Interviuri
INTERVIU Dimitrie Sturdza, milionarul campion botezat de Regele Mihai: Marea Unire în ziua de astăzi este Marea Rușine / Noi moldovenii am devenit un fel de rezervor de vot

Eroul nostru de astăzi are o viață care n-ar putea fi cuprinsă fidel nici într-un film și nici chiar într-o carte. Face parte din celebra familia Sturdza care i-a dat Moldovei, printre alții, pe Ioniță Sandu Sturdza și Mihail Sturdza, domnitori în secolul al XIX - lea.

O viață de poveste


Gheorghe Sturdza, tatăl lui Dimitrie, a fost ofițer în Armata Română, participant în bătălia de pe Cotul Donului din al Doilea Război Mondial, una dintre cele mai sângeroase din istorie. A supraviețuit și întors acasă a părăsit România avându-l alături pe fiul său Dimitrie. Alți prieteni și camarazi de-ai săi au rămas în țară și au făcut ani grei de temniță. Născut în 1938 la Iași și botezat de Regele Mihai și mama sa, Regina Elena, Dimitrie, ”prințul Sturdza”, așa cum i se spune până în ziua de astăzi, a trăit întâi în Norvegia, apoi în Elveția. A devenit multiplu campion național la tenis în Țara Cantoanelor și a jucat cu Ilie Năstase și Ion Țiriac, prieteni săi până în ziua de astăzi.

A construit după granițe un adevărat imperiu al cosmeticelor, averea sa fiind estimată de Forbes la aproape 200 de milioane de euro. După revoluție a reușit să reintre în posesia unor importante proprietăți confiscate de comuniști și donează anual sute de mii de euro pentru cauze umanitare, reabilitând peste 30 de case pentru copii și bătrâni. Ajuns la 80 de ani este îndrăgostit în continuare de România și mai ales de Moldova unde s-a născut și a crescut și crede că acestei provincii istorice i se face o mare nedreptate.

Este prieten de câțiva ani cu Andreea și Gabriel Alecsandru, cu care s-a întâlnit și la sfârșitul săptămânii trecute, la Botoșani.

 

”Centrul orașului este absolut extraordinar”

 

- Trebuie să vă mărturisesc că înainte de a realiza acest interviu, m-am gândit dacă să vă adresez întrebările cu ”alteță” sau ”domnule”?
- Haideți să lăsăm astea. Nu dragă, sunt un om ca voi amândoi, nu este nici o diferență.

 

- Așadar, domnule Sturdza, cu ce treburi la Botoșani?
- Sunt aici invitat de un prieten foarte, foarte bun, care mi-i partener de afaceri, la o vânătoare. Am avut prima zi de vânătoare astăzi (pe 8 decembrie - n.r.), a fost absolut extraordinară. Sunt foarte, foarte mulți mistreți, cam prea mulți pentru culturile din zonă și am reușit destul de bine.

 

- Ați mai fost prin Botoșani?
- Da, de 10 ani.

 

- Și cum vi se pare orașul mai ales în comparație cu celelalte din Moldova, din România?
-  Ne bucurăm de fiecare dată să putem veni aici. Centrul orașului este absolut extraordinar și mai ales hotelul acesta unde suntem (Maria - n.r.). Ne simțim foarte, foarte, foarte bine. Iluminația aceasta de Crăciun este frumoasă foc și o bucată din inima mea este Moldova. Sunt moldovean, din Iași și chiar îmi face plăcere să văd așa ceva.

 

”Am impresia că nu se prea vrea să ne dezvoltăm aici, în regiunea aceasta”

 

- Și atunci care este problema? De ce Botoșaniul este atât de în urmă față de celelalte județe, dar și Moldova față de celelalte regiuni ale țării?
- Când am făcut Mica Unire, Moldova era în fața Munteniei. În Muntenia turcii furaseră cam tot ce era pe acolo și aici la noi am avut influența rusă, care n-a fost bună, dar ceva mai bună decât Turcia. Străbunicul meu a făcut universitatea, a făcut primul tren, primul port cu zonă de liberă trecere la Galați, a făcut drumuri mai mult decât ce s-a făcut vreodată pe timpurile alea și a încercat să modernizeze țara care era, e adevărat, sub influență rusă. Numai că avea relații foarte bune cu Țarul. De atunci și până în ziua de astăzi noi moldovenii am devenit un fel de rezervor de vot, de cei care sunt săraci și nu înțeleg despre ce e vorba. Am impresia că nu se prea vrea să ne dezvoltăm aici, în regiunea aceasta. Când vă gândiți că avem pământuri extraordinar de bune, resurse, avem turism cu toate aceste mănăstiri. Dar cum să vină turiștii la mănăstirile noastre?

 

- Dacă nu au o autostradă...
- Dar nu numai autostradă, sunt și trenurile fiindcă sunt foarte mulți turiști care circulă și cu trenurile. Dar când te gândești că de la Cluj până la București faci 10 ore pentru 400 de kilometri, aceasta înseamnă că trenul merge cu 40 km/h. În Uganda merge cu 43 km/h!

 

- S-au făcut statistici. România este singura țară din Europa în care a scăzut viteza media de deplasare a trenurilor față de al Doilea Război Mondial.
- În centrul Africii merge trenul cu 3 km/h mai repede decât în România. Nu se poate chiar așa ceva! E adevărat că trenul între Iași și București mai merge, dar nu este așa cum ar trebui să fie. Autostrăzile sunt vitale pentru noi. Nu așa mult o autostradă spre sud. E mult mai importantă pentru noi, moldovenii, că mai avem și moldoveni la Chișinău, să avem de la Chișinău o autostradă care trece prin Iași, Târgu-Mureș, Cluj și Oradea, unde ungurii au ajuns cu autostrada. Noi ne uităm la proiecte.

 

”Toți cei din Camera Deputaților trebuie scoși de acolo și să vină altă generație ca să conducă România”

 

- Dvs. v-ați născut în România, apoi ați trăit în Norvegia, în Elveția, după revoluție ați revenit în România, acum trăiți în România și Elveția. Care este problema, de ce celelalte țări din fostul bloc comunist au reușit să construiască autostrăzile astea, să își facă și infrastructura feroviară, iar la noi în România nu se poate. Unde este problema?
- Problema este că noi am fost mai izolați decât toți ceilalți. Ungurii îi aveau pe austrieci ca vecini, polonezii pe nemți, cehii pe nemți și au avut influența televiziunilor de acolo. Noi ce fel de televiziune am avut? Ruși și bulgari. Și poporul nostru nu înțelege. Nu înțelege! Se vede cum... Nu spun ceva împotriva unui partid sau altul, dar aici avem o problemă absolut enormă: mai sunt oameni care au fost educați în timpul comunismului, care sunt la putere, sunt deputați și așa mai departe. Nu am ceva împotriva lor, cred că vor să facă și ei, dar nu înțeleg. Tinerii care au fost în străinătate și au venit înapoi știu ce trebuie făcut. Și care sunt onești, care nu fură, nu vin înapoi ca să fure. Ce au învățat ei de la comuniști au uitat complet.


Vorbesc foarte des cu oameni din generația mea și ei găsesc că e bine cum este. Nu e bine cum este! E foarte, foarte rău. Nu vorbesc împotriva PSD-ului sau al lui ALDE ori pentru liberali, vorbesc pentru toată clasa politică. Cum a spus dl Ilie Năstase, că toți cei din Camera Deputaților trebuie scoși de acolo și să vină altă generație ca să conducă România, chiar dacă nu are aceeași experiență. Și trebuie să înțelegem ceva: floarea noastră (tineretul - n.r.), când a venit comunismul, a șters-o, au fost omorâți. După revoluție, floarea noastră, 50% a șters-o afară, nu mai sunt în România. Cei cu demonstrațiile #rezist sunt oameni care au reușit în străinătate, nu erau curve, sclavi, sunt oameni care au venit cu mașinile lor ca să arate că vor altă Românie Și în România de astăzi sunt atâtea posibilități.

 

dimitrie sturdza


Dacă s-ar fi dat drumul la societățile private, dacă societățile românești nu ar fi fost omorâte de DNA, de toate prostiile astea, dacă ele ar fi fost ajutate de organele de control: ”uite, ai greșit aici, trebuie să faci bine, uite așa trebuie. Dacă furi a doua oară, atunci să te duci la pușcărie”. Dar unul care abia începe o afacere, credeți că are el bani să bage într-un contabil să fie extraordinar contabilul acela? N-are bani pentru asta, el trebuie să își dezvolte afacerea. Și atunci vin cei de la DNA, ANAF sau cum îi mai cheamă și-i dau în cap, îi omoară afacerea și omul o șterge afară. E greșit! ANAF-ul și cei de la DNA trebuie să îi ajute să plătească taxele corect, nu să îi împiedice să își mai desfășoare activitatea. Aceasta este o problemă enormă. Vorbesc cu toți antreprenorii tineri care încearcă să facă ceva: ”ce să mă bat eu cu ăștia? Mai bine mă duc să mă angajez în străinătate. Iau 1.500 de euro, pun 1.000 de euro deoparte, vin înapoi, îmi fac o casă frumoasă, îmi fac pensia aici. Asta nu e România pe care am vrut-o noi! Nici Regele Carol, nici Regina Maria, care a fost cea mai mare româncă din toate timpurile.

 

- Dvs. ați și fost botezat de Regina Elena și Regele Mihai.
- Da, ea este mama Regelui Mihai. Ați văzut înmormântarea pe care a făcut-o Armata Română, nu Guvernul, ci Armata Română care este excepțională, a făcut cea mai frumoasă și cea mai demnă înmormântare care a existat pentru un rege sau un șef de stat în toată Europa.

 

”Aș reforma ANAF-ul, DNA-ul, să ajute cetățeanul să fie corect, nu să fie cu biciul peste el”

 

- Cunoașteți cât se poate de bine problemele macroeconomice și macrosociale le-aș spune din România. Nu ați fost tentat vreodată după ce v-ați întors în România să vă înscrieți într-un partid sau să înființați un partid și să încercați să rezolvați o parte din aceste probleme?
- Dl Iliescu prin dl Măgureanu m-a rugat să devin prim-ministru. Dl Constantinescu, pe care eu l-am finanțat ca să devină președinte - în parte, în cea mai mare parte eu l-am finanțat - m-a rugat să devin prim-ministru. După ce a plecat el, cei de la PNȚCD m-au întrebat dacă nu vreau să devin președintele lor, să mă bag în politică și să fiu candidat la președinție? Nu vreau! Nu am cu cine, nu am destui tineri în jurul meu. Nu am. Nu am! Nu pot să fac un guvern cu dl Țiriac și cu un singur tânăr. Și cu dl Flutur poate. Toți au niște dosare penale. Știu eu dacă sunt adevărate? Dar ce știu este că, dacă m-aș băga în politică, poimâine aș avea, ca dl Klaus Iohannis, 17 sau 18 dosare penale care nu au fundament, dar care ar fi făcute numai ca să mă discrediteze. Am ajutat atât România în afară încât n-am nevoie de asta. N-am nevoie să-mi murdăresc imaginea. Chiar dacă vreau să ajut România, nu cred că am cu cine. Aș face exact cum a făcut Macron în Franța, o țară profund socialistă: să-mi dea Statul mie, dar eu să nu dau nimic. Ăsta este socialismul! Și aș păți exact la fel pentru că sunt niște reforme care trebuie făcute. În primul rând, ce a făcut dl Băsescu, să nu mai fie 500 de parlamentari, 250 ar fi mai mult decât destul. Aș reforma ANAF-ul, DNA-ul, să ajute cetățeanul să fie corect, nu să fie cu biciul peste el și dacă nu îi place de figura lui să-i taie capul.

 

”E adevărat că sunt unele societăți americane care au exagerat”

 

- Nu aveți sentimentul că noi, românii, suntem cumva prizonieri în propria noastră țară? Fiindcă electricitatea nu mai este a noastră, gazul nu mai este al nostru, telefonia fixă nu mai este a noastră, petrolul nu mai este al nostru, pădurile, o bună parte nu mai sunt ale noastre. În Botoșani cel puțin sunt mii de hectare cumpărate de americani, danezi și alți străini și ajungem în situația în care punem un ministru al Economiei, dar el practic nu mai are ce economie să conducă în România.
- În toate țările europene capitalul privat se împreunează cu cel de stat. De exemplu, una dintre cele mai mari societăți din Elveția este ”Nestle”, dar 20% cred că mai au elvețienii. Bine că a venit Renault în România și face Dacia. Eu nu înțeleg cum de mai rămâne acolo unde sunt. Toate guvernele au promis autostradă ca să poată să scoată mașinile de acolo sau cel puțin un tren.

 

- S-a putut în Maroc ce nu s-a putut în România și dezvoltă acolo capacități de producție.
- Da! Și Maroc nu este în Uniunea Europeană. Este ceva care nu-ți vine să crezi. Toate societățile acestea au venit și i-au educat pe tinerii români și vor fi foarte multe aspecte. Unul care a lucrat într-o compania multinațională va veni și va spune: dar pot să fac și eu o afacere mică. Și așa o să înceapă. Peste tot este aceeași treabă. Faptul că au venit mari companii în România nu este o problemă pentru că, de exemplu, nu pot pleca cu pădurile, dar pot să taie lemnul și acolo trebuie niște legi foarte puternice. Eu am păduri și știu.

 

- Asta voiam să vă întreb, că ați intrat în posesia unor suprafețe mari de fond forestier.
- Și vreau să scap de ele. Sunt foarte mulți oameni care se duc și iau lemne din pădurea mea. Nu spun că fură pentru că au și ei nevoie să se încălzească iarna, numai că Statul poate veni să mă bage pe mine în închisoare pentru că nu am făcut control.

 

- Dar exportați lemn?
- Nu, nu, nu. Vindem lemn la cei care vor să cumpere. Ce fac ei cu lemnul după aceea e altă treabă. Dar trebui să știți că este o anumită cantitate de lemn pe care trebuie să o tai. Am găsit în păduri copaci de 130 de ani, care erau stricați la interior, nu mai era nimic. Așa că, nu trebuie să nu se mai taie deloc, ci, ceea ce este foarte important, este să se replanteze păduri acolo unde au fost tăiate. Statul acolo trebuie să pună degetul și vină ANAF-ul și toți ăștia: de ce nu ai făcut, de ce nu ai plantat? E adevărat că sunt unele societăți americane care au exagerat. Am un prieten care a fost băgat în închisoare doi ani pentru că nu a vrut să le vândă pământul lor, să le vândă afacerea. Altul, care a avut ”Scania” de la Sibiu, nu a vrut să o vândă totul pe nimic și a fost băgat și el doi ani în închisoare.

 

”Legile sunt atât de complicate aici că nici nu știu cum trebuie să fac și de aceea nu fac afaceri în România”

 

- Asta voiam să vă întreb: sunt tot mai mulți oameni de afaceri de anvergură care își vând business-urile din România și sunt care au sute sau chiar mii de angajați. La aproape trei decenii după revoluție realizează subit că ar fi bine să vândă. Sunt cumva constrânși oamenii aceștia să vândă?
- Da, sunt absolut constrânși și au problema asta că li se fac dosare pe nimic. Cei mai mulți care au dosare nici nu au știut ce au făcut. Sunt și care au furat, nu neg. Dar legile sunt atât de complicate aici că nici nu știu cum trebuie să fac și de aceea nu fac afaceri în România. Nu fac una!

 

- Nimic?
- Dar nici nu mă gândesc. Nici nu mă gândesc!

 

”Am fost născut în partea bună a vieții, mai dau și eu ceva înapoi, așa cum spune Dumnezeu”

 

- Dar ați avut mai multe acțiuni caritabile.
- Acolo ești întotdeauna binevenit.

 

- Să înțeleg că faceți bani în Elveția și îi cheltuiți în România? O parte...
- Da. 36 de case de bătrâni. Între altele, am refăcut un spital pentru bătrâni din Iași, am făcut și la Poarta Albă, la Podu Turcului. La Rădăuți am făcut bucătăria preotului care făcea o sută de mese pentru săraci. Am refăcut toată bucătăria și acum îl costă doar o zecime cu sobele noi și poate face 200 de mese în fiecare zi. L-am ajutat pe Patriarhul nostru când era Mitropolit. În primul an am adus 52 de camioane de ajutoare. La Crăciun, în 1990, îmi dă un telefon personal și îmi spune că nu mai are mâncare pentru studenți și că trebuie să îi trimită pe toți studenții din Republica Moldova, unde era foamete, înapoi. Două zile mai târziu camionul a plecat de la Zurich cu aproape 30 de tone cu orez, zahăr, ulei, cu ce mi-a cerut.

printul sturdza


La Hîrlău este un centru de ajutor pentru oamenii nevoiași. «Suntem pe 1 decembrie și nu mai am ce să le dau la masă». Patru zile mai târziu, două camioane am trimis acolo pe banii mei. Am mers acolo cu soția mea și o d-nă care era paralizată și care făcea picturi cu gura, punea pensulă în gură, mi-a făcut un cadou, o eșarfă și când mi-a dat-o, soția mea, care venea din Elveția, a început să plângă săraca. Nu a mai văzut așa ceva. Și d-na directoare ne-a spus: vă mulțumesc că ne-ați ajutat pentru Crăciunul acesta, că nu mai aveam ce mânca aici. Dvs. vă duceți înapoi în Elveția care știu că este altă lume, în care poți să trăiești normal, uitați-vă, eu sunt complet paralizată aici, numai gura pot să o mișc și pot să vă spun că vă mulțumesc. Soția mea, care înțelege pe jumătate românește, a început să plângă de nu mai știa... A trebuit să plecăm, cred că făcea o criză de nervi acolo.


Am fost născut în partea bună a vieții, mai dau și eu ceva înapoi, așa cum spune Dumnezeu.

 

”Singura provincie tradițională din România care nu are un kilometru de autostradă”

 

- Poate doreați să vă întreb ceva și nu v-am întrebat. Vă dau posibilitatea să transmiteți un mesaj.
- Marea Unire în ziua de astăzi este Marea Rușine. Transporturile din Muntenia spre Transilvania și Ungaria - dacă putem să exportăm ceva - trebuie să treacă prin Sinaia și Predeal? Sau prin Valea Oltului unde se merge cu 50 km/h? Ați înnebunit sau cum? Sunteți nebuni, aveți păsărici la creier? La Sinaia aștepți vineri sau luni ore întregi ca să poți trece? Sunteți complet tâmpiți!? Și nu numai asta. Când vrei să vii la Botoșani pe la Pașcani, pe la Borsec, dacă ninge puțin nici nu mai merg camioanele. Cum să aduc eu pe industriașii care sunt prietenii mei, cu care mă duc să vânez, miliardari, să-i aduc aici ca să le rămână camioanele în zăpadă?

 

- De asta nu vin, din cauza infrastructurii, acesta este motivul?
- Dar este o catastrofă. Noi, că și eu sunt moldovean ca tine, nu avem un kilometru de autostradă. Singura provincie tradițională din România care nu are un kilometru de autostradă. Se poate așa ceva?! Este o rușine! Iar rușinea a cui este? A politicienilor care au fost la putere în Moldova, PSD-ul, că n-au făcut nimic. Nimic!!! Ei, acum s-a votat (realizarea autostrăzii Iași - Târgu-Mureș - n.r.). Poți să crezi că se votează așa ceva într-un Parlament, că se face o autostradă pentru Moldova către Occident? Trebuie să fii nebun, asta se face imediat. S-a votat, în patru ani trebuie făcută. Cât timp crezi că Agenția de Mediu o să aibă nevoie ca să ne spună că merge pe acolo sau nu merge?

 

”Nu este rea șoseaua spre București, e numai cea mai periculoasă din Europa”

 

- În Elveția cum s-au făcut. Și acolo sunt păduri și acolo sunt forme de relief asemănătoare cu ale României. Am fost în Elveția și am văzut.
- Ai văzut tunelurile care sunt făcute prin Alpi ca să lege sudul Elveției de nordul Italiei?

 

- Da, am trecut.
- Și autostrăzile care sunt făcute să lege partea franceză de cea germană?

 

- Acolo n-am ajuns.
- Crezi că ăștia sunt tâmpiți? Crezi că au făcut-o din plăcere? Au făcut-o ca să lege țara. Sunt 26 de guverne independente.

 

- Ale cantoanelor?
- Toate cantoanele au câte un parlament. Și le-au unit. Fără autostrăzi... Ăștia de la noi nu vor să înțeleagă, de la dl Băsescu care a spus: nu avem nevoie de autostrăzi. Cum nu avem nevoie de autostrăzi, frate? Avem nevoie ca aerul ca să respirăm. Moldova fără un kilometru de autostradă?!


Nu este rea șoseaua spre București, e numai cea mai periculoasă din Europa. Cea mai periculoasă! Asta cu două benzi, cu una de refugiu. Păi cine a mai făcut așa ceva altundeva în Europa? Mai ales cu românii care nu sunt civilizați deloc pe străzi, care merg ca nebunii. Este o catastrofă, absolut o catastrofă.


Dacă te uiți în Transilvania, ia mergi și uită-te la Oradea ce este acolo, care e pe lângă Ungaria cu autostrăzile lor. Ia mergi și te uită la Arad, la Timișoara, la Lugoj. Că acum Lugoj are autostradă care se duce direct la Budapesta. Ia du-te și uită-te.

 

”Concluzia este că trebuie să avem o generație nouă de politicieni, asta este absolut important”


- Da știu, la Oradea, înainte de a ieși din țară, sunt kilometri întregi de companii multinaționale care au sediul chiar la drumul spre vamă.
- Ei vezi! Și noi nu putem, face aici? Cu forța de muncă care este mai ieftină aici? Acum avem aici niște afaceri care sunt pentru piața locală, crezi că doar cu piața locală de la Botoșani sau Iași poți să devii internațional? Lasă-mă să râd. Mă înțelegi? Astea este treaba.


dimitrie sturdza

Concluzia este că trebuie să avem o generație nouă de politicieni, asta este absolut important.


Avem nevoie de străzi. Avem nevoie și de școli și de spitale, dar fără străzi și fără trenuri de mare vitează nu ajungem nicăieri, rămânem săraci.


Tu cât ai salariul?

 

- Salariul mi-l fac, că eu conduc o firmă.
- Știi cât plătesc eu secretara mea? 7.000 de euro.

 

- Secretara din Elveția?
- Din Elveția, da. Ei?

 

- Mult înainte, ce să vă spun...
- Găsești că este normal? Ești mai prost decât secretara mea?

 

- Nu, dar ești plătit în concordanță cu puterea economiei de acolo.
- Da, de acord, dar uite așa au plecat 4 milioane de tineri din România, cei care știu să muncească. De ce nu s-au făcut autostrăzi aici, cu minerii atunci, că avem nevoie de tuneluri. Că au plătit atâția bani minerilor când au închis minele. De ce nu s-au făcut? Se poate așa ceva? I-am spus-o lui Iliescu, sunt foarte bun prieten cu Iliescu și i-am spus: de ce le plătiți șomaj și nu îi plătiți ca să facă tuneluri pentru autostrăzi?

 

- Și ce v-a răspuns?
-  Că nu are bani. Dacă nu aveți bani cu ce îi plătiți? Mi-a spus: am făcut bonurile de privatizare. Aceea a fost cea mai mare catastrofă. Le mai ții minte?

 

- Da bineînțeles.
- Vai de mine, vai de mine... Asta e, asta e România noastră, nu cred că se vrea. Cei care sunt în Parlament sunt foarte bine la cald, au pensii bune și nu îi interesează.

 

loading...
INTERVIU Constantin Iftime: Mi-au dat o chițibișcă, are 40 de metri pătrați. Cum pot să organizez eu acolo un muzeu al comunismului? - VIDEO
INTERVIU ministrul Gabriel Petrea: Fiind membru în Guvern pot să vă spun exact ce s-a întâmplat / Niciodată nu sunt destule doamne

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Loading...
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Loading...
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Cum a facut Elvetia infrastructura?! Cu 8 ,9 ani in urma am vazut un documentar care m-a marcat, pe BBC, TV5 Monde sau National Geographic, nu mai retin si nu are importanta. Deci elvetienii primeau imigranti italieni care erau majoritatea si de alte nationalitati in anul 1962 si i-au chinuit pana in 1982. Adica erau exploatati la maxim. Daca aveau copii imigranti trebuiau sa-i ascunda, deja pierdau in fata elvetienilor. Asa ca erau ascunsi acesti copii si tinuti mai rau ca la inchisoare. Cum erau blocurile de nefamilisti la noi, mai rau (cel putin nefamilistii la noi aveau acces la orice in afara caminului, numai dormeau acolo). In Elvetia copiii la imigranti nu aveau voie in afara, nu acces la educatie, la nimic. Erau analfabeti! In acel documentar i-au aratat pe acei copii care au trait timp de 20 de ani in acele conditi, Erau adulti la momentul cand dadeau interviu. Parintii mergeau la ei pe ascuns sa-i vada. Asa au trait , atat ca nu au fost maltratati fizic, numai psihic ei si parintii lor. Sa spuna acum Elvetia cum si-a construit sosele, tunele...... si sa gasiti si italieni sau pe copiii lor care au trecut prin toate acestea. Or fi nebuni sa spuna elvetienii????! Tot timpul a fost tara neutra. Sa va uitati cine ne-a cumparat pamanturile si statiunile de cercetare, cereale....tot elvetienii AMEROPA
15 decembrie 2018, 14:41
INTREBARE: daca la Cluj, Oradea, Timisoara , Sibiu ar fi primar de la ,,ciuma rosie ,, asa cum ii botezati, credeti ca lucrurile ar merge mai prost ? sau problemele principale de analiza sunt in general altele, ei ce ziceti ?
14 decembrie 2018, 13:43
DACA erai un adevarat patriot ai fi venit la conducerea tarii ,cand va spus ILIESCU si constantinescu,dar asa in ELVETIA trait bine ,mancat bine ,ne arunci si noua cateva faramituri.
13 decembrie 2018, 11:53
In judetele unde CIUMA ROSIE PSD e la pupitru=saracie, foamete, analfabetism, lipsa infrastructurii.Votati CIUMA ROSIE!
13 decembrie 2018, 08:43
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dacă nu ai credință, nu poți face această lucrare. Doar nădăjduind în mila lui Dumnezeu îi putem ajuta pe cei care ne solicită sprijinul. Eu nu fac nimic deosebit. Aici e lucrarea lui Dumnezeu!”,Vlad Plăcintă, preș ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.9 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
0.2 o C
Darabani
1.2 o C
Saveni
1.6 o C
Ştefăneşti
4.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.