Interviuri
INTERVIU Cristian Delibaş : „Nu m-a surprins revenirea pe post”

Cristian Delibaş a condus Direcţia Agricolă şi pentru Dezvoltare Rurală începînd cu luna noiembrie 2008 şi pînă în iunie 2009, cînd a fost înlocuit cu Claudiu Adăscăliţei, odată cu preluarea guvernării de către alianţa PDL-PSD. În mandatul său, la 33 de ani, a fost cel mai tînăr director din unităţile subordonate Ministerului Agriculturii. De la începutul lunii iulie a revenit la cîrma instituţiei, după ce două acte normative privitoare la directorii coordonatori de deconcentrate au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională a României. Pasionat de agricultură, atît în timpul programului cît şi în afara lui, Cristian Delibaş se bucură de această activitate care îl împlineşte profesional, îmbinînd utilul cu plăcutul. Este membru al PNL, dar pune politica pe locul doi, iar pasiunea pentru agricultură pe locul 1.

„Nu ştiu de o eventuală demitere”

- Cît de mult v-a surprins revenirea pe funcţia de director a DADR?
- Sincer să fiu nu m-a surprins într-atît de mult revenirea pe post deoarece mai devreme sau mai tîrziu trebuia să se intre în legalitate. Noi am dat un concurs pe legea funcţionarului public, pe 188 şi ţinînd cont că ordonanţele 37 şi 105 au fost declarate neconstituţionale, mai devreme sau mai tîrziu trebuie să se ia o hotărîre în favoarea celor care erau pe posturi atunci. Cam asta despre revenirea pe post, ştiţi foarte bine că a fost prin ordin a ministrului, ordin pe perioadă nedeterminată, în ordin scrie reintegrarea în funcţia deţinută anterior.

- Credeţi că această revenire va fi una de lungă durată, sau este una temporară pînă se găseşte o soluţie pentru repunerea în funcţie a directorului susţinut de PDL?
- …(rîde)…Nu ştiu, deci în momentul de faţă conduc activitatea Direcţiei Agricole în baza unui ordin al ministrului pe perioadă nedeterminată. De durata acestui ordin… eu respect ce scrie în legislaţie, nu ştiu de o eventuală demitere. Oricum, în cea mai scurtă perioadă se face reorganizarea ministerului, conform unor normative în vigoare. În ce măsură vor organiza, vom primi pe parcurs informaţii.

„Ştiu fiecare angajat al Direcţiei Agricole, ştiu şi problemele familiale şi sociale”

- S-a schimbat relaţia dvs. cu colegii după revenirea pe funcţia de director?
- Din punctul meu de vedere, nu. Am aceeaşi relaţie cu ei ca şi înainte, eu lucrez în unitatea asta de peste 10 ani de zile, chiar 12 ani ştiu, am pretenţia şi pot spune că ştiu fiecare angajat al Direcţiei Agricole, ştiu şi problemele familiale şi sociale sau de serviciu pe care le au. Nu cred că se vede o schimbare.

- Ce părere aveţi de politizarea funcţiilor de conducere în instituţiile publice?
- Atît timp cît nu va fi o stabilitate la conducerea oricărei unităţi, nu a Direcţiei Agricole, a oricărei unităţi subordonate unui minister, nu este bine din punctul de vedere a fluctuaţiei, a schimbărilor, în rest s-a dovedit prin ordonanţele la care Curtea Constituţională a decis asupra lor.

„Noi acum în sistemul bugetar nu facem practică, facem teorie”

- Vă întrebam ce părere aveţi despre politizare în contextul în care în fruntea unor instituţii sunt numiţi oameni din afară care, nu au nici o legătură profesională cu activitatea instituţiei în cauză.
- Aici este o altă problemă. Chiar şi în cazul în care spuneţi dvs., politizare. Atît timp cît în fruntea unei instituţii vine o persoană din afară care nu are habar de specialitatea acelei instituţii, normal că nu este benefic unităţii. Sau să zicem că, vine cineva din afară, în speţă Direcţia Agricolă, e un inginer specialist şi vine din afară, este o perioadă de acomodare mai greoaie, pentru că noi acum în sistemul bugetar nu facem practică, facem teorie. Ori dacă vine cineva din afară vine cu alte idei, aici găseşte alte idei. Durează o perioadă de acomodare. Bine ar fi ca la conducerea structurilor să fie personal deja integrat în acea structură. Este părerea mea.

- În contextul actual, ce credeţi că este mai important politica sau profesionalismul?
- Normal, profesionalismul omului, deci tot timpul profesionalismul îşi va spune cuvîntul.

Delibas explica

- Dar totuşi politica numeşte directorii… miniştrii…
- În momentul de faţă. Poate în viitor se va pune baza pe profesionalism, pe mai mult profesionalism, se va pune accent… dar dacă stăm bine şi citim 188 (legea funcţionarului public), la funcţiile de conducere este un alineat care prevede ca, un potenţial conducător al unei unităţi să aibă studii, în afară de facultate să aibă şi minim studii postuniversitare, master sau alte studii. Dar minim postuniversitare, deci chiar şi 188 a prevăzut, d-le ca să conduci o instituţie trebuie să cunoşti mai mult decît ai învăţat în facultate. Tot timpul să te perfecţionezi. Şi mai ales în agricultură. Apar tot timpul fel de fel de tehnologii. În momentul de faţă lucrăm cu utilaje de ultimă oră. Nu a visat România că lucrează cu tractoare FEN de ultimă generaţie. Păi acela care lucra pe U650 acum trebuie să îl punem pe tractor de ultimă generaţie, păi nu trebuie specializat acel om? Aşa este şi în viaţa de zi cu zi a agricultorului.

„În faţa naturii nu poate sta nimeni”

- Aţi adus vorba despre agricultură. Conduceţi o instituţie cu activitate agricolă. Dvs. sunteţi pasionat de agricultură, faceţi agricultură în timpul liber?
- Fac o agricultură nu de proporţii, pentru mine personal, da, practic agricultura. Tehnologie, mai mult experimental, să nu uit ceea ce am învăţat cîndva.

- Am văzut că ploile care au căzut în acest an au făcut ravagii în agricultură, la nivel judeţean, cît de gravă este situaţia?
- La nivelul judeţului Botoşani în momentul de faţă putem vorbi despre pagube produse de inundaţii. Am vorbit acum cîteva zile de pagube la deprecierea calităţii grîului. Sunt două lucruri distincte, inundaţiile care au distrus prin aluviuni, prin tot felul de ieşiri ale rîurilor din matcă şi despre calitatea grîului din ploile abundente, apa a persistat şi efectiv a încolţit grîul. Este şi fenomenul acesta de încolţire a grîului, nu în tot judeţul, nu pe o suprafaţă extinsă. Chiar şi în acest week-end am fost în teren şi am văzut grîu panificabil, grîu foarte bun. Oricum, noi am evaluat pagubele de la inundaţii şi evaluăm şi eventualele pagube produse de deprecierea calităţii grîului, avem specialişti în teritoriu care se ocupă de aşa ceva.

- Pagubele la nivel judeţean s-ar ridica la o primă evaluate undeva la 8 milioane de lei noi...
Delibas director PNL- Da, pagube prin inundaţii. Cifra a fost înaintată Prefecturii şi Ministerului Agriculturii, urmează să hotărască asupra despăgubirii acestor persoane afectate, dar se va vedea sub ce formă. Sau, dacă se va ajunge efectiv la despăgubirea acestor persoane, sunt sigur că se vor face comisii mixte care efectiv vor face dovada prin documente. Acum a fost declarativ.  
- Ploile care au căzut, urmate acum de caniculă, mai pot afecta anumite culturi?
- Nu, în momentul de faţă nu. Dacă facem diferenţa-caniculă, ştim foarte bine canicula aduce şi alte fenomene, grindină şi ploi abundente, să ne ferească Dumnezeu de aşa ceva. Zilele trecute la Reşiţa a căzut praf de apă, acolo nu se mai poate facem nimic, în faţa naturii nu poate sta nimeni. Sau în zona Manoleasa, parţial a căzut gheaţa.

„Cei care au investit în tehnologii de ultimă generaţie, da, pot vorbi de un profit”

- Dacă ar fi să ieşiţi din domeniul bugetar pentru a intra în cel privat, spre ce ramură de activitate v-aţi îndrepta atenţia?
- Bineînţeles tot agricultura. Agricultura deja a devenit o pasiune, e o moştenire de familie, tot în agricultură voi lucra mai mult ca sigur.

- Mai este agricultura un domeniu profitabil, unul din care să scoţi bani?
- Haideţi să vă spun. Agricultura devine profitabilă în momentul cînd se respectă o minimă tehnologie de ultimă generaţie. Cînd îşi va permite un mic producător agricol să facă o rotaţie a culturilor, să facă o fertilizare, după anumite scheme, atunci da, va deveni profitabilă. Ori mare parte sunt cu suprafeţe mici. Cei care s-au asociat şi au făcut asociaţii, societăţi agricole mari, ăia da, pot vorbi despre un oarece profit. Mai ales cei care au investit în tehnologii de ultimă generaţie, da, pot vorbi de un profit.  
Interviu realizat de Gabriela ERDIC

Directorul de la Casa de Pensii, MĂRTURII din iadul COVID: În prima fază simptomele au fost cumva neclare…
Unul dintre botoșănenii care au contactat temutul virus care i-a ținut în case pe oameni două luni de zile, este Ioan Buzilă, unul dintre cei mai experimentați directori de instituție publică de la Botoșani.
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
inpuff.ro
Loading...
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
Loading...
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Nu am stat mai mult de 10 minute și am mâncat o felie de tort. Îmi pare rău că am participat în birou la ziua premierului. Îmi cer scuze de o sută de ori. Am plătit amendă, eu am plătit 1.000 de lei pentru că ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8423 lei
USD
Dolarul SUA
4.2788 lei
CHF
Francul elveţian
4.5427 lei
GBP
Lira sterlină
5.3932 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9963 lei
XAU
Gramul de aur
248.9131 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2497 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3687 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9816 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1547 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6504 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.