Interviuri
INTERVIU Gabriel Alecsandru : „În general, seniorii nu ne dictează ce să facem”
De exact o săptămînă organizaţia judeţeană de tineret a PDL are şef cu acte în regulă. Unic candidat, Gabriel Alecsandru şi-a validat prin alegeri funcţia pe care o ocupa deja cu titlu de interimar. A intrat în fostul PD în 2001 şi a devenit cu adevărat activ în 2005, odată cu absolvirea Facultăţii de Construcţii Maşini. Cu timpul şi-a îmbogăţit CV-ul cu funcţii politice, dar şi cu studii postuniversitare, ajungînd, după unele demisii, consilier judeţean, pentru ca intrarea la guvernare a PDL să îi aducă şi postul de şef al Serviciului Judeţean de Metrologie Legală. Să fii lider al tinerilor din PDL nu e tocmai un lucru facil, mai ales în condiţiile în care numai în ultimul an au fost demişi atît preşedintele de la judeţ, cît şi cel al filialei municipiului Botoşani.

„Marian Verenciuc ca preşedinte interimar al filialei municipale şi-a făcut foarte bine treaba”

-    Aţi preluat conducerea organizaţiei de tineret cu acte în regulă într-un moment mai dificil, dat fiind recentul scandal din organizaţie. Cît de mult a afectat imaginea OT-PDL ceea ce s-a întîmplat acum vreo cîteva săptămîni?
-    Într-adevăr, am preluat într-un moment puţin mai delicat, oricum eram preşedinte interimar al organizaţiei de tineret de acum un an. Acum, într-adevăr am fost mandatat de tinerii din tot judeţul pentru un mandat de patru ani ales. Nu ne-a afectat prea mult chestia cu tînărul de la municipiu pentru că, am mai spus-o şi o repet, acel tînăr era preşedinte interimar la organizaţia municipală, nicidecum, cum a titrat şi presa centrală, „preşedintele tineretului democrat-liberal din Botoşani”. Deci nu ne-a afectat prea mult, e un caz care acum a fost trimis în judecată, am înţeles că a fost în cercetare de către procurori în ultimii ani, urmează Justiţia să îşi spună cuvîntul.

-    Dar pînă să se facă publice problemele astea ale lui Marian Verenciuc nu aţi ştiut?
-    Ca preşedinte interimar al filialei municipale şi-a făcut foarte bine treaba organizatorică, în ceea ce priveşte organizarea tinerilor, n-am avut nici măcar un moment de îndoială vreodată că ar fi implicat în cine ştie ce…

-    Deci a fost o surpriză?
-    Absolut… ca şi colegi, ca şi organizare la tineret şi-a făcut foarte bine treaba, chiar ne-am înţeles foarte bine.

„Am urmat nişte paşi, nu am ajuns din prima cineva în partid”

-    Într-un interval de un an de zile este al doilea preşedinte care este demis de la tineretul PDL. Este atît de greu să ocupi o funcţie de genul acesta, e atît de dificil?
-    Nu ştiu, eu tot timpul am fost de părere că, pentru a ajunge un politician de succes, trebuie să urmezi nişte paşi. Spre exemplu, eu am început în 2005 cu funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei de tineret judeţean, am continuat apoi cu preşedinte executiv PD – am avut alegerile în 2007, chiar de 1 aprilie, ţin minte că au titrat şi cei din presă „alegeri la tineret de 1 aprilie – apoi am fost prim-vicepreşedinte odată cu fuziunea între cele două partide, PDL şi PLD, şi apoi am fost preşedinte interimar şi acum preşedinte ales. Deci am urmat nişte paşi, nu am ajuns din prima cineva în partid sau dintr-o dată să mă trezesc preşedinte, pentru că, dacă observaţi, cei care au venit din prima pe un post sus, fără să urmeze nişte paşi, nu au rezistat prea mult.

-    Ce trebuie să facă un tînăr ca să ajungă la 29 de ani consilier judeţean, director…?
-    Şef serviciu!

-    Şef serviciu, în fine, serviciu dintr-ăsta deconcentrat cum îi zice, şef la organizaţia de tineret? Să lipească multe afişe, ce trebuie să facă?
-    Pentru consilier judeţean şi preşedinte al organizaţiei de tineret trebuie să fie interesat în primul rînd şi să se implice total. Spun total, adică, dacă vii la partid şi doreşti să te implici în activitatea tineretului dintr-un anumit interes meschin n-o să ajungi niciodată nicăieri. Eu am venit din plăcere, am terminat facultatea în 2005. Din 2001 sunt membru, dar din 2005 activ. Am terminat facultatea, am venit, m-am implicat, mi-a plăcut foarte mult.
„Nu am înţeles cînd mi-a mărit pensia PNL-ul în 2008, aproape mi-a triplat-o”

-    Şi de ce PDL şi nu PSD, PNL, alt partid?
-    Mă atrage mult mai mult şi mi se pare mult mai viabilă doctrina de dreapta decît cea de stînga. Deci politicile de dreapta, inclusiv acum, într-o perioadă de criză, sunt mult mai bine venite şi mult mai bine primite decît cele de stînga.

-    Nu aveţi dificultăţi acum cu măsurile astea mai dure din punct de vedere economic, nu vă reproşează lumea pe stradă, prieteni, colegi că tăiaţi pensiile şi salariile la oameni?
-    În general, cu cine discut, oamenii chiar înţeleg. De exemplu, acum două săptămîni am vorbit cu o d-nă profesoară ieşită la pensie de vreo cinci ani, din Ripiceni şi mi-a spus în felul următor: „d-le, nici eu nu am înţeles cînd mi-a mărit pensia PNL-ul în 2008, aproape mi-a triplat-o şi am întrebat atunci pe ce bază? Pe ce bază mi-a triplat pensia cînd eu am cotizat atît şi atît trebuia să iau? Mi-au calculat pensia şi trebuia să iau atît şi dintr-o dată, într-un an… aproape triplu”.
Alecsandru
-    Bănuiesc totuşi că nu era supărată că i-au triplat pensia.
-    Nu era supărată, era fericită probabil, dar nu înţelegea cum să îi tripleze şi pe ce bază. De unde bani să tripleze la toată lumea? Femeia na, bucuroasă, a luat banii, na, ca orice om, e uşor să îi obişnuieşti cu ceva bun, e mai greu să îi dezveţi sau să îl obişnuieşti cu ceva mai puţin bun.
„Uitaţi-vă la alte partide care n-au pe cine scoate în faţă”
-    Ce fac tinerii în partid în mod obişnuit, că percepţia oamenilor e de lipitori de afişe şi rupători de afişe?
-    Tinerii fac în general acţiuni de imagine pentru că politica, la orice partid, se lasă mai mult seniorilor. Deci rolul tinerilor în politică… într-adevăr organizaţia de tineret a unui partid e pepiniera fiecărui partid, fiecare partid acolo îşi creşte tinerii, îi învaţă să fie politicieni şi dacă ajung la o maturitate politică şi gîndesc cît se poate de logic şi de matur, atunci ai şi de unde alege. Dacă ai tineri de calitate, dacă nu e puţin mai dificil. Uitaţi-vă la alte partide care n-au pe cine scoate în faţă, n-au decît lideri cu un trecut discutabil.

-    Şi conflictul acesta între generaţii nu se manifestă şi în interiorul partidelor? Nu veniţi cîteodată cu idei prea futuriste faţă de realităţile socio-economice?
-    La noi în partid, în general, seniorii nu ne dictează ce să facem. Noi tot timpul am gîndit acţiunile noastre de imagine împreună cu biroul permament judeţean al organizaţiei de tineret şi deciziile pe care le-am luat seniorii ni le-au respectat totdeauna şi ne-au sprijinit cu ce au putut cînd am avut nevoie, logistic şi chiar financiar. Nu putem face decît acţiuni cu tineri, pentru tineri, de a atrage tinerii. Chiar pregătim acum pentru primăvară o şcoală politică, lucru care nu prea s-a întîmplat la nici un partid, în ultimii ani, în Botoşani. O să încercăm să le explicăm tinerilor din judeţ interesaţi de politică ce înseamnă politica, cu ce se mănîncă şi ce beneficii au dacă se implică în politică.

„Fiind la putere, toate reflectoarele sunt pe tine”
Alecsandru 2-    Aţi adus aminte de sprijinul financiar care este necesar în desfăşurarea unor activităţi politice. De unde bani pentru acţiunile dvs.?
-    Acţiunile de imagine nu costă prea mulţi bani… cum am făcut şi acţiunea cu antidrogul, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Tineret, cu Centrul de Prevenire şi Combatere, nu a costat prea mult, am adunat tinerii, au venit cei de la Antidrog şi le-au explicat de ce e rău să consume droguri, atîta tot, deci n-a costat absolut nimic. Dar, în general, pentru acţiunile care necesită suport financiar, membrii organizaţiei, membrii biroului, strîng mînă de la mînă şi ne descurcăm.
-    Care e diferenţa între a fi lider de organizaţie a unui partid aflat la putere şi a fi la unul din opoziţie?
-    Într-adevăr, fiind la putere, toate reflectoarele sunt pe tine, fiind în opoziţie cei de acolo încearcă să zică mult mai multe, dar, din ce am observat, din ce spun liderii partidelor din opoziţie, nu prea vin cu contraargumente. Ei spun „e rău”, dar trebuie să spună „uita aşa e bun”, că într-adevăr, fiecare Guvern, poate avea plusurile şi minusurile lui, mai mult sau mai puţin, dar cum văd eu ideea de opoziţie? Partidul care e la putere greşeşte. Eu fiind dintr-un partid din opoziţie şi spunînd că ceva e rău, vin şi cu alternativa, „aici s-a greşit, aşa ar fi corect”, dar ei vin doar şi spun „aşa e rău, ăla e rău” şi atît. Şi atunci care e alternativa? Cred că, dacă ar veni ei, ar face mult mai rău decît facem noi.

„Nu avem 30%, dar în general s-a încercat să se păstreze ceea ce se spune în statut”

-    Ştiu că în alte formaţiuni tinerii negociază cu seniorii pentru a avea o anumită reprezentare pe liste, eu ştiu, 30%, 15% dintre cei de pe locurile eligibile să fie membrii organizaţiei de tineret. Aici negociaţi, aveţi discuţii de genul ăsta?
-    Prin doctrina şi statutul PDL, 30% din toate locurile eligibile trebuie să fie tineri pînă în 35 de ani şi 30% femei, deci la noi este prevăzut în statut şi regulament, este trasat foarte bine.

-    Şi aveţi 30%...? Nu cred că aveţi 30% la nivel de Botoşani…
-    Nu avem 30%, dar în general s-a încercat să se păstreze ceea ce se spune în statut şi regulament.

-    Înseamnă că s-a încălcat.
-    Nu s-a încălcat.

-    Sau nu s-a respectat.
-    Sunt tineri… păi a fost Mihai Vieriu consilier municipal, eu consilier judeţean, Vasile Andrieş consilier judeţean, directori tineri sunt şi Sorin Şologon, este şi la Casa de Pensii adjunctul, la DGASPC este Liviu Rădăşanu care e de o vîrstă cu mine, deci sunt tineri care au fost promovaţi.

„PDL dă o şansă tinerilor care sunt dornici de afirmare”

-    O să urmeze peste vreun an de zile o nouă campanie electorală, care vine după una foarte dură de la prezidenţiale, cu bătăi, maşini sparte, ameninţări cu cuţitul, ş.a.m.d. Aţi avut cazuri care să ajungă pînă la cercetări la Poliţie?
-    A fost doar un caz la prezidenţiale în care s-a spart sediul partidului, s-au furat nişte laptop-uri şi nişte calculatoare… din ce ştiu eu că a fost implicată Poliţia şi au fost făcute cercetări. În rest, eu cu echipa de birou permanent judeţean ne-am axat pe campanie în judeţ unde nu am avut probleme de genul acesta, cu maşini sparte, cuţite…

-    Daţi un motiv unui tînăr de 22, 25 de ani să intre PDL şi nu în PNL, sau PSD, sau PC sau PRM, sau ce mai este în România.
-    Cel mai bun motiv este cel pe care vi l-am spus mai devreme: garantat noi avem prin statut şi regulament 30% din locuri garantate pe locuri eligibile, adică un tînăr care vrea să facă administraţie, să facă politică şi vrea să ajungă la un moment dat într-un post în care părerea lui să conteze sau şcoala pe care a făcut-o să conteze, PDL dă o şansă tinerilor care sunt dornici de afirmare să spună ce au de spus.
Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU


FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Loading...
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Loading...
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dacă nu ai credință, nu poți face această lucrare. Doar nădăjduind în mila lui Dumnezeu îi putem ajuta pe cei care ne solicită sprijinul. Eu nu fac nimic deosebit. Aici e lucrarea lui Dumnezeu!”,Vlad Plăcintă, preș ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.7 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
0.0 o C
Darabani
1.2 o C
Saveni
1.6 o C
Ştefăneşti
0.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.