Interviuri
INTERVIU Nicolae Rebenciuc : „Pînă acum nu mi-a ieşit nimic”
Nicolae Rebenciuc a constituit surpriza alegerilor parlamentare din 2008. A ieşit pe locul 3 în Colegiul Flămînzi, însă în urma redistribuirilor a intrat în Parlament în detrimentului social-democratului de atunci Mircea Dănuţă, care cîştigase colegiul. Ca o mulţime de alţi membri importanţi ai PNL şi deputatul a intrat în conflict cu noul lider judeţean al liberalilor şi la mai puţin de un an de la dobîndirea mandatului a părăsit partidul. Iniţial a aderat la grupul independenţilor, însă cînd s-au demarat procedurile pentru înfiinţarea Uniunii Naţionale pentru Progresul României a refuzat să adere la noua formaţiune şi a preferat să intre în PDL, unde a fost dsemnat şef al Colegiului Flămînzi.

„Chiar mi-aş permite să mă laud un pic”

-    Ce mai faceţi, că vă vede lumea destul de rar pe la Botoşani?
-    Da, este adevărat, vin mai rar pe la Botoşani pentru că am mult de muncă în colegiu, mai ales acum m-am axat pe preluarea problemelor din colegiu.

-    Şi care ar fi principalele probleme pe care le-aţi rezolvat deja în colegiu sau care sunt pe cale de rezolvare?
-    Deci chiar mi-aş permite să mă laud un pic.

-    Păi dacă v-am întrebat eu…
-    De exemplu, am reuşit să atrag nişte fonduri pentru Colegiul Flămînzi, care a primit la rectificarea bugetară de la începutul lunii decembrie 50.000 la Călăraşi, 50.000 la Coşula, 100.000 la Flămînzi. La ordonanţa 7, în toamnă, a primit cei mai mulţi bani Colegiul Flămînzi. Spun acest lucru datorită faptului că s-au primit bani la Albeşti, de exemplu, 700.000 de lei, s-au primit la Călăraşi 100.000 de lei, la Flămânzi 240.000 de lei, la Cristeşti 250.000 de lei.

„Sunt convins că n-o să-mi iasă”

-    Şi care a fost rolul dvs.? Noi ştim că parlamentarii fac legi în primul rînd, nu au bugete la dispoziţie, nu sunt ordonatori de credite.
-    Aveţi perfectă dreptate, după cum se observă şi din activitatea mea parlamentară, nu mai sunt iniţiatorul a aşa de multe legi ca şi pînă acum, dar în schimb am reuşit să mă ocup de latura cealaltă de atragere a unor fonduri pentru localităţi, de a face lobby, de a insista pentru a fi prioritare localităţile din Colegiul Flămînzi.

-    Lumea ştiţi cum spune, „nu-ţi dă nimeni un leu dacă nu-i iese şi lui măcar 50 de bani din leul ăla”. Dvs. vă iese ceva?
-    Sunt convins că n-o să-mi iasă, pînă acum nu mi-a ieşit nimic.

-    Dar nu-i timpul pierdut…
-    Nu, nu se pune problema aşa. Este suficient să rezolv problemele din colegiu, şcoli, poduri şi pietruirea de drumuri.

„Nu mai rîvnesc la altă funcţie”

-    Sunt acum în plină desfăşurare alegerile interne din PDL. Vă băgaţi la vreo funcţie de conducere?
-    Nu, deci eu am o funcţie deja oferită prin statut, de şef de colegiu şi nu mai rîvnesc la altă funcţie. Este suficient, de-aş putea face faţă cu brio la cea pe care o am.

-    Vicepreşedinte, secretar, ceva…
-    Nu, nu, nu, nu, nu. O să insist pentru dl. Ciobanu care este colegul meu (Ioan Ciobanu, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean în Construcţii – n.r.). Am de muncă în cadrul Colegiului Flămînzi.

-    Asta ar înseamna că aveţi deja un atu în desemnarea candidatului la parlamentare pe respectivul colegiu peste doi ani, fiind deja şef de colegiu?
-    Da, da, da, am asigurată candidatura.

„Referitor la alegerea mea ca deputat, teoretic trebuia să ies”

-    Multă lume spunea că aţi avut ghinion cînd aţi pierdut alegerile la Primăria Flămînzi la cîteva zeci de voturi, alţii spun că aţi avut noroc pentru că ulterior aţi ajuns parlamentar. Dvs. cum consideraţi?
-    Consider aşa, ca atare, şi un ghinion, şi un noroc, asta e… Probabil că, la Primărie, dacă eram puţin mai perseverent, fiindcă în primul tur am cîştigat la peste 100 de voturi, în al doilea am pierdut la 70 de voturi... Dar, oricum, imediat după alegeri am mers la Prefectură şi ştiam lucrul acesta că trebuia să candidez acolo. Iar referitor la alegerea mea ca deputat, teoretic trebuia să ies, era condiţia de bază să cîştige Strugaru la Darabani şi eu să iau peste 3.000 de voturi, ceea ce s-a întîmplat.
Rebe
-    Dar v-aţi gîndit vreodată la posibilitatea de a ieşi parlamentar de pe locul 3 pe respectivul colegiu sau a fost o surpriză totală?
-    Da, posibilitatea era, fiind alegeri uninominale, dar la care contau şi rezultatul partidului. Deci ţinînd cont de scorul partidului, care la precedentele alegeri locale fusese de peste 30%, automat, normal, trebuia să îi revină doi parlamentari şi se ştia deja în proporţie de 80% fiecare partid cam pe ce colegiu cîştigă şi aveam şanse, dar la a ieşi din a doua şansă era totuşi o diferenţă.

Ţurcanu? „N-am putut să-mi dau seama cît este de slab”

-    Aţi fost membru PNL pînă acum aproximativ un an de zile, ce s-a întîmplat în partid după instalarea noului preşedinte, apropos şi de dl.Ciobanu pe care l-aţi amintit?
-    De fapt, disputele în interiorul partidului, atît la nivel judeţean cît şi naţional, au pornit cînd s-au făcut alegerile la nivel naţional. O mare parte dintre candidaţi îl susţineau pe Tăriceanu şi mai puţini pe Crin Antonescu. Întîmplîndu-se că a ieşit Crin Antonescu a dus la iscarea unor dispute la toate organizaţiile judeţene şi asta a fost. A fost însă vorba şi de disputele care au fost la noi la nivel judeţean între dl.senator Câmpanu şi dl.deputat Ţurcanu. Atunci fiecare dintre noi a avut de ales, şi-a exprimat opţiunea.

-    Este un lucru chiar atît de groaznic să-l ai şef la partid pe Florin Ţurcanu?
-    Nu ştiu, eu n-aş putea exact să vă spun dacă este groaznic sau nu fiindcă în calitatea sa de şef eu am fost foarte puţin timp membru PNL, n-am putut să-mi dau seama cît este de slab.

-    Sau cît de bun…
-    Fie şi aşa spus dacă vreţi dvs.

„Am văzut că suntem presaţi de a forma un nou partid”

-    Aţi mers într-o primă fază alături de independenţi, dar la un moment dat, mai ales în perioada cînd s-a creat UNPR, aţi abandonat acest proiect politic şi aţi intrat în PDL. De ce nu aţi continuat cu partidul care s-a creat pe osatura grupului independenţilor din Parlament?
Rebenciuc 2-    În momentul cînd m-am despărţit de PNL nu am făcut-o pentru nici un partid sau cu gîndul la înfiinţarea altui partid, deci varianta a fost de a fi independent, fără formaţiune politică. Am stat la independenţi împreună cu ceilalţi colegi, am fost în prima fază şapte şi cînd am văzut că suntem presaţi de a forma un nou partid, atunci a trebuit să iau o decizie şi zic eu că am luat decizia cea mai potrivită… pentru Colegiul Flămînzi.

-    Chiar şi acum credeţi că aţi luat decizia cea mai potrivită, la cît de înjuraţi sunt PDL-ul şi Guvernul la ora actuală din cauza măsurilor nepopulare?
-    Acuma, trecînd un an de zile de cînd am luat decizia, chiar sunt convins că am luat decizia cea mai bună.

„Intenţionez să mai candidez pentru încă un mandat de parlamentar”

-    În 2012 unde candidaţi, la Primărie, la Parlament?
-    În 2012 intenţionez să mai candidez pentru încă un mandat de parlamentar ţinînd cont că am un colegiu destul de bun. Teoretic este bun, aproximativ peste 50% aş spune acum că este cel mai bun colegiu de deputaţi din judeţul Botoşani şi, mai ales că este şi Flămînziul, unde sigur se obţin voturi destul de multe şi dacă ia Flămînziul, indiferent de candidatul de colegiu, dacă va lua Flămînziul înseamnă că va lua 3.000 de voturi, înseamnă peste 30%, ceea ce este o rampă de lansare.

-    Pe asta vă bazaţi cînd spuneţi că este Colegiul Flămînzi unul foarte bun?
-    Nu, nu, nu, mă refer atît la actualii primari PDL, cît şi la localităţile unde am cîştigat eu înainte şi care nu erau PNL-iste.

-    Bine, primarii se mai pot schimba înainte de alegerile parlamentare.
-    Da, am luat măsuri de prevedere, acum avem alegeri interne, avem propuneri de primari, sunt convins că acest Colegiu Flămînzi va avea cel puţin 60% primari PDL.

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Loading...
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Loading...
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Felicitari dl. deputat Rebenciuc, implicarea dumneavoastra in atragerea fondurilor in special ptr. Flamanzi este cum se spune in Romaneste " JOS PALARIA"Sper sa continuati sa va faceti datoria la fel de bine si in urmatorii 2 ani fata de cei care v-au ales deputat.Cu tot respectul un Flamanzean din diaspora
15 ianuarie 2011, 13:07
Bai Ioane tare prost mai esti, de ce nu rogi pe cineva sa-i faca si lui nevastata un copil pentru a te lauda si pe tine cineva.
9 ianuarie 2011, 16:59
Inafara de fiul sau, singurul ramas in tara dintre copii cine il mai lauda pe acest linge blide care a plecat pentru bani la portocalii. Un om de nimic care in Flaminzi nu iese decat noaptea sau la intruniririle PDL, deoarece arunca lumea cu pietre dupa el.
9 ianuarie 2011, 10:49
D-le Rebenciuc,aduceti la cunostinta botosanenilor ca ati demarat la Corni si POMANA ELECTORALA,in vederea sustinerii candidatului PDL,Dorel Dorneanu,ca ati oferit pachete alegatorilor ca MITA ELECTORALA,pachete insotite de cartea D-stra de vizita.Eu as ruga organele competente sa cerceteze si sa aplice legile in vigoare.Restul e vrajeala.
9 ianuarie 2011, 07:36
va multumim domnule deputat, intradevar implicarea dumneavoastra in localitatile din colegiul Flamanzi este totala.
8 ianuarie 2011, 19:07
Felicitari pentru munca depusa in acest colegiu!
8 ianuarie 2011, 11:34
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dacă nu ai credință, nu poți face această lucrare. Doar nădăjduind în mila lui Dumnezeu îi putem ajuta pe cei care ne solicită sprijinul. Eu nu fac nimic deosebit. Aici e lucrarea lui Dumnezeu!”,Vlad Plăcintă, preș ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.8 o C
Dorohoi
1.2 o C
Bucecea
1.1 o C
Darabani
0.8 o C
Saveni
2.1 o C
Ştefăneşti
4.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.