutul. Este membru al PNL, dar pune politica pe locul doi, iar pasiunea pentru agricultură pe locul 1.

„Nu ştiu de o eventuală demitere”

- Cît de mult v-a surprins revenirea pe funcţia de director a DADR?
- Sincer să fiu nu m-a surprins într-atît de mult revenirea pe post deoarece mai devreme sau mai tîrziu trebuia să se intre în legalitate. Noi am dat un concurs pe legea funcţionarului public, pe 188 şi ţinînd cont că ordonanţele 37 şi 105 au fost declarate neconstituţionale, mai devreme sau mai tîrziu trebuie să se ia o hotărîre în favoarea celor care erau pe posturi atunci. Cam asta despre revenirea pe post, ştiţi foarte bine că a fost prin ordin a ministrului, ordin pe perioadă nedeterminată, în ordin scrie reintegrarea în funcţia deţinută anterior.

- Credeţi că această revenire va fi una de lungă durată, sau este una temporară pînă se găseşte o soluţie pentru repunerea în funcţie a directorului susţinut de PDL?
- …(rîde)…Nu ştiu, deci în momentul de faţă conduc activitatea Direcţiei Agricole în baza unui ordin al ministrului pe perioadă nedeterminată. De durata acestui ordin… eu respect ce scrie în legislaţie, nu ştiu de o eventuală demitere. Oricum, în cea mai scurtă perioadă se face reorganizarea ministerului, conform unor normative în vigoare. În ce măsură vor organiza, vom primi pe parcurs informaţii.

„Ştiu fiecare angajat al Direcţiei Agricole, ştiu şi problemele familiale şi sociale”

- S-a schimbat relaţia dvs. cu colegii după revenirea pe funcţia de director?
- Din punctul meu de vedere, nu. Am aceeaşi relaţie cu ei ca şi înainte, eu lucrez în unitatea asta de peste 10 ani de zile, chiar 12 ani ştiu, am pretenţia şi pot spune că ştiu fiecare angajat al Direcţiei Agricole, ştiu şi problemele familiale şi sociale sau de serviciu pe care le au. Nu cred că se vede o schimbare.

- Ce părere aveţi de politizarea funcţiilor de conducere în instituţiile publice?
- Atît timp cît nu va fi o stabilitate la conducerea oricărei unităţi, nu a Direcţiei Agricole, a oricărei unităţi subordonate unui minister, nu este bine din punctul de vedere a fluctuaţiei, a schimbărilor, în rest s-a dovedit prin ordonanţele la care Curtea Constituţională a decis asupra lor.

„Noi acum în sistemul bugetar nu facem practică, facem teorie”

- Vă întrebam ce părere aveţi despre politizare în contextul în care în fruntea unor instituţii sunt numiţi oameni din afară care, nu au nici o legătură profesională cu activitatea instituţiei în cauză.
- Aici este o altă problemă. Chiar şi în cazul în care spuneţi dvs., politizare. Atît timp cît în fruntea unei instituţii vine o persoană din afară care nu are habar de specialitatea acelei instituţii, normal că nu este benefic unităţii. Sau să zicem că, vine cineva din afară, în speţă Direcţia Agricolă, e un inginer specialist şi vine din afară, este o perioadă de acomodare mai greoaie, pentru că noi acum în sistemul bugetar nu facem practică, facem teorie. Ori dacă vine cineva din afară vine cu alte idei, aici găseşte alte idei. Durează o perioadă de acomodare. Bine ar fi ca la conducerea structurilor să fie personal deja integrat în acea structură. Este părerea mea.

- În contextul actual, ce credeţi că este mai important politica sau profesionalismul?
- Normal, profesionalismul omului, deci tot timpul profesionalismul îşi va spune cuvîntul.

Delibas explica

- Dar totuşi politica numeşte directorii… miniştrii…
- În momentul de faţă. Poate în viitor se va pune baza pe profesionalism, pe mai mult profesionalism, se va pune accent… dar dacă stăm bine şi citim 188 (legea funcţionarului public), la funcţiile de conducere este un alineat care prevede ca, un potenţial conducător al unei unităţi să aibă studii, în afară de facultate să aibă şi minim studii postuniversitare, master sau alte studii. Dar minim postuniversitare, deci chiar şi 188 a prevăzut, d-le ca să conduci o instituţie trebuie să cunoşti mai mult decît ai învăţat în facultate. Tot timpul să te perfecţionezi. Şi mai ales în agricultură. Apar tot timpul fel de fel de tehnologii. În momentul de faţă lucrăm cu utilaje de ultimă oră. Nu a visat România că lucrează cu tractoare FEN de ultimă generaţie. Păi acela care lucra pe U650 acum trebuie să îl punem pe tractor de ultimă generaţie, păi nu trebuie specializat acel om? Aşa este şi în viaţa de zi cu zi a agricultorului.

„În faţa naturii nu poate sta nimeni”

- Aţi adus vorba despre agricultură. Conduceţi o instituţie cu activitate agricolă. Dvs. sunteţi pasionat de agricultură, faceţi agricultură în timpul liber?
- Fac o agricultură nu de proporţii, pentru mine personal, da, practic agricultura. Tehnologie, mai mult experimental, să nu uit ceea ce am învăţat cîndva.

- Am văzut că ploile care au căzut în acest an au făcut ravagii în agricultură, la nivel judeţean, cît de gravă este situaţia?
- La nivelul judeţului Botoşani în momentul de faţă putem vorbi despre pagube produse de inundaţii. Am vorbit acum cîteva zile de pagube la deprecierea calităţii grîului. Sunt două lucruri distincte, inundaţiile care au distrus prin aluviuni, prin tot felul de ieşiri ale rîurilor din matcă şi despre calitatea grîului din ploile abundente, apa a persistat şi efectiv a încolţit grîul. Este şi fenomenul acesta de încolţire a grîului, nu în tot judeţul, nu pe o suprafaţă extinsă. Chiar şi în acest week-end am fost în teren şi am văzut grîu panificabil, grîu foarte bun. Oricum, noi am evaluat pagubele de la inundaţii şi evaluăm şi eventualele pagube produse de deprecierea calităţii grîului, avem specialişti în teritoriu care se ocupă de aşa ceva.

- Pagubele la nivel judeţean s-ar ridica la o primă evaluate undeva la 8 milioane de lei noi...
Delibas director PNL- Da, pagube prin inundaţii. Cifra a fost înaintată Prefecturii şi Ministerului Agriculturii, urmează să hotărască asupra despăgubirii acestor persoane afectate, dar se va vedea sub ce formă. Sau, dacă se va ajunge efectiv la despăgubirea acestor persoane, sunt sigur că se vor face comisii mixte care efectiv vor face dovada prin documente. Acum a fost declarativ.  
- Ploile care au căzut, urmate acum de caniculă, mai pot afecta anumite culturi?
- Nu, în momentul de faţă nu. Dacă facem diferenţa-caniculă, ştim foarte bine canicula aduce şi alte fenomene, grindină şi ploi abundente, să ne ferească Dumnezeu de aşa ceva. Zilele trecute la Reşiţa a căzut praf de apă, acolo nu se mai poate facem nimic, în faţa naturii nu poate sta nimeni. Sau în zona Manoleasa, parţial a căzut gheaţa.

„Cei care au investit în tehnologii de ultimă generaţie, da, pot vorbi de un profit”

- Dacă ar fi să ieşiţi din domeniul bugetar pentru a intra în cel privat, spre ce ramură de activitate v-aţi îndrepta atenţia?
- Bineînţeles tot agricultura. Agricultura deja a devenit o pasiune, e o moştenire de familie, tot în agricultură voi lucra mai mult ca sigur.

- Mai este agricultura un domeniu profitabil, unul din care să scoţi bani?
- Haideţi să vă spun. Agricultura devine profitabilă în momentul cînd se respectă o minimă tehnologie de ultimă generaţie. Cînd îşi va permite un mic producător agricol să facă o rotaţie a culturilor, să facă o fertilizare, după anumite scheme, atunci da, va deveni profitabilă. Ori mare parte sunt cu suprafeţe mici. Cei care s-au asociat şi au făcut asociaţii, societăţi agricole mari, ăia da, pot vorbi despre un oarece profit. Mai ales cei care au investit în tehnologii de ultimă generaţie, da, pot vorbi de un profit.  
Interviu realizat de Gabriela ERDIC

Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
SPORTUL după sărbători, cum scăpăm de kilogramele în plus: INTERVIU cu instructorul sportiv a mai multor botoșănence - FOTOGALERIE
M-am îngrășat este probabil expresia cea mai folosită după trecerea sărbătorilor de iarnă. Bucatele tradiționale au fost de nerefuzat, iar kilogramele și-au făcut apariția în diferite zone ale corpului.
INTERVIU cu un creator de modă din Botoșani: Ce purtăm de Crăciun și Revelion? CULOAREA care a devenit… tabu - GALERIE FOTO
Perioada sărbătorilor este cu siguranță una în care botoșănencele vor să fie cele mai frumoase. Pe lângă faptul că își fac programare din timp la saloanele de înfrumusețare, acestea își pregătesc cu grijă ținutele, atât pentru cele trei zile de Crăciun cât și pentru Revelion.
INTERVIU medic nutriționist despre lăcomia de sărbători: Cum putem repara greșeala? / Nu mai mâncăm deloc
Masa de Crăciun, un „boom” culinar: RECOMANDĂRI de la un medic nutriționist de la Botoșani pentru cei lacomi și nu numai
INTERVIU Dimitrie Sturdza, milionarul campion botezat de Regele Mihai: Marea Unire în ziua de astăzi este Marea Rușine / Noi moldovenii am devenit un fel de rezervor de vot
Eroul nostru de astăzi are o viață care n-ar putea fi cuprinsă fidel nici într-un film și nici chiar într-o carte. Face parte din celebra familia Sturdza care i-a dat Moldovei, printre alții, pe Ioniță Sandu Sturdza și Mihail Sturdza, domnitori în secolul al XIX - lea.
Video INTERVIU: Îngerul din Botoșani care salvează vieți la Fundeni, mărturisiri din tinerețe și sala de operații - GALERIE FOTO
Doina Hrehoreț este singurul medic chirurg din România și Europa de Est care face transplanturi de ficat. S-a născut la Botoșani, pe 26 noiembre 1967 şi este absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
INTERVIU: Femeia din spatele celui mai puternic om al județului
„În spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică” – autor necunoscut.
INTERVIU Minodora Vasiliu: Nu am avut niciodată probleme cu politica / Nu trebuie creată panică
Minodora Vasiliu este de aproape zece ani de zile directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Este una din puținele reprezentante ale sexului frumos din fruntea serviciilor publice deconcentrate din Botoșani și are în subordine aproximativ 200 de salariați. Medic veterinar de profesie, șefa DSVSA este și una dintre cele mai elegante apariții de la Botoșani. 
Flash INTERVIU: Costel Enache, antrenorul de la FC Botoșani: Adversarii sunt foarte puternici
Antrenorul principal de la FC Botoșani a oferit un interviu din cantonamentul pe care roș-alb-albaștrii îl au în Austria.
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Mergeți duminică la vot?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
“Atenţie la propaganda electorală în şcoli! Solicităm inspectorilor şcolari, directorilor de şcoli şi cadrelor didactice să respingă orice formă de propagandă electorală în unităţile de învăţământ. Ne-a fost ...
fashiondays.ro
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7759 lei
USD
Dolarul SUA
4.3145 lei
CHF
Francul elveţian
4.3522 lei
GBP
Lira sterlină
5.5810 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9646 lei
XAU
Gramul de aur
203.3031 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2462 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4262 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9420 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2666 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1868 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6391 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.