Interviuri
INTERVIU Dorin Alexandrescu : 'A fost pur şi simplu o catastrofă'

De mai bine de două luni de zile viaţa dorohoienilor şi a implicit a primarului urbei s-a schimbat drastic. Inundaţiile care au omorît oameni, care au distrus sute de case, dar şi tot ceea de urmat după, de la vizitele celor mai înalţi demnitari ai statului, pînă la pelerinajul politic cu ajutoare, au făcut din Dorohoi un pol naţional al atenţiei publice. Încet-încet lucrurile par însă să revină la normal. Iar acest lucru este dovedit şi de aprobarea de către Consiliul Local a unui proiect de hotărîre privind împrumutarea a 4 milioane lei, din care trei sferturi vor fi utilizaţi pentru refacerea bulevardului Victoriei, varianta cea mai vehiculată fiind pavelarea acestuia.

- Cum v-au schimbat viaţa inundaţiile de la sfîrşitul lunii iunie?
- Aaa, nu ştiu ce să spun, dar în oraşul Dorohoi sper să fie o nouă stare de spirit şi aceste inundaţii care au fost în oraşul nostru, nedorite de altfel, au pus la o grea încercare pe toţi membrii comunităţii şi primarul trebuie să fie alături de toţi cei care sunt în necaz, dar nu trebuie să neglijeze şi celelalte probleme ale municipiului. Eu încerc cu toate puterile să rezolvăm această problemă. Asta înseamnă că programul de lucru s-a mărit la Primăria Dorohoi şi în special programul primarului în aşa fel încît ca toate problemele să fie sub control în fiecare zi.

- V-aţi lămurit cu codurile de culoare?
- Hmm… bine, asta nu ştiu cum s-o spun ca să nu fiu parafrazat ca înainte. Nu cred că acea chestiune cu codurile de culoare a creat vreo problemă mie sau altuia. Eu am mai spus-o şi atunci, dar fiecare a înţeles ce a vrut. Am spus că, pentru fiecare culoare în parte există o procedură specială care se aplică în momentul respectiv, dar ceea ce a fost în Dorohoi, a fost o catastrofă. Deci, acel moment nu poate fi catalogat ca un fenomen care este previzibil, ci a fost pur şi simplu o catastrofă pentru că mărimea, amploarea acestui fenomen, cele 200 de hectare, 25% din suprafaţa oraşului Dorohoi fiind inundată, pledează în această direcţie. Iar măsurile care s-au luat înainte de dezastru şi postdezastru cred că au fost cele corecte la acea dată, rememorînd acum desfăşurarea evenimentelor.

„M-am agăţat (…) de orice întîlnire cu cei care au putere de decizie în România”

- Au fost critici mai mult sau mai puţin voalate, atît din partea autorităţilor centrale, prin ministrul Vasile Blaga, cît şi de la ISU Botoşani că dvs. nu aţi făcut ce trebuie în respectivele minute, ore.
- Nu, acea problemă cred că ar merita o discuţie mai amplă datorită faptului că atunci erau lucruri spuse la cald. Din nou repet, noi aveam nişte proceduri standard care se aplică şi al doilea lucru pe care l-am identificat apoi era din PUG-ul oraşului, din harta de apărare rezultă de acolo nişte zone inundabile din Dorohoi. Repet, ceea ce s-a întîmplat în oraş a depăşit cu mult mai mult previziunile cele mai sumbre ale celor care au întocmit acele proceduri şi hărţi de intervenţii pe municipiul Dorohoi.

- Au folosit la ceva vizitele preşedintelui României, ale miniştrilor, la Dorohoi?
- Eu m-am agăţat, dacă e cuvîntul potrivit, de orice vizită şi de orice întîlnire cu cei care au putere de decizie în România pentru a maximiza beneficiile pentru oraş şi cred că, dacă situaţia este acum pe un drum bun în ceea ce priveşte reconstrucţia şi repararea caselor cetăţenilor, se datorează şi faptului că am reuşit să comunic cu autorităţile la nivel judeţean şi central.

Dorin Alexandrescu

„Au venit ceva bani”

- Ne puteţi spune un lucru concret? Uite, a venit respectivul demnitar de la Bucureşti şi prin acea vizită am reuşit să rezolv problema punctuală X?
- Nu ştiu… acum depinde la ce vă referiţi. O problemă punctuală care este strict legată de dezastrul care a apărut?

- La inundaţiile care au avut loc.
- Da, de exemplu, legătura ţinînd-o tot timpul cu Ministerul Dezvoltării pentru că de acolo vin banii pentru reconstrucţia şi reparaţia caselor, am profitat de orice întîlnire cu orice personalitate din acest minister, de la ministrul Udrea şi pînă la secretarul de stat Andreica, pînă la secretarul general Nastasia, cu care am purtat convorbiri telefonice, tete-a-tete şi s-au rezolvat problemele care se văd acum în teren. Dacă vreţi un simplu argument, eu am făcut un plan de detaliu pentru construcţia celor 100 de locuinţe din Dumbrava Roşie pe alt amplasament. Acele locuinţe nu aveau nevoie numai de construcţia caselor pur şi simplu, aveau nevoie de utilităţi. Mă refer la apă, la canalizare, la asanarea terenului, la electricitate şi la gazul metan. Din proiectele pe care le-am propus Ministerului Dezvoltării au ajuns deja bani pentru rezolvarea a o parte din aceste utilităţi necesare, adică au venit ceva bani, e vorba de vreo 7,8 miliarde dintr-un total de vreo 30 de miliarde cu care putem începe lucrările de utilităţi, apă şi canal.

Există riscul ca unele familii să primească mai multe ajutoare, iar altele deloc

- Au venit zeci, poate chiar sute de TIR-uri de ajutoare la Dorohoi. Există undeva vreo evidenţă «la familia cutare s-au dat cinci saci de ciment, la altul s-au dat nu ştiu ce armături şi aşa mai departe»?
- Există două tipuri de materiale care au intrat în oraş, o parte au fost gestionate prin Primărie, iar o parte au intrat prin diferite fundaţii, persoane fizice, societăţi comerciale, care au dorit să dea ei cu mîna lor aceste ajutoare familiilor sinistrate. Cele care au intrat prin Primăria Dorohoi au fost gestionate prin două direcţii, Direcţia de Servicii Publice, unde s-au gestionat toate materialele de construcţie şi care au fost repartizate pe tabele şi pe semnături la fiecare om în parte, iar bunurile alimentare şi de îmbrăcăminte, igienico-sanitare, prin Direcţia de Asistenţă Socială, unde la fel există o evidenţă strictă cu numărul de familii şi cu persoanele care au fost în continuare asistate.

- Nu există riscul ca unele familii să fie ajutate de două-trei ori, iar altele niciodată?
- Există riscul, dar riscul l-am spus: foarte multe fundaţii, societăţi sau persoane fizice care nu doresc implicarea Primăriei şi atunci prin sistemul informaţional pe care îl au dînşii pot să ajungă în anumite zone în care este mai facil de ajuns la ele sau, dimpotrivă, unii cred dînşii că a fost mai afectat oraşul.

„Viaţa oraşului trebuie să meargă înainte”

- Am fost pe şantier acum vreo două săptămîni şi am văzut că abia s-a început turnarea fundaţiilor. Nu vă e frică de faptul că la iarnă oamenii nu o să se poată muta în noile case?
Primar Dorohoi- Nu ştiu aici… cum să vă spun, eu tot timpul, cînd am vorbit despre acest proiect pentru municipiul Dorohoi, reconstrucţia de case, am spus-o şi o repet, nu pot să o facă Primăria sau Consiliul Local prin forţele proprii, de aceea prin parteneriatul care s-a făcut cu Ministerul Dezvoltării, cu Habitat, cu Guvernul, cu autorităţile judeţene, se depun eforturi ca aceste case să fie terminate înainte de sezonul rece. Aici, în funcţie de cum vor acţiona fiecare din aceste entităţi în parte, vor duce la rezolvarea sau nerezolvarea acestei probleme pentru că este o problemă de implicare şi de o anvergură extraordinar de mare. Este vorba de peste 300 de locuinţe de reconstruit de la zero şi peste 350 de locuinţe de reparat.

- Aveţi de reconstruit cîteva sute de case, dar în schimb municipalitatea face credit ca să pună pavele pe bulevard. Cît e de corect?
- Deci problema e în felul următor: ce se întîmplă cu împrumutul sau cu bulevardul, ceea ce spuneam şi la început, treaba unui primar este împărţită în două, să asigure confortul, reconstrucţia caselor pentru cei afectaţi, dar viaţa oraşului trebuie să meargă înainte. Acel împrumut de care vorbiţi, acel proiect al bulevardului, este un bun al municipalităţii şi este început înainte de a apărea această problemă.

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU

Directorul de la Casa de Pensii, MĂRTURII din iadul COVID: În prima fază simptomele au fost cumva neclare…
Unul dintre botoșănenii care au contactat temutul virus care i-a ținut în case pe oameni două luni de zile, este Ioan Buzilă, unul dintre cei mai experimentați directori de instituție publică de la Botoșani.
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
inpuff.ro
Loading...
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
Loading...
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
....primarul zice ca a actionat corect,promt,....dar de fapt o da la intors,...in DOROHOI au murit cei mai multi oameni nevinovati,daca a vazut ca apa creste mereu si ploua mereu cu galeata trebuia sa evacueza lumea....dupa ce potopul sa dezlantuit a fost prea tirziu...NORMAL acum isi apara scaunul...RUSINE DOMNULE PRIMAR...CETATENII CARE TE-AU VOTAT SI TE-AU INSTALAT ACOLO UNDE ESTI AU MURIT...regretele acum nu mai ajuta la nimic....sufletele celor morti isi vor cere tributul...citeste si invata codurile domnule primar,si dupa aceea da interviuri si declara ca ai actionat corect...ESTI O MEDIOCRITATE....UNDE ERAI IN TIMPUL CATASTROFEI?.....SI UNDE TREBUIA SA FII?...UNDE TE-A DURUT CA SUTE DE CONCETATENI DE-AI TAI SE LUPTAU PT. VIATA LOR?????????
10 noiembrie 2010, 10:02
Cine a propus varianta cu pavele pe bulevard cu siguranta nu este un specialist in domeniu.Numai in judetul Botosani e posibil asa ceva. Proiecte de drumuri si strazi facute de ingineri civilisti.Solutia cu pavele are doar avantajul ca este usor de reparat. Printre multele dezavantaje enumar cateva:1. La deszapezire e suficient ca o singura pavela sa nu fie asezata corect si toate cele din jur vor fi distruse. (Masinile de deszapezit nu sunt dotate tot timpul cu banda de cauciuc)2. Pretul de executie este mult mai mare.3. Datorita pantelor longitudinale se vor deplasa pavelele inspre centru.4. Pavelele nu pot prelua traficul greu la fel de bine ca o structura rutiera semirigida (beton asfaltic) sau rigida (beton de ciment)5. Impermeabilizarea structurii este aproape imposibil de realizat. Iarna in timpul inghet-dezghetului, traficul greu va accelera degradarea.6. Conform Normelor in vigoare, pe nici o suprafata realizata din beton de ciment nu este permisa aruncarea de material antiderapant cu continut de clorura de sodiu.7. Zgomotul produs este incomparabil mai mare dacat in orice alta varianta. Mai ales ca este o zona locuita.Asta e situatia. Ma intristez de fiecare data cand ajung in Dorohoi si sunt intampinat de gropile de pe Bulevard.Un lucru care m-a dezamagit a fost caietul de sarcini pentru proiectarea de strazi in municipiul Dorohoi, unde, printre criterile de calificare am gasit "Proiectantul trebuie sa fi proiectat o reabilitare de spital"Ii urez succes domnului Primar, pentru ca putine sunt persoanele care ar fi putut face mai mult, iar dintre acelea si mai putine ar fi ales sa conduca fie primar.Putini oamenii de succes aleg sa aiba o asemenea loc de munca.Cu respect pentru toata lumeaun Doctor Inginer drumar din Dorohoi
14 octombrie 2010, 19:40
nu mai aruncati cu noroi intr-o persoana atat de buna ce e el vinovat de ce sa intamplat? mult curaj va doresc nui usor sa fii primar
28 septembrie 2010, 14:45
Nici macar nu citesc ce ai de spus.... primarule. TU ESTI O CATASTROFA.DISPARI
6 septembrie 2010, 09:14
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Nu am stat mai mult de 10 minute și am mâncat o felie de tort. Îmi pare rău că am participat în birou la ziua premierului. Îmi cer scuze de o sută de ori. Am plătit amendă, eu am plătit 1.000 de lei pentru că ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8423 lei
USD
Dolarul SUA
4.2788 lei
CHF
Francul elveţian
4.5427 lei
GBP
Lira sterlină
5.3932 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9963 lei
XAU
Gramul de aur
248.9131 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2497 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3687 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9816 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1547 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6504 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.