Interviuri
INTERVIU Liviu Axinte : „Practic, noi pierdem 58% din salariu”

De doi ani de zile, Liga Sindicatelor din Învăţămînt este condusă la Botoşani de Liviu Axinte. Expert contabil de profesie, dar şi cu o catedră de discipline tehnice-finanţe şi contabilitate la Colegiul Economic „Octav Onicescu”, Liviu Axinte a optat şi pentru munca de sindicalist, reprezentînd drepturile a cîteva mii de membri din domeniul educaţiei. Finalul anului de învăţământ a fost unul din cele mai agitate din ultimul deceniu. În ciuda măsurilor antisociale luate de Parlament şi Guvern, majoritatea acţiunilor de proteste adoptate au eşuat.

„Deschiderea administraţiei actualei către negocieri cu sindicatele se reduce practic aproape la zero”

- Cum aţi ajuns să vă implicaţi în munca sindicală?
- În activitatea sindicală sunt implicat ca lider al organizaţiei sindicale la nivelul Colegiului Economic şi ulterior în 2003 am candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al Ligii Sindicatelor din Învăţămînt, fiind ales, iar în anul 2008 am fost ales preşedinte al Ligii Sindicatelor din Învăţămînt.  
- Este greu să fii lider sindical, să porţi această luptă continuă cu „patronatul”, să încerci să convingi, de exemplu, membrii de sindicat să facă grevă?

- Activitatea sindicală este solicitantă, presupune o responsabilitate şi este destul de anevoioasă, mai ales în condiţiile actuale cînd deschiderea, să spunem aşa, a administraţiei actualei către negocieri cu sindicatele se reduce practic aproape la zero.

- Cum comentaţi ceea ce se întîmplă în sistem la momentul actual prin prisma măsurilor anunţate de Guvern şi a faptului că acest domeniu de activitate nu este sprijinit cum ar trebui? Este practic domeniul care formează noile valori.
- Prin măsurile anunţate de Guvern şi vă referiţi aici la reducerile salariale din sistemul bugetar şi nu numai din învăţămînt sunt afectaţi într-o măsură mai mare angajaţii din învăţămînt deoarece noi am fost privaţi de drepturile prevăzute de legea 221/2008 şi dacă noi practic suntem privaţi prin neaplicarea acestei legi de un procent de 33% din salariu cumulat cu cei 25% practic noi pierdem 58% din salariu. Deci, este o situaţie destul de grea din care vor fi afectaţi toţi angajaţii, dar în special angajaţii tineri din sistem, debutanţii de pînă în gradul II cu vechime de pînă în 10 ani, în special. Văzînd aceste lucruri, de fapt am constatat că lozincile care au fost prezentate în campania electorală de diferite partide prin care ni se promitea încurajarea tinerilor pentru a intra în sistemul de învăţămînt, de fapt au rămas doar la acest nivel de lozincă şi practica ne arată că în nici într-un fel nu este încurajat accesul tinerilor bine pregătiţi în sistemul de educaţie.

- Preconizaţi ca numărul tinerilor care se îndreaptă spre acest sistem să scadă drastic?
- Numărul tinerilor nu ştiu dacă o să scadă drastic avînd în vedere numărul mare de absolvenţi de diferite facultăţi care există la ora aceasta, însă se pune problema calităţii celor care intră în sistem, dacă ei răspund aşteptărilor societăţii sau nu.

„Teama de a nu putea face faţă datoriilor a fost un motiv de neparticipare la grevă”

- În ciuda acestor măsuri anunţate de Guvern, de ce credeţi totuşi că profesorii s-au ferit să facă grevă?
- Faptul că marea parte a profesorilor din învăţămîntul botoşănean nu au participat la grevă este datorat mai multor cauze. Una din cauze este stabilită de fapt încă din perioada de creştere economică din 2005-2008, cînd foarte mulţi angajaţi au contractat credite avînd în vedere că s-au acordat credite cu lejeritate, au contractat credite bazîndu-se pe o creştere succesivă a veniturilor care s-a realizat în acea perioadă. În măsura în care în perioada imediat următoare, practic a avut loc o diminuare a veniturilor lor, au constatat că, o tot mai mare parte a veniturilor lor trebuie dirijată către achitarea acestor credite şi practic teama de a nu putea face faţă datoriilor a fost un motiv de neparticipare, deci o motivaţie financiară, precum şi faptul că au constatat că actuala putere din România, practic în urma unor aşa zise negocieri de o lună de zile a fost pe poziţie ducînd la bun sfîrşit această măsură de reducere, ducînd-o în Parlament. Văzînd inflexibilitatea aceasta au spus că degeaba ar face grevă, că puterea oricum face ce doreşte, degeaba ar protesta. Şi aceste lucruri au condus la o stare de resemnare a membrilor de sindicat, nu neapărat a membrilor de sindicat, ci a angajaţilor din învăţămînt în legătură cu finalitatea protestului lor. Sindicatele nu pot garanta membrilor de sindicat că un protest sigur va avea o finalitate, sigur se va obţine ceva în urma acestui protest. Lucru pe care eu l-am şi exprimat în discuţiile cu membrii noştri de sindicat spunîndu-le că prin grevă se pune problema de atitudine, de exprimarea unei atitudini în legătură cu ceea ce ni se pregăteşte, avînd în vedere şi care este nivelul în nivelul de pregătire, de educaţie al angajaţilor din învăţămînt. Şi am considerat eu personal absolut necesar ca noi să luăm atitudine, să arătăm Guvernului că nu suntem de acord cu măsurile pe care le-a luat. Însă, am ajuns, aţi văzut şi dvs. participarea a fost destul de slabă şi există sigur şi alte explicaţii pe care eu nu le pot surprinde acum.

Miting LSI

„Aceste acuze sunt, aşa, mai mult de a face spectacol”

- La nivelul judeţului Botoşani sunt în prezent două sindicate în învăţămînt, dar totuşi nu vă înţelegeţi, de ce?
- Există două sindicate, aşa au existat, eu ştiu poate de după ’90 au fost înfiinţate cele două sindicate din învăţămînt. Faptul că nu ne înţelegem, nu ne înţelegem… sau hai să spunem că nu ne înţelegem foarte bine, dacă aşa aţi formulat şi dvs. întrebarea, cred că este datorat modului diferit în care vedem activitatea sindicală, liderii celor două sindicate. Şi după aceea şi adepţii celor două stiluri de a face activitatea sindicală care ne-au delimitat din ’90 pînă încoace.

- Sunt reale acele acuze ale Mariei Ţiprigan prin care sunteţi cumva acuzat că aţi încerca să îi luaţi membrii?
- Nu. Din cîte ştiu de la nivelul Inspectoratului Şcolar este în curs de finalizare acţiunea de recenzare a numărului de membri de sindicat prin care se face un inventar al membrilor de sindicat şi chiar vă invit pe dvs. să solicitaţi Inspectoratului Şcolar să vă comunice aceste date şi veţi vedea că nu există mare diferenţă între situaţia membrilor de sindicat de anul trecut şi cei de anul acesta, aşa că aceste acuze sunt aşa mai mult de a face spectacol.

„Într-o societate normală participarea la grevă este suportată de către sindicate”

- Un exemplu ar fi, dar nu prin afirmaţii ale d-nei Ţiprigan, că i-aţi fi plătit pe unii membri ai LSI pentru zilele de grevă, tocmai pentru a-i atrage în sindicatul dvs. şi pe cei de la SIP.
- Nu cunosc, aşa ceva noi nu am făcut, dacă mi-aţi da un exemplu concret, v-aş spune despre ce este vorba, în şcoala X ce s-a întîmplat, dar nu a fost stabilit aşa ceva nici într-un caz. În mod normal, într-o societate normală aşa cum se spune în lumea occidentală pe care noi o visăm, participarea la grevă este suportată de către sindicate. Există un fond de grevă constituit din cotizaţiile angajaţilor şi se plăteşte la un nivel de 75% din salariu pentru zilele de grevă, este suportat de sindicat salariul atunci. Ei, la nivel de cotizaţie care există la noi şi conform statutului nostru, noi nu putem face acest lucru, nu putem suporta salariile angajaţilor care participă la grevă. Acest lucru este adus în discuţie mereu de către membrii noştri de sindicat, implicarea sindicatului în constituirea fondului de grevă astfel încît ca atunci cînd fac grevă să nu le fie frică că rămîn descoperiţi financiar şi să poată participa ştiind că au asigurat din partea sindicatului un anumit procent din salariu pe acele zile. Însă noi, conform statutului, returnăm membrilor noştri jumătate din cotizaţii şi avem cheltuielile de afiliere sindicală şi de funcţionare care nu ne permit să facem această plată. Şi nici nu a fost problema în Botoşani în acest sens. Chiar dacă să zic, că m-am gîndit în această perioadă care ar fi posibilităţile de a recompensa pierderea financiară pe care toţi membrii noştri care sunt foarte descoperiţi să poată fi sprijiniţi financiar.

„Nu sunt de acord cu secretizarea averilor liderilor sindicali”

- Sunt liderii sindicali persoane avute, aşa se aude.
- Cel puţin dacă mă refer la mine nu pot spune că sunt o persoană avută. Nu ştiu, la nivel naţional am văzut şi eu prezentările în presă şi într-adevăr aşa pare. Şi aşa este. Liviu AxinteEu susţin şi am susţinut dintotdeauna necesitatea ca liderii sindicali ai federaţiilor şi ai confederaţiilor să îşi publice averile, să îşi prezinte declaraţiile de interese şi susţin de asemenea limitarea numărului de mandate în toate domeniile de activitate pe principiul funcţional în cazul preşedintelui. Adică, dacă impune preşedintele un număr de două mandate maxim, acest principiu ar trebui coborît de sus pînă în jos în toată societatea românescă, inclusiv în lumea sindicală şi eu sunt de acord cu acest lucru şi nu sunt de acord cu secretizarea averilor liderilor sindicali. Deci ele trebuie să fie cunoscute de toată lumea, mai ales de către membrii de sindicat înscrişi în acest sindicat. Însă, din nou problema este pusă de către politicieni, de către cei care sunt plătiţi din bani publici şi este vorba despre o întoarcere a atenţiei către altceva de fapt, deci cînd se pune problema declaraţiilor de interese sau de venituri ale politicienilor, atunci se vine cu cu această placă cu liderii de sindicat. Eu v-am spus care este poziţia mea, de altfel am şi susţinut-o în cadrul conferinţei naţionale de alegeri care a avut loc în 2007, am susţinut să nu fie alese persoane pensionabile în conducerea federaţiei aplicînd principiul directorilor care pentru a candida la funcţia de director trebuie să mai aibă patru ani pînă la pensie, deci lucrul acesta l-am cerut la federaţie. Bineînţeles nu toată lumea l-a primit cu drag, dar asta este situaţia.

- Oferă munca de sindicalist satisfacţii?
- Oferă satisfacţii în măsura în care obţii un rezultat palpabil, concret, în care vezi că ai putut să îl ajuţi pe un om care era în pericol de a-şi pierde locul de muncă, printr-o negociere la nivel angajatorului, la nivelul Inspectoratului Şcolar, aceasta este satisfacţia care ştiu eu, o obţii personal.

- Sacrificii sunt?
- În principal sunt sacrificii mai mult de timp, să nu ai suficient timp să îl petreci în cadrul familiei.

- Apropos de familie, vă sprijină în munca de sindicalist, cu acele deplasări care sunt necesare şi timp puţin mai mereu?
- Deocamdată am găsit înţelegere la nivelul familiei pentru activitatea pe care o desfăşor.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC

INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Multa sanatate pentru domnul profesor.La mai bine! Respect
3 iulie 2010, 10:31
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
....mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu elși până și felul în care i se ating dinții de sus de buza de jos mă scârbeștemă gândesc că și eu vreau să merg la baie, doar că mă tem să nu-mi pună ceva în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
14 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9432 lei
USD
Dolarul SUA
4.3142 lei
CHF
Francul elveţian
4.7342 lei
GBP
Lira sterlină
5.9246 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7872 lei
XAU
Gramul de aur
252.8267 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2394 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3928 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1360 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4542 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2018 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6643 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.1 o C
Dorohoi
-2.0 o C
Bucecea
3.8 o C
Darabani
-2.2 o C
Saveni
0.1 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.