Interviuri
INTERVIU Liviu Rădăşanu : «Nu pot spune dacă vor exista disponibilizaţi»

Liviu Radasanu (1)Din data de 1 iulie 2009, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a fost preluată de tînărul Liviu Rădăşanu, fost consilier în cadrul cabinetului preşedintelui Consiliului Judeţean Mihai Ţâbuleac. Încă de la începutul mandatului a mizat pe o politică de transparenţă în cadrul instituţiei, lucru posibil după un număr semnificativ de ani de-a lungul cărora aceste uşi au fost închise atît pentru jurnalişti cît şi pentru alte categorii de persoane. Noul director executiv al DGASPC este nimeni altul decît cel care a scos la iveală faptul că unele tinere instituţionalizate au practicat prostituţia, sau a depistat prejudicii importante aduse unităţii de către unii şefi de centre.Acelaşi Liviu Rădăşanu a fost la conducerea instituţiei şi în toamna anului precedent, cînd botoşănenii au văzut pe străzile municipiului una dintre cele mai mari acţiuni de protest din ultimii doi ani, la care au participat sute de angajaţi din sistem. Toate acestea se pare că l-au motivat, după cum susţine chiar el, în a lupta mai departe pentru o eficientizare a sistemului de asistenţă socială şi protecţia copilului.

« Ştiam că nu sunt bani de salarii »

- De ce Direcţia Copilului, de ce aţi acceptat să preluaţi tocmai această instituţie, care presupune o foarte mare responsabilitate şi care a avut o serie de probleme anul trecut mai mult sau mai puţin delicate?

- După cum ştiţi foarte bine, la momentul la care am participat la acest concurs organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, lucram ca şi consilier în cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean, dl. Mihai Ţâbuleac. Ştiam cît de cît fenomenul de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, ştiam în mare cu care greutăţi se confruntă, că nu sunt bani de salarii suficiente şi mari parte din probleme şi chiar a fost o manifestare de curaj a mea şi chiar mi-am asumat participarea la un asemenea concurs fiind convins la acesl moment că lucrurile pot fi schimbate în bine. Cînd îţi doreşti întotdeauna ceva găseşti împreună cu colectivul cu care lucrezi cele mai bune soluţii pentru a face ceva care nu merge suficient de bine, să meargă perfect.

- Să înţeleg că tocmai responsabilităţile mari care le presupune preluarea acestei instituţii şi problemele cu care v-aţi confruntat de cînd aţi venit în fruntea Direcţiei v-au motivat cel mai mult?

- Da, fiecare greutate întîmpinată, fiecare problemă întîmpinată şi mai ales şi rezolvată, a avut un rol determinat în continuarea cu mai mult devotement, sau din ce în ce mai multă chiar şi pricepere în rezolvarea problemelor.

« Sunt şi lucruri pe care nu am reuşit să le ducem la îndeplinire »

- Sunt aproape 6 luni de cînd aţi preluat instituţia. V-aţi propus să faceţi ceva şi nu aţi reuşit încă?

- Da, sunt şi realizări destul de mari şi frumoase, sunt şi lucruri pe care nu am reuşit să le ducem la îndeplinire dar….

- Punctual îmi puteţi spune un singur lucru?

- În primul rînd mi-am dorit să schimb împreună cu colectivul de conducere, cei trei directori adjuncţi, mentalitatea în primul rind a beneficiarilor, copiilor, respectiv a adulţilor cu grad de handicap şi în acelaşi timp în paralel şi mentalitatea angajajaţilor şi eu zic că în mare parte am reuşit, dar nu integral.

- În momentul în care aţi venit la conducere îmi amintesc că mereu spuneaţi că mizaţi pe transparenţă în cadrul instituţiei, iar uşa biroului dv. dar şi a unităţilor subordonate va fi mereu deschisă pentru oricine. Credeţi că aţi reuşit să puneţi în practică aceste lucruri?

- Din punctul acesta de vedere chiar am avut uşile deschise, oricine a venit, fie din beneficiari, fie din angajaţi, pe cît posibil am rezolvat toate problemele şi chiar o există o schimbare de mentalitate din acest punct de vedere, al abordării şi a deschiderii totale, atît faţă de angajaţi, cît şi faţă de beneficiari şi bănuiesc şi dumneavoastră şi faţă de presă, o deschidere totală. Pur şi simplu sunt un om care nu are nimic de ascuns şi asta mă şi face să fiu deschis.

miting DGASPC

« Nu pot spune dacă vor exista sau nu persoane disponibilizate »

- În ciuda acestui lucru, aţi fost acuzat de lipsă de transparenţă de către un consilier judeţean (n.r. Dumitru Codreanu) pe motiv că nu ar fi fost făcut public acel raport întocmit de către o comisie de la nivelul instituţiei, constituită la finele anului trecut, prin care se dorea eficientizarea activităţii şi prin care ar fi fost urmărită disponibilizarea unui număr de angajaţi.

- Nu am spus niciodată că vor fi disponibilizări. Că am putea renunţa da, pentru că, vedeţi şi la nivel naţional se vorbeşte de disponibilizarea a 3.000 de persoane din sistemul asistenţei sociale.

- Totuşi, comisia şi-a făcut treaba, există un raport, care însă nu a fost făcut public niciodată. Din ce cauză?

- Raportul a fost o bază de pornire în gîndirea noii organigrame, a unui stat de funcţii, a spune la acel moment, sau a spune inclusiv astăzi, concluziile să le fac publice, ar însemna practic ca oamenii care sunt deja pe acele posturi posibil mizate de o restructurare, de o reorientare sau de o schimbare de comun acord a locului muncii, a condiţiilor de muncă, ar însemna să stea într-un stres şi pur şi simplu nu e cazul pentru că acel raport reprezintă doar o bază de la care se pleacă, împreună cu ideile pornite din fiecare centru, prin management participativ. Asta mi-am dorit şi sunt convins că vom reuşi în eficientizarea acestei unităţi la maximum.

- Concret, se vor face disponibilizări sau vor fi doar transferuri de posturi de la un centru la altul, care e deficitar la capitolul personal?

- La momentul actual au apărut şi acele standarde de cost de personal, lucrăm deja la normarea pe centre şi nu pot spune dacă vor exista sau nu persoane disponibilizate pentru că la o primă vedere s-ar apărea că, împreună, aceste standarde de cost plus standardele de personal, plus efectul aplicării legii unitare a salarizării, ar duce la o eficientizare de drept a activităţii noastre, posibil chiar şi fără disponibilizări.

« Nu ştiu concret dacă există riscul să iasă oamenii în stradă din nou »

- Deşi doar la stadiul de discuţii, aţi afirmat în urmă cu ceva timp că, salariile angajaţilor ar putea fi diminuate cu circa 30 de procente, tocmai prin aplicarea acestei legi. De cealaltă parte, fostul lider sindical Marius Oroşanu susţine că micşorarea salariilor ar fi o încălcare a drepturilor angajaţilor, întrucît nivelul de salarizare pleacă de la cel înregistrat în luna decembrie 2009 şi nu poate fi mai mic decît salariul de bază de atunci.

- La nivel naţional a intervenit un ordin al Ministerului de Finanţe dacă nu mă înşel, unde clar ca urmare a acestor discuţii, nu de la Botoşani, ci din toată ţara dintre patronate şi sindicate cu privire la această lege de salarizare, agenţiile judeţene de prestaţii sociale împreună cu direcţiile judeţene ale finanţelor publice din fiecare judeţ, vor instrui ordonatorii de credite cu privire la modalitatea de aplicare a legii salarizării. Practic, aceste comisii mixte, inter-ministeriale, inter-instituţionale, ne vor arăta calea corectă de calculare a noilor salarii în baza noii legi. Va deveni un mod unitar de aplicare al prevederilor legislative, moment în care vom vedea care sunt soluţiile, iar termenul final este 3 februarie pentru a se stabili pentru fiecare ordonator de credite, modalitatea de aplicare a noului act normativ. Şi nu este vorba doar despre instituţia noastră, ci de toţi ordonatorii de credite de la nivel local.

Liviu Radasanu- Prin bugetul din anul 2010 am văzut că direcţiilor copilului din toată ţara le vor fi alocate fonduri mai mici faţă de cele din 2009. În aceste condiţii cum vă veţi descurca, vom vedea din nou oameni în stradă?

- Sincer vă spun că anul acesta mi-aş dori să fie un an liniştit, chiar să existe şi dialog social şi înţelegere şi sursa de finanţare. Depinde foarte, foarte mult de modul de aplicare al acestei legi unice, pentru că dacă interpretarea finală va fi cea pe care o credem noi, cum înteţegem noi angajatorii în general, pentru că am mai purtat discuţii şi la nivelul altor angajatori din Botoşani, se pare că, cumva, se va rezolva din probleme, în sensul că ne va ajunge bugetul pe tot anul. Dacă nu, nu ştiu concret la momentul actual care sunt paşii următori şi dacă există riscul să iasă oamenii în stradă din nou.

“Parlamentarii de Botoşani au acţionat cum au crezut de cuviinţă”

- Chiar preşedintele Consiliului Judeţean a solicitat parlamentarilor de Botoşani să depună amendamente pentru alocarea de sume suplimentare în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului, lucru refuzat de cei PD-L, care au depus doar pe investiţii. De ce credeţi că au refuzat colegii dv. de partid acest lucru, indirect nu şi-ar fi ajutat la rîndul lor un alt coleg?

- Deci nu este vorba de sprijin al unui coleg de partid, este vorba despre o modalitate de abordare. Parlamentarii de Botoşani au primit o propunere de amendament pentru că d-lor sunt cei care pot depune astfel de propuneri legislative şi probabil că au acţionat cum au crezut d-lor de cuviinţă.

- Aş vrea să vă întreb despre noul lider sindical. Sunteţi de părere că, dat fiind faptul că este nou venit în conducere, acţiunile sindicale vor fi mai puţine, pînă cînd se va familiariza complet cu activitatea sindicală şi pînă cînd va ajunge la experienţa d-lui Oroşanu, care era şi jurist de meserie?

- Nu pot eu să apreciez aşa ceva. Pur şi simplu sindicatele au rolul lor în societatea românească, patronatele la fel, nici nu mi-aş închipui un stat de drept cu democraţie fără sindicate, pentru că, pînă la urmă, trebuie să existe un echilibru pe care îl dau partenerii noştri sociali şi din acest punct de vedere indiferent cine ar fi la conducerea sindicatului, normal este să îşi exercite drepturile prin buna credinţă în limitele legale şi atunci cred că nu ar trebui să fie probleme.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC


Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Contestată sau admirată, Iustina Irimia Cenușă, din postura de director: Singura afiliere pe care o am este dragostea față de cultura tradiționalăVIDEO & FOTO
Pentru unii observatori mai fini, numirea cântăreței de muzică populară pe postul de director interimar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a fost cumva previzibilă.Alții, în schimb, au asociat saltul în carieră al artistei drept înregimentare politică.
Ada D'Albon, nepoata lui Sadoveanu, între debutul de la Botoșani și viața în exil: Nimeni nu a îndrăznit să trăiască ce am trăit noi / Am fost foarte singură la Botoșani, extrem de singură! - FOTOGALERIE
O poveste de viață fascinantă, construită pe un fir care se confundă deseori cu istoria unui timp greu încercat.
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9210 lei
USD
Dolarul SUA
4.8330 lei
CHF
Francul elveţian
5.0392 lei
GBP
Lira sterlină
5.8375 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5786 lei
XAU
Gramul de aur
276.1646 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2491 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2522 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3658 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7446 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2007 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.2 o C
Dorohoi
21.9 o C
Bucecea
23.4 o C
Darabani
21.2 o C
Saveni
22.1 o C
Ştefăneşti
35.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.