Interviuri
INTERVIU Oprişanu : A conduce Spitalul de Psihiatrie sau o mină, nu e nici o diferenţă
Gabriel Oprişanu a preluat conducerea Spitalului de Psihiatrie în prima parte a lunii noiembrie 2011. L-a înlocuit astfel pe medicul Nicolae Vlad, unul dintre cei mai vechi şefi de instituţii din Botoşani. Numirea sa a fost precedată de un concurs organizat de Consiliul Judeţean contestat atît de el, cît şi de contracandidatul său Mihai Pîrvu, şeful serviciului de resurse umane de la Direcţia de Sănătate Publică. Învestirea în funcţie a generat şi acuze din partea unor lideri politici care reclamau o înţelegere secretă în care mai intrau preşedintele CJ Mihai Ţâbuleac şi postul Somax TV. Despre toate aceste lucruri şi despre multe altele citiţi în rîndurile ce urmează.

-    Vă gândeaţi vreodată că dvs., un doctor oftalmolog, o să ajungeţi să conduceţi Spitalul de Psihiatrie?
-    Acum, dacă privim Spitalul de Psihiatrie ca o unitate sanitară, nu trebuie să vă mire. Dacă privim din punct de vedere al specificului, iarăşi nu trebuie să vă mire. Şi am să detailez fiecare aspect. Ca unitate sanitară se conduce ca orice unitate sanitară, este vorba de pacienţi care se adresează pentru a primi servicii medicale pe care managerul şi echipa de conducere au obligaţia de a le asigura condiţiile cele mai bune de tratament, iar din punct de vedere al specificului, cu siguranţă, nu managerul şi nici directorul medical nu dau consultaţii. Sunt medicii specialişti care le asigură aceste consultaţii. Eu chiar spuneam la un moment dat, când m-am înscris la acest concurs, că a conduce Spitalul Judeţean, Spitalul de Psihiatrie, o mină sau o centrală nucleară nu este nici o diferenţă. Totul ţine de management.

„Nu se poate compara experienţa mea cu experienţa mea unui şef de personal”

-    Aţi adus aminte de concurs, cât a contat factorul politic în desemnarea câştigătorului?
-    Na, acum având în vedere că eu sunt oarecum… oarecum mai departe aşa de politică, nu prea sunt foarte implicat, nu cred că a contat foarte mult.

-    V-am întrebat asta pentru că au fost destul acuze că postul v-ar fi revenit dată fiind apartenenţa la un anumit partid.
-    Nu, nu, nu, eu, ştiţi foarte bine, sunt membru PSD, nu sunt în organele de conducere ale acestui partid, iar PSD este în opoziţie de doi ani de zile.

-    Şi au mai fost tot atunci acuze privitoare la o înţelegere cu postul Somax TV.
-    (Râde)… Mă rog, fiecare spune ce crede, nu… n-are sens să discutăm, a fost un concurs care s-a desfăşurat sub atenta monitorizare a opiniei publice prin intermediul dvs., a presei. S-a văzut că… şi era normal la urma urmei, pentru ca rezultatul să fie acesta deoarece experienţa în management nu poate fi comparată. Poate că sunt multe de învăţat, lucruri pe care le mai am şi eu de învăţat, dar totuşi, ca experienţă în management, nu se poate compara experienţa mea cu experienţa mea unui şef de personal.

„Indisciplina economico-financiară era extrem de mare”
-    Ce aţi găsit aici când aţi venit, în linii mari? Ce v-aţi aşteptat să găsiţi şi nu aţi găsit?
-    Indisciplina economico-financiară era extrem de mare, a fost foarte surprinzător pentru mine partea economică pe care am găsit-o, faptul că… şi vă dau un singur exemplu, faptul că la descentralizarea unităţilor sanitare, ştiţi foarte bine, Ministerul Sănătăţii a plătit datoriile unităţilor sanitare şi am găsit aici facturi care n-au fost achitate prin această posibilitate, motivându-se faptul că nu a fost program informatic, că nu le-a identificat. De altfel, a fost un lucru pe care l-a descoperit Casa de Asigurări de Sănătate printr-un control anterior venirii noastre aici. Practic, noi am fi putut primi de la Ministerul Sănătăţii nişte bunuri şi servicii care erau prestate anterior descentralizării, nu am fost în stare să le cerem şi nu am primit banii. Este vorba de vreo două miliarde de lei. Asta se cumulează cu alte 14 miliarde care erau la momentul preluării mandatului de către noi şi în total datoria unităţii sanitare era de 16 miliarde, din care 2,4 miliarde erau dări la stat neplătite pe salarii deja achitate, deci bani în cont, dar nu erau banii viraţi la stat.

-    Aţi identificat autorii, vinovaţii? Ce măsuri s-au luat?
-    Este în curs auditul pe care l-am solicitat Consiliului Judeţean atât pe probleme de personal, cât şi pe probleme economico-financiare. Am declanşat şi noi o anchetă, de fapt mai multe anchete, pe diverse teme. Una dintre ele este relaţia cu o firmă care am găsit că era un debit al spitalului nostru către acea firmă, dar facturile nu erau ajunse în contabilitate, nu erau înregistrate. Este o cercetare administrativă, comisia de disciplină se va pronunţa.
Oprisanu Psihiatrie
„N-aş putea să spun că tot ceea ce am găsit este din vina managerului”

-    Aţi discutat aceste aspecte cu fostul manager al spitalului?
-    Nu am discutat aceste aspecte pentru că eu cred că nu a fost vina d-lui, el s-a ocupat în special de zona de activitate medicală şi chiar n-aş putea să spun că tot ceea ce am găsit este din vina managerului, deşi există responsabilitate legală în acest sens, dar, din păcate, a avut prea multă încredere în colaboratorii lui apropiaţi. Şi aici mă refer la directorul administrativ, la fostul director financiar-contabil şi atunci când nu eşti tu în miezul problemelor, să urmăreşti, se întâmplă lucruri de genul acesta.

-    Şi atunci cum de se pensionează la câteva luni după ce aţi devenit dvs. manager?
-    Dar îndeplineşte vârsta…

-    Am înţeles că are doctorat şi ar putea să stea până la 70 de ani.
-    Poate va sta până la 70 de ani, nu şi-a exprimat încă o opţiune în acest sens. În momentul în care va cere să i se prelungească contractul, cu siguranţă vom analiza. N-am spus că se va pensiona. Noi suntem obligaţi ca înainte de vârsta de pensionare să întocmim dosarul de pensionare. Acum, există varianta ca d-lui să solicite, dar nu există o solicitare în sensul acesta, deci el trebuie să solicite în scris. Nu este automat prelungit. În momentul când va fi o solicitare, cu siguranţă, comitetul director va discuta acest aspect fără nici un fel de problemă.

„Boala psihică nu se tratează în câteva zile sau săptămâni”
-    Cum de a scăpat Spitalul de Psihiatrie de reorganizarea gândită de ministrul Sănătăţii?
-    Pentru că nu era un spital la care să ne alipească. Noi avem aici, în afară de componenta de acut şi una importantă de cronici. Ştiţi, boala psihică nu se tratează în câteva zile sau săptămâni, necesită perioade lungi de spitalizare, iar pe lângă un spital de urgenţă nu pot exista secţii de cronici. Chiar şi aici aş vrea să semnalez o anomalie pe care am discutat-o noi vis-a-vis de alipirea Sanatoriului Podriga către Spitalul Judeţean aşa cum recomandă ministerul. Fiind o secţie de cronici, credem că mai potrivit, dacă totuşi se va ajunge ca acest lucru să se întâmple, este normal ca Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga să vină în subordinea Spitalului de Psihiatrie, pentru că noi putem asigura personalul calificat şi aici mă refer la medici, că asistenţi au ei, nu au deloc medici, iar pentru Spitalul Judeţean nu îi văd rostul pentru că ar trebui să îl transforme într-o secţie de acuţi. Consiliul Judeţean ne-a solicitat un punct de vedere luni, să facem un răspuns anterior solicitării d-lor, prin care am precizat acest lucru, că am vedea mai interesantă alipirea Sanatoriului Podriga la Spitalul de Psihiatrie, noi putând continua activitatea pe profilul pe care deja îl desfăşurăm, asigurând şi personalul de specialitate. Mă refer la medici şi psihologi.

-    Din ce mi-aţi spus reiese că ar fi o nebunie în activitatea economico-financiară. Ştiu că la un moment dat exista chiar pericolul să se întrerupă furnizarea apei. Mai există acest pericol la ora actuală?
-    Nu există. După cum ştiţi, fosta regie de apă este în subordinea CJ. Dar nu acesta este aspectul. Noi am făcut reeşalonări cu majoritatea unităţilor care aveau furnizate bunuri şi servicii către noi. Avem semnate protocoale de prelungire a datei scadente a plăţilor cu Direcţia Silvică deoarece am luat lemne de acolo pentru Vârfu Câmpului, cu anumite firme de furnizare de medicamente care au înţeles situaţia dificilă a spitalului. Na… spitalul lucrează cu aceste firme, este logic să înţeleagă atunci când există o situaţie mai dificilă pentru că activitatea nu este astăzi şi mâine se încheie, este o activitate de lungă durată şi orice firmă şi instituţie trece la un moment al existenţei sale prin anumite dificultăţi. Ei au înţeles şi cred că o să rezolvăm acest lucru.

„Noi am reuşit ca în 4 luni de zile să aducem spitalul pe linia de plutire”

-    Aici a fost, cel puţin relativ, linişte în ce priveşte relaţia dintre sindicat şi conducerea unităţii. Mulţi ani, până ce să veniţi dvs., nu au fost proteste. Cum de au apărut după ce aţi venit dvs. aici?
-    V-aş răspunde mai plastic, dar o s-o facem între patru ochi. S-a întâmplat că au fost proteste şi înainte de a veni noi, există o nemulţumire a oamenilor vis-a-vis de neacordarea tichetelor de masă, dar nu este o situaţie pe care am generat-o noi, aşa am preluat-o. Ultimele tichete de masă s-au acordat în luna august, iar mai grav decât atât, ele nu au fost nici achitate către furnizor, rămânând tot în sarcina noastră să le achităm. Până a putea ajunge să acordăm aceste tichete de masă este nevoie de o oarecare reorganizare şi este ceea ce dorim să facem şi am făcut de când am preluat şi dorim să continuăm. Oprisanu PsihiatrieChiar am înaintat către Ministerul Sănătăţii o nouă structură a spitalului, în care am mărit numărul de paturi de la acuţi şi am micşorat numărului paturi de cronici pentru că pe acuţi noi aveam cazuri rezolvate peste valoarea contractului cu CAS, care este dată de numărul de paturi şi mereu aveam peste, care nu puteau fi decontate, fiind în afara contractului, iar pe cronici în mod constant aveam minus şi atunci mutând o serie de paturi dinspre zona de cronici spre zona de acuţi, practic am făcut o echilibrare asupra adresabilităţii bolnavilor, ceea ce ne permite un contract mai bun cu CAS. Am obţinut un contract mai bun cu CAS, deci faţă de 12,5 miliarde, cât era media anului trecut, pe primele trei luni avem 14,8 miliarde, ceea ce este o creştere substanţială, urmează să plătim datoriile către firme dacă finanţarea va fi la nivelul contractului, ceea ce, din nefericire, din cauza colectării, nu prea se întâmplă. Noi am reuşit ca în 4 luni de zile să aducem spitalul pe linia de plutire şi să nu mai aibă datorii depăşite, că orice unitate are datorii interne şi atunci vom putea relua discuţia cu sindicatul pentru acordarea tichetelor de masă, în momentul în care unitatea nu va mai avea facturi cu termene de plată depăşite.

„Urmează ca liderii USL să hotărască candidatul comun pentru Primăria Botoşani”

-    Am să termin cu o întrebare politică. V-aţi dori să candidaţi la Primăria Botoşani?
-    Într-adevăr, există o discuţie în acest sens, nu este o hotărâre care să… Urmează ca liderii USL să hotărască candidatul comun pentru Primăria Botoşani şi pentru Consiliul Judeţean. Eu consider că această alianţă este într-adevăr singura şansă pentru a putea ţine piept sau pentru a putea îndepărta ceea ce se întâmplă astăzi în România.

-    Dar vă gândiţi la o candidatură, analizaţi posibilitatea aceasta?
-    Se va face un sondaj de opinie şi probabil vor fi incluse mai multe persoane.

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Loading...
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Loading...
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Oprisanu e cel mai corupt om din botosani ...acum 2 ani era la pnl ...iar acum e la psd ..umbla numai dupa furat . unde se invarte ceva e si oprisanu. asa si cu functia mai sus mentionata :)
20 ianuarie 2012, 12:53
Dar Pirvu mai lucreaza ca sef de personal caci mai mult e la baut cu Pricop baiatul lui de suflet....Bani publici dati de pomana la oameni de teapa lor...
19 februarie 2011, 19:40
cred si eu ca e mai bun Oprisanu ca manager totusi e medic decat Pirvu.Pirvu era bun manager la bufet sau cred ca este bun ca sef de personal la DSP ca si asa mai mult sta acasa .Ce activitate mai are el la DSP daca spitalele au trecut la locale?Inafara de sprit si barfa pe holurile DSP-ului ?
19 februarie 2011, 19:37
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dacă nu ai credință, nu poți face această lucrare. Doar nădăjduind în mila lui Dumnezeu îi putem ajuta pe cei care ne solicită sprijinul. Eu nu fac nimic deosebit. Aici e lucrarea lui Dumnezeu!”,Vlad Plăcintă, preș ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.9 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
0.2 o C
Darabani
1.2 o C
Saveni
1.6 o C
Ştefăneşti
4.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.