Interviuri
INTERVIU Magda Oleniuc, președinte PLUS Botoșani: Este clar că în ultimii 30 de ani parlamentarii județului nostru au eșuat în modul lor de a face politică „tradițională”

După ce la scrutinul din 27 septembrie s-a tras linia deasupra sa, deoarece a ocupa locul 3 pe lista USR-PLUS, iar alianța a intrat cu doi membri în Consiliul Local, lidera Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate a intrat în competiția internă a alianței pentru desemnarea candidaților la alegerile parlamentare.

Din această postură, Magda Oleniuc, președinte al filialei PLUS Botoșani, își face public programul politic pentru toți cei patru ani de mandat parlamentar, nu doar pentru competiția internă din partid. Cu o bogată experiență de manager în domeniul bancar și antreprenorial, Magda Oleniuc a acceptat să răspundă întrebărilor noastre punctuale referitoare la viitorul său politic.

 

 

”De fapt, Statul Român se acoperă de hârtii”

 


-    De ce doriți să fiți parlamentar?
-    În primul rând cred că pot să-mi folosesc experiența de manager pentru îmbunătățirea cadrului legislativ. În România, birocrația și legislația sunt prea stufoase, iar multe prevederi se bat cap în cap. Sunt mult prea multe legi care au fost date cu dedicație pentru un anumit personaj sau grup de interese. Apoi, modificările și amendările acestor legi au venit doar ca să servească altui grup de influență, în acel moment la putere. De aceea, legislația din România, mai ales în zona antreprenoriatului și a administrației se prezintă ca un semafor care arată și roșu și verde în același timp! În al doilea rând, botoșănenii au nevoie și de un alt model de reprezentare la București. Este clar în ultimii 30 de ani că parlamentarii județului nostru au eșuat în modul lor de a face politică „tradițională”. Însă, nevoile județului nostru trebuie cunoscute la București și avem nevoie de sprijin pentru dezvoltare economică și infrastructură, de investitori, de conectare cu restul țării.

 

-    Ce vă propuneți concret, ce proiecte intenționați să promovați în Parlament, în cazul în care veți fi aleasă?
-    Sunt necesare schimbări legislative care să transparentizeze, să scoată la lumină interese care nu sunt ale cetățenilor, ci ale grupurilor de interese. Concret, ținta mea principală este reducerea birocrației, adică scurtarea traseului documentelor într-o instituție a statului. Un simplu aviz de mediu, de exemplu, are nevoie de nenumărate aprobări din interiorul ministerului, dar și de viza altor departamente, multe fără a fi necesare. Motivul este fiindcă nimeni nu vrea să își asume răspunderea și să pună semnătura pe un act. De fapt, Statul Român se acoperă de hârtii.

 

”Disensiuni este normal să apară, fiindcă sunt un semn al sănătății democrației din acea formațiune”

 

-    Atunci, mai precis, cum puteți ajuta Botoșaniul din Parlament?
-    Nu doar prin comunicarea foarte bună pe care o am la nivel național cu colegii din Alianța USR-PLUS. Contez și pe capacitatea mea de convingere a celorlalți deputați și din alte partide pentru a putea promova și aproba proiecte legislative care să ajute zonele defavorizate, cum ar fi și Botoșani. Atragerea de investitori care să creeze locuri de muncă este prioritatea mea principală.

 

-    Sunt foarte bine cunoscute disensiunile între USR și PLUS în cadrul alianței și la nivel național, dar mai ales la Botoșani. Rezultatele la ultimele alegeri sunt departe de a fi mulțumitoare. Cum vedeți o eventuală reorganizare a acestei formațiuni?
-    În primul rând, disensiuni este normal să apară, fiindcă sunt un semn al sănătății democrației din acea formațiune. Apoi, rezultatele de la alegerile locale trebuie discutate și privite în contextul politic actual, adică suntem o alianță tânără, încă în etapa de organizare în teritoriu. La locale a contat foarte mult organizarea activului de partid, clar avantajate fiind partidele mari. Însă, în țară au fost surprize punctuale care au arătat potențialul pe care alianța noastră îl are pentru România. Pe lângă aceasta, îmi doresc constituirea unor consilii consultative pe domenii de competență profesională, din care să facă parte doar membri simpli, fără funcții de conducere, care să facă propuneri de schimbări legislative. Noi, ca viitori parlamentari nu le putem ști pe toate!

 


”Care român, care botoșănean acceptă să dea 500 lei pe o pereche de pantofi de piele și acasă să vadă că, de fapt, unul este de mușama și rupt pe deasupra?”

 


-    De ce v-ar alege delegații alianței pe dumneavoastră și nu pe un alt candidat?
-    Ideea de competiție în USR-PLUS este tocmai de a alege cea mai competentă persoană pentru funcția la care candidează. Eu vreau doar să invit membrii să voteze acea candidatură pe care o consideră cea mai eficientă și cu cea mai mare șansă de succes în alegeri. De aceea, le doresc succes tuturor candidaților!

 

-    La alegerile parlamentare din iarnă, cum intenționați să atrageți mai multe voturi ale botoșănenilor către USR-PLUS?
-    Cum spuneam, principalul meu țel politic este să fac din administrația și guvernarea României un model de transparență. Fiecare dintre noi își dorește să știe ce se întâmplă cu banii lui, pe care îi plătește Statului prin impozite. Indiferent de ideologie. Nimeni nu vrea ca banii munciți să îi fie furați din buzunar de unii ajunși vremelnic în niște funcții de unde gestionează bugete. Care român, care botoșănean acceptă să dea 500 lei pe o pereche de pantofi de piele și acasă să vadă că, de fapt, unul este de mușama și rupt pe deasupra? La fel trebuie să fie și cu banii publici!

 

loading...
Fără mandate după locale, președinții de la USR și PLUS Botoșani încearcă la parlamentare
3 pe un loc la PNL pentru Parlament, s-a dat deja un vot pentru primele poziții cu rezultate umilitoare pentru câțiva grei din partid

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Loading...
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Maria Cristina Nicolau: Cea mai frumoasă femeie este cea naturală, să fii tu și să nu pari altceva decât ești – GALERIE FOTO
Cântă de aproape 20 de ani și o face cu îndrăzneală, cu încredere și cu o forță artistică ieșită din comun, o forță care a impresionat juriile, fie că vorbim despre competițiile adolescenței, fie că ne amintim de scena de la X Factor.
”Mama” lui Mircea Bravo s-a născut la Botoșani, actrița din spatele unui personaj care a cucerit milioane de români: E o formă de umor de mare bun simț - GALERIE FOTO&VIDEO
”Am văzut și am lucrat cu mari talente. Dar așa ceva n-am mai întâlnit. E talent în stare brută", spunea despre ea unul dintre cei mai mari regizori români.
LIVIU ȘOPTELEA - 55: Îngerii suntem noi. Eu pentru tine, tu pentru altul - GALERIE FOTO
Astăzi, 24 ianuarie, pictorul Liviu Șoptelea împlinește 55 de ani. O vârstă a maturității artistice, a trăirilor asumate și chiar exteriorizate în culoare și în formă de îngeri. Îngeri din era covidiană.
Loading...
Gellu DORIAN: Manageri improvizaţi au împins Botoşanii, din punct de vedere cultural, pe ultimul loc din ţară
Ziua Culturii Naționale este ”o improvizaţie cu iz facil”, spune Gellu Dorian, ”o tinichea de aur fals la numele poetului”, scriitorul vorbind totodată și despre datoria pe care botoșănenii o au față de Mihai Eminescu, o datorie pe care urmașii Poetului nu doar că o ignoră, dar o și marginalizează sau minimalizează.
”Crimă la Grădina Botanică” sau cum a devenit un uriaș savant botoșănean personaj într-un roman polițist: Îmi place ca din orice experiență să învăț lucruri noi
Cine și-ar fi imaginat vreodată că un botanist născut în Botoșani, cu o biografie de excepție, ar putea deveni personajul unui roman polițist, și chiar acel personaj în jurul căruia se țes intrigi și care oferă, în final, și mobilul unei crime.
INTERVIU: Daniel, tânărul care a făcut mii de copii fericiți, singur în viața reală: Nu mă așteaptă nimeni acasă / Am luat legătura cu un psihoterapeut, la prima cădere
Notorietatea pe care a dobândit-o tânărul Daniel Câșlariu, care conduce Asociația Grup Civic Botoșani, este una de trecut în manuale. Într-un timp extrem de scurt tânărul voluntar a reușit să deschidă multe uși, de la demnitari la oameni de afaceri, magistrați, directori de instituții sau primari.
Microbiologul Vania Atudorei: Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă / La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada
Consideră pandemia de coronavirus o ”tragedie internațională”, însă mai periculoase decât COVID-19, spune microbiologul Vania Atudorei, sunt ”psihoza și paranoia”.
FLASH INTERVIU Deputatul AUR de 78 de ani: Am fost consilier al ministrului / Ce ministru? / Nu mai țin minte
După zeci de ani de politică, la vârsta la care mulți se îngrijesc de creșterea nepoților, Lucian Feodorov a reușit pentru prima dată în viață să ajungă parlamentar. A făcut-o pe lista Partidului Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune în care a ajuns de puțină vreme, după ce a trecut de-a lungul timpului prin alte șase partide.
INTERVIU Cătălin Silegeanu: ”Nu pot să zic că de pe 7 decembrie voi fi deputat”, dar... ”dinozaurii care sunt momentan pe fotolii, trebuie să dispară” VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un an total ciudat pentru Botoșani, ca de altfel pentru România și întreaga lume, oamenii din nord-estul Moldovei au avut parte de un candidat cel puțin atipic... Care până anul trecut nu exista în lumea politică și care în 2020 este probabil autorul celor mai multe comunicate, postări pe rețelele de socializare și al celor mai directe și violente atacuri la liderii partidelor de calibru.
Dna Oleniuc, nu cred că Botoșani-ul va vota 5% USR, ca să prindeți un mandat de senator. USR-ul (nu dvs., cei de la PLUS, he, he...) neavînd primari, n-are cine aduce voturi. Singurul dvs. ajutor va veni din partea lui Soptica, dacă candidează: se vede cu ochiul liber ca personajul trage lista PNL în jos! (ca Presedinte CJ a luat mai puțin decât partidul!) Așadar, voturile PNL se vor duce și la USR. Dar nu va fi suficient. Vă transmit această analiză pentru a avea grijă ce campanie duceți, căci veți rămâne mai departe tot printre...cei criticați. Iar oamenii, odată jigniți, nu uită prea ușor...Veți constata acest lucru singură.
13 octombrie 2020, 21:46
Dar voi care aveti 3%mai aveti curajul sa apareti in spatiul public.Dispareti acasa impreuna cu Dranca
13 octombrie 2020, 18:41
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Niciodată când sunt supărat nu m-am gândit să mă las când eram supărat. Când o duc foarte, foarte bine zic că acum o dau. Pentru că s-ar putea să o ia cineva. FC Botoşani nu are nicio datorie. Din afară am avut cu cineva ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.2218 lei
CHF
Francul elveţian
4.5640 lei
GBP
Lira sterlină
5.7704 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8391 lei
XAU
Gramul de aur
240.3568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2383 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3938 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0732 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3310 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1953 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.6 o C
Dorohoi
9.4 o C
Bucecea
9.9 o C
Darabani
9.0 o C
Saveni
9.9 o C
Ştefăneşti
8.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.