Interviuri
INTERVIU Dorin Alexandrescu : 'A fost pur şi simplu o catastrofă'

De mai bine de două luni de zile viaţa dorohoienilor şi a implicit a primarului urbei s-a schimbat drastic. Inundaţiile care au omorît oameni, care au distrus sute de case, dar şi tot ceea de urmat după, de la vizitele celor mai înalţi demnitari ai statului, pînă la pelerinajul politic cu ajutoare, au făcut din Dorohoi un pol naţional al atenţiei publice. Încet-încet lucrurile par însă să revină la normal. Iar acest lucru este dovedit şi de aprobarea de către Consiliul Local a unui proiect de hotărîre privind împrumutarea a 4 milioane lei, din care trei sferturi vor fi utilizaţi pentru refacerea bulevardului Victoriei, varianta cea mai vehiculată fiind pavelarea acestuia.

- Cum v-au schimbat viaţa inundaţiile de la sfîrşitul lunii iunie?
- Aaa, nu ştiu ce să spun, dar în oraşul Dorohoi sper să fie o nouă stare de spirit şi aceste inundaţii care au fost în oraşul nostru, nedorite de altfel, au pus la o grea încercare pe toţi membrii comunităţii şi primarul trebuie să fie alături de toţi cei care sunt în necaz, dar nu trebuie să neglijeze şi celelalte probleme ale municipiului. Eu încerc cu toate puterile să rezolvăm această problemă. Asta înseamnă că programul de lucru s-a mărit la Primăria Dorohoi şi în special programul primarului în aşa fel încît ca toate problemele să fie sub control în fiecare zi.

- V-aţi lămurit cu codurile de culoare?
- Hmm… bine, asta nu ştiu cum s-o spun ca să nu fiu parafrazat ca înainte. Nu cred că acea chestiune cu codurile de culoare a creat vreo problemă mie sau altuia. Eu am mai spus-o şi atunci, dar fiecare a înţeles ce a vrut. Am spus că, pentru fiecare culoare în parte există o procedură specială care se aplică în momentul respectiv, dar ceea ce a fost în Dorohoi, a fost o catastrofă. Deci, acel moment nu poate fi catalogat ca un fenomen care este previzibil, ci a fost pur şi simplu o catastrofă pentru că mărimea, amploarea acestui fenomen, cele 200 de hectare, 25% din suprafaţa oraşului Dorohoi fiind inundată, pledează în această direcţie. Iar măsurile care s-au luat înainte de dezastru şi postdezastru cred că au fost cele corecte la acea dată, rememorînd acum desfăşurarea evenimentelor.

„M-am agăţat (…) de orice întîlnire cu cei care au putere de decizie în România”

- Au fost critici mai mult sau mai puţin voalate, atît din partea autorităţilor centrale, prin ministrul Vasile Blaga, cît şi de la ISU Botoşani că dvs. nu aţi făcut ce trebuie în respectivele minute, ore.
- Nu, acea problemă cred că ar merita o discuţie mai amplă datorită faptului că atunci erau lucruri spuse la cald. Din nou repet, noi aveam nişte proceduri standard care se aplică şi al doilea lucru pe care l-am identificat apoi era din PUG-ul oraşului, din harta de apărare rezultă de acolo nişte zone inundabile din Dorohoi. Repet, ceea ce s-a întîmplat în oraş a depăşit cu mult mai mult previziunile cele mai sumbre ale celor care au întocmit acele proceduri şi hărţi de intervenţii pe municipiul Dorohoi.

- Au folosit la ceva vizitele preşedintelui României, ale miniştrilor, la Dorohoi?
- Eu m-am agăţat, dacă e cuvîntul potrivit, de orice vizită şi de orice întîlnire cu cei care au putere de decizie în România pentru a maximiza beneficiile pentru oraş şi cred că, dacă situaţia este acum pe un drum bun în ceea ce priveşte reconstrucţia şi repararea caselor cetăţenilor, se datorează şi faptului că am reuşit să comunic cu autorităţile la nivel judeţean şi central.

Dorin Alexandrescu

„Au venit ceva bani”

- Ne puteţi spune un lucru concret? Uite, a venit respectivul demnitar de la Bucureşti şi prin acea vizită am reuşit să rezolv problema punctuală X?
- Nu ştiu… acum depinde la ce vă referiţi. O problemă punctuală care este strict legată de dezastrul care a apărut?

- La inundaţiile care au avut loc.
- Da, de exemplu, legătura ţinînd-o tot timpul cu Ministerul Dezvoltării pentru că de acolo vin banii pentru reconstrucţia şi reparaţia caselor, am profitat de orice întîlnire cu orice personalitate din acest minister, de la ministrul Udrea şi pînă la secretarul de stat Andreica, pînă la secretarul general Nastasia, cu care am purtat convorbiri telefonice, tete-a-tete şi s-au rezolvat problemele care se văd acum în teren. Dacă vreţi un simplu argument, eu am făcut un plan de detaliu pentru construcţia celor 100 de locuinţe din Dumbrava Roşie pe alt amplasament. Acele locuinţe nu aveau nevoie numai de construcţia caselor pur şi simplu, aveau nevoie de utilităţi. Mă refer la apă, la canalizare, la asanarea terenului, la electricitate şi la gazul metan. Din proiectele pe care le-am propus Ministerului Dezvoltării au ajuns deja bani pentru rezolvarea a o parte din aceste utilităţi necesare, adică au venit ceva bani, e vorba de vreo 7,8 miliarde dintr-un total de vreo 30 de miliarde cu care putem începe lucrările de utilităţi, apă şi canal.

Există riscul ca unele familii să primească mai multe ajutoare, iar altele deloc

- Au venit zeci, poate chiar sute de TIR-uri de ajutoare la Dorohoi. Există undeva vreo evidenţă «la familia cutare s-au dat cinci saci de ciment, la altul s-au dat nu ştiu ce armături şi aşa mai departe»?
- Există două tipuri de materiale care au intrat în oraş, o parte au fost gestionate prin Primărie, iar o parte au intrat prin diferite fundaţii, persoane fizice, societăţi comerciale, care au dorit să dea ei cu mîna lor aceste ajutoare familiilor sinistrate. Cele care au intrat prin Primăria Dorohoi au fost gestionate prin două direcţii, Direcţia de Servicii Publice, unde s-au gestionat toate materialele de construcţie şi care au fost repartizate pe tabele şi pe semnături la fiecare om în parte, iar bunurile alimentare şi de îmbrăcăminte, igienico-sanitare, prin Direcţia de Asistenţă Socială, unde la fel există o evidenţă strictă cu numărul de familii şi cu persoanele care au fost în continuare asistate.

- Nu există riscul ca unele familii să fie ajutate de două-trei ori, iar altele niciodată?
- Există riscul, dar riscul l-am spus: foarte multe fundaţii, societăţi sau persoane fizice care nu doresc implicarea Primăriei şi atunci prin sistemul informaţional pe care îl au dînşii pot să ajungă în anumite zone în care este mai facil de ajuns la ele sau, dimpotrivă, unii cred dînşii că a fost mai afectat oraşul.

„Viaţa oraşului trebuie să meargă înainte”

- Am fost pe şantier acum vreo două săptămîni şi am văzut că abia s-a început turnarea fundaţiilor. Nu vă e frică de faptul că la iarnă oamenii nu o să se poată muta în noile case?
Primar Dorohoi- Nu ştiu aici… cum să vă spun, eu tot timpul, cînd am vorbit despre acest proiect pentru municipiul Dorohoi, reconstrucţia de case, am spus-o şi o repet, nu pot să o facă Primăria sau Consiliul Local prin forţele proprii, de aceea prin parteneriatul care s-a făcut cu Ministerul Dezvoltării, cu Habitat, cu Guvernul, cu autorităţile judeţene, se depun eforturi ca aceste case să fie terminate înainte de sezonul rece. Aici, în funcţie de cum vor acţiona fiecare din aceste entităţi în parte, vor duce la rezolvarea sau nerezolvarea acestei probleme pentru că este o problemă de implicare şi de o anvergură extraordinar de mare. Este vorba de peste 300 de locuinţe de reconstruit de la zero şi peste 350 de locuinţe de reparat.

- Aveţi de reconstruit cîteva sute de case, dar în schimb municipalitatea face credit ca să pună pavele pe bulevard. Cît e de corect?
- Deci problema e în felul următor: ce se întîmplă cu împrumutul sau cu bulevardul, ceea ce spuneam şi la început, treaba unui primar este împărţită în două, să asigure confortul, reconstrucţia caselor pentru cei afectaţi, dar viaţa oraşului trebuie să meargă înainte. Acel împrumut de care vorbiţi, acel proiect al bulevardului, este un bun al municipalităţii şi este început înainte de a apărea această problemă.

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU

INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
....primarul zice ca a actionat corect,promt,....dar de fapt o da la intors,...in DOROHOI au murit cei mai multi oameni nevinovati,daca a vazut ca apa creste mereu si ploua mereu cu galeata trebuia sa evacueza lumea....dupa ce potopul sa dezlantuit a fost prea tirziu...NORMAL acum isi apara scaunul...RUSINE DOMNULE PRIMAR...CETATENII CARE TE-AU VOTAT SI TE-AU INSTALAT ACOLO UNDE ESTI AU MURIT...regretele acum nu mai ajuta la nimic....sufletele celor morti isi vor cere tributul...citeste si invata codurile domnule primar,si dupa aceea da interviuri si declara ca ai actionat corect...ESTI O MEDIOCRITATE....UNDE ERAI IN TIMPUL CATASTROFEI?.....SI UNDE TREBUIA SA FII?...UNDE TE-A DURUT CA SUTE DE CONCETATENI DE-AI TAI SE LUPTAU PT. VIATA LOR?????????
10 noiembrie 2010, 10:02
Cine a propus varianta cu pavele pe bulevard cu siguranta nu este un specialist in domeniu.Numai in judetul Botosani e posibil asa ceva. Proiecte de drumuri si strazi facute de ingineri civilisti.Solutia cu pavele are doar avantajul ca este usor de reparat. Printre multele dezavantaje enumar cateva:1. La deszapezire e suficient ca o singura pavela sa nu fie asezata corect si toate cele din jur vor fi distruse. (Masinile de deszapezit nu sunt dotate tot timpul cu banda de cauciuc)2. Pretul de executie este mult mai mare.3. Datorita pantelor longitudinale se vor deplasa pavelele inspre centru.4. Pavelele nu pot prelua traficul greu la fel de bine ca o structura rutiera semirigida (beton asfaltic) sau rigida (beton de ciment)5. Impermeabilizarea structurii este aproape imposibil de realizat. Iarna in timpul inghet-dezghetului, traficul greu va accelera degradarea.6. Conform Normelor in vigoare, pe nici o suprafata realizata din beton de ciment nu este permisa aruncarea de material antiderapant cu continut de clorura de sodiu.7. Zgomotul produs este incomparabil mai mare dacat in orice alta varianta. Mai ales ca este o zona locuita.Asta e situatia. Ma intristez de fiecare data cand ajung in Dorohoi si sunt intampinat de gropile de pe Bulevard.Un lucru care m-a dezamagit a fost caietul de sarcini pentru proiectarea de strazi in municipiul Dorohoi, unde, printre criterile de calificare am gasit "Proiectantul trebuie sa fi proiectat o reabilitare de spital"Ii urez succes domnului Primar, pentru ca putine sunt persoanele care ar fi putut face mai mult, iar dintre acelea si mai putine ar fi ales sa conduca fie primar.Putini oamenii de succes aleg sa aiba o asemenea loc de munca.Cu respect pentru toata lumeaun Doctor Inginer drumar din Dorohoi
14 octombrie 2010, 19:40
nu mai aruncati cu noroi intr-o persoana atat de buna ce e el vinovat de ce sa intamplat? mult curaj va doresc nui usor sa fii primar
28 septembrie 2010, 14:45
Nici macar nu citesc ce ai de spus.... primarule. TU ESTI O CATASTROFA.DISPARI
6 septembrie 2010, 09:14
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Față de PNDL vrem să folosim niște criterii specifice pentru că sunt totuși niște diferențe, inclusiv legate de județ. Și pot să vă dau câteva cifre. În județul Botoșani populația care nu este deservită de apă și ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3816 lei
CHF
Francul elveţian
4.7642 lei
GBP
Lira sterlină
5.9008 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8403 lei
XAU
Gramul de aur
258.9166 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2424 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3716 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1268 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4669 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2019 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6641 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.2 o C
Dorohoi
0.6 o C
Bucecea
1.8 o C
Darabani
0.2 o C
Saveni
1.2 o C
Ştefăneşti
-2.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.