Interviuri
INTERVIU Oana Puşcaşu : N-a fost ţelul meu în viaţă să devin director la Filarmonică
La doar 24 de ani, Oana Puşcaşu este deja un nume în viaţa publică botoşăneană, are o carieră în plină ascensiune şi este întotdeauna identificată cu muzica, talentul, dorinţa de a accede cît mai sus, dar şi un curaj aparte pentru lucruri noi, care să îi aducă mai multe satisfacţii profesionale. O dovadă în acest sens este candidatura sa la postul de director al Filarmonicii de Stat Botoşani, gest care pe de o parte i-a atras o serie de simpatizanţi, iar pe de altă parte i-a adus şi răutăţi din partea unora care i-au contestat lipsa experienţei pentru ocuparea unui asemenea post. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti - Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, disciplinele compoziţie jazz-muzică uşoară,  istoria muzicii, cu media 10, este în anul doi la master, la aceeaşi universitate şi concomitent, în anul 3 la Facultatea de Management din cadrul Universităţii Spiru Haret Bucureşti. Pe viitor îşi doreşte obţinerea unui doctorat în Irlanda sau Olanda, unde şi-a depus deja actele. Este preşedintele Asociaţiei Cheia Sol, fiind strîns legată de realizările unui număr însemnat de copii talentaţi botoşăneni care au confirmat la nivel naţional.

„O să învăţ data viitoare să fac un proiect de 25 de pagini”
- Să începem cu ceva de actualitate şi anume candidatura ta pentru postul de director la Filarmonică, dar şi modul în care ai fost tu descalificată. A fost o decizie luată pe nedrept de comisie?
- Eu nu contest decizia lor, nu am experienţa lor profesională, nici nu mă pot implica foarte mult în acest subiect, eu doar sunt încîntată de experienţa pe care acum am acumulat-o cu acest proiect, mi-a ajutat foarte mult, îmi ajută şi în cariera mea viitoare, am învăţat foarte mult, am cunoscut mai mult instituţia Filarmonica, avînd caietul de obiective, cu toate premiile lor, toate cifrele, mi-a prins bine. O să învăţ data viitoare să fac un proiect de 25 de pagini (rîde), deci chiar nu contest decizia lor, sunt tînără, am timp să realizez mult mai multe lucruri şi tot ce mi-am propus şi nu a fost ţelul meu în viaţă să devin director la Filarmonica de Stat din Botoşani, cu toate că îi apreciez pe oamenii care lucrează acolo şi tot ce au realizat ei pînă acum.
- Concret, de ce lucrarea ta avea mult mai multe pagini decît era prevăzut în caietul de sarcini?
- Poate pentru că am avut mai multe idei pe care le-am dezvoltat probabil prea mult, nu am luat în considerare foarte mult acest criteriu, să ajung pînă în 25 de pagini şi primele pagini făceau parte oarecum din caietul de obiective şi trebuia să le scriu. În schimb cred că ideile mele de fond au fost OK aveam o strategie bună de marketing dar, data viitoare o să mi-o promovez, poate o să am ocazia să o pun în practică.

„Am vrut puţin să schimb imaginea Filarmonicii”
- Apropos de strategia ta de marketing şi ideile pe care ţi le-ai conturat în acest proiect de management, ai putea dezvălui în linii mari cîteva dintre ideile tale?
- Pot să vă dau şi proiectul dacă vreţi să vedeţi (rîde). Eu am propus realizarea unui site al Filarmonicii, pentru că multe filarmonici din ţară au site-ul lor propriu care ar face cunoscută activitatea, concertele şi toate chestiile legate de Filarmonică. Botoşănenii ar şti şi atunci s-ar lucra mai uşor şi pe marketing, chiar am susţinut că ar fi nevoie de acest compartiment în Filarmonică care nu este, am venit cu nişte idei puţin mai noi, să zicem aşa inovative, muzică experimentală, electronică, concerte de jazz simfonic, pop simfonice, am vrut puţin să schimb imaginea Filarmonicii şi am vrut să mă adresez şi altor categorii de oameni, nu numai celor la care se adresează momentan Filarmonica. Am vrut să schimb imaginea ei total şi să aduc oamenilor şi botoşănenilor dorinţa de a asculta muzică şi întotdeauna să vadă că ceva nou se întîmplă şi oameni cunoscuţi vor veni, vin şi acum, dar poate că era mai bună structurată strategia mea.
„Chiar anul trecut a venit şi televiziunea B1 să filmeze”

- Pentru cei care nu ştiu care este legătura ta cu această instituţie şi de ce ţi-ai depus candidatura tocmai acolo…
- Mi-am depus candidatura la Filarmonică pentru că şi în 2008 şi în 2009 am avut două proiecte cu Filarmonica şi anume concertele de Crăciun. Au ieşit foarte frumos şi chiar anul trecut a venit şi televiziunea B1 să filmeze acest concert, a fost dat în prima zi de Crăciun pe un post TV naţional şi în a doua zi de Crăciun a fost dat. Am fost sunată de profesori de-ai mei de la facultate care mi-au spus „felicitări, te-am văzut cu orchestra la televizor”, deci dintr-o dată s-a schimbat puţin imaginea Filarmonicii din Botoşani. Este un lucru care l-a mulţumit pe directorul actul, pe dl. Dan Mircea şi mi-a propus dacă m-ar interesa şi…”cred că ar fi bine, tu ai viziunea nouă, ai terminat Conservatorul, profesorii tăi de acolo te cunosc, te ştiu de studentă bună, ai avut colaborări frumoase, oamenii chiar au nevoie de cineva tînăr, majoritatea din Filarmonică fiind de altfel instrumentişti tineri, ai putea să te înţelegi, să vii cu concepţii noi, cu idei, cu proiecte…”. Şi atunci am zis că aş încerca, într-o primă fază am stat puţin pe gînduri pentru că, nu ştiu, mă interesează ideea de a merge la un doctorat în străinătate, de altfel mi-am depus şi actele dar, gîndindu-mă aşa am zis că poate ar fi o variantă să realizez ceva aici şi să îmbunătăţesc ceva pentru că dl. Dan Mircea şi-a făcut treaba foarte bine pînă acum şi a muncit pentru ca Filarmonica să existe în continuare şi să îi ajute pe toţi. Acum nu a fost să fie, data viitoare.

Oana

„Am mai auzit comentarii că nu aş avea nici o treabă cu muzica simfonică”

- Şi cu asta mi-ai răspuns şi la întrebarea care urma în legătură cu motivul care a stat la baza sprijinului acordat de actualul director, Dan Mircea…
- Nu e neapărat singurul motiv, eu la Conservator am studiat muzică clasică în primul rînd şi după aia compoziţie clasică, muzică pop, muzică uşoară. Am mai auzit comentarii că nu aş avea nici o treabă cu muzica simfonică, cu muzica clasică, ei Conservatorul în primul rînd se bazează pe muzică simfonică, clasică, orchestraţie, teoria instrumentelor, compoziţia. În primul rînd, la compoziţie trebuie clar să ştii istoria instrumentelor, trebuie să ştii să cînţi la instrumente, asta e baza mea şi după aia muzica uşoară şi jazz. De altfel, am mai auzit comentarii că eu lucrez cu copiii şi nu am ce căuta să lucrez cu oamenii mari. Cu copiii lucrez pentru că iubesc copiii şi sunt talentaţi, eu la rîndul meu cînd am fost mică şi încercam să fac ceva nu am obţinut sprijinul de care aveam nevoie şi mi-am promis încă de cînd eram mică, că eu o să încerc să îi ajut pe cei mici, să încerc să îi susţin, să le fiu aproape, deci pur şi simplu este o pasiune a mea.

„Sunt apolitică”

- Eşti membră a vreunui partid politic?
- Nu sunt, sunt apolitică şi asta este o condiţie de a avea şi un ONG, pentru că sunt preşedinta Asociaţiei Cheia Sol, deci nu aş avea voie să fiu într-un partid politic şi nici nu vreau momentan.
- Şi nu crezi că acesta este principalul motiv pentru care ai fost descalificată, adică nu crezi că dacă ai fi făcut parte din partidul care trebuia ai fi avut mai multe şanse?
- Nu, nu cred că acesta este motivul…(rîde), probabil că numărul de pagini nu a corespuns cu cerinţele din caietul de obiective şi eu cred că ăsta a constituit motivul.

„Am cîntat şi voi cînta în continuare muzică pop”

Oana Puscasu- Spune-mi cîteva cuvinte în linii mari despre activitatea Grupului Cheia Sol.
- Deci pot să vă spun că acum pe 19 decembrie vom avea un spectacol la teatru, noi organizăm spectacole, avem proiecte cu Primăria, copiii au cîntat de doi ani în Parcul Mihai Eminescu în fiecare săptămînă, am participat la Eurovision Junior cu trei numere din Botoşani, trei copii care au reprezentat Botoşaniul, mergem la concursuri, avem premii, inclusiv acum ultimele premii sunt obţinute de Oana Tabultoc premiul 1 şi trofee la concursuri naţionale, muncim foarte mult doar pentru a promova aceşti copii talentaţi, acesta este scopul organizaţiei şi pînă acum am reuşit. Dar noi vă învităm pe data de 19 decembrie la spectacol.
- Să înţeleg că Oana Tabultoc este cel mai bun produs al Grupului Cheia Sol pînă în prezent, care a reuşit să ducă numele Botoşaniului la nivel naţional?
- Nu, nu, nu numai, toţi copiii sunt valoroşi. Miruna Buză, Claudia Rusu au reprezentat Botoşaniul la Eurovison, Bogdan Bidaşcă, Liliana Sposub, Amalia Hrom, Ioana Frăsinescu, Andreea Prisacariu, Ştefana Tincu, Alexandra Mera care este şi Miss Boboc Botoşani, Costinel Bălan, Ioana Mititelu, Andreea Popovici, Diana şi Cosmina Cozma, toţi copiii sunt foarte talentaţi, toţi sunt diferiţi, tocmai de aia lucrez cu ei, cu personalitatea lor şi nu încerc să le impun stilul meu, pentru că eu am cîntat şi voi cînta în continuare muzică pop, nu încerc să îmi impun stilul meu asupra copiilor.
„Pe dl. Sîrbu îl admir pentru ce este, îl respect, nu am nici o problemă cu d-lui”

- Cum vezi în continuare colaborarea ta cu Filarmonica Botoşani avînd în vedere ultimele evenimente care s-au petrecut?
- Nu cred că o să se schimbe cu ceva colaborarea mea pentru că Filarmonica este formată din instrumentişti în primul rînd, deci oamenii care sunt trup şi suflet acolo. Iar acei oameni au fost bucuroşi de colaborarea noastră pe care am avut-o şi nu cred că va schimba cu ceva. De altfel pe dl. Sîrbu (cîştigătorul concursului pentru funcţia de manager al Filarmonicii – n.r.) îl admir pentru ce este, îl respect, nu am nici o problemă cu d-lui, nu suntem concurenţi, chiar nici o problemă nu avem.
- Şi pentru că a venit vorba despre dl. Mihai Sîrbu, crezi că este el persoana potrivită pentru a prelua conducerea acestei instituţii?
- Părerea mea cred că este inutilă. Părerea comisiei este importantă şi dacă ei au hotărît că dl. Sîrbu este cel mai potrivit probabil că aşa este.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC



Cîteva dintre ideile Oanei Puşcaşu din proiectul de management pe care l-a înaintat comisiei de evaluare şi examinare a concursului pentru conducerea Filarmonicii:
-achiziţionarea unui autocar sau a două microbuze
-obţinerea unui sediu propriu, varianta aleasă fiind accesarea unui proiect prin Programul Operaţional Regional
-cursuri de perfecţionare pentru instrumentişti
- Festivaluri de Muzica Romaneasca, concerte promoţionale cu ocazia Zilelor
Eminescu, Zilelor Enescu, Zilei Europei, Zilelor Oraşului
- conferinţe muzicale realizate de compozitori contemporani (Dan Dediu, Doina
Rotaru, etc.)

Urmărește-ne și pe Google News

FLASH INTERVIU Svetlana Bivol, managerul Filarmonicii Chișinău: Botoșaniul este un oraș de suflet și de atmosferă. Întotdeauna mă simt aici ca în sânul unei familiiVIDEO
Anul trecut, la două luni după învestirea în funcția de manager al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, Mirel Manea s-a deplasat la Chișinău unde a perfectat un acord cu Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Republica Moldova.
Regizorul Emanuel Pârvu aduce ”Marocco” la Botoșani: ”Este un film care sper să ridice niște întrebări” FOTO&VIDEO
Joi, 27 aprilie, de la ora 19.00, cinefilii botoșăneni vor avea parte de o nouă proiecție specială.
20 de întrebări cu o scriitoare din Botoșani:  Este foarte greu să trăiești din scris
Interviul a fost realizat de către jurnalistul Sibiana Mirela Antoche în cadrul unui proiect intitulat „Să ne cunoaștem scriitorii”. 
Pavel Bartoș la Botoșani: Ramon a activat un public care de 10-15 ani nu a mai fost la film / Jesus del Cerro a spus: ”O facem pentru Bogdan!”
Cum a reușit ”Ramon” să umple sălile de cinema în toată România și să vândă toate biletele în doar trei zile la Botoșani? 
Bogdan Horga, înainte de premiera filmului ”Ramon” la Botoșani: În Pavel Bartoș am descoperit un om extraordinar / Eu joc acolo cu două premii GopoFOTO&VIDEO
Pe 8 martie, la ora 18.00, la Botoșani are loc cel mai așteptat eveniment al acestui început de an: primul covor roșu la Cinematograful Unirea. 
INTERVIU Ivana Znacom, tânăra make-up artist originară din Botoșani care colaborează cu televiziuni, producători de filme și fotomodele: Poți crea orice prin machiaj GALERIE FOTO
(P) A început cu un curs de machiaj și pe parcurs și-a descoperit o veritabilă pasiune căreia i-a acordat tot mai mult timp și pe care a transformat-o într-o meserie. Despre începuturile Ivanei Znacom în lumea machiajului, despre realizările din ultimul an, tendințe și planuri, puteți citi în interviul de mai jos.
La 39 de ani, al doilea om din Nova Apaserv! INTERVIU Alin Cirimpei, noul director adjunct de la „Apă” : Este alegerea fiecăruia dacă să fie membru sau nu VIDEO
Așa cum Botoșăneanul a anunțat în exclusivitate, noul director al SC Nova Apaserv SA este Alin Cirimpei, un tânăr în vârstă de 39 de ani care vine din domeniul privat, unde a lucrat la o firma de telefonie și la o alta de instalații, pe posturi de conducere.
Ana Maria Micu, artista care creează în Botoșani și expune la Taipei și New York: Pictura nu este o imagine pusă în ramă, agățată ca să nu stea peretele gol!GALERIE FOTO
Aproape necunoscută în Botoşani, expune în galerii din toată lumea, de la Taipei la Beijing, de la Moscova la Bucureşti, dar și la New York, Rotterdam, Haga, Amsterdam, Edinburgh sau Viena.
Doctorița din Botoșani care cântă la pian și pictează: Îmi găsesc echilibrul emoțional / Am iubit foarte mult medicina de familie și lumea satului - GALERIE FOTO
După ce a terminat Medicina, a plecat să profeseze într-un sat, la zeci de kilometri de casă. Asta nu a oprit-o să deschidă un nou capitol în viața ei: pictura. Pentru medicul din Botoșani, echilibrul vieții s-a construit prin artă, fie că a fost muzica, fie că a fost pictura. Tablourile ei se află astăzi pe simeze, dar doctorița spune că asta nu îi conferă niciun statut, nu îi adaugă niciun orgoliu de artist.
Gheorghe Iavorenciuc: ”Necuprinsul înțelepciunii lui Constantin Dracsin este că noi toți în el ne aflăm și din el ne tragem” – FOTO&VIDEO
În urmă cu 24 de ani, pe 7 ianuarie, se stingea din viață Constantin Dracsin. ”Poate nu m-ați dorit, și totuși fără mine nu mai ajungeați buni”, sunt cuvintele testamentare ale poetului fără aripi, omul care și-a construit propriul destin scrijelind hârtia cu creionul între dinți.
Fenomen, geniu sau ”copil normal”? El este Rareș, cel mai aplaudat botoșănean de Ziua României: ”Este atât de bucuros să ducă numele orașului și al lui Eminescu mai departe!” - FOTO&VIDEO
Cum devine ”geniu” un copil de 7 ani, din Botoșani, care îl iubește pe Eminescu? Unde începe celebritatea și, mai ales, cine o validează într-o societate în care social-media creează eroi de o clipă?
Protosinghel Siluan Antoci: Am fost martor la ultima vizită a Părintelui Cleopa în locurile natale / Cu atâta drag povestea despre Botoșani!
Pentru România, Botoșani înseamnă în primul rând Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian. Însă mai există un tezaur duhovnicesc unic în spațiul românesc, și este de ajuns să amintim câteva nume: Sfântul Onufrie, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Dionisie Ignat de la Colciu, Patriarhul Teoctist, dar și Avva Iulian Lazăr, trăitor astăzi în Muntele Athos...   
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Domnilor, cu riscul de ma repeta, vreau sa intelegeti un lucru: Mihai Sarbu nu este nici pe departe cel care il crede lumea . Este un om simplu, de la tara , un instrumentist mediocru....IN nici un caz nu are ce cauta in acest post de manager...Dumnealui nu a citit in viata lui o carte cap-coada, iar cultura lui generala se limiteaza la "cresterea porcilor" si aici nu glumesc. Daca din porcar ajungi director de filarmonica (!) atunci e clar ce e cu societatea noastra. Il cunosc din liceu, am facut si facultatea impreuna si atat va spun: v-ati ales cu un om care...habar nu are sa manance si sa vorbeasca !! App, se trezea la 2-3 noaptea si clefaia la masa de ne trezea pe toti:))) Ca sa nu mai spun ca....Cotusca produce in ultimul deceniu oameni valorosi !!! Simirad in Iasi , Sarbu in Botosani....ce sa mai zic...Mihai, acu ca esti director, poate ne dai haleala pe care ne-o furai in camera inapoi !! Te rugam, ca acu ai bani, nu? Hai sa fii sanatos, si poate nu ai sa distrugi filarmonica prea tare ! Spor la clefait !
14 decembrie 2010, 12:23
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.3 o C
Dorohoi
17.4 o C
Bucecea
17.5 o C
Darabani
16.8 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
17.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.