Interviuri
INTERVIU Florin Țurcanu: Codul Penal este atât de ambiguu și încurcat că nu știu cum trebuie să trăiești în România / Poziția mea care era, soțul președintei de partid? - VIDEO

La câțiva ani după ce a declarat că greșeala capitală a vieții sale a fost să intre în politică, fostul președinte al PNL și al Consiliului Județean a reintrat în... politică. Ce l-a făcut să își schimbe radical planurile și ce pregătește pentru a doua jumătatea a anului din postura specială în care se regăsește, aflați într-un interviu despre politică, dar și despre frății, trădări, clasări și... condamnări.

”S-a dorit să îl scoatem pe Țurcanu din politică cu un dosar penal”

 

-    Voiam în primul rând să îmi spuneți exact funcția pe care o aveți dvs.
-    Vicepreședinte pe partea de organizare.

 

-    Și soția dvs. este președinte? Ca să știu cum mă adresez.
-    Ea este președinte.

 

-    Și câți vicepreședinți sunt la filiala ALDE Botoșani?
-    Nouă.

 

-    Și dvs. sunteți unul dintre cei nouă vicepreședinți. Deci nu sunteți prim-vicepreședinte.
-    Nu există la noi. Este președintele și atât. Și nouă vicepreședinți.

 

-    Oricum, păreți mai vicepreședinte decât ceilalți vicepreședinți.
-    Este experiența pe partea asta politică, nu e vorba de...

 

-    Îmi amintesc, d-le vicepreședinte, că acum vreo cinci ani ați spus că cea mai mare greșeală pe care ați făcut-o în viață este că ați intrat în politică. V-ați schimbat opinia în timp.
-    Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urmărit și am spus așa: s-a dorit să îl scoatem pe Țurcanu din politică cu un dosar penal. OK, l-am scos. Mă gândeam că de a doua zi lucrurile vor fi mult mai corecte în ce privește omul simplu. Adică, concursurile vor fi luate pe bune, nu vor mai fi cu dedicații pentru membrul de partid X, Y sau Z, că licitațiile în România și Botoșani vor fi făcute pe bune, că politicienii care fură vor fi arestați toți și vor rămâne doar cei care sunt cinstiți, că primarii care s-au îmbogățit din bani publici vor fi chemați și trași la răspundere. Am urmărit, am așteptat. Nimic! Nimic, nimic! Patru ani de zile, adică ceva se întâmplă. Ori a fost cu dedicație pentru persoana X sau Y.

 

”Atunci s-a creat o confuzie că sunt trădător și atunci s-a început tăvălugul peste mine”

 

-    Au fost atunci cred că jumătate dintre președinții de Consilii Județene.
-    41 din 47! Perioada 2012. Și atunci am spus: fratele meu, ca să te lupți și să faci ceva și pentru omul simplu este să joci în teren. Și am decis să revin. Mai mult de atât, cred că 11 clasări pe care le-am primit m-au făcut să-mi dau seama că am fost un om foarte vânat, dorit să fiu băgat pe viață la necaz și atunci am spus că nu se poate, trebuie să ies în teren și să fac maximum până la ultima speranță pentru a încerca să fiu de folos comunității.

 

-    Dar cine să își dorească lucrul acesta, să vă scoată din politică, cine s-a bucurat așa tare?
-    Bănuiesc că de la București a coborât. Asta este o părere a mea personală.

 

-    De la București de unde? De la PNL, de la PSD, din Justiție?
-    Eu pentru mine știu, dar n-aș vrea să fac niște afirmații, dar ca să vă dau un răspuns concret: s-a creat o confuzie că aș fi trădat într-un scrutin, nu am făcut maximum pentru a câștiga Dreapta și atunci s-a creat o confuzie că sunt trădător și atunci s-a început tăvălugul peste mine ca să se demonstreze într-adevăr unde e puterea. De acolo am simțit. Mi s-a și transmis, nu pot să vă spun de către cine, că va urma o perioadă foarte dificilă pentru mine, să îmi pregătesc familia pentru că sunt trădător. Asta-i viața... Trădător nu sunt, dar să știți că botoșănenii de felul lor au votat mereu cu Stânga și nu cu Dreapta atunci când este exprimat un vot pur politic.

 

”Nu pozez într-un om care nu a avut probleme în Justiție, pentru că se văd”

 

-    Apropos de asta, că ați spus că aveți 11 clasări. Aveți și o condamnare în prima instanță.
-    Da.

 

-    Cât de mult vă afectează în plan familial și politic problema asta din Justiție?
-    În politică nu pot să cântăresc eu cât afectează, pentru că nu exercit eu votul. Cetățenii vor merge la vot și vor vota. În primul rând, eu niciodată nu mi-am ascuns adevărata mea față. Ce am avut, am spus lucrurilor pe nume și ăsta sunt, niciodată nu pozez într-un om care nu a avut probleme în Justiție, pentru că se văd, m-am luptat și mă lupt în continuare pentru a-mi demonstra nevinovăția. Deocamdată nu am o hotărâre definitivă și irevocabilă, așteptăm această hotărâre și v-am spus și repet: mă voi supune rigorilor legii, așa cum vor fi ele stabilite. Dar vă dați seama că, având șase copii, familie, afaceri, nu-i ușor, dar o luăm și, pe altă parte, alții sunt loviți de alte necazuri în accidente de mașină, alții sunt loviți de anumite boli, alții au probleme penale. Să știți că, dacă citiți Codul Penal, o să realizați că majoritatea ar trebui să se aresteze singuri. Codul Penal este făcut atât de ambiguu și încurcat că nu știu cam cum trebuie să trăiești în România ca să nu treci o dată pe lângă el. Vă spun sincer! Vă recomand să-l citiți să vedeți ce încurcat și amestecat este, numai dacă nu vrea cineva nu te arde.

 

-    Ioan Becali spunea la un moment dat: pușcăria este făcută pentru oameni, nu pentru animale.
-    Este o afirmație curajoasă. Am trecut pe acolo și, dacă ești om educat, dacă ai niște principii și știi să respecți niște regulamente, nu e un pericol atât de grav dacă ajungi pe acolo. Sincer, pentru mine este un model în Botoșani familia Conțac, care la fel, au trecut, au venit, sunt oameni puternici în societate, echilibrați. Asta e viața până la urmă, dar mai așteptăm. Avem încă un proces în apel și să dea Dumnezeu să îl finalizeze în favoarea adevărului și atunci vom vedea. Deocamdată mai este de parcurs o etapă.

 

”Am avut anumite discuții, tatonări cu PNL-ul pentru reintrarea Roxanei în PNL”

 

-    De ce ALDE și nu alt partid? De ce nu PNL din nou?
-    Eu nu am nimic de ascuns, am spus și repet: după ce am urmărit eșichierul politic, nu eu, pentru soția mea am spus că ar fi păcat să sufere și ea din cauza mea. Că nu eram hotărât să intru eu personal în politică, eu am vrut să o susțin pe soție. Și am avut anumite discuții, tatonări cu PNL-ul pentru reintrarea Roxanei în PNL, inclusiv la București am vorbit cu președintele partidului. «Da, da, da, nu se pune problema, da, da, da, nu se pune problema». A durat un an de zile.

 

-    Președintele partidului, Ludovic Orban adică?
-    Da! «Da, da, da, nu se pune problema». A durat un an de zile. În același timp am avut tatonări și din partea ALDE, de la București. Am amânat că m-am gândit că o să finalizez aici. Nu i-am cerut mare minune. Să intre măcar un vicepreședinte sau secretarul coordonator al filialei. Aste le-am cerut, recunosc.

 

”Am cerut să schimbe prim-vicepreședinții și să-i aducă pe Cătălin Flutur și Cristian Achiței”

 

-    Celor de la PNL?
-    Da. Și am cerut să facă niște modificări, să schimbe prim-vicepreședinții și să-i aducă pe Cătălin Flutur și Cristian Achiței. Nu că am eu ceva personal cu ei, dar am considerat că unificarea Dreptei trebuie făcută, că nu există, mă refer PNL – PDL. Și ca să unifici trebuie să împarți: președinția la PNL, doi prim-vicepreședinți la fostul PDL.

 

-    Referitor la persoanele pe care le-ați nominalizat, circulă mai mult sau mai puțin oficial varianta că venirea dvs. la ALDE face parte dintr-un plan mai larg pe care l-ați conceput împreună cu primarul Cătălin Flutur de răsturnare a conducerii actuale a PNL.
-    Nu, nu, nu, înainte de a veni la ALDE am vrut să facem lucrul acesta, dar care nu era de răsturnare, a înțeles greșit Șoptică, dacă a înțeles treaba asta. I-am spus foarte deschis să nu o ia ca o bătălie directă cu el, dar pentru unificarea tuturor primarilor ar fi mai bine chestiunea asta (președinția la PNL, doi prim-vicepreședinți la fostul PDL – n.r.) pentru că, vrem sau nu să recunoaștem, Florin Țurcanu a avut și are un cuvânt de spus în zona rurală la nivelul județului Botoșani. Și atunci aduceam un plus prin Roxana, că eu nu voiam să mă bag deloc, și cred că acești doi oameni (Cătălin Flutur și Cristian Achiței – n.r.), dacă veneau alături de el era mult mai bine. Nu s-a dorit și atunci am luat decizia să intru în politică. Prima oară am spus că nu intru deloc, nici vicepreședinte, dar am zis că voi fi foarte ridicol să merg în județ, să vorbesc cu oamenii și poziția mea care era, soțul președintei de partid? Adică am stat mult și m-am gândit, n-am vrut să intru, dar în discuții și cu colegii de la Botoșani, și de la București, mi-au spus: «cum te știm noi om direct, ar fi bine să îți asumi pe față, n-are rost să pozezi într-un om care nu faci politică și în final tu faci politică». Mi-am asumat acest lucru.

 

”Este un om pregătit Costel Șoptică, nu poți să îi faci obiecțiuni pe zona asta”

 

-    Apropos de Costel Șoptică. Este până la urmă creația dvs. politică, țin minte și acum conferința de presă în care l-ați prezentat prin 2010.
-    2011 parcă, pe acolo. Am venit cu el la partid la recomandarea lui Liviu Alexa și Doru Alupoaie, m-am întâlnit cu domnia sa la ”Premier”, unde avea un restaurant. Mi s-a părut un om pregătit. Este un om pregătit Costel Șoptică, nu poți să îi faci obiecțiuni pe zona asta și am zis că, atât timp cât eram criticat în Biroul PNL-ului că nu promovez elita și promovez doar oamenii din zona rurală, atunci i-am adus pe Iliuță, pe Șoptică, elita. Așa se dorea și n-am nici o problemă în sensul acesta, îi doresc putere, succes. Suntem în competiție politică și în ziua votului vom vedea cât a pierdut sau nu prin reintrarea mea în politică.

 

-    Care este lucrul pe care îl regretați cel mai tare din mandatul de președinte la PNL? Adică, dacă ar fi să vă întoarceți în timp, ce n-ați mai face la fel?
-    Dacă m-aș întoarce în timp... Regret foarte mult că am acceptat și am crezut în prieteni virtuali. În politică, pericolul care îl paște pe un om care are o funcție, este că el consideră că are prieteni. Nu există prieteni! Există interes. Eu am crezut foarte mult în prietenia asta virtuală, nu cea adevărată și m-am înconjurat foarte des cu foarte mulți, care ei în loc să gândească pozitiv în ceea ce privește persoana mea și administrarea pe care trebuia să o realizăm cu maximă responsabilitate, ei mereu se gândeau cum cad eu, cum mă arestează ăștia pe mine ca să vină ei în locul meu. Auzeam și în momentele acelea, dar de multe ori le-am ignorat, dar după ce am trecut pasul de a fi suspendat din funcție în 2015, luna februarie, am început să aud mai multe și să realizez. Și e o greșeală, în politică nu trebuie să îți face prieteni, trebuie să respecți cu maximă responsabilitate regulamentul sau statutul partidului, prietenii trebuie să îi ai din tinerețe sau să îi găsești, dar greu.

 

”Am făcut și multe erori”

 

-    Să fie din afara politicii...
-    Asta a fost una dintre greșelile mele: am crezut și am ajutat oamenii fără... Dacă aveai carnet de partid erai deja omul susținut de mine și am greșit pentru că am făcut și multe erori, chiar dacă am avut și mulți oameni pregătiți, dar am avut și oameni care nu erau pregătiți pentru anumite poziții, însă eu fiind un taliban și un luptător pentru echipă, am făcut maximum ca să susțin oamenii care făceau parte din echipa partidului.

 

-    Apropos de promovarea oamenilor pe funcții, acum câteva zile a trimis ALDE Botoșani un comunicat prin care solicita ca în funcțiile de conducere la instituțiile publice să fie promovați oameni prin concursuri reale, adevărate. Și în mandatul dvs. au fost promovate niște persoane, în urma unor concursuri, ce-i drept, dar de obicei era un candidat și un câștigător care era și membru PNL.
-    Da, dar dacă o să urmăriți, majoritatea au și rămas, puțini au fost schimbați. Dacă ne uităm un pic la Consiliul Județean: de la Creație a ajuns la Muzeu, la Rapsozi a rămas, Clim din director a rămas inginer-șef, Cârlan din director a rămas inginer-șef, la Ipotești s-a schimbat fiindcă s-a pensionat managerul. Am luat niște decizii curajoase, fiindcă nimeni nu avea curajul să schimbe la Rapsozii Botoșanilor, la Muzeu, care pe mine m-au costat pentru că am intrat într-un mușuroi cu furnici, unde am deranjat o zonă sensibilă. Chiar dacă aveai carnet de partid, doar dacă te chema Gireadă să vii să bați cu pumnul în masă să fii susținut oricum, restul nu prea aveau șansă. Singurul care a avut un atu în fața mea a fost Gireadă, indiferent ce problemuță era, el trebuia să fie primul.

 

-    De ce?
-    Așa am avut eu cred că o scăpare. Am avut o afecțiune mai aparte față de el, am mers foarte mult cu el când avea necazurile alea penale, a fost un om pe care îl înțelegeam că are o perioadă foarte grea. Și el era un om foarte hăituit, cu multe plângeri.

 

-    Și el a mers cu dvs. când ați avut probleme penale?
-    Exclus! În ziua în care aștepta ultima condamnare eram cu el în Primărie, cu nevastă-mea, cu nevastă-sa și cu el, patru oameni eram. Și i-am zis: «Dacă, ferească Dumnezeu de ceva, merg eu cu tine, te duc, asta este, fii puternic, nu știu ce, nu știu cum», adică am stat cu el până seara la 7 când au dat decizia la Târgu-Mureș sau Cluj. Am crezut că este un om simplu, care a făcut și lucruri bune, și lucruri mai puțin bune, dar a făcut și lucruri bune în comuna pe care a condus-o.

 

-    Nu este ciudat să fiți lider la ALDE, iar fratele dvs. în continuare la PNL?
-    Atât timp cât tatăl meu a fost în viață am avut o obligație în plus, îmi spunea mereu: nu uita că și familia trebuie ajutată și susținută. Atât timp cât, Dumnezeu să-l ierte, tatăl meu nu mai este printre noi, am stabilit niște reguli cu fratele meu: nu facem afaceri împreună și în politică nu mai suntem în același partid. Sunt două lucruri pe care le-am stabilit ca să nu ajungem cum au pățit frații Dolănescu, să se judece, să se certe. Rămânem frați, ne respectăm, vorbim, dar sunt două chestiuni pe care le-am stabilit frățește: nu facem afaceri împreună și nu facem politică în același partid ca să eliminăm orice discuție.

 

”La PSD obiectul Cătălin Flutur este pierdut, vă spun eu că este o bară: candidat, șanse zero”

 


-    Cei de la PSD au primit de la centru ca temă de discuție acum vreo lună, o posibilă alianță, chiar și alegerile locale, cu Pro România și ALDE. Ce părere aveți, este fezabilă o asemenea variantă?
-    Când m-am întors în politică am făcut și declarații publice că doream să susțin reîntoarcerea Dreptei la Consiliul Județean. Vrem să recunoaștem sau nu, totuși, opt ani, cât Dreapta a condus județul, lucrurile s-au mișcat un pic. Și mă refer la mandatul lui Țâbuleac și la mandatul pe care l-am avut eu trei ani și un an Sorescu, un an și ceva. Și am mișcat un pic lucrurile. Ei, dacă ne uităm pe ultimul mandat, care este al social-democraților, lucrurile sunt aproape spre zero. Aici ori partidul nu a ajutat echipa, ori echipa nu a înțeles ce are de făcut și atunci este o chestiune dificilă. Știu că la București se discută o alianță pentru toamnă, la parlamentare. În același timp, am fost deschis la orice discuții pentru a ajuta la câștigarea președintelui Consiliului Județean, dar la momentul acesta, după cum văd că abordează lucrurile, Pro România este clar că merge separat și cum văd că se poziționează PSD-ul, cred că ne îndreptăm spre o candidatură separată a tuturor partidelor pentru că, văd eu, că PSD-iștii nu sunt dispuși să cedeze nimic. Și ALDE, dacă nu primește o candidatură susținută și de PSD la Primăria Municipiului Botoșani, exclude pentru că nu are ce să negocieze. Nu pot să dau PSD-ului și președinția CJ și Primăria municipiului Botoșani.

 

-    Deci asta este condiția dvs. ca să defilați împreună cu Doina Federovici și Lucian Trufin în campanie.
-    Asta am informat și Bucureștiul, vă spun în premieră treaba asta. Nu este o condiție, nu cred că o putem lua ca pe o condiție, este o obligație. Ca să faci o alianță trebuie să primește ceva în alianță. Acel «ceva» trebuie să fie un obiectiv greu, că la PSD obiectul Cătălin Flutur este pierdut, vă spun eu că este o bară: candidat, șanse zero.

 

-    Și cu Lucian Borfotină ar sta altfel lucrurile?
-    Cred că ar fi o bătălie echilibrată cu o firmă foarte puternică de consultanță în spatele lui adusă din București, cu care eu sunt deja la nivel de discuții să o aduc la Botoșani.

 


-    În spatele candidatului?
-    Al partidului și al candidatului, că aici mă interesează, în zona rurală știu eu.

 

”15.000 de voturi trântește un președinte, în loc să fie câștigător, înseamnă perdant”


-    Că ați adus aminte de alegeri, realist vorbind, câștigă ALDE vreo Primărie anul acesta la alegerile locale?
-    Sigur câștigă pentru că noi avem cinci primari în funcție și avem oameni cu șanse, adică realist ne putem învârti în jur de 10 primării pe care le putem câștiga și un rezultat din două cifre. Eu când am revenit în politică mi-am propus și asumat un rezultat din două cifre, asta înseamnă minim 10% la nivel de județ. Acest rezultat mi-l asum și sunt realist că îl putem onora liniștit. De aici în sus, dacă cetățenii vor căpăta mai multă încredere în noi, dacă lucrurile vor evolua așa cum consider eu că trebuie să evolueze, putem urca. Dar un minim 10%, cu sprijinul cetățenilor, vom obține liniștit. 10% înseamnă 15.000 de voturi. 15.000 de voturi trântește un președinte, în loc să fie câștigător, înseamnă perdant. S-ar putea să se joace, din calculul meu, între PNL și PSD, se joacă la maximum 3.000 de voturi.

 

-    Cam așa a fost și diferența la prezidențiale.
-    Eu o am făcută pe calculator și v-o dau înainte de alegeri să o păstrați ca să vedeți dacă mai am un pic de miros politic. Pe comune o am făcută, cum simt că vor fi rezultatele.

 

”L-am rugat să mă informeze în timp util ca să vorbesc cu dl. Colbu, să își înainteze demisia”

 

-    Referitor la mirosul politic, când ați aflat că va fi demis Alexandru Colbu din funcția de prefect?
-    Și aici m-au deranjat foștii mei colegi, pentru că l-am rugat personal pe secretarul de stat, dl. Sorescu, să mă informeze în timp util ca să vorbesc cu dl. Colbu, să își înainteze demisia de onoare, ca așa cred eu că e mai corect. Aceeași discuție am avut-o și cu Șoptică, cu o săptămână înainte, și mi-a spus că nu se pune problema să fie schimbat pentru că el nu dorește lucrul acesta. Era tare mulțumit că soția mea cu prefectul au organizat, pe banii lor, nu pe banii Prefecturii, o întâlnire foarte frumoasă cu toți veniți prin Botoșani, pe aici. Mulțumiri, pupături, la o săptămână buffff, la 1 noaptea. Și le-am spus: «nu puteți să dați un semn, omul acela nu are nici o vină, e un om care în viața lui a încercat să fie integru și corect». Simplu, trimitea demisia și nu erau căutate tot felul de motive, că n-a gestionat bine.

 

-    Motivul real al schimbării care a fost până la urmă? Doar faptul că dorea PNL-ul să își pună omul lui?
-    Obligatoriu. Și venirea d-lui director de cancelarie în cadrul Prefecturii. Au fost două.

 

-    Dl. Cristian Roman?
-    Nu vreau să pronunț numele pentru că l-am pronunțat la început și deocamdată, personal, nu am simțit din partea lui nici un abuz în ceea ce privește descentralizatele în raport cu vreun membru ALDE. Și atunci, atât timp cât nu am simțit și nu am fost informat că s-a întâmplat acest lucru, nu are rost să mai critic. La început am tras un semnal de alarmă, l-am rugat pe prefect, dar în această perioadă nu mi s-a transmis din partea vreunui membru ALDE că a fost supus unor presiuni sau unor șantaje.

 

-    Ei, au cam trecut vremurile alea.
-    Nu au trecut, nu au trecut, nu au trecut... E greu să treacă.

 

loading...

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Directorul de la Casa de Pensii, MĂRTURII din iadul COVID: În prima fază simptomele au fost cumva neclare…
Unul dintre botoșănenii care au contactat temutul virus care i-a ținut în case pe oameni două luni de zile, este Ioan Buzilă, unul dintre cei mai experimentați directori de instituție publică de la Botoșani.
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
Loading...
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
Loading...
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
a fost cel mai pornit impotriva partidelor de stinga ( PSD,...) si acum este pupinguristul pesedeului RUSINICA,!
13 iulie 2020, 07:56
Jeg de om. Nu are nici o limita. Ar spune orice doar sa iasa el bine.
12 iulie 2020, 16:43
Liderul ALDE Teleorman, Sami Calotă, audiat la DNA / Considerat unul dintre apropiații lui Dragnea, a vândut măști FFP2 cu 60 de lei Ambulanței Teleorman
12 iulie 2020, 02:30
Auzi, Fluorine, codul penal este foarte clar, dar pentru cei cu carte și aplecare spre studiu, nu pentru cei cu dorință de promovare a cultului propriei personulitati și cu nevoie cronică de slugi multe și supuse.Altminteri, în curând îți vom ura "armată ușoară" pentru că vine executarea hotărârilor judecătorești. Alea penale.Ai să ai timp să studiezi pe îndelete codurile. Și pe cel penal, și pe cel de procedură penală.
9 iulie 2020, 16:16
Ăsta e politicianul românesc cu pedigree nici usturoi nu a mâncat, nici gurița nu-i miroase. Ăsta-i telectual adevărat, dacă poate să mai facă un pic de valuri îi dă înainte cu tupeu iar dacă va trebui să între un pic la mititica se va da rănit și o să încerce să facă și pușcăria la fără frecvență (ca liceul, ca facultatea) și să facă rost și de certificat de absolvire cu coroniță .
9 iulie 2020, 16:14
Este de apreciat. Un om puternic. Să vedem ce vor mai spune lătrătorii când va fi achitat și nu va mai fi penal.
9 iulie 2020, 15:30
cand spui ca te aliezi cu PSD-ciuma rosie, adio voturi de la tineri.....
9 iulie 2020, 13:16
Nu v-ar fi rușine cu lepra asta furăcioasă si bolnava!
9 iulie 2020, 13:16
Bobita din Las Fierbinti !
9 iulie 2020, 12:29
de unde are scursura asta atatia bani incat se scrie despre el infinit mai mult decat despre oamenii cu adevarat onorabili? Un infractor dovedit, o epava morala vrea votul cetatenilor pe care i-a jefuit. Ne meritam saracia si deznadejdea daca asemenea personaje ocupa locuri in ierarhia politica a unui judet.
9 iulie 2020, 10:59
Acest om nu poate fara functie, e bolnav sa ajunga sef, IMPARATUL JUDETULUI.
9 iulie 2020, 09:21
Vrei unificarea dreptei si in acelasi timp alianta cu ciuma rosie pentru primar?Asta e culmea politicii mioritice.
9 iulie 2020, 08:57
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Este o zi cu o încărcătură emoțională foarte mare pentru mine. N-am mai trăit asemenea emoții de prin 2012, deci timp de opt ani am fost mai relaxată. Astăzi, toate emoțiile s-au adunat și am să îmi cer scuze pentru ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8336 lei
USD
Dolarul SUA
4.0757 lei
CHF
Francul elveţian
4.4832 lei
GBP
Lira sterlină
5.3448 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8564 lei
XAU
Gramul de aur
267.2285 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4013 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9420 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0762 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6488 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.