Interviuri
INTERVIU Magda Oleniuc, președinte PLUS Botoșani: Este clar că în ultimii 30 de ani parlamentarii județului nostru au eșuat în modul lor de a face politică „tradițională”

După ce la scrutinul din 27 septembrie s-a tras linia deasupra sa, deoarece a ocupa locul 3 pe lista USR-PLUS, iar alianța a intrat cu doi membri în Consiliul Local, lidera Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate a intrat în competiția internă a alianței pentru desemnarea candidaților la alegerile parlamentare.

Din această postură, Magda Oleniuc, președinte al filialei PLUS Botoșani, își face public programul politic pentru toți cei patru ani de mandat parlamentar, nu doar pentru competiția internă din partid. Cu o bogată experiență de manager în domeniul bancar și antreprenorial, Magda Oleniuc a acceptat să răspundă întrebărilor noastre punctuale referitoare la viitorul său politic.

 

 

”De fapt, Statul Român se acoperă de hârtii”

 


-    De ce doriți să fiți parlamentar?
-    În primul rând cred că pot să-mi folosesc experiența de manager pentru îmbunătățirea cadrului legislativ. În România, birocrația și legislația sunt prea stufoase, iar multe prevederi se bat cap în cap. Sunt mult prea multe legi care au fost date cu dedicație pentru un anumit personaj sau grup de interese. Apoi, modificările și amendările acestor legi au venit doar ca să servească altui grup de influență, în acel moment la putere. De aceea, legislația din România, mai ales în zona antreprenoriatului și a administrației se prezintă ca un semafor care arată și roșu și verde în același timp! În al doilea rând, botoșănenii au nevoie și de un alt model de reprezentare la București. Este clar în ultimii 30 de ani că parlamentarii județului nostru au eșuat în modul lor de a face politică „tradițională”. Însă, nevoile județului nostru trebuie cunoscute la București și avem nevoie de sprijin pentru dezvoltare economică și infrastructură, de investitori, de conectare cu restul țării.

 

-    Ce vă propuneți concret, ce proiecte intenționați să promovați în Parlament, în cazul în care veți fi aleasă?
-    Sunt necesare schimbări legislative care să transparentizeze, să scoată la lumină interese care nu sunt ale cetățenilor, ci ale grupurilor de interese. Concret, ținta mea principală este reducerea birocrației, adică scurtarea traseului documentelor într-o instituție a statului. Un simplu aviz de mediu, de exemplu, are nevoie de nenumărate aprobări din interiorul ministerului, dar și de viza altor departamente, multe fără a fi necesare. Motivul este fiindcă nimeni nu vrea să își asume răspunderea și să pună semnătura pe un act. De fapt, Statul Român se acoperă de hârtii.

 

”Disensiuni este normal să apară, fiindcă sunt un semn al sănătății democrației din acea formațiune”

 

-    Atunci, mai precis, cum puteți ajuta Botoșaniul din Parlament?
-    Nu doar prin comunicarea foarte bună pe care o am la nivel național cu colegii din Alianța USR-PLUS. Contez și pe capacitatea mea de convingere a celorlalți deputați și din alte partide pentru a putea promova și aproba proiecte legislative care să ajute zonele defavorizate, cum ar fi și Botoșani. Atragerea de investitori care să creeze locuri de muncă este prioritatea mea principală.

 

-    Sunt foarte bine cunoscute disensiunile între USR și PLUS în cadrul alianței și la nivel național, dar mai ales la Botoșani. Rezultatele la ultimele alegeri sunt departe de a fi mulțumitoare. Cum vedeți o eventuală reorganizare a acestei formațiuni?
-    În primul rând, disensiuni este normal să apară, fiindcă sunt un semn al sănătății democrației din acea formațiune. Apoi, rezultatele de la alegerile locale trebuie discutate și privite în contextul politic actual, adică suntem o alianță tânără, încă în etapa de organizare în teritoriu. La locale a contat foarte mult organizarea activului de partid, clar avantajate fiind partidele mari. Însă, în țară au fost surprize punctuale care au arătat potențialul pe care alianța noastră îl are pentru România. Pe lângă aceasta, îmi doresc constituirea unor consilii consultative pe domenii de competență profesională, din care să facă parte doar membri simpli, fără funcții de conducere, care să facă propuneri de schimbări legislative. Noi, ca viitori parlamentari nu le putem ști pe toate!

 


”Care român, care botoșănean acceptă să dea 500 lei pe o pereche de pantofi de piele și acasă să vadă că, de fapt, unul este de mușama și rupt pe deasupra?”

 


-    De ce v-ar alege delegații alianței pe dumneavoastră și nu pe un alt candidat?
-    Ideea de competiție în USR-PLUS este tocmai de a alege cea mai competentă persoană pentru funcția la care candidează. Eu vreau doar să invit membrii să voteze acea candidatură pe care o consideră cea mai eficientă și cu cea mai mare șansă de succes în alegeri. De aceea, le doresc succes tuturor candidaților!

 

-    La alegerile parlamentare din iarnă, cum intenționați să atrageți mai multe voturi ale botoșănenilor către USR-PLUS?
-    Cum spuneam, principalul meu țel politic este să fac din administrația și guvernarea României un model de transparență. Fiecare dintre noi își dorește să știe ce se întâmplă cu banii lui, pe care îi plătește Statului prin impozite. Indiferent de ideologie. Nimeni nu vrea ca banii munciți să îi fie furați din buzunar de unii ajunși vremelnic în niște funcții de unde gestionează bugete. Care român, care botoșănean acceptă să dea 500 lei pe o pereche de pantofi de piele și acasă să vadă că, de fapt, unul este de mușama și rupt pe deasupra? La fel trebuie să fie și cu banii publici!

 

loading...
Fără mandate după locale, președinții de la USR și PLUS Botoșani încearcă la parlamentare
3 pe un loc la PNL pentru Parlament, s-a dat deja un vot pentru primele poziții cu rezultate umilitoare pentru câțiva grei din partid

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
LIVIU ȘOPTELEA - 55: Îngerii suntem noi. Eu pentru tine, tu pentru altul - GALERIE FOTO
Astăzi, 24 ianuarie, pictorul Liviu Șoptelea împlinește 55 de ani. O vârstă a maturității artistice, a trăirilor asumate și chiar exteriorizate în culoare și în formă de îngeri. Îngeri din era covidiană.
Gellu DORIAN: Manageri improvizaţi au împins Botoşanii, din punct de vedere cultural, pe ultimul loc din ţară
Ziua Culturii Naționale este ”o improvizaţie cu iz facil”, spune Gellu Dorian, ”o tinichea de aur fals la numele poetului”, scriitorul vorbind totodată și despre datoria pe care botoșănenii o au față de Mihai Eminescu, o datorie pe care urmașii Poetului nu doar că o ignoră, dar o și marginalizează sau minimalizează.
”Crimă la Grădina Botanică” sau cum a devenit un uriaș savant botoșănean personaj într-un roman polițist: Îmi place ca din orice experiență să învăț lucruri noi
Cine și-ar fi imaginat vreodată că un botanist născut în Botoșani, cu o biografie de excepție, ar putea deveni personajul unui roman polițist, și chiar acel personaj în jurul căruia se țes intrigi și care oferă, în final, și mobilul unei crime.
INTERVIU: Daniel, tânărul care a făcut mii de copii fericiți, singur în viața reală: Nu mă așteaptă nimeni acasă / Am luat legătura cu un psihoterapeut, la prima cădere
Notorietatea pe care a dobândit-o tânărul Daniel Câșlariu, care conduce Asociația Grup Civic Botoșani, este una de trecut în manuale. Într-un timp extrem de scurt tânărul voluntar a reușit să deschidă multe uși, de la demnitari la oameni de afaceri, magistrați, directori de instituții sau primari.
Microbiologul Vania Atudorei: Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă / La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada
Consideră pandemia de coronavirus o ”tragedie internațională”, însă mai periculoase decât COVID-19, spune microbiologul Vania Atudorei, sunt ”psihoza și paranoia”.
FLASH INTERVIU Deputatul AUR de 78 de ani: Am fost consilier al ministrului / Ce ministru? / Nu mai țin minte
După zeci de ani de politică, la vârsta la care mulți se îngrijesc de creșterea nepoților, Lucian Feodorov a reușit pentru prima dată în viață să ajungă parlamentar. A făcut-o pe lista Partidului Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune în care a ajuns de puțină vreme, după ce a trecut de-a lungul timpului prin alte șase partide.
INTERVIU Cătălin Silegeanu: ”Nu pot să zic că de pe 7 decembrie voi fi deputat”, dar... ”dinozaurii care sunt momentan pe fotolii, trebuie să dispară” VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un an total ciudat pentru Botoșani, ca de altfel pentru România și întreaga lume, oamenii din nord-estul Moldovei au avut parte de un candidat cel puțin atipic... Care până anul trecut nu exista în lumea politică și care în 2020 este probabil autorul celor mai multe comunicate, postări pe rețelele de socializare și al celor mai directe și violente atacuri la liderii partidelor de calibru.
INTERVIU Raluca Rogojină, despre Foametea din Moldova și Botoșani: Să-ți sacrifici copilul nou-născut, să-l fierbi și să-l oferi hrană celorlalți 5 ca să rămână în viață...FOTO&VIDEO
Mâncau câteva boabe de grâu pe zi. Apoi s-au mulțumit și cu câteva frunze de iarbă uneori fiartă, alteori mărunțită între dinții tot mai sfărâmicioși. Pe măsură ce lunile treceau, în castroanele sărmanilor ajungeau și vrăbii, șobolani, șoareci, pisici și câini. În timpul Marii Foamete, dincolo de Prut, oamenii și-au mâncat propriii copii, alții au dezgropat cadavrele din cimitire și au mai supraviețuit astfel câteva ore, zile, luni.
Fostul jurnalist care a călătorit în Siberia și a trăit 40 de zile doar cu apă: Pentru a fi fericit nu ai nevoie de lux; ai nevoie de înțelegere cu cei dragi GALERIE FOTO
A fost 10 ani reporter la ProTV, a activat și în presa scrisă. Drumuri și cărări care îl îndepărtau tot mai mult de ceea ce căuta: Calea, Adevărul și Viața. O poveste de viață impresionantă, care trece și prin ograda bunicilor din Coțușca, județul Botoșani.
Loading...
INTERVIU Valeriu Iftime: Dacă nu faci politică, nu trebuie să fii mort și să fii mut / Sunt speriat de ce se poate întâmpla în Botoșani - VIDEO
Botoșani a avut parte în această campanie electorală de un lucru fără precedent în toate alegerile locale de după revoluție. Unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri, cu o notorietate care a depășit de mult granițele județului, a sprijinit public câțiva candidați de la alegerile locale. Ba cu unii a participat chiar și la emisiuni televizate.
INTERVIU Magda Oleniuc, candidat USR-PLUS la Consiliul Local: Nu vreau să fac politică second-hand / Avem nevoie de un PUG vizionar
Alegerile de duminică, 27 septembrie, reprezintă primul test local și pentru Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate, adică PLUS. Formațiunea condusă la nivel central de fostul prim-ministru Dacian Cioloș nu a intrat singură în bătălia electorală, ci în alianță cu USR. La Botoșani, lidera județeană a PLUS candidează la Consiliul Local, ocupând locul 3 pe lista pentru municipiu.       
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Doina Federovici, PSD: Zece măsuri clare cu programe pentru fiecare comunitate, nu himere, nu 100 de soluții / Șoptică și Orban au încercat să cumpere primariiVIDEO
După mai bine de 20 de ani de politică, în care a urcat încet dar sigur în ierarhia partidului până la funcțiile de președinte județean și vicepreședinte național, Doina Federovici se află probabil în cel mai important punct al carierei. Fost consilier județean și pentru jumătate de an chiar vicepreședinte al Consiliului Județean, senator al României timp de opt ani, candidează în 2020 pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Mihaela Huncă, Pro România: Oamenii nu vor lucruri spectaculoase, nu vor să facem aeroport la Santa Mare sau să facem o stație de lansare de racheteVIDEO
Alegerile locale din acest an ar trebui să fie pentru Mihaela Huncă încununarea a doi ani de muncă la Pro România. Pe de altă parte, după un mandat de consilier local și altul de deputat, fostul inspector școlar general se află și în fața primului vot uninominal din cariera politică. După modelul implementat în mai multe filiale Pro România și la Botoșani coordonatorul organizației a intrat în lupta pentru președinția Consiliului Județean.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Costel Șoptică, candidat PNL: Nu gândim minuscul, conceptul este unul pentru toți cetățenii județului / Nu vorbim despre d-na Federovici cum ar fi vreo fecioară - VIDEO
Cursa pentru președinția Consiliului Județean este deja una a... președinților. A celor de partid, mai exact, fiindcă principalele forțe politice din Botoșani au intrat în bătălia alegerilor locale cu liderii organizațiilor județene. După un mandat de deputat și altul de senator, Costel Șoptică se află poate în fața celei mai mari provocări a carierei sale politice: președinția CJ.
Loading...
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Cătălin Silegeanu, independent: Teama mea este că o să ajungem să avem același primar, aceleași partide în CL și iar o să se certe pentru lucruri minore VIDEO
O candidatură ieșită din tipare, ca mesaj, limbaj și atacuri extrem de dure la adresa principalilor competitori, probabil că nu putea veni decât din partea unui botoșănean care nu este angajat al statului și care nici nu face afaceri cu statul. Astăzi, protagonistul seriei de interviuri ”Vreau primar” este Cătălin Silegeanu, care a fost exclus din PSD înainte probabil de a se obișnui cu această calitate. Candidează ca independent atât la Primăria Botoșani, cât și la Consiliul Local.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Constantin Rotaru, PPU-sl: Oamenii nu vor să li se promită că li se dă, vor să nu li se ia nici măcar ce au - VIDEO
Una dintre figurile absolut noi aduse la rampă de anul electoral 2020 este dată de Partidul Puterii Umaniste – social-liberal (PPU-sl). Constantin Rotaru se află la prima experiență politică și a intrat direct în cea mai dificilă bătălie, cea pentru președinția Consiliului Județean. Ce l-a determinat să se implice într-un domeniu în care până de curând a fost doar spectator, aflați din interviul de astăzi.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Andrei Drancă, USR-PLUS: În mandatul acesta trecut de acum nu au făcut absolut nimic. Niciun proiect la CJ, doar ședințeVIDEO
Uniunea Salvați România se află în Botoșani la prima bătălie electorală pentru alegerile locale. Și a aruncat în luptă ce are mai bun: președintele organizației județene candidează la Consiliul Județean, iar liderul de la municipiu a intrat în cursa pentru Primăria Botoșani. Și nu o fac singuri, ci în alianță cu Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate, adică PLUS, formațiunea condusă la nivel central de Dacian Cioloș, fost prim-ministru al guvernului tehnocrat.
INTERVIU Cezar Vizitiu, candidat PMP la Consiliul Local Botoșani: Eu am decis să propun colegilor candidatura dlui Ciubotaru pentru funcția de primar
În rândul partidelor parlamentare, anul electoral 2020 a adus foarte puține figuri noi. Una dintre acestea o întâlnim la Partidul Mișcarea Populară, în persoana lui Cezar Vizitiu. Antreprenorul de 35 de ani a fost multă vreme vehiculat chiar de către liderul județean al PMP drept candidat la Primăria Botoșani. Până la urmă însă, Cezar Vizitiu, președintele organizației municipale PMP Botoșani, candidează pentru un mandat de consilier local, secondându-l pe Gheorghe Ciubotaru.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Corneliu Popescu, PMP: Vom avea cel puțin un viceprimar și un vicepreședinte la CJ - VIDEO
Botoșăneanul continuă seria interviurilor cu pretendenții la președinția Consiliului Județean cu aspirantul Partidului Mișcarea Populară la importanta funcție din administrația publică locală. După mandate de senator și chiar de consilier județean, Corneliu Popescu a intrat în cursa pentru șefia CJ și o face pentru prima dată din partea unei formațiuni politice, Partidul Mișcarea Populară.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Bogdan Dăscălescu, ALDE: Nu sunt politician de profesie și nu trăiesc din politică - VIDEO
Ziarul Botoșăneanul deschide astăzi seria interviurilor cu pretendenții la funcția de președinte al Consiliului Județean. Dorința noastră a fost să publicăm discuțiile cu aspiranții la acest post în ordinea rezultată după tragerea la sorți efectuată de Biroul Electoral Județean pentru înscrierea candidaților pe buletinele de vot, numai că programul acestora, cu foarte multe deplasări în teritoriu, ne-a determinat să realizăm interviurile în ordinea disponibilității liderilor politici intrați în cursă pentru șefia CJ.
Dna Oleniuc, nu cred că Botoșani-ul va vota 5% USR, ca să prindeți un mandat de senator. USR-ul (nu dvs., cei de la PLUS, he, he...) neavînd primari, n-are cine aduce voturi. Singurul dvs. ajutor va veni din partea lui Soptica, dacă candidează: se vede cu ochiul liber ca personajul trage lista PNL în jos! (ca Presedinte CJ a luat mai puțin decât partidul!) Așadar, voturile PNL se vor duce și la USR. Dar nu va fi suficient. Vă transmit această analiză pentru a avea grijă ce campanie duceți, căci veți rămâne mai departe tot printre...cei criticați. Iar oamenii, odată jigniți, nu uită prea ușor...Veți constata acest lucru singură.
13 octombrie 2020, 21:46
Dar voi care aveti 3%mai aveti curajul sa apareti in spatiul public.Dispareti acasa impreuna cu Dranca
13 octombrie 2020, 18:41
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
 „Sunt niște absențe de la comisia de specialitate de agricultură. Există o tâmpenie joia, se cheamă ședință de studiu individual. Unde toată lumea semnează chestia aia. Adică, nu știu, nu citești documentele acas ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9243 lei
USD
Dolarul SUA
4.1120 lei
CHF
Francul elveţian
4.4730 lei
GBP
Lira sterlină
5.6647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7785 lei
XAU
Gramul de aur
233.8266 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2303 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3647 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1855 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2874 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1901 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6621 lei
Vremea
astăzi
Botosani
8.4 o C
Dorohoi
8.2 o C
Bucecea
8.0 o C
Darabani
8.3 o C
Saveni
8.7 o C
Ştefăneşti
5.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.