Interviuri
INTERVIU Maria Ţiprigan : „Soţul mă înţelege cel mai bine”

Maria Tiprigan 1După aproape două decenii, Maria Ţiprigan se află la conducerea filialei judeţene a Sindicatului Învăţămîntului Preuniversitar. Cel puâin declarativ dovedeşte un real devotament faţă de drepturilor celor care îi reprezintă, cadrele didactice. Şi nu sunt puţini aceşti oameni. Sindicatul numără acum circa 4.000 de membri, fiind cel mai mare la nivel judeţean pe toate ramurile de activitate. Zilnic la uşa „d-nei Ţiprigan” se perindă zeci de oameni simpli, împovăraţi de cîte o problemă şi cu speranţa în suflete că sindicalista le-o va rezolva. Şi a reuşit în cele mai multe dintre cazuri, susţine ea. După atîta drum parcurs se simte obosită pe de o parte, însă împăcată pe de altă parte: timp de 20 de ani s-a gîndit mai mult la alţii decît la propria familie. A făcut enorm de multe sacrificii, şi-a neglijat familia şi nu şi-a luat niciodată în cei 20 de ani concediu de odihnă, totul pentru sindicat, spune ea.

„Am pornit de la 50 de membri, am ajuns la 4.000"

- Ce anume v-a determinat să vă implicaţi în activitatea sindicală şi cît timp aveţi de cînd faceţi acest lucru?
- Sindicatul Învăţămîntului Preuniversitar din judeţul Botoşani ... de fapt la început noi am pornit un grup inimos de educatoare după revoluţia din decembrie 1989 să înfiinţăm un sindicat, eram entuziasmaţi şi am vrut să ne apărăm drepturile noastre. În concluzie s-a înfiinţat primul sindicat din România din învăţămînt, Sindicatul Educatoarelor din judeţul Botoşani şi datorită implicării noastre în a rezolva toate problemele cadrelor didactice, după un an de zile, peste 500 de cadre didactice, învăţători, profesori şi instructori ingineri au solicitat transformarea Sindicatului Învăţătoarelor în Sindicatul Învăţămîntului Preuniversitar. La nivelul judeţului s-a mai înfiinţat un sindicat, actuala Ligă a Sindicatelor din Învăţămînt, noi i-am ajutat să facă sindicat, noi eram deja înfiinţaţi şi i-am ajutat şi pe ei la acel moment în ‘90, după care am trecut la rezolvarea tuturor problemelor din învăţămînt.

- După două decenii de sindicat, care ar fi părţile frumoase ale acestei activităţi?
- Este o muncă foarte grea, lucrez de 18 ani în fiecare duminică şi chiar sîmbăta, este un volum de lucru foarte mare şi atunci cînd te pui în slujba oamenilor trebuie să nu îi dezamăgeşti. Sindicatul a progresat în timp numeric şi strategic, ca atare pornind de la 50 de membri am ajuns la 4.000, suntem cel mai puternic sindicat din judeţ, din învăţămînt şi asta a însemnat o muncă de zi cu zi perseverentă, trebuie să îţi neglijezi familia, sănătatea, trebuie să te pui mereu, în postura celui care trebuie ajutat şi care atunci cînd vine la sindicat el are importanţă şi nu trebuie dezamăgiţi. Dacă nu poţi face faţă, te dai la o parte, eu sunt de principiul acesta, nu omul trebuie să sufere că tu ai probleme, trebuie să fii mereu prezent în rîndul oamenilor.

„Am fost persecutată de acest regim comunist”

- S-a întîmplat adeseori să vă neglijaţi familia?
- Da, întotdeauna am neglijat-o, absolut totdeauna, chiar singurul meu concediu a fost cînd m-am operat în urmă cu cinci ani de zile la Spitalul Universitar dar, după operaţie am venit direct la birou, cu cîrja în mînă, dar am venit direct la birou. Nu am avut nici o zi de concediu de odihnă în 20 de ani şi lucrez şi duminică. M-am implicat datorită faptului că nu am fost nici membru PCR nu am fost nici în slujba comunismului, am fost persecutată de acest regim comunist şi mi-am jurat să fac oamenilor dreptate în mod condiţionat. Pierd foarte mult la salariu de cînd sunt preşedintă deoarece colegele mele cu aceleaşi studii iau în plus cu 7 milioane jumătate lei vechi, eu am gradaţie de merit care oricum aş fi avut-o anual, am sporul de predare, ştiu foarte bine că există nişte riscuri.

Maria Tipriigan la protestul de joi

- Familia dvs. a fost de acord cu calea pe care aţi ales să o urmaţi?
- Soţul meu este cel care mă înţelege foarte bine, pentru că a avut şi el funcţii de conducere nedorite pe vremea regimului comunist, scos de la catedră în mod abuziv şi pus în funcţie de secretar adjunct, ori el ştie foarte bine că aşa i se întîmpla şi lui cînd avea această activitate… eu ştiu cînd plec, dar nu ştiu cînd vin, deci uneori plec şi la 10 noaptea din birou, uneori plec la 8, nu am un program de lucru fix, programul nu este afişat pe uşă pentru că aici biroul este deschis aproape non stop, mai nu dorm aici, în rest…

„20 de ani, fără să îmi depun candidatura, am fost aleasă”

- Şi ca satisfacţii profesionale?
- Satisfacţia acestei munci este că am fost dorită de oameni şi timp de 20 de ani fără să îmi depun candidatura la funcţia de preşedinte am fost aleasă 100% de către oameni, de către colegii mei membri de sindicat. Este o dovadă de recunoaştere a muncii mele şi a zbaterilor noastre. De fapt nu conduc eu singură, există un birou de conducere care se implică atunci cînd este nevoie, suntem foarte uniţi, avem şi Clubul Educatorului care este o activitate în plus, dar una peste alta, nu există om, să spună cineva din învăţămînt că, eu ca preşedintă nu i-am rezolvat problema, dacă omul are dreptate merg pînă în pînzele albe să îi găsesc dreptatea, chiar şi în instanţă mă duc. Dacă eu sunt convinsă că respectivele persoane au dreptate, mă implic nemijlocit şi îmi fac mii de duşmani. Nu are importanţă că sunt în duşmănie sau am fost cu IŞJ-ul, dar m-am implicat şi nu am lăsat oamenii la voia întîmplării şi oamenii cînd vin aici, vin ca la o icoană sfîntă, sunt foarte respectată de colegi şi chiar primesc sute de telefoane şi mesaje de Paşti sau de Crăciun, iar toate aceste gesturi mă fac să vin la serviciu cînd sunt chiar şi bolnavă. Pentru că ştiu că oamenii mă aşteaptă.

- Munca de sindicalist presupune o serie de activităţi pe care unii nu cred că le-ar face. De exemplu să strigaţi pe stradă, sau să spuneţi poezii la microfon, există vreun grad de ruşine în acest lucru?
- Nu este plăcut. Dar niciodată nu mi-a fost ruşine să îmi exprim public ceea ce simt, de fapt, eu exprim gîndurile colegilor mei şi trăirile lor. Şi chiar fac abstracţie de orice interpretare din partea unuia sau altuia, nu mă interesează pe mine ce zic cei de pe lîngă sau cei care vorbesc din invidie sau răutate. Gura lumii nu o poţi opri niciodată, dar cert este că oamenii din sindicatul acesta au încredere în mine şi chiar mi-au propus să rămîn şi după pensionare numai că eu nu ştiu dacă voi mai putea să îi reprezint. Sunt obosită, nu este uşor să ai un judeţ, să îi mulţumeşti pe oameni, mai ales că problemele se tot înmulţesc.

„Dacă voi fi sănătoasă îmi voi prelungi activitatea încă trei ani de zile”

Lidera SIP in strada- Cînd ar urma să vă pensionaţi?
- În mod normal la limită de vîrstă ar urma să mă pensionez în 2011, o să îmi mai prelungesc un an activitatea. Mandatul meu se sfîrşeşte în 2012, cînd va avea loc o conferinţă de alegeri, nu trebuie să las organizaţia la voia întîmplării şi datorită insistenţelor membrilor de sindicat dacă voi fi sănătoasă îmi voi prelungi activitatea încă trei ani de zile cît am voie. Totdeauna am fost cea care a fost împotriva prelungirii activităţilor celor care se pensionează pentru a lăsa tineretul să mănînce o bucată de pîine. Pe mine mă plăteşte grădiniţa unde sunt titulară, nu sunt plătită de sindicat. Dacă voi prelungi această activitate voi pregăti conferinţa de alegeri din 2012 şi voi da posibilitate oricărui coleg să depună candidatura.

- Apropos de acest lucru, în general fiecare lider sindical aflat la final de mandat obişnuieşte să îşi formeze oameni pentru preluarea ştafetei, la fel procedaţi şi dvs.?
- I-am pregătit pe colegii mei de circa 10 ani încoace. Avem oameni foarte capabili, oricînd gata să preia ştafeta, eu nu spun că nu o să îi ajut şi nu o să mai vin pe la sindicat pentru că e firesc.

- Ar exista o persoană care credeţi că s-ar descurca?
- Nu e numai o persoană, sunt 30. Biroul nostru de conducere are 30 de persoane. Oricine poate conduce pentru că au lucrat efectiv şi ştiu despre ce este vorba, m-au însoţit pe teren, în delegaţii. În ultimii doi ani i-am trimis în locul meu la şedinţe pe foarte mulţi, ca să îi formez.

„Suntem nevoiţi să ieşim în stradă”

- Pe data de 15 aprilie aţi participat la acel marş de protest pe străzile municipiului. Comparativ, cum erau acţiunile de protest odată şi cum a fost cea de ieri?
- Mie nu îmi face nici un fel de plăcere să ies în stradă, nici atunci şi nici acum, pur şi simplu suntem nevoiţi să ieşim în stradă. Ca să spun că a fost mai bun sau nu, eu nu fac astfel de afirmaţii, toate acţiunile înseamnă un efort din partea noastră şi o expunere publică de cele mai multe ori controversată mai ales din partea părinţilor şi din partea elevilor, chiar din partea celor care stau şi ne văd.

- Cum i-aţi simţit pe oameni?
- I-am simţit descurajaţi, i-am simţit foarte trişti, oamenii strigau din cauză că le-a ajuns cuţitul la os. Nu că ar ieşi doar pentru bani, oamenii într-adevăr atunci cînd nu au cu ce trăi strigă şi nu le mai pasă de cei din jur că se distrează, unii o iau drept o distracţie. Pulsul este următorul: descurajare, lipsuri, nevoi şi o viaţă grea, precară.

„În bucătărie am gresia ciobită în mai multe locuri”

- Vis a vis de inspectorii şcolari care s-au perindat pe la conducerea acestei instituţii, pe unii i-aţi criticat, pentru ca ulterior să reveniţi asupra declaraţiilor lăudîndu-i…
- Nu cred că am făcut acest lucru, pentru că am coloană vertebrală. Cu privire la venirea d-nei Macovei, am fost de părere că este un lucru bun pentru că fiind tînără aduce un alt suflu în învăţămînt şi un alt mod de abordare a problemelor şi de rezolvare a lor.

- Şi a adus?
- Da, a reuşit şi reuşeşte pentru că şi din cîte am înţeles din discuţiile cu domnia sa se implică şi îşi petrece multe ore acolo în Inspectorat şi pînă în zorii zilei uneori.

- Comparativ cu dl. Pavel Rusu?
- Eu am avut o colaborare, chiar dacă am avut foarte multe conflicte cu aceste conduceri ale IŞJ nu le-am avut că aşa am vrut, erau probleme care trebuiau să fie rezolvate. Am intervenit şi la federaţie care de patru ori s-a deplasat aici cu reprezentanţi ai ministerului pentru rezolvarea problemelor. Dar după ce am reuşit să rezolv aceste neajunsuri, eu nu le-am spus decît cuvinte frumoase celor care s-au perindat de-a lungul anilor pentru că oamenii mai greşesc şi nu sunt un om ranchiunos. Spuneaţi că întîi îi criticam şi apoi regretam, da, dacă e nevoie să îi critic, o fac aşa e felul meu, eu sunt Scorpion, eu nu am altă avere decît demnitatea mea, pe mine nu mă poate cumpăra nimeni. Toţi cei care au crezut că mă pot pe mine cumpăra s-au înşelat amarnic. Puteam în aceşti ani să devin miliardară sau să am nu ştiu ce vile sau averi. Vreau să vă spun că singura mea avere este apartamentul de pe vremea lui Ceauşescu şi dacă veniţi la mine şi vă invit într-o zi acasă, o să vedeţi că în bucătărie am gresia ciobită în mai multe locuri şi am pus cîte un preşuleţ. Cu trei copii nu a fost uşor să mă descurc şi nici dacă cineva mi-ar da vile poleite în aur pe degeaba nu le-aş da. Nu-mi trebuie decît un pat în care să dorm şi un televizor la care să mă uit, pentru că eu dacă văd ştirile naţionale, pentru mine înseamnă foarte mult, înseamnă relaxare totală. 

Interviu realizat de Gabriela ERDIC

Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
SPORTUL după sărbători, cum scăpăm de kilogramele în plus: INTERVIU cu instructorul sportiv a mai multor botoșănence - FOTOGALERIE
M-am îngrășat este probabil expresia cea mai folosită după trecerea sărbătorilor de iarnă. Bucatele tradiționale au fost de nerefuzat, iar kilogramele și-au făcut apariția în diferite zone ale corpului.
INTERVIU cu un creator de modă din Botoșani: Ce purtăm de Crăciun și Revelion? CULOAREA care a devenit… tabu - GALERIE FOTO
Perioada sărbătorilor este cu siguranță una în care botoșănencele vor să fie cele mai frumoase. Pe lângă faptul că își fac programare din timp la saloanele de înfrumusețare, acestea își pregătesc cu grijă ținutele, atât pentru cele trei zile de Crăciun cât și pentru Revelion.
INTERVIU medic nutriționist despre lăcomia de sărbători: Cum putem repara greșeala? / Nu mai mâncăm deloc
Masa de Crăciun, un „boom” culinar: RECOMANDĂRI de la un medic nutriționist de la Botoșani pentru cei lacomi și nu numai
INTERVIU Dimitrie Sturdza, milionarul campion botezat de Regele Mihai: Marea Unire în ziua de astăzi este Marea Rușine / Noi moldovenii am devenit un fel de rezervor de vot
Eroul nostru de astăzi are o viață care n-ar putea fi cuprinsă fidel nici într-un film și nici chiar într-o carte. Face parte din celebra familia Sturdza care i-a dat Moldovei, printre alții, pe Ioniță Sandu Sturdza și Mihail Sturdza, domnitori în secolul al XIX - lea.
Video INTERVIU: Îngerul din Botoșani care salvează vieți la Fundeni, mărturisiri din tinerețe și sala de operații - GALERIE FOTO
Doina Hrehoreț este singurul medic chirurg din România și Europa de Est care face transplanturi de ficat. S-a născut la Botoșani, pe 26 noiembre 1967 şi este absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
INTERVIU: Femeia din spatele celui mai puternic om al județului
„În spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică” – autor necunoscut.
INTERVIU Minodora Vasiliu: Nu am avut niciodată probleme cu politica / Nu trebuie creată panică
Minodora Vasiliu este de aproape zece ani de zile directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Este una din puținele reprezentante ale sexului frumos din fruntea serviciilor publice deconcentrate din Botoșani și are în subordine aproximativ 200 de salariați. Medic veterinar de profesie, șefa DSVSA este și una dintre cele mai elegante apariții de la Botoșani. 
Flash INTERVIU: Costel Enache, antrenorul de la FC Botoșani: Adversarii sunt foarte puternici
Antrenorul principal de la FC Botoșani a oferit un interviu din cantonamentul pe care roș-alb-albaștrii îl au în Austria.
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.