Interviuri
INTERVIU Gheorghe Marcu : „În sinea mea credeam că vom pierde prezidenţialele”

Marcu la interviuDupă două decenii de social-democraţie Gheorghe Marcu a ajuns să conducă PSD-ul la Botoşani. Revoluţionar fiind, în 1990 a fost unul dintre cei mai tineri parlamentari din România. Timp de cîţiva ani a fost, cel puţin pe hîrtie, omul nr.2 al filialei, după Constantin Conţac. După îndepărtarea acestuia ocupă prima poziţie din organizaţie, calitate în care a produs surpriza alegerilor prezidenţiale: PSD a scos la Botoşani cel mai bun scor din ţară pentru Mircea Geoană. Aceasta n-a fost însă suficient ca social-democraţii să ajungă la putere, în ciuda bucuriei furibunde de la anunţarea rezultatelor sondajelor de opinie.

- Vă imaginaţi pe la 10-11 noaptea, în ziua de 6 decembrie că o să fiţi acum în opoziţie?
- Nu îmi imaginam că vom fi în opoziţie, dar poate nu chiar pe 6 decembrie pe la 10-11 noaptea. Eu chiar de la ora 21:00, dacă vă uitaţi pe declaraţiile mele, am fost suficient de rezervat şi în ce a constat rezerva mea? Dacă atunci sondajele de opinie dădeau o diferenţă mai mare... Atunci la orele 21:00 sondajele dădeau o diferenţă foarte mică, din cîte îmi amintesc era cam în jur de 1% şi am fost foarte rezervat. Uitîndu-vă încă o dată la declaraţiile mele, vedeţi că am fost foarte rezervat şi cam în sinea mea credeam că vom pierde. Chiar să vă uitaţi.

- Aţi avut o presimţire?
- O presimţire, o intuiţie de a mea şi fac această precizare: prin decalajul prea redus între cei doi candidaţi, atunci la sondaje.

„Fiecare are familie, fiecare are un loc de muncă şi sînt liberi să plece”

- De atunci a urmat nu neapărat un val, dar, oricum, au fost destule plecări din PSD. O să mai urmeze, o să se oprească, aveţi un plan de stopare a migraţiei?
- Nu, nu. Poate pentru prima dată dau publicităţii acum. Eu la nivelul judeţului am avut o altă abordare. Datorită faptului că, în opinia mea, toţi colegii mei care s-au implicat, şi din nou vă spun, s-au implicat cu suflet în această campanie şi au muncit enorm de mult şi tot timpul am afirmat că victoria în Botoşani a fost victoria echipei, am avut o altă abordare faţă de colegii din Bucureşti. În ce sens? Vedeţi că toţi de la Bucureşti spun că „hai să facem ceva, hai să ţinem oamenii să nu plece”. Eu am convocat tot activul de partid în luna ianuarie, i-am mulţumit pentru tot ce au făcut şi atunci le-am spus, puteţi întreba de colegii noştri, le-am spus: fiecare are familie, fiecare are un loc de muncă şi sînt liberi să plece şi niciodată n-o să-i condamn că au plecat fiindcă niciodată... sîntem un partid de opoziţie şi nu avem ce să le oferim, dar aţi remarcat că, în afara a două-trei plecări din partid, restul nu au plecat şi pentru aceasta le mulţumesc şi le rămîn profund îndatorat colegilor care au lucrat atunci şi cu care sper pe viitor să facem o echipă ca să cîştigăm în 2012.

- Nici pe dl.Zarug, de exemplu, nu îl condamnaţi, care a stat atîţia ani în partid?
- Nu, nu. Nu îl condamn, dacă vreţi, condamnarea sau o părere despre o persoană care a fost într-o funcţie la partid o dă electoratul, o dau vecinii, colegii de servicii, o dau în definitiv şi cetăţenii din acest judeţ, n-o dau eu.

„Cînd a fost dl.Geoană la Botoşani, nu era anunţată candidatura d-lui Ponta”

- Pînă la urmă pe cine a sprijinit organizaţia judeţeană la congresul de alegeri de la PSD?
- Au fost mai multe variante, aici lucrurile au fost mai complicate. Vă aduceţi aminte, noi am avut atunci o conferinţă înainte de congres la care a participat şi dl.preşedinte Mircea Geoană. Ştiţi foarte bine că atunci noi l-am susţinut în cadrul conferinţei pe preşedintele Mircea Geoană, dar, din sîmbăta respectivă a fost o diferenţă de încă o săptămînă pînă la congres şi au apărut alte elemente de noutate.

- Care au fost acestea?
- Elemente de noutate? A fost simplu: luni, cînd am avut întîlnire la Comitetul Executiv Naţional şi-a anunţat candidatura dl.Victor Ponta. Fiindcă, în momentul în care a fost dl.Mircea Geoană la Botoşani, nu era anunţată candidatura d-lui Victor Ponta. Ţineţi minte, atunci dl.Adrian Năstase s-a retras şi şi-a anunţat candidatura Victor Ponta şi în toate declaraţiile mele am lăsat delegaţii noştri să voteze cum le dictează conştiinţa.

Marcu, Geoana

- N-a fost o schimbare prea bruscă de atitudine, chiar dacă au apărut elemente noi?
- Ştiţi ce se întîmplă? De multe ori această schimbare bruscă de atitudine apare şi datorită unei dezamăgiri mai mari. În momentul cînd munceşti şi cînd doreşti cu ardoare să cîştigi şi cînd vezi că ai pierdut „la musteaţă”, atunci dezamăgirea este mai mare şi parcă îţi vine să te răzbuni pe cineva şi cred că aici a fost...

- V-aţi răzbunat pe Geoană?
- Nu din partea mea, dar pe fiecare coleg l-am lăsat să voteze cum crede fiecare.

„Eu sînt cel mai vechi la PSD”

- Aţi adus aminte de rezultatele de la prezidenţiale. Organizaţia judeţeană de la PSD a spulberat practic PDL-ul. Totuşi, la nivel central nu vi s-a dat nici măcar o funcţie de vicepreşedinte. Nu ar fi trebuit să existe o recompensă?
- Nu, nu. Vedeţi că eu sînt foarte corect şi vă spun că nu. Aşa e, am obţinut un rezultat foarte bun. Rezultatul l-am obţinut cu o echipă, dar ca să obţii o funcţie la nivel naţional trebuie să ai şi acea confirmare a organizaţiei judeţene. Noi am cîştigat prin brandul Geoană, brandul PSD şi prin vot antiBăsescu. Trebuie să fim foarte corecţi, am cîştigat datorită faptului că am reuşit să capacitez, să formez o echipă. Ne-am organizat total, total diferit faţă de ceea ce a fost pînă acum partidul. Partidul se află într-o restructurare şi nu ascund faptul că eu sînt cel mai vechi la PSD. Este pentru prima dată cînd am avut această funcţie de nr.1 la nivel de organizaţie judeţeană. Stînd tot timpul în plan secund am remarcat carenţele pe care le aveau cei care se aflau în fruntea acestei organizaţii şi practic ce am făcut? Am încercat să elimin carenţele foştilor preşedinţi.

- Şi care ar fi carenţa principală a fostului preşedinte, dacă tot aţi adus aminte?
- Da, principala carenţă a fost lipsa lucrului în echipă.

- Aţi fost totuşi, cel puţin teoretic, nr.2 în filială...
- Da...

- Aţi fost mîna lui dreaptă, nu aţi putut face nimic în sensul ăsta, să corectaţi?
- Încă o dată vă spun: lucrul în echipă şi poate o lipsă a comunicării.

„În toate birorurile permanente judeţene vorbesc cel mai puţin”

- Mai mult sau mai puţin voalat, au fost social-democraţi care v-au reproşat faptul că aţi stat alături de Constantin Conţac pînă în momentul X şi după aceea aţi trecut de partea cealaltă şi v-aţi împotrivit politicii d-lui.

Marcu vorbeste- Foarte mult contează pentru un lider politic capacitatea de comunicare, capacitatea să asculţi, în general, pe cei care îi coordonezi, sînt lucruri esenţiale. Boala românilor şi boala, în general, a liderilor politici, este ca numai ei să vorbească, numai ei să fie ascultaţi. Ceea ce, în opinia mea, este o greşeală. Eu vă spun acum că în toate birorurile permanente judeţene vorbesc cel mai puţin. Las ceilalţi colegi să vorbească şi poate merg numai la nivel de concluzie.

- Nu puteţi cădea în cealaltă extremă, să fiţi acuzat de lipsă de personalitate, de exemplu?
- Nu, nu, fiindcă poate... Vă mai spun ceva care foarte puţin au spus-o pînă acum: adevărata valoare despre fiecare dintre noi, ştiţi cînd o facem şi cînd o dăm? În intimitate. În intimitate însemnînd nu într-un cadru oficial, ci cînd poate sîntem acasă şi vorbim în absenţa respectivei persoane şi de abia atunci facem adevărata valoare despre respectiva persoană. Într-un cadru oficial sau cînd ne întîlnim cu cineva, poate din bun simţ, poate din modul nostru de a fi, nu spunem tot timpul ce gîndim, atunci nu ne exprimăm foarte corect. Poate sîntem puţini duplicitari nespunîndu-ne adevărata părere despre fiecare poate nici să nu jignim. Tot timpul mă pun în postura celui care îşi exprimă nişte puncte de vedere despre mine în momentul în care nu sînt acolo. Deci, de asta las pe ficare să vorbească, să se poată exprima şi încerc în calitate de lider cine spune mai bine şi să adaug plus valoare fiecăruia dintre noi, pentru partid.

„Parcă a fost o uşoară impunere să candidez pentru această funcţie”

- Candidaţi pînă la urmă la preşedinţia organizaţiei judeţene?
- Da, şi de ce? Vă spun acum că am avut o surpriză în momentul în care secretarul general a spus la conferinţa de presă. Dl.Liviu Dragnea m-a luat prin surprindere şi parcă, dacă v-aţi uitat, a fost o uşoară impunere să candidez pentru această funcţie.

- O impunere plăcută sau neplăcută?
- Înainte de a spune plăcut sau neplăcut eu spun că a fost o impunere care înseamnă responsabilitate. Eu încă o dată vă spun că e vorba de responsabilitate şi vă spun încă ceva ce voi face. Nu voi începe niciodată o conferinţă de presă sau un discurs politic pînă nu voi folosi exact ca şi cunoscutul comentator Badea. D-lui avea o vorbă „Tot timpul trăim în România”, ceva de genul acesta, eu voi începe cu fraza: „politica, înainte de toate, este ştiinţă”. Aici greşim enorm de mult. Politica este ştiinţă, înseamnă capacitatea de a găsi un optim între social şi economic la nivel de ţară şi asta presupune ştiinţă, competenţă, responsabilitate.

„Dacă nu cîştig alegerile locale eu singur îmi dau demisia”

- S-ar părea că există posibilitatea ca peste doi ani, la alegerile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, să vă confruntaţi cu fostul şef de la PSD.
- Nu este nici o problemă. Fiecare candidează, fiecare va avea un program politic. Cetăţenii din acest judeţ vor analiza proiectele, vor analiza şi omul, vor analiza omul dacă este credibil şi responsabil, dacă nu face acea actorie politică fiindcă la noi în România se practică foarte mult acum actoria politică. Vedeţi şi la nivel de ţară, am votat un actor politic, suportăm consecinţele.

- Apropos de actori, cît intenţionaţi să staţi pe scena politică?
- Lucrurile sînt foarte simple. În momentul în care am preluat interimatul acestei organizaţii, singur mi-am propus un criteriu de performanţă şi am spus că, dacă la nivel de organizaţie judeţeană Botoşani, nu cîştig, atenţie, independent de cîştigul sau pierderea d-lui preşedinte Geoană, eu îmi voi da demisia. Poate foarte mulţi atunci zîmbeau. Şi acum îmi pun următorul criteriu: dacă nu cîştig alegerile locale eu singur îmi dau demisia, consideraţi demisia în seara respectivă depusă şi dacă voi cîştiga nu voi sta mai mult de un mandat. Trebuie să laşi, să predai ştafeta celor care vin din urmă. Este o altă boală a oamenilor politici din România, care cred că, în momentul în care ajung într-o funcţie înaltă, cu ei începe şi se termină această lume.

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU

INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
inpuff.ro
Loading...
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
Loading...
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 ”În această noapte, la Otopeni, am căutat o soluție pentru 36 de cetățeni din Sri Lanka aflați, până de curând, în contract de muncă cu un angajator din Botoșani. Dincolo de proceduri și decizii de care ne vom ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8415 lei
USD
Dolarul SUA
4.4172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5621 lei
GBP
Lira sterlină
5.4384 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1021 lei
XAU
Gramul de aur
244.5322 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2505 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3855 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9233 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1787 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.