Interviuri
INTERVIU Gheorghe Marcu : „În sinea mea credeam că vom pierde prezidenţialele”

Marcu la interviuDupă două decenii de social-democraţie Gheorghe Marcu a ajuns să conducă PSD-ul la Botoşani. Revoluţionar fiind, în 1990 a fost unul dintre cei mai tineri parlamentari din România. Timp de cîţiva ani a fost, cel puţin pe hîrtie, omul nr.2 al filialei, după Constantin Conţac. După îndepărtarea acestuia ocupă prima poziţie din organizaţie, calitate în care a produs surpriza alegerilor prezidenţiale: PSD a scos la Botoşani cel mai bun scor din ţară pentru Mircea Geoană. Aceasta n-a fost însă suficient ca social-democraţii să ajungă la putere, în ciuda bucuriei furibunde de la anunţarea rezultatelor sondajelor de opinie.

- Vă imaginaţi pe la 10-11 noaptea, în ziua de 6 decembrie că o să fiţi acum în opoziţie?
- Nu îmi imaginam că vom fi în opoziţie, dar poate nu chiar pe 6 decembrie pe la 10-11 noaptea. Eu chiar de la ora 21:00, dacă vă uitaţi pe declaraţiile mele, am fost suficient de rezervat şi în ce a constat rezerva mea? Dacă atunci sondajele de opinie dădeau o diferenţă mai mare... Atunci la orele 21:00 sondajele dădeau o diferenţă foarte mică, din cîte îmi amintesc era cam în jur de 1% şi am fost foarte rezervat. Uitîndu-vă încă o dată la declaraţiile mele, vedeţi că am fost foarte rezervat şi cam în sinea mea credeam că vom pierde. Chiar să vă uitaţi.

- Aţi avut o presimţire?
- O presimţire, o intuiţie de a mea şi fac această precizare: prin decalajul prea redus între cei doi candidaţi, atunci la sondaje.

„Fiecare are familie, fiecare are un loc de muncă şi sînt liberi să plece”

- De atunci a urmat nu neapărat un val, dar, oricum, au fost destule plecări din PSD. O să mai urmeze, o să se oprească, aveţi un plan de stopare a migraţiei?
- Nu, nu. Poate pentru prima dată dau publicităţii acum. Eu la nivelul judeţului am avut o altă abordare. Datorită faptului că, în opinia mea, toţi colegii mei care s-au implicat, şi din nou vă spun, s-au implicat cu suflet în această campanie şi au muncit enorm de mult şi tot timpul am afirmat că victoria în Botoşani a fost victoria echipei, am avut o altă abordare faţă de colegii din Bucureşti. În ce sens? Vedeţi că toţi de la Bucureşti spun că „hai să facem ceva, hai să ţinem oamenii să nu plece”. Eu am convocat tot activul de partid în luna ianuarie, i-am mulţumit pentru tot ce au făcut şi atunci le-am spus, puteţi întreba de colegii noştri, le-am spus: fiecare are familie, fiecare are un loc de muncă şi sînt liberi să plece şi niciodată n-o să-i condamn că au plecat fiindcă niciodată... sîntem un partid de opoziţie şi nu avem ce să le oferim, dar aţi remarcat că, în afara a două-trei plecări din partid, restul nu au plecat şi pentru aceasta le mulţumesc şi le rămîn profund îndatorat colegilor care au lucrat atunci şi cu care sper pe viitor să facem o echipă ca să cîştigăm în 2012.

- Nici pe dl.Zarug, de exemplu, nu îl condamnaţi, care a stat atîţia ani în partid?
- Nu, nu. Nu îl condamn, dacă vreţi, condamnarea sau o părere despre o persoană care a fost într-o funcţie la partid o dă electoratul, o dau vecinii, colegii de servicii, o dau în definitiv şi cetăţenii din acest judeţ, n-o dau eu.

„Cînd a fost dl.Geoană la Botoşani, nu era anunţată candidatura d-lui Ponta”

- Pînă la urmă pe cine a sprijinit organizaţia judeţeană la congresul de alegeri de la PSD?
- Au fost mai multe variante, aici lucrurile au fost mai complicate. Vă aduceţi aminte, noi am avut atunci o conferinţă înainte de congres la care a participat şi dl.preşedinte Mircea Geoană. Ştiţi foarte bine că atunci noi l-am susţinut în cadrul conferinţei pe preşedintele Mircea Geoană, dar, din sîmbăta respectivă a fost o diferenţă de încă o săptămînă pînă la congres şi au apărut alte elemente de noutate.

- Care au fost acestea?
- Elemente de noutate? A fost simplu: luni, cînd am avut întîlnire la Comitetul Executiv Naţional şi-a anunţat candidatura dl.Victor Ponta. Fiindcă, în momentul în care a fost dl.Mircea Geoană la Botoşani, nu era anunţată candidatura d-lui Victor Ponta. Ţineţi minte, atunci dl.Adrian Năstase s-a retras şi şi-a anunţat candidatura Victor Ponta şi în toate declaraţiile mele am lăsat delegaţii noştri să voteze cum le dictează conştiinţa.

Marcu, Geoana

- N-a fost o schimbare prea bruscă de atitudine, chiar dacă au apărut elemente noi?
- Ştiţi ce se întîmplă? De multe ori această schimbare bruscă de atitudine apare şi datorită unei dezamăgiri mai mari. În momentul cînd munceşti şi cînd doreşti cu ardoare să cîştigi şi cînd vezi că ai pierdut „la musteaţă”, atunci dezamăgirea este mai mare şi parcă îţi vine să te răzbuni pe cineva şi cred că aici a fost...

- V-aţi răzbunat pe Geoană?
- Nu din partea mea, dar pe fiecare coleg l-am lăsat să voteze cum crede fiecare.

„Eu sînt cel mai vechi la PSD”

- Aţi adus aminte de rezultatele de la prezidenţiale. Organizaţia judeţeană de la PSD a spulberat practic PDL-ul. Totuşi, la nivel central nu vi s-a dat nici măcar o funcţie de vicepreşedinte. Nu ar fi trebuit să existe o recompensă?
- Nu, nu. Vedeţi că eu sînt foarte corect şi vă spun că nu. Aşa e, am obţinut un rezultat foarte bun. Rezultatul l-am obţinut cu o echipă, dar ca să obţii o funcţie la nivel naţional trebuie să ai şi acea confirmare a organizaţiei judeţene. Noi am cîştigat prin brandul Geoană, brandul PSD şi prin vot antiBăsescu. Trebuie să fim foarte corecţi, am cîştigat datorită faptului că am reuşit să capacitez, să formez o echipă. Ne-am organizat total, total diferit faţă de ceea ce a fost pînă acum partidul. Partidul se află într-o restructurare şi nu ascund faptul că eu sînt cel mai vechi la PSD. Este pentru prima dată cînd am avut această funcţie de nr.1 la nivel de organizaţie judeţeană. Stînd tot timpul în plan secund am remarcat carenţele pe care le aveau cei care se aflau în fruntea acestei organizaţii şi practic ce am făcut? Am încercat să elimin carenţele foştilor preşedinţi.

- Şi care ar fi carenţa principală a fostului preşedinte, dacă tot aţi adus aminte?
- Da, principala carenţă a fost lipsa lucrului în echipă.

- Aţi fost totuşi, cel puţin teoretic, nr.2 în filială...
- Da...

- Aţi fost mîna lui dreaptă, nu aţi putut face nimic în sensul ăsta, să corectaţi?
- Încă o dată vă spun: lucrul în echipă şi poate o lipsă a comunicării.

„În toate birorurile permanente judeţene vorbesc cel mai puţin”

- Mai mult sau mai puţin voalat, au fost social-democraţi care v-au reproşat faptul că aţi stat alături de Constantin Conţac pînă în momentul X şi după aceea aţi trecut de partea cealaltă şi v-aţi împotrivit politicii d-lui.

Marcu vorbeste- Foarte mult contează pentru un lider politic capacitatea de comunicare, capacitatea să asculţi, în general, pe cei care îi coordonezi, sînt lucruri esenţiale. Boala românilor şi boala, în general, a liderilor politici, este ca numai ei să vorbească, numai ei să fie ascultaţi. Ceea ce, în opinia mea, este o greşeală. Eu vă spun acum că în toate birorurile permanente judeţene vorbesc cel mai puţin. Las ceilalţi colegi să vorbească şi poate merg numai la nivel de concluzie.

- Nu puteţi cădea în cealaltă extremă, să fiţi acuzat de lipsă de personalitate, de exemplu?
- Nu, nu, fiindcă poate... Vă mai spun ceva care foarte puţin au spus-o pînă acum: adevărata valoare despre fiecare dintre noi, ştiţi cînd o facem şi cînd o dăm? În intimitate. În intimitate însemnînd nu într-un cadru oficial, ci cînd poate sîntem acasă şi vorbim în absenţa respectivei persoane şi de abia atunci facem adevărata valoare despre respectiva persoană. Într-un cadru oficial sau cînd ne întîlnim cu cineva, poate din bun simţ, poate din modul nostru de a fi, nu spunem tot timpul ce gîndim, atunci nu ne exprimăm foarte corect. Poate sîntem puţini duplicitari nespunîndu-ne adevărata părere despre fiecare poate nici să nu jignim. Tot timpul mă pun în postura celui care îşi exprimă nişte puncte de vedere despre mine în momentul în care nu sînt acolo. Deci, de asta las pe ficare să vorbească, să se poată exprima şi încerc în calitate de lider cine spune mai bine şi să adaug plus valoare fiecăruia dintre noi, pentru partid.

„Parcă a fost o uşoară impunere să candidez pentru această funcţie”

- Candidaţi pînă la urmă la preşedinţia organizaţiei judeţene?
- Da, şi de ce? Vă spun acum că am avut o surpriză în momentul în care secretarul general a spus la conferinţa de presă. Dl.Liviu Dragnea m-a luat prin surprindere şi parcă, dacă v-aţi uitat, a fost o uşoară impunere să candidez pentru această funcţie.

- O impunere plăcută sau neplăcută?
- Înainte de a spune plăcut sau neplăcut eu spun că a fost o impunere care înseamnă responsabilitate. Eu încă o dată vă spun că e vorba de responsabilitate şi vă spun încă ceva ce voi face. Nu voi începe niciodată o conferinţă de presă sau un discurs politic pînă nu voi folosi exact ca şi cunoscutul comentator Badea. D-lui avea o vorbă „Tot timpul trăim în România”, ceva de genul acesta, eu voi începe cu fraza: „politica, înainte de toate, este ştiinţă”. Aici greşim enorm de mult. Politica este ştiinţă, înseamnă capacitatea de a găsi un optim între social şi economic la nivel de ţară şi asta presupune ştiinţă, competenţă, responsabilitate.

„Dacă nu cîştig alegerile locale eu singur îmi dau demisia”

- S-ar părea că există posibilitatea ca peste doi ani, la alegerile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, să vă confruntaţi cu fostul şef de la PSD.
- Nu este nici o problemă. Fiecare candidează, fiecare va avea un program politic. Cetăţenii din acest judeţ vor analiza proiectele, vor analiza şi omul, vor analiza omul dacă este credibil şi responsabil, dacă nu face acea actorie politică fiindcă la noi în România se practică foarte mult acum actoria politică. Vedeţi şi la nivel de ţară, am votat un actor politic, suportăm consecinţele.

- Apropos de actori, cît intenţionaţi să staţi pe scena politică?
- Lucrurile sînt foarte simple. În momentul în care am preluat interimatul acestei organizaţii, singur mi-am propus un criteriu de performanţă şi am spus că, dacă la nivel de organizaţie judeţeană Botoşani, nu cîştig, atenţie, independent de cîştigul sau pierderea d-lui preşedinte Geoană, eu îmi voi da demisia. Poate foarte mulţi atunci zîmbeau. Şi acum îmi pun următorul criteriu: dacă nu cîştig alegerile locale eu singur îmi dau demisia, consideraţi demisia în seara respectivă depusă şi dacă voi cîştiga nu voi sta mai mult de un mandat. Trebuie să laşi, să predai ştafeta celor care vin din urmă. Este o altă boală a oamenilor politici din România, care cred că, în momentul în care ajung într-o funcţie înaltă, cu ei începe şi se termină această lume.

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU

INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Față de PNDL vrem să folosim niște criterii specifice pentru că sunt totuși niște diferențe, inclusiv legate de județ. Și pot să vă dau câteva cifre. În județul Botoșani populația care nu este deservită de apă și ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3816 lei
CHF
Francul elveţian
4.7642 lei
GBP
Lira sterlină
5.9008 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8403 lei
XAU
Gramul de aur
258.9166 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2424 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3716 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1268 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4669 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2019 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6641 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.6 o C
Dorohoi
0.6 o C
Bucecea
1.9 o C
Darabani
0.1 o C
Saveni
1.0 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.