Interviuri
INTERVIU Ioan Huncă : Un copil ni l-a luat la Academia Hagi cu japca
Liceul cu Program Sportiv din Botoşani s-a înfiinţat în 1990. Are 850 de elevi şi secţii de atletism, fotbal, handbal, lupte şi rugby. Bazele unităţii de învăţământ au fost puse de Ioan Huncă, profesorul care s-a ocupat de la achiziţionarea terenului pentru ridicarea şcolii şi până la construcţia unei modern săli de sport. Conduce LPS de două decenii şi mai are uneori “meciuri” cu părinţii, dar şi cu unii profesori care neglijează educaţia fizică.
- Sportivii de aici sunt la vârsta şcolii şi mulţi părinţi şi profesori spun că elevii ar trebui să înveţe în primul rând. Dvs. ce credeţi că ar trebui să facă?
- Eu sunt de acord că orice copil trebuie să urmeze un proces de educaţie, de instruire, dar niciodată nu trebuie neglijată partea de practicare a exerciţiului fizic, ceea ce duce la copiii cu aptitudini spre practicarea sportului de performanţă. Nicăieri în lumea nu cred că se face această distincţie: ori înveţi, ori faci sport. Ele trebuie îmbinate deoarece dictonul „Minte sănătoasă în corp sănătos” este valabil din antichitate până în ziua de astăzi. Noi avem sportivi extraordinari, medaliaţi, care acum sunt doctori, avem ingineri mulţi, profesori, ofiţeri care au terminat academia de poliţie sau de armată. Au făcut sport de performanţă, unii au continuat şi ca studenţi, alţii după ce au reuşit la facultate nu au mai practicat decât pentru ei sportul, dar vreau să spun că au îmbinat cartea şi sportul şi au ajuns oameni de valoare în societate. Deci problema este falsă şi este regretabil că o pun părinţii aşa, că mai bine învaţă carte decât să facă sport. Ne uităm la starea naţiunii, a sănătăţii.
„Dacă ei l-au adus pe Valeriu Bordeanu de la Dinamo, ei spun că este produsul lui Dinamo”
- Aţi făcut un calcul, cât investeşte LPS-ul într-un elev timp de patru ani de zile?
- Nu-i o regulă, nu pot să spun exact pentru că nu toţi fac performanţă la nivel înalt, dar sunt cheltuieli. Norocul nostru este că am avut sprijinul ministerului, al Consiliului Local şi al părinţilor.
- Am vorbit de mai multe ori cu antrenori, cu finanţatori de la FC Botoşani şi se plângeau că LPS nu a produs nici un jucător demn de liga a II – a.
- Vreo şase-şapte jucători care sunt la FC sunt de la LPS. Ei nu ştiu. Pe Sandu l-au luat de la CFR Paşcani, dar el din clasa a V – a până în a XII – a a fost la LPS. Vali Bordeanu a fost din clasa a V – a până în a XII – a la LPS, Colban, care e antrenor şi a jucat în divizia B a terminat la LPS 12 clase, Bejan, care e şi antrenor a terminat la LPS, Alin Bordeanu, portarul, a terminat 12 clase la LPS, Şuleap care joacă prin străinătate şi în divizia A, a terminat la LPS. Deci sunt, că nu îi cunosc ei...  Dacă ei l-au adus pe Valeriu Bordeanu de la Dinamo, ei spun că este produsul lui Dinamo. El este produsul LPS. Opt ani de zile aici înveţi ABC-ul fotbalului.


„Întotdeauna, între 15 şi 20 de copii noi i-am dat la loturile naţionale”
- Nu este asta o problemă, că nu reuşim să ne ţinem sportivii aici în judeţ?
- Ba da!
- Şi cum vedeţi rezolvarea, să rămână şi să facă performanţă la Botoşani?
- Păi cum? În primul rând, orice sportiv când a terminat junioratul se gândeşte să întemeieze o familie şi atunci îi trebuie un salariu. Un club de seniori obligatoriu trebuie să îl angajeze pe sportivul respectiv pentru că el trebuie să îşi susţină familia. Ei, la noi la Botoşani mai greu s-au găsit.
- Câţi sportivi aveţi la loturile naţionale?
- Păi anul trecut am avut opt-nouă la atletism, vreo nouă la lupte, la handbal am avut doi băieţi, acum deja doi sunt convocaţi la rugby. Întotdeauna, între 15 şi 20 de copii noi i-am dat la loturile naţionale.
- Cereri de transfer nu aţi avut?
- Sunt, de exemplu, un copil ni l-a luat la Academia Hagi, foarte bun, care a fost campion naţional şi ni l-a luat cu japca. Am făcut memorii, degaba... Problema este că orice elev are dreptul să se transfere la ce şcoală vrea părintele. Dacă părintele spune „eu vreau copilul meu să înveţe la Arad”, îl duci la Arad. Permite legislaţia, nu poţi să îngrădeşti libertatea copilului şi dreptul părintelui de a-l duce să înveţe unde vrea el.
A consemnat Sergiu BĂLĂŞCĂU


Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
SPORTUL după sărbători, cum scăpăm de kilogramele în plus: INTERVIU cu instructorul sportiv a mai multor botoșănence - FOTOGALERIE
M-am îngrășat este probabil expresia cea mai folosită după trecerea sărbătorilor de iarnă. Bucatele tradiționale au fost de nerefuzat, iar kilogramele și-au făcut apariția în diferite zone ale corpului.
INTERVIU cu un creator de modă din Botoșani: Ce purtăm de Crăciun și Revelion? CULOAREA care a devenit… tabu - GALERIE FOTO
Perioada sărbătorilor este cu siguranță una în care botoșănencele vor să fie cele mai frumoase. Pe lângă faptul că își fac programare din timp la saloanele de înfrumusețare, acestea își pregătesc cu grijă ținutele, atât pentru cele trei zile de Crăciun cât și pentru Revelion.
INTERVIU medic nutriționist despre lăcomia de sărbători: Cum putem repara greșeala? / Nu mai mâncăm deloc
Masa de Crăciun, un „boom” culinar: RECOMANDĂRI de la un medic nutriționist de la Botoșani pentru cei lacomi și nu numai
INTERVIU Dimitrie Sturdza, milionarul campion botezat de Regele Mihai: Marea Unire în ziua de astăzi este Marea Rușine / Noi moldovenii am devenit un fel de rezervor de vot
Eroul nostru de astăzi are o viață care n-ar putea fi cuprinsă fidel nici într-un film și nici chiar într-o carte. Face parte din celebra familia Sturdza care i-a dat Moldovei, printre alții, pe Ioniță Sandu Sturdza și Mihail Sturdza, domnitori în secolul al XIX - lea.
Video INTERVIU: Îngerul din Botoșani care salvează vieți la Fundeni, mărturisiri din tinerețe și sala de operații - GALERIE FOTO
Doina Hrehoreț este singurul medic chirurg din România și Europa de Est care face transplanturi de ficat. S-a născut la Botoșani, pe 26 noiembre 1967 şi este absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
INTERVIU: Femeia din spatele celui mai puternic om al județului
„În spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică” – autor necunoscut.
INTERVIU Minodora Vasiliu: Nu am avut niciodată probleme cu politica / Nu trebuie creată panică
Minodora Vasiliu este de aproape zece ani de zile directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Este una din puținele reprezentante ale sexului frumos din fruntea serviciilor publice deconcentrate din Botoșani și are în subordine aproximativ 200 de salariați. Medic veterinar de profesie, șefa DSVSA este și una dintre cele mai elegante apariții de la Botoșani. 
Flash INTERVIU: Costel Enache, antrenorul de la FC Botoșani: Adversarii sunt foarte puternici
Antrenorul principal de la FC Botoșani a oferit un interviu din cantonamentul pe care roș-alb-albaștrii îl au în Austria.
Florin Axinte face parte din fostii juniori de la lps(Prof. Tibi Honciuc ce au castigat Trofeul Luceafarulul, editia 1 si seria la juniori2. Porfireanu este absolvent al lps.
12 septembrie 2011, 15:25
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.