Interviuri
INTERVIU Liviu Rădăşanu : «Nu pot spune dacă vor exista disponibilizaţi»

Liviu Radasanu (1)Din data de 1 iulie 2009, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a fost preluată de tînărul Liviu Rădăşanu, fost consilier în cadrul cabinetului preşedintelui Consiliului Judeţean Mihai Ţâbuleac. Încă de la începutul mandatului a mizat pe o politică de transparenţă în cadrul instituţiei, lucru posibil după un număr semnificativ de ani de-a lungul cărora aceste uşi au fost închise atît pentru jurnalişti cît şi pentru alte categorii de persoane. Noul director executiv al DGASPC este nimeni altul decît cel care a scos la iveală faptul că unele tinere instituţionalizate au practicat prostituţia, sau a depistat prejudicii importante aduse unităţii de către unii şefi de centre.Acelaşi Liviu Rădăşanu a fost la conducerea instituţiei şi în toamna anului precedent, cînd botoşănenii au văzut pe străzile municipiului una dintre cele mai mari acţiuni de protest din ultimii doi ani, la care au participat sute de angajaţi din sistem. Toate acestea se pare că l-au motivat, după cum susţine chiar el, în a lupta mai departe pentru o eficientizare a sistemului de asistenţă socială şi protecţia copilului.

« Ştiam că nu sunt bani de salarii »

- De ce Direcţia Copilului, de ce aţi acceptat să preluaţi tocmai această instituţie, care presupune o foarte mare responsabilitate şi care a avut o serie de probleme anul trecut mai mult sau mai puţin delicate?

- După cum ştiţi foarte bine, la momentul la care am participat la acest concurs organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, lucram ca şi consilier în cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean, dl. Mihai Ţâbuleac. Ştiam cît de cît fenomenul de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, ştiam în mare cu care greutăţi se confruntă, că nu sunt bani de salarii suficiente şi mari parte din probleme şi chiar a fost o manifestare de curaj a mea şi chiar mi-am asumat participarea la un asemenea concurs fiind convins la acesl moment că lucrurile pot fi schimbate în bine. Cînd îţi doreşti întotdeauna ceva găseşti împreună cu colectivul cu care lucrezi cele mai bune soluţii pentru a face ceva care nu merge suficient de bine, să meargă perfect.

- Să înţeleg că tocmai responsabilităţile mari care le presupune preluarea acestei instituţii şi problemele cu care v-aţi confruntat de cînd aţi venit în fruntea Direcţiei v-au motivat cel mai mult?

- Da, fiecare greutate întîmpinată, fiecare problemă întîmpinată şi mai ales şi rezolvată, a avut un rol determinat în continuarea cu mai mult devotement, sau din ce în ce mai multă chiar şi pricepere în rezolvarea problemelor.

« Sunt şi lucruri pe care nu am reuşit să le ducem la îndeplinire »

- Sunt aproape 6 luni de cînd aţi preluat instituţia. V-aţi propus să faceţi ceva şi nu aţi reuşit încă?

- Da, sunt şi realizări destul de mari şi frumoase, sunt şi lucruri pe care nu am reuşit să le ducem la îndeplinire dar….

- Punctual îmi puteţi spune un singur lucru?

- În primul rînd mi-am dorit să schimb împreună cu colectivul de conducere, cei trei directori adjuncţi, mentalitatea în primul rind a beneficiarilor, copiilor, respectiv a adulţilor cu grad de handicap şi în acelaşi timp în paralel şi mentalitatea angajajaţilor şi eu zic că în mare parte am reuşit, dar nu integral.

- În momentul în care aţi venit la conducere îmi amintesc că mereu spuneaţi că mizaţi pe transparenţă în cadrul instituţiei, iar uşa biroului dv. dar şi a unităţilor subordonate va fi mereu deschisă pentru oricine. Credeţi că aţi reuşit să puneţi în practică aceste lucruri?

- Din punctul acesta de vedere chiar am avut uşile deschise, oricine a venit, fie din beneficiari, fie din angajaţi, pe cît posibil am rezolvat toate problemele şi chiar o există o schimbare de mentalitate din acest punct de vedere, al abordării şi a deschiderii totale, atît faţă de angajaţi, cît şi faţă de beneficiari şi bănuiesc şi dumneavoastră şi faţă de presă, o deschidere totală. Pur şi simplu sunt un om care nu are nimic de ascuns şi asta mă şi face să fiu deschis.

miting DGASPC

« Nu pot spune dacă vor exista sau nu persoane disponibilizate »

- În ciuda acestui lucru, aţi fost acuzat de lipsă de transparenţă de către un consilier judeţean (n.r. Dumitru Codreanu) pe motiv că nu ar fi fost făcut public acel raport întocmit de către o comisie de la nivelul instituţiei, constituită la finele anului trecut, prin care se dorea eficientizarea activităţii şi prin care ar fi fost urmărită disponibilizarea unui număr de angajaţi.

- Nu am spus niciodată că vor fi disponibilizări. Că am putea renunţa da, pentru că, vedeţi şi la nivel naţional se vorbeşte de disponibilizarea a 3.000 de persoane din sistemul asistenţei sociale.

- Totuşi, comisia şi-a făcut treaba, există un raport, care însă nu a fost făcut public niciodată. Din ce cauză?

- Raportul a fost o bază de pornire în gîndirea noii organigrame, a unui stat de funcţii, a spune la acel moment, sau a spune inclusiv astăzi, concluziile să le fac publice, ar însemna practic ca oamenii care sunt deja pe acele posturi posibil mizate de o restructurare, de o reorientare sau de o schimbare de comun acord a locului muncii, a condiţiilor de muncă, ar însemna să stea într-un stres şi pur şi simplu nu e cazul pentru că acel raport reprezintă doar o bază de la care se pleacă, împreună cu ideile pornite din fiecare centru, prin management participativ. Asta mi-am dorit şi sunt convins că vom reuşi în eficientizarea acestei unităţi la maximum.

- Concret, se vor face disponibilizări sau vor fi doar transferuri de posturi de la un centru la altul, care e deficitar la capitolul personal?

- La momentul actual au apărut şi acele standarde de cost de personal, lucrăm deja la normarea pe centre şi nu pot spune dacă vor exista sau nu persoane disponibilizate pentru că la o primă vedere s-ar apărea că, împreună, aceste standarde de cost plus standardele de personal, plus efectul aplicării legii unitare a salarizării, ar duce la o eficientizare de drept a activităţii noastre, posibil chiar şi fără disponibilizări.

« Nu ştiu concret dacă există riscul să iasă oamenii în stradă din nou »

- Deşi doar la stadiul de discuţii, aţi afirmat în urmă cu ceva timp că, salariile angajaţilor ar putea fi diminuate cu circa 30 de procente, tocmai prin aplicarea acestei legi. De cealaltă parte, fostul lider sindical Marius Oroşanu susţine că micşorarea salariilor ar fi o încălcare a drepturilor angajaţilor, întrucît nivelul de salarizare pleacă de la cel înregistrat în luna decembrie 2009 şi nu poate fi mai mic decît salariul de bază de atunci.

- La nivel naţional a intervenit un ordin al Ministerului de Finanţe dacă nu mă înşel, unde clar ca urmare a acestor discuţii, nu de la Botoşani, ci din toată ţara dintre patronate şi sindicate cu privire la această lege de salarizare, agenţiile judeţene de prestaţii sociale împreună cu direcţiile judeţene ale finanţelor publice din fiecare judeţ, vor instrui ordonatorii de credite cu privire la modalitatea de aplicare a legii salarizării. Practic, aceste comisii mixte, inter-ministeriale, inter-instituţionale, ne vor arăta calea corectă de calculare a noilor salarii în baza noii legi. Va deveni un mod unitar de aplicare al prevederilor legislative, moment în care vom vedea care sunt soluţiile, iar termenul final este 3 februarie pentru a se stabili pentru fiecare ordonator de credite, modalitatea de aplicare a noului act normativ. Şi nu este vorba doar despre instituţia noastră, ci de toţi ordonatorii de credite de la nivel local.

Liviu Radasanu- Prin bugetul din anul 2010 am văzut că direcţiilor copilului din toată ţara le vor fi alocate fonduri mai mici faţă de cele din 2009. În aceste condiţii cum vă veţi descurca, vom vedea din nou oameni în stradă?

- Sincer vă spun că anul acesta mi-aş dori să fie un an liniştit, chiar să existe şi dialog social şi înţelegere şi sursa de finanţare. Depinde foarte, foarte mult de modul de aplicare al acestei legi unice, pentru că dacă interpretarea finală va fi cea pe care o credem noi, cum înteţegem noi angajatorii în general, pentru că am mai purtat discuţii şi la nivelul altor angajatori din Botoşani, se pare că, cumva, se va rezolva din probleme, în sensul că ne va ajunge bugetul pe tot anul. Dacă nu, nu ştiu concret la momentul actual care sunt paşii următori şi dacă există riscul să iasă oamenii în stradă din nou.

“Parlamentarii de Botoşani au acţionat cum au crezut de cuviinţă”

- Chiar preşedintele Consiliului Judeţean a solicitat parlamentarilor de Botoşani să depună amendamente pentru alocarea de sume suplimentare în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului, lucru refuzat de cei PD-L, care au depus doar pe investiţii. De ce credeţi că au refuzat colegii dv. de partid acest lucru, indirect nu şi-ar fi ajutat la rîndul lor un alt coleg?

- Deci nu este vorba de sprijin al unui coleg de partid, este vorba despre o modalitate de abordare. Parlamentarii de Botoşani au primit o propunere de amendament pentru că d-lor sunt cei care pot depune astfel de propuneri legislative şi probabil că au acţionat cum au crezut d-lor de cuviinţă.

- Aş vrea să vă întreb despre noul lider sindical. Sunteţi de părere că, dat fiind faptul că este nou venit în conducere, acţiunile sindicale vor fi mai puţine, pînă cînd se va familiariza complet cu activitatea sindicală şi pînă cînd va ajunge la experienţa d-lui Oroşanu, care era şi jurist de meserie?

- Nu pot eu să apreciez aşa ceva. Pur şi simplu sindicatele au rolul lor în societatea românească, patronatele la fel, nici nu mi-aş închipui un stat de drept cu democraţie fără sindicate, pentru că, pînă la urmă, trebuie să existe un echilibru pe care îl dau partenerii noştri sociali şi din acest punct de vedere indiferent cine ar fi la conducerea sindicatului, normal este să îşi exercite drepturile prin buna credinţă în limitele legale şi atunci cred că nu ar trebui să fie probleme.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC


INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
....mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu elși până și felul în care i se ating dinții de sus de buza de jos mă scârbeștemă gândesc că și eu vreau să merg la baie, doar că mă tem să nu-mi pună ceva în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3296 lei
CHF
Francul elveţian
4.7390 lei
GBP
Lira sterlină
5.9242 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7824 lei
XAU
Gramul de aur
253.3930 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2395 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3911 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1273 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4628 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.2 o C
Dorohoi
5.0 o C
Bucecea
4.5 o C
Darabani
4.6 o C
Saveni
5.6 o C
Ştefăneşti
6.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.