Interviuri
INTERVIU Cristian Delibaş : „Nu m-a surprins revenirea pe post”

Cristian Delibaş a condus Direcţia Agricolă şi pentru Dezvoltare Rurală începînd cu luna noiembrie 2008 şi pînă în iunie 2009, cînd a fost înlocuit cu Claudiu Adăscăliţei, odată cu preluarea guvernării de către alianţa PDL-PSD. În mandatul său, la 33 de ani, a fost cel mai tînăr director din unităţile subordonate Ministerului Agriculturii. De la începutul lunii iulie a revenit la cîrma instituţiei, după ce două acte normative privitoare la directorii coordonatori de deconcentrate au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională a României. Pasionat de agricultură, atît în timpul programului cît şi în afara lui, Cristian Delibaş se bucură de această activitate care îl împlineşte profesional, îmbinînd utilul cu plăcutul. Este membru al PNL, dar pune politica pe locul doi, iar pasiunea pentru agricultură pe locul 1.

„Nu ştiu de o eventuală demitere”

- Cît de mult v-a surprins revenirea pe funcţia de director a DADR?
- Sincer să fiu nu m-a surprins într-atît de mult revenirea pe post deoarece mai devreme sau mai tîrziu trebuia să se intre în legalitate. Noi am dat un concurs pe legea funcţionarului public, pe 188 şi ţinînd cont că ordonanţele 37 şi 105 au fost declarate neconstituţionale, mai devreme sau mai tîrziu trebuie să se ia o hotărîre în favoarea celor care erau pe posturi atunci. Cam asta despre revenirea pe post, ştiţi foarte bine că a fost prin ordin a ministrului, ordin pe perioadă nedeterminată, în ordin scrie reintegrarea în funcţia deţinută anterior.

- Credeţi că această revenire va fi una de lungă durată, sau este una temporară pînă se găseşte o soluţie pentru repunerea în funcţie a directorului susţinut de PDL?
- …(rîde)…Nu ştiu, deci în momentul de faţă conduc activitatea Direcţiei Agricole în baza unui ordin al ministrului pe perioadă nedeterminată. De durata acestui ordin… eu respect ce scrie în legislaţie, nu ştiu de o eventuală demitere. Oricum, în cea mai scurtă perioadă se face reorganizarea ministerului, conform unor normative în vigoare. În ce măsură vor organiza, vom primi pe parcurs informaţii.

„Ştiu fiecare angajat al Direcţiei Agricole, ştiu şi problemele familiale şi sociale”

- S-a schimbat relaţia dvs. cu colegii după revenirea pe funcţia de director?
- Din punctul meu de vedere, nu. Am aceeaşi relaţie cu ei ca şi înainte, eu lucrez în unitatea asta de peste 10 ani de zile, chiar 12 ani ştiu, am pretenţia şi pot spune că ştiu fiecare angajat al Direcţiei Agricole, ştiu şi problemele familiale şi sociale sau de serviciu pe care le au. Nu cred că se vede o schimbare.

- Ce părere aveţi de politizarea funcţiilor de conducere în instituţiile publice?
- Atît timp cît nu va fi o stabilitate la conducerea oricărei unităţi, nu a Direcţiei Agricole, a oricărei unităţi subordonate unui minister, nu este bine din punctul de vedere a fluctuaţiei, a schimbărilor, în rest s-a dovedit prin ordonanţele la care Curtea Constituţională a decis asupra lor.

„Noi acum în sistemul bugetar nu facem practică, facem teorie”

- Vă întrebam ce părere aveţi despre politizare în contextul în care în fruntea unor instituţii sunt numiţi oameni din afară care, nu au nici o legătură profesională cu activitatea instituţiei în cauză.
- Aici este o altă problemă. Chiar şi în cazul în care spuneţi dvs., politizare. Atît timp cît în fruntea unei instituţii vine o persoană din afară care nu are habar de specialitatea acelei instituţii, normal că nu este benefic unităţii. Sau să zicem că, vine cineva din afară, în speţă Direcţia Agricolă, e un inginer specialist şi vine din afară, este o perioadă de acomodare mai greoaie, pentru că noi acum în sistemul bugetar nu facem practică, facem teorie. Ori dacă vine cineva din afară vine cu alte idei, aici găseşte alte idei. Durează o perioadă de acomodare. Bine ar fi ca la conducerea structurilor să fie personal deja integrat în acea structură. Este părerea mea.

- În contextul actual, ce credeţi că este mai important politica sau profesionalismul?
- Normal, profesionalismul omului, deci tot timpul profesionalismul îşi va spune cuvîntul.

Delibas explica

- Dar totuşi politica numeşte directorii… miniştrii…
- În momentul de faţă. Poate în viitor se va pune baza pe profesionalism, pe mai mult profesionalism, se va pune accent… dar dacă stăm bine şi citim 188 (legea funcţionarului public), la funcţiile de conducere este un alineat care prevede ca, un potenţial conducător al unei unităţi să aibă studii, în afară de facultate să aibă şi minim studii postuniversitare, master sau alte studii. Dar minim postuniversitare, deci chiar şi 188 a prevăzut, d-le ca să conduci o instituţie trebuie să cunoşti mai mult decît ai învăţat în facultate. Tot timpul să te perfecţionezi. Şi mai ales în agricultură. Apar tot timpul fel de fel de tehnologii. În momentul de faţă lucrăm cu utilaje de ultimă oră. Nu a visat România că lucrează cu tractoare FEN de ultimă generaţie. Păi acela care lucra pe U650 acum trebuie să îl punem pe tractor de ultimă generaţie, păi nu trebuie specializat acel om? Aşa este şi în viaţa de zi cu zi a agricultorului.

„În faţa naturii nu poate sta nimeni”

- Aţi adus vorba despre agricultură. Conduceţi o instituţie cu activitate agricolă. Dvs. sunteţi pasionat de agricultură, faceţi agricultură în timpul liber?
- Fac o agricultură nu de proporţii, pentru mine personal, da, practic agricultura. Tehnologie, mai mult experimental, să nu uit ceea ce am învăţat cîndva.

- Am văzut că ploile care au căzut în acest an au făcut ravagii în agricultură, la nivel judeţean, cît de gravă este situaţia?
- La nivelul judeţului Botoşani în momentul de faţă putem vorbi despre pagube produse de inundaţii. Am vorbit acum cîteva zile de pagube la deprecierea calităţii grîului. Sunt două lucruri distincte, inundaţiile care au distrus prin aluviuni, prin tot felul de ieşiri ale rîurilor din matcă şi despre calitatea grîului din ploile abundente, apa a persistat şi efectiv a încolţit grîul. Este şi fenomenul acesta de încolţire a grîului, nu în tot judeţul, nu pe o suprafaţă extinsă. Chiar şi în acest week-end am fost în teren şi am văzut grîu panificabil, grîu foarte bun. Oricum, noi am evaluat pagubele de la inundaţii şi evaluăm şi eventualele pagube produse de deprecierea calităţii grîului, avem specialişti în teritoriu care se ocupă de aşa ceva.

- Pagubele la nivel judeţean s-ar ridica la o primă evaluate undeva la 8 milioane de lei noi...
Delibas director PNL- Da, pagube prin inundaţii. Cifra a fost înaintată Prefecturii şi Ministerului Agriculturii, urmează să hotărască asupra despăgubirii acestor persoane afectate, dar se va vedea sub ce formă. Sau, dacă se va ajunge efectiv la despăgubirea acestor persoane, sunt sigur că se vor face comisii mixte care efectiv vor face dovada prin documente. Acum a fost declarativ.  
- Ploile care au căzut, urmate acum de caniculă, mai pot afecta anumite culturi?
- Nu, în momentul de faţă nu. Dacă facem diferenţa-caniculă, ştim foarte bine canicula aduce şi alte fenomene, grindină şi ploi abundente, să ne ferească Dumnezeu de aşa ceva. Zilele trecute la Reşiţa a căzut praf de apă, acolo nu se mai poate facem nimic, în faţa naturii nu poate sta nimeni. Sau în zona Manoleasa, parţial a căzut gheaţa.

„Cei care au investit în tehnologii de ultimă generaţie, da, pot vorbi de un profit”

- Dacă ar fi să ieşiţi din domeniul bugetar pentru a intra în cel privat, spre ce ramură de activitate v-aţi îndrepta atenţia?
- Bineînţeles tot agricultura. Agricultura deja a devenit o pasiune, e o moştenire de familie, tot în agricultură voi lucra mai mult ca sigur.

- Mai este agricultura un domeniu profitabil, unul din care să scoţi bani?
- Haideţi să vă spun. Agricultura devine profitabilă în momentul cînd se respectă o minimă tehnologie de ultimă generaţie. Cînd îşi va permite un mic producător agricol să facă o rotaţie a culturilor, să facă o fertilizare, după anumite scheme, atunci da, va deveni profitabilă. Ori mare parte sunt cu suprafeţe mici. Cei care s-au asociat şi au făcut asociaţii, societăţi agricole mari, ăia da, pot vorbi despre un oarece profit. Mai ales cei care au investit în tehnologii de ultimă generaţie, da, pot vorbi de un profit.  
Interviu realizat de Gabriela ERDIC

INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
....mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu elși până și felul în care i se ating dinții de sus de buza de jos mă scârbeștemă gândesc că și eu vreau să merg la baie, doar că mă tem să nu-mi pună ceva în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
14 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9432 lei
USD
Dolarul SUA
4.3142 lei
CHF
Francul elveţian
4.7342 lei
GBP
Lira sterlină
5.9246 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7872 lei
XAU
Gramul de aur
252.8267 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2394 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3928 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1360 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4542 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2018 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6643 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.0 o C
Dorohoi
-0.6 o C
Bucecea
1.7 o C
Darabani
-2.0 o C
Saveni
-0.6 o C
Ştefăneşti
-0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.