Interviuri
INTERVIU Maria Ţiprigan : „Soţul mă înţelege cel mai bine”

Maria Tiprigan 1După aproape două decenii, Maria Ţiprigan se află la conducerea filialei judeţene a Sindicatului Învăţămîntului Preuniversitar. Cel puâin declarativ dovedeşte un real devotament faţă de drepturilor celor care îi reprezintă, cadrele didactice. Şi nu sunt puţini aceşti oameni. Sindicatul numără acum circa 4.000 de membri, fiind cel mai mare la nivel judeţean pe toate ramurile de activitate. Zilnic la uşa „d-nei Ţiprigan” se perindă zeci de oameni simpli, împovăraţi de cîte o problemă şi cu speranţa în suflete că sindicalista le-o va rezolva. Şi a reuşit în cele mai multe dintre cazuri, susţine ea. După atîta drum parcurs se simte obosită pe de o parte, însă împăcată pe de altă parte: timp de 20 de ani s-a gîndit mai mult la alţii decît la propria familie. A făcut enorm de multe sacrificii, şi-a neglijat familia şi nu şi-a luat niciodată în cei 20 de ani concediu de odihnă, totul pentru sindicat, spune ea.

„Am pornit de la 50 de membri, am ajuns la 4.000"

- Ce anume v-a determinat să vă implicaţi în activitatea sindicală şi cît timp aveţi de cînd faceţi acest lucru?
- Sindicatul Învăţămîntului Preuniversitar din judeţul Botoşani ... de fapt la început noi am pornit un grup inimos de educatoare după revoluţia din decembrie 1989 să înfiinţăm un sindicat, eram entuziasmaţi şi am vrut să ne apărăm drepturile noastre. În concluzie s-a înfiinţat primul sindicat din România din învăţămînt, Sindicatul Educatoarelor din judeţul Botoşani şi datorită implicării noastre în a rezolva toate problemele cadrelor didactice, după un an de zile, peste 500 de cadre didactice, învăţători, profesori şi instructori ingineri au solicitat transformarea Sindicatului Învăţătoarelor în Sindicatul Învăţămîntului Preuniversitar. La nivelul judeţului s-a mai înfiinţat un sindicat, actuala Ligă a Sindicatelor din Învăţămînt, noi i-am ajutat să facă sindicat, noi eram deja înfiinţaţi şi i-am ajutat şi pe ei la acel moment în ‘90, după care am trecut la rezolvarea tuturor problemelor din învăţămînt.

- După două decenii de sindicat, care ar fi părţile frumoase ale acestei activităţi?
- Este o muncă foarte grea, lucrez de 18 ani în fiecare duminică şi chiar sîmbăta, este un volum de lucru foarte mare şi atunci cînd te pui în slujba oamenilor trebuie să nu îi dezamăgeşti. Sindicatul a progresat în timp numeric şi strategic, ca atare pornind de la 50 de membri am ajuns la 4.000, suntem cel mai puternic sindicat din judeţ, din învăţămînt şi asta a însemnat o muncă de zi cu zi perseverentă, trebuie să îţi neglijezi familia, sănătatea, trebuie să te pui mereu, în postura celui care trebuie ajutat şi care atunci cînd vine la sindicat el are importanţă şi nu trebuie dezamăgiţi. Dacă nu poţi face faţă, te dai la o parte, eu sunt de principiul acesta, nu omul trebuie să sufere că tu ai probleme, trebuie să fii mereu prezent în rîndul oamenilor.

„Am fost persecutată de acest regim comunist”

- S-a întîmplat adeseori să vă neglijaţi familia?
- Da, întotdeauna am neglijat-o, absolut totdeauna, chiar singurul meu concediu a fost cînd m-am operat în urmă cu cinci ani de zile la Spitalul Universitar dar, după operaţie am venit direct la birou, cu cîrja în mînă, dar am venit direct la birou. Nu am avut nici o zi de concediu de odihnă în 20 de ani şi lucrez şi duminică. M-am implicat datorită faptului că nu am fost nici membru PCR nu am fost nici în slujba comunismului, am fost persecutată de acest regim comunist şi mi-am jurat să fac oamenilor dreptate în mod condiţionat. Pierd foarte mult la salariu de cînd sunt preşedintă deoarece colegele mele cu aceleaşi studii iau în plus cu 7 milioane jumătate lei vechi, eu am gradaţie de merit care oricum aş fi avut-o anual, am sporul de predare, ştiu foarte bine că există nişte riscuri.

Maria Tipriigan la protestul de joi

- Familia dvs. a fost de acord cu calea pe care aţi ales să o urmaţi?
- Soţul meu este cel care mă înţelege foarte bine, pentru că a avut şi el funcţii de conducere nedorite pe vremea regimului comunist, scos de la catedră în mod abuziv şi pus în funcţie de secretar adjunct, ori el ştie foarte bine că aşa i se întîmpla şi lui cînd avea această activitate… eu ştiu cînd plec, dar nu ştiu cînd vin, deci uneori plec şi la 10 noaptea din birou, uneori plec la 8, nu am un program de lucru fix, programul nu este afişat pe uşă pentru că aici biroul este deschis aproape non stop, mai nu dorm aici, în rest…

„20 de ani, fără să îmi depun candidatura, am fost aleasă”

- Şi ca satisfacţii profesionale?
- Satisfacţia acestei munci este că am fost dorită de oameni şi timp de 20 de ani fără să îmi depun candidatura la funcţia de preşedinte am fost aleasă 100% de către oameni, de către colegii mei membri de sindicat. Este o dovadă de recunoaştere a muncii mele şi a zbaterilor noastre. De fapt nu conduc eu singură, există un birou de conducere care se implică atunci cînd este nevoie, suntem foarte uniţi, avem şi Clubul Educatorului care este o activitate în plus, dar una peste alta, nu există om, să spună cineva din învăţămînt că, eu ca preşedintă nu i-am rezolvat problema, dacă omul are dreptate merg pînă în pînzele albe să îi găsesc dreptatea, chiar şi în instanţă mă duc. Dacă eu sunt convinsă că respectivele persoane au dreptate, mă implic nemijlocit şi îmi fac mii de duşmani. Nu are importanţă că sunt în duşmănie sau am fost cu IŞJ-ul, dar m-am implicat şi nu am lăsat oamenii la voia întîmplării şi oamenii cînd vin aici, vin ca la o icoană sfîntă, sunt foarte respectată de colegi şi chiar primesc sute de telefoane şi mesaje de Paşti sau de Crăciun, iar toate aceste gesturi mă fac să vin la serviciu cînd sunt chiar şi bolnavă. Pentru că ştiu că oamenii mă aşteaptă.

- Munca de sindicalist presupune o serie de activităţi pe care unii nu cred că le-ar face. De exemplu să strigaţi pe stradă, sau să spuneţi poezii la microfon, există vreun grad de ruşine în acest lucru?
- Nu este plăcut. Dar niciodată nu mi-a fost ruşine să îmi exprim public ceea ce simt, de fapt, eu exprim gîndurile colegilor mei şi trăirile lor. Şi chiar fac abstracţie de orice interpretare din partea unuia sau altuia, nu mă interesează pe mine ce zic cei de pe lîngă sau cei care vorbesc din invidie sau răutate. Gura lumii nu o poţi opri niciodată, dar cert este că oamenii din sindicatul acesta au încredere în mine şi chiar mi-au propus să rămîn şi după pensionare numai că eu nu ştiu dacă voi mai putea să îi reprezint. Sunt obosită, nu este uşor să ai un judeţ, să îi mulţumeşti pe oameni, mai ales că problemele se tot înmulţesc.

„Dacă voi fi sănătoasă îmi voi prelungi activitatea încă trei ani de zile”

Lidera SIP in strada- Cînd ar urma să vă pensionaţi?
- În mod normal la limită de vîrstă ar urma să mă pensionez în 2011, o să îmi mai prelungesc un an activitatea. Mandatul meu se sfîrşeşte în 2012, cînd va avea loc o conferinţă de alegeri, nu trebuie să las organizaţia la voia întîmplării şi datorită insistenţelor membrilor de sindicat dacă voi fi sănătoasă îmi voi prelungi activitatea încă trei ani de zile cît am voie. Totdeauna am fost cea care a fost împotriva prelungirii activităţilor celor care se pensionează pentru a lăsa tineretul să mănînce o bucată de pîine. Pe mine mă plăteşte grădiniţa unde sunt titulară, nu sunt plătită de sindicat. Dacă voi prelungi această activitate voi pregăti conferinţa de alegeri din 2012 şi voi da posibilitate oricărui coleg să depună candidatura.

- Apropos de acest lucru, în general fiecare lider sindical aflat la final de mandat obişnuieşte să îşi formeze oameni pentru preluarea ştafetei, la fel procedaţi şi dvs.?
- I-am pregătit pe colegii mei de circa 10 ani încoace. Avem oameni foarte capabili, oricînd gata să preia ştafeta, eu nu spun că nu o să îi ajut şi nu o să mai vin pe la sindicat pentru că e firesc.

- Ar exista o persoană care credeţi că s-ar descurca?
- Nu e numai o persoană, sunt 30. Biroul nostru de conducere are 30 de persoane. Oricine poate conduce pentru că au lucrat efectiv şi ştiu despre ce este vorba, m-au însoţit pe teren, în delegaţii. În ultimii doi ani i-am trimis în locul meu la şedinţe pe foarte mulţi, ca să îi formez.

„Suntem nevoiţi să ieşim în stradă”

- Pe data de 15 aprilie aţi participat la acel marş de protest pe străzile municipiului. Comparativ, cum erau acţiunile de protest odată şi cum a fost cea de ieri?
- Mie nu îmi face nici un fel de plăcere să ies în stradă, nici atunci şi nici acum, pur şi simplu suntem nevoiţi să ieşim în stradă. Ca să spun că a fost mai bun sau nu, eu nu fac astfel de afirmaţii, toate acţiunile înseamnă un efort din partea noastră şi o expunere publică de cele mai multe ori controversată mai ales din partea părinţilor şi din partea elevilor, chiar din partea celor care stau şi ne văd.

- Cum i-aţi simţit pe oameni?
- I-am simţit descurajaţi, i-am simţit foarte trişti, oamenii strigau din cauză că le-a ajuns cuţitul la os. Nu că ar ieşi doar pentru bani, oamenii într-adevăr atunci cînd nu au cu ce trăi strigă şi nu le mai pasă de cei din jur că se distrează, unii o iau drept o distracţie. Pulsul este următorul: descurajare, lipsuri, nevoi şi o viaţă grea, precară.

„În bucătărie am gresia ciobită în mai multe locuri”

- Vis a vis de inspectorii şcolari care s-au perindat pe la conducerea acestei instituţii, pe unii i-aţi criticat, pentru ca ulterior să reveniţi asupra declaraţiilor lăudîndu-i…
- Nu cred că am făcut acest lucru, pentru că am coloană vertebrală. Cu privire la venirea d-nei Macovei, am fost de părere că este un lucru bun pentru că fiind tînără aduce un alt suflu în învăţămînt şi un alt mod de abordare a problemelor şi de rezolvare a lor.

- Şi a adus?
- Da, a reuşit şi reuşeşte pentru că şi din cîte am înţeles din discuţiile cu domnia sa se implică şi îşi petrece multe ore acolo în Inspectorat şi pînă în zorii zilei uneori.

- Comparativ cu dl. Pavel Rusu?
- Eu am avut o colaborare, chiar dacă am avut foarte multe conflicte cu aceste conduceri ale IŞJ nu le-am avut că aşa am vrut, erau probleme care trebuiau să fie rezolvate. Am intervenit şi la federaţie care de patru ori s-a deplasat aici cu reprezentanţi ai ministerului pentru rezolvarea problemelor. Dar după ce am reuşit să rezolv aceste neajunsuri, eu nu le-am spus decît cuvinte frumoase celor care s-au perindat de-a lungul anilor pentru că oamenii mai greşesc şi nu sunt un om ranchiunos. Spuneaţi că întîi îi criticam şi apoi regretam, da, dacă e nevoie să îi critic, o fac aşa e felul meu, eu sunt Scorpion, eu nu am altă avere decît demnitatea mea, pe mine nu mă poate cumpăra nimeni. Toţi cei care au crezut că mă pot pe mine cumpăra s-au înşelat amarnic. Puteam în aceşti ani să devin miliardară sau să am nu ştiu ce vile sau averi. Vreau să vă spun că singura mea avere este apartamentul de pe vremea lui Ceauşescu şi dacă veniţi la mine şi vă invit într-o zi acasă, o să vedeţi că în bucătărie am gresia ciobită în mai multe locuri şi am pus cîte un preşuleţ. Cu trei copii nu a fost uşor să mă descurc şi nici dacă cineva mi-ar da vile poleite în aur pe degeaba nu le-aş da. Nu-mi trebuie decît un pat în care să dorm şi un televizor la care să mă uit, pentru că eu dacă văd ştirile naţionale, pentru mine înseamnă foarte mult, înseamnă relaxare totală. 

Interviu realizat de Gabriela ERDIC

INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
Noi, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, am declanșat acțiunea spontană de protest, astăzi, 13 ianuarie 2022. Oprim pentru 2 ore toate activitățile de inspecție și control. Protestăm împotriva discriminării salariale, a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
14 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9432 lei
USD
Dolarul SUA
4.3142 lei
CHF
Francul elveţian
4.7342 lei
GBP
Lira sterlină
5.9246 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7872 lei
XAU
Gramul de aur
252.8267 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2394 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3928 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1360 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4542 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2018 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6643 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.9 o C
Dorohoi
-2.0 o C
Bucecea
4.8 o C
Darabani
-2.4 o C
Saveni
-1.0 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.