Interviuri
INTERVIU Minodora Vasiliu : E mai uşor ca femeie să fii şef într-un colectiv de bărbaţi

Minodora Vasiliu este de aproape doi ani de zile directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Este una din puţinele reprezentante ale sexului frumos în fruntea serviciilor publice deconcentrate din Botoşani. Are în subordine aproximativ 200 de salariaţi şi petrece la birou ore în şir pentru ca instituţia pe care o conduce să nu fie evidenţiată negativ. Se consideră o luptătoare, însă în acelaşi timp nu ezită în a cere ajutorul atunci cînd situaţia o impune.

„Privit din afară, cînd nu eşti director şi ai un director, spui că e simplu”

- De cît timp sunteţi în fruntea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor?
- Din februarie 2009, să zicem aproape 2 ani de zile.

- Şi ce anume v-a determinat să acceptaţi să preluaţi frîiele acestei instituţii?
- Era o încercare cu mine, să îmi dovedesc mie dacă pot să fac lucrul acesta, nimic altceva.

- Este greu sau uşor să fii director?
- Deci privit din afară, cînd nu eşti director şi ai un director, spui că e simplu, poţi să semnezi nişte acte şi ai terminat şi cred că e cel mai uşor să fii director, dar acum cînd sunt şi pe acest scaun îmi dau seama că este foarte greu. În primul rînd că tu eşti responsabil pentru absolut toţi cei care îţi sunt colegi. Cei aproape 200 de colegi, tu eşti responsabil ca lor să le fie bine, să le asiguri un suport atît psihic cît şi un suport material să îşi efectueze în bune condiţii activitatea. Dacă tu nu lupţi pentru ei atunci şi ei şi instituţia se duce de rîpă.

„Nu pot să spun că sunt cea mai tare şi cea mai mare”

- Apropos de responsabilităţi, vi s-a întîmplat vreodată să vă simţiţi depăşită de situaţie?
- Cred că oricine are momentele astea şi de ce să spun că nu? Da. Există momente de astea, dar spui că există într-o zi şi o iei de la capăt şi trebuie să cauţi soluţii. Nu, nu ai cum, deci repet aş minţi să spun că nu. Toţi care au anumite funcţii trec prin anumite perioade, dar important este să ştii să o iei de la capăt şi să nu se vadă lucrul acesta, că eşti depăşit de situaţie. Pentru că, atunci cînd ceilalţi văd conducătorul depăşit de situaţie, ei se simt ca şi cum ar fi neprotejaţi.

- Şi în astfel de situaţii aţi solicitat sprijinul colegilor?
- De obicei facem echipă, deci atît cu colegii mei care sunt, cu cei trei directori cît şi cu şefii de servicii. Acum nu pot să spun că sunt cea mai tare şi cea mai mare, tot timpul luăm soluţii şi ajungem la numitori comune în aşa fel încît ceea ce decidem să fie în avantajul tuturor. Diferenţa între mine şi ceilalţi colegi este o diferenţă de pe organigramă, pe statul de funcţii, diploma mea şi a celorlalţi colegi ai mei este identică, toţi suntem medici veterinari, toţi am făcut aceeaşi facultate, toţi avem o anumită experienţă şi vechime în profesia pe care o facem în DSVSA şi atunci mi se pare normal să fim toţi o echipă.

„Nu sunt genul de om care să renunţ doar pentru bani”

- Am văzut în mai multe instituţii că, practic din punct de vedere al salariilor nu mai există o diferenţiere între directori, care au responsabilităţi mai mari şi unii dintre angajaţi, iar salariile sunt practic la fel. Care este situaţia la DSV?
- Din contră, cel puţin pe perioada cît eram director contractual, cu acea denumire de director coordonator, pot să spun că toţi şefii de serviciu aveau salarii mai mare decît directorul coordonator. Acum e un fel de echilibru, suntem la fel, cu salarii la fel, diferenţele ar fi la cei care au sporul de vechime mai mare. Dar ca salariu suntem identici.

- Cum comentaţi acest aspect, avînd în vedere că în calitate de director aveţi şi mai multe responsabilităţi? În cazul în care se întîmplă ceva, dvs. sunteţi cea care semnaţi…
- Asta este o chestie în care ştii foarte bine ce faci. Dacă nu vroiam să fac lucrul acesta pentru salariul respectiv, renunţam de mult. Dar nu sunt genul de om care să renunţ doar pentru bani. Dora VasiliuAtribuţiile sunt mult mai mari, responsabilităţile sunt mult mai mari. Faţă de colegii mei care sunt şefii de serviciu, deşi salariile sunt identice. De obicei nu mă consider o fire slabă să renunţ pentru faptul că nu am bani şi atunci renunţ în favoarea unui post de şef de serviciu. Să vină altul să îşi spargă capul. Cît voi putea rezista pe funcţia asta, voi rezista. Înţelegem că astea sunt condiţiile. Să credem aşa, că nu sunt bani acum, dar poate vor fi zile mai bune şi pe partea financiară. Deocamdată, cînd accepţi o funcţie de director, nu e fluturaşul de pe 14 ale lunii foarte important, ci realizările pe care le faci, faptul că, ce o să faci să meargă treaba bine, faptul că nici un colectiv… cînd am venit aici nu era un colectiv închegat, fiecare era pe partea lui, acum îi văd că încep să gîndească, că sunt închegaţi, că lucrează în echipă şi asta este foarte important. Cine aude lucrurile astea spune că visez sau că vorbesc din cărţi, nu este adevărat. Un loc de muncă la care stai 8, 9 pînă la 10 ore, dacă nu înveţi să fii în echipă, dacă nu înveţi să faci lucrurile să fii mulţumit pe ziua respectivă şi vii doar la ideea că pe 14 iau un salariu şi atît, acela nu este un loc de muncă. Aşa consider eu.

„Aş minţi să spun că pot face altceva”

- Este greu pentru o femeie să fie director?
- Cred că e mai uşor pentru o femeie să fie director într-un colectiv de bărbaţi decît o femeie director într-un colectiv de femei. Poate că din jenă, poate nu pe faţă, bărbaţii încearcă să te asculte mai mult, sau cel puţin aşa dau impresia. Mie mi se pare mai uşor, mi-ar fi fost mult mai greu să fiu director într-un colectiv de femei.

- Dacă ar fi să renunţaţi la postul dintr-o instituţie publică pentru domeniul privat, spre ce aţi opta?
- Noi medicii veterinari suntem de mai multe tipuri, medici veterinari care sunt clinicieni, practicieni, cei care au cabinete veterinare, clinici veterinare. Medici veterinari care îşi fac treaba foarte bine în laborator şi medici veterinari care se ocupă de legislaţie. Aş minţi să spun că pot face altceva, să fiu un clinician la 43 de ani, cînd toată viaţa nu am făcut altceva decît legislaţie. Deci aş eşua. Şi aş minţi să spun că pot să fac altceva. Dacă nu aş mai fi director m-aş întoarce înapoi în colectivul meu pe inspecţie, unde aveam locul înainte şi treaba merge mai departe.

- Vi s-a întîmplat să părăsiţi biroul şi să mergeţi alături de echipele de control în teren, pentru a vedea cum decurge un control la faţa locului?
- Foarte rar şi de ce? Mergeam înainte cînd eram pe postul de inspector la serviciul de inspecţie, dar acum sunt atîtea probleme şi fiecare stă la coadă la uşa mea pentru a rezolva o problemă, sunt foarte multe hîrtii, sunt multe chestii pe care trebuie să le faci de aici din birou şi trebuie să îi coordonezi cu informaţia care o ai aici în birou. Dacă aş pleca atunci hîrtiile nu ar mai fi puse la punct, oamenii care vin cu probleme inclusiv agenţii economici, inclusiv colegii, nu ar avea cu cine să vorbească. Mi se pare normal să stau aici 8,9, 10 ore atît timp cît îmi permite nu timpul, cît am probleme de rezolvat.

„Nu neapărat trebuie să dai cu parul sau să ridici statui în faţa unui DSV”

- Spuneaţi la începutul acestui interviu că aţi reuşit să vă uniţi colegii să formeze o echipă. Ce anume aţi mai schimba pentru a mai îmbunătăţi din activitatea instituţiei?
- În primul rînd că te lupţi foarte tare ca oamenii să îşi ia drepturile. Asta e foarte important. Minodora VasiliuŞi vorbind de tot felul de probleme de buget cu care te confrunţi, atunci încerci să faci lobby cu diverse persoane care sunt implicate pe bugetul respectiv pentru ca acţiunile medicilor concesionari să fie plătite la adevărata lor valoare. Sau alte lucruri care se pot face în DSV să fie plătite la adevărata lor valoare. De asemenea, am încercat să mă lupt să le creez un mediu cît mai ambiant, în birouri să fie cît mai frumos, am obţinut această investiţie pe laborator, o reamenajare care este conformă cu normele europene pentru că jumătate din laborator nu era. Alte DSV-uri au avut înainte acest lucru, noi de abia acum încercăm să îl facem. Multe probleme sunt organizatorice, trebuie să fii un bun manager, un bun organizator ca să fii un bun director. Nu neapărat trebuie să dai cu parul sau să ridici statui în faţa unui DSV, trebuie să creezi un climat prielnic pentru a se putea lucra. Realizările sunt de fapt ca atunci cînd ai zile cu anumită conotaţie şi vorbim de Paşti, de Crăciun, anumite festivaluri, atunci cînd nu ai cazuri care să apară în presă, în spitale să nu ai cazuri de îmbolnăviri, este o realizare a ta. Pentru că ştii că, colegii tăi au fost prezenţi acolo, iar agentul economic la rîndul lui, e un circuit, agentul economic înţelege cum trebuie să îşi facă treaba atunci consumatorul este apărat. Bine, vorbim de consumatorii care nu riscă, consumatorii care consumă din unităţi autorizate. De asta suntem noi aici, suntem o instituţie care să apărăm consumatorul. Ca el atunci cînd ajunge acasă şi pune pe masă bucatele pe care le-a cumpărat din oraş să fie sigure, să nu aibă probleme cu toxiinfecţie alimentară, să nu fie probleme cu animale bolnave de la exploataţii gospodăreşti. Deci toate astea sunt realizări, ele nu sunt vizibile pentru cei din afară, pentru că totul cînd e normal, spui că nu e o realizare, numai cînd vezi răul atunci spui că cineva nu şi-a făcut treaba. Aici este o muncă continuă, atît pe partea de sănătate animală la care colegii mei aleargă în tot judeţul acesta şi sting anemii infecţioase şi sting anumite boli şi încearcă să facă despăgubiri pe cai pe anemie infecţioasă, încearcă să-şi facă treburile ca să nu apară îmbolnăviri la oameni. Partea de igienă la fel, implementarea legislativă, partea de inspecţie, verifică şi sănătatea şi inspecţia. Deci e atît de complexă funcţia de medic veterinar într-o unitate sanitar veterinară şi cum v-am spus ceea ce se vede de afară e normal, numai cînd buba explodează se spune: „a, nu şi-au făcut treaba”.

„Să nu comentăm perioada d-lui Rizac”

- Aţi făcut referire la persoane care nu şi-au făcut treaba. În urmă cu cîţiva ani pe perioada fostului director Vladimir Rizac, au fost anumite probleme care s-au finalizat cu dosare penale…
- Haideţi să fie interviul doar pe mine, să nu comentăm perioada d-lui Rizac, să lăsăm pe el poate într-un interviu viitor să îşi expună punctul de vedere…

- Întrebarea mea era dacă v-aţi luat măsuri suplimentare pentru a preîntîmpina astfel de situaţii?
- Da, deci cei care au fost directori economici şi aici mă refer pe perioada cît sunt eu director, a fost fostul director economic, încă o persoană care a plecat şi actualul director economic. Au venit ei cu un plus de reţinere şi de a se acoperi ei cu problemele respective, pentru că ştim că au fost probleme pe direcţia sanitar veterinară, atunci îşi verifică foarte bine hîrtiuţele care sunt date de la colegi, pentru a nu se strecura absolut nici o greşeală. Sperăm că nu se va strecura absolut nici o greşeală, vii cu inima mai strînsă atunci cînd sunt probleme într-o instituţie şi atunci verifici mai mult.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC

INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Ordinaro, fugi si mai omoara niste caini!
13 mai 2011, 04:59
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
Noi, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, am declanșat acțiunea spontană de protest, astăzi, 13 ianuarie 2022. Oprim pentru 2 ore toate activitățile de inspecție și control. Protestăm împotriva discriminării salariale, a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
14 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9432 lei
USD
Dolarul SUA
4.3142 lei
CHF
Francul elveţian
4.7342 lei
GBP
Lira sterlină
5.9246 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7872 lei
XAU
Gramul de aur
252.8267 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2394 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3928 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1360 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4542 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2018 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6643 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.1 o C
Dorohoi
-2.0 o C
Bucecea
3.8 o C
Darabani
-2.2 o C
Saveni
0.1 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.