Interviuri
INTERVIU Liviu Axinte : „Practic, noi pierdem 58% din salariu”

De doi ani de zile, Liga Sindicatelor din Învăţămînt este condusă la Botoşani de Liviu Axinte. Expert contabil de profesie, dar şi cu o catedră de discipline tehnice-finanţe şi contabilitate la Colegiul Economic „Octav Onicescu”, Liviu Axinte a optat şi pentru munca de sindicalist, reprezentînd drepturile a cîteva mii de membri din domeniul educaţiei. Finalul anului de învăţământ a fost unul din cele mai agitate din ultimul deceniu. În ciuda măsurilor antisociale luate de Parlament şi Guvern, majoritatea acţiunilor de proteste adoptate au eşuat.

„Deschiderea administraţiei actualei către negocieri cu sindicatele se reduce practic aproape la zero”

- Cum aţi ajuns să vă implicaţi în munca sindicală?
- În activitatea sindicală sunt implicat ca lider al organizaţiei sindicale la nivelul Colegiului Economic şi ulterior în 2003 am candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al Ligii Sindicatelor din Învăţămînt, fiind ales, iar în anul 2008 am fost ales preşedinte al Ligii Sindicatelor din Învăţămînt.  
- Este greu să fii lider sindical, să porţi această luptă continuă cu „patronatul”, să încerci să convingi, de exemplu, membrii de sindicat să facă grevă?

- Activitatea sindicală este solicitantă, presupune o responsabilitate şi este destul de anevoioasă, mai ales în condiţiile actuale cînd deschiderea, să spunem aşa, a administraţiei actualei către negocieri cu sindicatele se reduce practic aproape la zero.

- Cum comentaţi ceea ce se întîmplă în sistem la momentul actual prin prisma măsurilor anunţate de Guvern şi a faptului că acest domeniu de activitate nu este sprijinit cum ar trebui? Este practic domeniul care formează noile valori.
- Prin măsurile anunţate de Guvern şi vă referiţi aici la reducerile salariale din sistemul bugetar şi nu numai din învăţămînt sunt afectaţi într-o măsură mai mare angajaţii din învăţămînt deoarece noi am fost privaţi de drepturile prevăzute de legea 221/2008 şi dacă noi practic suntem privaţi prin neaplicarea acestei legi de un procent de 33% din salariu cumulat cu cei 25% practic noi pierdem 58% din salariu. Deci, este o situaţie destul de grea din care vor fi afectaţi toţi angajaţii, dar în special angajaţii tineri din sistem, debutanţii de pînă în gradul II cu vechime de pînă în 10 ani, în special. Văzînd aceste lucruri, de fapt am constatat că lozincile care au fost prezentate în campania electorală de diferite partide prin care ni se promitea încurajarea tinerilor pentru a intra în sistemul de învăţămînt, de fapt au rămas doar la acest nivel de lozincă şi practica ne arată că în nici într-un fel nu este încurajat accesul tinerilor bine pregătiţi în sistemul de educaţie.

- Preconizaţi ca numărul tinerilor care se îndreaptă spre acest sistem să scadă drastic?
- Numărul tinerilor nu ştiu dacă o să scadă drastic avînd în vedere numărul mare de absolvenţi de diferite facultăţi care există la ora aceasta, însă se pune problema calităţii celor care intră în sistem, dacă ei răspund aşteptărilor societăţii sau nu.

„Teama de a nu putea face faţă datoriilor a fost un motiv de neparticipare la grevă”

- În ciuda acestor măsuri anunţate de Guvern, de ce credeţi totuşi că profesorii s-au ferit să facă grevă?
- Faptul că marea parte a profesorilor din învăţămîntul botoşănean nu au participat la grevă este datorat mai multor cauze. Una din cauze este stabilită de fapt încă din perioada de creştere economică din 2005-2008, cînd foarte mulţi angajaţi au contractat credite avînd în vedere că s-au acordat credite cu lejeritate, au contractat credite bazîndu-se pe o creştere succesivă a veniturilor care s-a realizat în acea perioadă. În măsura în care în perioada imediat următoare, practic a avut loc o diminuare a veniturilor lor, au constatat că, o tot mai mare parte a veniturilor lor trebuie dirijată către achitarea acestor credite şi practic teama de a nu putea face faţă datoriilor a fost un motiv de neparticipare, deci o motivaţie financiară, precum şi faptul că au constatat că actuala putere din România, practic în urma unor aşa zise negocieri de o lună de zile a fost pe poziţie ducînd la bun sfîrşit această măsură de reducere, ducînd-o în Parlament. Văzînd inflexibilitatea aceasta au spus că degeaba ar face grevă, că puterea oricum face ce doreşte, degeaba ar protesta. Şi aceste lucruri au condus la o stare de resemnare a membrilor de sindicat, nu neapărat a membrilor de sindicat, ci a angajaţilor din învăţămînt în legătură cu finalitatea protestului lor. Sindicatele nu pot garanta membrilor de sindicat că un protest sigur va avea o finalitate, sigur se va obţine ceva în urma acestui protest. Lucru pe care eu l-am şi exprimat în discuţiile cu membrii noştri de sindicat spunîndu-le că prin grevă se pune problema de atitudine, de exprimarea unei atitudini în legătură cu ceea ce ni se pregăteşte, avînd în vedere şi care este nivelul în nivelul de pregătire, de educaţie al angajaţilor din învăţămînt. Şi am considerat eu personal absolut necesar ca noi să luăm atitudine, să arătăm Guvernului că nu suntem de acord cu măsurile pe care le-a luat. Însă, am ajuns, aţi văzut şi dvs. participarea a fost destul de slabă şi există sigur şi alte explicaţii pe care eu nu le pot surprinde acum.

Miting LSI

„Aceste acuze sunt, aşa, mai mult de a face spectacol”

- La nivelul judeţului Botoşani sunt în prezent două sindicate în învăţămînt, dar totuşi nu vă înţelegeţi, de ce?
- Există două sindicate, aşa au existat, eu ştiu poate de după ’90 au fost înfiinţate cele două sindicate din învăţămînt. Faptul că nu ne înţelegem, nu ne înţelegem… sau hai să spunem că nu ne înţelegem foarte bine, dacă aşa aţi formulat şi dvs. întrebarea, cred că este datorat modului diferit în care vedem activitatea sindicală, liderii celor două sindicate. Şi după aceea şi adepţii celor două stiluri de a face activitatea sindicală care ne-au delimitat din ’90 pînă încoace.

- Sunt reale acele acuze ale Mariei Ţiprigan prin care sunteţi cumva acuzat că aţi încerca să îi luaţi membrii?
- Nu. Din cîte ştiu de la nivelul Inspectoratului Şcolar este în curs de finalizare acţiunea de recenzare a numărului de membri de sindicat prin care se face un inventar al membrilor de sindicat şi chiar vă invit pe dvs. să solicitaţi Inspectoratului Şcolar să vă comunice aceste date şi veţi vedea că nu există mare diferenţă între situaţia membrilor de sindicat de anul trecut şi cei de anul acesta, aşa că aceste acuze sunt aşa mai mult de a face spectacol.

„Într-o societate normală participarea la grevă este suportată de către sindicate”

- Un exemplu ar fi, dar nu prin afirmaţii ale d-nei Ţiprigan, că i-aţi fi plătit pe unii membri ai LSI pentru zilele de grevă, tocmai pentru a-i atrage în sindicatul dvs. şi pe cei de la SIP.
- Nu cunosc, aşa ceva noi nu am făcut, dacă mi-aţi da un exemplu concret, v-aş spune despre ce este vorba, în şcoala X ce s-a întîmplat, dar nu a fost stabilit aşa ceva nici într-un caz. În mod normal, într-o societate normală aşa cum se spune în lumea occidentală pe care noi o visăm, participarea la grevă este suportată de către sindicate. Există un fond de grevă constituit din cotizaţiile angajaţilor şi se plăteşte la un nivel de 75% din salariu pentru zilele de grevă, este suportat de sindicat salariul atunci. Ei, la nivel de cotizaţie care există la noi şi conform statutului nostru, noi nu putem face acest lucru, nu putem suporta salariile angajaţilor care participă la grevă. Acest lucru este adus în discuţie mereu de către membrii noştri de sindicat, implicarea sindicatului în constituirea fondului de grevă astfel încît ca atunci cînd fac grevă să nu le fie frică că rămîn descoperiţi financiar şi să poată participa ştiind că au asigurat din partea sindicatului un anumit procent din salariu pe acele zile. Însă noi, conform statutului, returnăm membrilor noştri jumătate din cotizaţii şi avem cheltuielile de afiliere sindicală şi de funcţionare care nu ne permit să facem această plată. Şi nici nu a fost problema în Botoşani în acest sens. Chiar dacă să zic, că m-am gîndit în această perioadă care ar fi posibilităţile de a recompensa pierderea financiară pe care toţi membrii noştri care sunt foarte descoperiţi să poată fi sprijiniţi financiar.

„Nu sunt de acord cu secretizarea averilor liderilor sindicali”

- Sunt liderii sindicali persoane avute, aşa se aude.
- Cel puţin dacă mă refer la mine nu pot spune că sunt o persoană avută. Nu ştiu, la nivel naţional am văzut şi eu prezentările în presă şi într-adevăr aşa pare. Şi aşa este. Liviu AxinteEu susţin şi am susţinut dintotdeauna necesitatea ca liderii sindicali ai federaţiilor şi ai confederaţiilor să îşi publice averile, să îşi prezinte declaraţiile de interese şi susţin de asemenea limitarea numărului de mandate în toate domeniile de activitate pe principiul funcţional în cazul preşedintelui. Adică, dacă impune preşedintele un număr de două mandate maxim, acest principiu ar trebui coborît de sus pînă în jos în toată societatea românescă, inclusiv în lumea sindicală şi eu sunt de acord cu acest lucru şi nu sunt de acord cu secretizarea averilor liderilor sindicali. Deci ele trebuie să fie cunoscute de toată lumea, mai ales de către membrii de sindicat înscrişi în acest sindicat. Însă, din nou problema este pusă de către politicieni, de către cei care sunt plătiţi din bani publici şi este vorba despre o întoarcere a atenţiei către altceva de fapt, deci cînd se pune problema declaraţiilor de interese sau de venituri ale politicienilor, atunci se vine cu cu această placă cu liderii de sindicat. Eu v-am spus care este poziţia mea, de altfel am şi susţinut-o în cadrul conferinţei naţionale de alegeri care a avut loc în 2007, am susţinut să nu fie alese persoane pensionabile în conducerea federaţiei aplicînd principiul directorilor care pentru a candida la funcţia de director trebuie să mai aibă patru ani pînă la pensie, deci lucrul acesta l-am cerut la federaţie. Bineînţeles nu toată lumea l-a primit cu drag, dar asta este situaţia.

- Oferă munca de sindicalist satisfacţii?
- Oferă satisfacţii în măsura în care obţii un rezultat palpabil, concret, în care vezi că ai putut să îl ajuţi pe un om care era în pericol de a-şi pierde locul de muncă, printr-o negociere la nivel angajatorului, la nivelul Inspectoratului Şcolar, aceasta este satisfacţia care ştiu eu, o obţii personal.

- Sacrificii sunt?
- În principal sunt sacrificii mai mult de timp, să nu ai suficient timp să îl petreci în cadrul familiei.

- Apropos de familie, vă sprijină în munca de sindicalist, cu acele deplasări care sunt necesare şi timp puţin mai mereu?
- Deocamdată am găsit înţelegere la nivelul familiei pentru activitatea pe care o desfăşor.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC

Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
SPORTUL după sărbători, cum scăpăm de kilogramele în plus: INTERVIU cu instructorul sportiv a mai multor botoșănence - FOTOGALERIE
M-am îngrășat este probabil expresia cea mai folosită după trecerea sărbătorilor de iarnă. Bucatele tradiționale au fost de nerefuzat, iar kilogramele și-au făcut apariția în diferite zone ale corpului.
INTERVIU cu un creator de modă din Botoșani: Ce purtăm de Crăciun și Revelion? CULOAREA care a devenit… tabu - GALERIE FOTO
Perioada sărbătorilor este cu siguranță una în care botoșănencele vor să fie cele mai frumoase. Pe lângă faptul că își fac programare din timp la saloanele de înfrumusețare, acestea își pregătesc cu grijă ținutele, atât pentru cele trei zile de Crăciun cât și pentru Revelion.
INTERVIU medic nutriționist despre lăcomia de sărbători: Cum putem repara greșeala? / Nu mai mâncăm deloc
Masa de Crăciun, un „boom” culinar: RECOMANDĂRI de la un medic nutriționist de la Botoșani pentru cei lacomi și nu numai
INTERVIU Dimitrie Sturdza, milionarul campion botezat de Regele Mihai: Marea Unire în ziua de astăzi este Marea Rușine / Noi moldovenii am devenit un fel de rezervor de vot
Eroul nostru de astăzi are o viață care n-ar putea fi cuprinsă fidel nici într-un film și nici chiar într-o carte. Face parte din celebra familia Sturdza care i-a dat Moldovei, printre alții, pe Ioniță Sandu Sturdza și Mihail Sturdza, domnitori în secolul al XIX - lea.
Video INTERVIU: Îngerul din Botoșani care salvează vieți la Fundeni, mărturisiri din tinerețe și sala de operații - GALERIE FOTO
Doina Hrehoreț este singurul medic chirurg din România și Europa de Est care face transplanturi de ficat. S-a născut la Botoșani, pe 26 noiembre 1967 şi este absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
INTERVIU: Femeia din spatele celui mai puternic om al județului
„În spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică” – autor necunoscut.
INTERVIU Minodora Vasiliu: Nu am avut niciodată probleme cu politica / Nu trebuie creată panică
Minodora Vasiliu este de aproape zece ani de zile directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Este una din puținele reprezentante ale sexului frumos din fruntea serviciilor publice deconcentrate din Botoșani și are în subordine aproximativ 200 de salariați. Medic veterinar de profesie, șefa DSVSA este și una dintre cele mai elegante apariții de la Botoșani. 
Flash INTERVIU: Costel Enache, antrenorul de la FC Botoșani: Adversarii sunt foarte puternici
Antrenorul principal de la FC Botoșani a oferit un interviu din cantonamentul pe care roș-alb-albaștrii îl au în Austria.
Multa sanatate pentru domnul profesor.La mai bine! Respect
3 iulie 2010, 10:31
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.