Interviuri
INTERVIU Ovidiu Portariuc : Aici nu e nici El Dorado, nu e SiliconValley & Această perioadă pentru care botoşănenii mi-o vor acorda,că va fi de 4, de 8 sau de 12 ani, reprezintă provocarea vieţii
Realizatorul interviului l-a întrebat pe primarul de Botoşani mai tot ce avea pe… suflet. Şi pe al său, şi pe al edilului şef, bănuim, dar mai ales pe al botoşănenilor, care sunt curioşi să afle ce se întâmplă cu „Planul Portariuc pentru Botoşani”, cu promisiunile care erau trecute acolo, cu „contractul social”, cu locurile de muncă, cu locuinţele, câinii vagabonzi şi multe altele. Se aştepta la o întrebare pe care nu i-am adresat-o, aşa că în urma discuţiilor iscate ne-a transmis el că soţia sa se va muta la Botoşani, dar că are o carieră în judeţul vecin şi activează la o companie de prestigiu pe care nu le poate abandona peste noapte, încetarea relaţiilor de muncă presupunând ceva timp. În rest, Ovidiu Portariuc cere în general răbdare şi insistă să îi fie evaluată activitatea la finalul mandatului. 

interviu primar de Botosani Ovidiu Portariuc

"Nu îmi vine să cred că au trecut deja opt luni de zile"

-    Se împlinesc zilele astea opt luni de la alegerile locale. Cum e, dacă ar fi să trageţi o linie după această perioadă, v-aţi declara mulţumit, nemulţumit?
-    Da, într-adevăr, trece timpul foarte repede, mai că nu îmi vine să cred că au trecut deja opt luni de zile. Dacă ar fi să trag linie până acum, bineînţeles că sunt mulţumit în mare parte de activitatea desfăşurată. A fost foarte greu să formăm o echipă pentru început, să preluăm proiectele în derulare, să cunoaştem colegii, dar cred eu că în ultimele două-trei luni lucrurile au început deja să meargă mai bine. Bineînţeles, semne vizibile e greu chiar după jumătate de an să fie văzute, dar poate pe final de an vor apărea şi aceste semne.

-    Care a fost lucrul cel mai greu, problema cea mai mare cu care v-aţi confruntat în această perioadă de timp?
-    Există mai multe tipuri de probleme, începând de la o anumită rezistenţă de schimbare până la dificultatea unor proiecte în derulare. Vreau să vă amintesc că în prima săptămână m-am confruntat cu problema gropii de gunoi, atunci când a fost necesar să închidem peste noapte groapa de gunoi pentru că nu fusese prevăzută cu jumătate de an înainte această operaţiune, după care au intervenit alte şi alte proiecte. Fiecare are dificultatea lui, mi-i greu acum să vă spun cel mai greu lucru cu care m-am confruntat pentru că în fiecare săptămână sunt probleme extrem de diverse şi fiecare are gradul ei dificultate.

-    Vorbeaţi de rezistenţa la schimbare. Din partea cui vine ea, a funcţionarilor de aici, a consilierilor locali, a colegilor de partid?

-    Dacă vreţi, am fost obişnuit, venind din sistemul privat, ca lucrurile să meargă mult mai repede. Asta e natura sistemului public, o anumită birocraţie, asta şi încerc să fac, să simplificăm pe cât posibil şi pentru asta am făcut şi nişte studii de control managerial intern şi anumite proceduri care dacă reuşim să le implementăm, să simplificăm puţin, procedura şi durata timpului de la luarea unei decizii şi până la implementarea ei şi timpul până la care este vizibilă în stradă. Deci asta mă deranjează puţin, că există un ritm mult, mult mai încet decât în mediul privat, acolo unde, dacă vrei să faci, se poate realiza extrem de rapid.

"Promisiunile sunt făcute pe patru ani"


-    Toată lumea cred că vă întreabă şi nu o dată, ci de 10 sau 20 de ori zilnic, de „Contractul social pentru Botoşani”, este o promisiune de campanie, aşa că îl am şi eu în faţă. Au fost trei mari promisiuni în campanie: crearea a minim 2.500 locuri de muncă, construcţia de locuinţe ieftine şi combatarea corupţiei în administraţia locală. Haideţi să le luăm pe rând: locurile de muncă... v-aţi făcut un calcul câte s-au creat până acum?
-     Eram sigur că o să mă întrebaţi de asta, de altfel în fiecare zi mă întreabă jurnaliştii, şi nu de acuma, ci după trei luni de zile au început să mă întrebe unde sunt locuinţele, unde sunt locurile de muncă...

-    Dvs. le-aţi promis...
-    Da, dar mandatul unui primar cred că se decontează la finalul perioadei de patru ani, de altfel promisiunile sunt făcute pe patru ani. Dacă ar fi fost posibil mai repede aş fi promis: voi face locuinţe în prima jumătate a anului, cum mă voi instala la Primărie.

-    Dar nu ar fi trebuit să se vadă câteva semne, adică, de exemplu, referindu-ne la locuinţe, nu ar fi trebuit să avem un SF sau un proiect, avem aşa ceva?
-    Nu.

-    Adică nu este nimeni absurd, din 1.044 locuinţe să fi avut vreo 200 acum, dar un studiu de fezabilitate, un proiect, adică să se vadă că s-au făcut unu-doi paşi.

-    Eu am să vă spun de ce nu sunt vizibile, şi mare parte a eforturilor noastre din perioada asta nu sunt vizibile pentru că ţin mai mult de anumite demersuri pe care le-am făcut în a identifica terenul şi am mai spus asta: noi nu avem teren la ora actuală, deci nu putem discuta de un studiu de fezabilitate până nu avem un teren unde să construim locuinţele respective.

"Sunt lucruri care nu se văd, e partea nevăzută a aisbergului"


-    Nu ştiaţi asta în campania electorală, că nu prea mai sunt terenuri în proprietatea municipalităţii?

-    Ştiam că, într-adevăr, nu mai sunt terenuri aproape deloc. De asta am şi spus când am anunţat acel proiect. Ştiam de acel transfer care s-a încercat şi anterior, asta încercăm şi noi, este singura variantă în momentul de faţă. Am mai avut oferte de la privaţi care au 1.000 mp, 2.000 mp, 5.000 mp, dar nu putem face treabă pe 2.000 metri pătraţi. Acolo e vorba de un transfer de aproximativ cinci hectare. Transferul respectiv a fost şi în perioada anterioară, s-a încercat aproximativ trei ani să se realizeze, nu s-a reuşit. Eu asta am şi spus: daţi-ne timp! Am început în toamnă demersurile, am reluat dosarul, l-am reactualizat, l-am depus la Ministerul Apărării. Între timp s-a schimbat ministrul, trebuie să reluăm discuţiile, să le explicăm prioritatea acestui proiect pentru Botoşani, după care trebuie să avem Hotărârea de Guvern. Deci vedeţi cât durează să adoptăm o hotărâre de Consiliu Local şi să avem un consens, dar să avem o Hotărâre de Guvern, avizul a trei ministere, pentru acest transfer de teren. În momentul în care vom avea transferul de teren, trecem în etapa următoarea: studiu de fezabilitate, finanţare. Încercăm în paralel să identificăm surse de finanţare. Am discutat cu băncile, cu un fond de investiţii privat care şi-a exprimat intenţia, vom vedea în ce tip de parteneriat putem intra. Toate astea merg în paralel, sunt lucruri care nu se văd, e partea nevăzută a aisbergului.

-    Politic vorbind mingea este în terenul dvs., aveţi un Guvern care v-a susţinut în campanie şi chiar îmi amintesc prima declaraţie pe 1 ianuarie a fost că avem noi botoşănenii mai mulţi prieteni în Guvern.

-    Aşa este!

"Daţi-ne timp! În patru ani cu siguranţă vom face locuinţe astea"


-    Şi nu ne ajută prietenii?
-    Ba da sigur, de asta sunt optimist. Noul Guvern abia s-a aşezat, s-a discutat structura bugetului – astea nu sunt lucruri care ţin de structura bugetului, transferul patrimonial respectiv – există o oarecare rezistenţă şi la nivelul ministerului vis-a-vis de aceste transferuri, care nu sunt numai în Botoşani, sunt şi în alte localităţi, asta spun: daţi-ne timp! În patru ani cu siguranţă vom face locuinţe astea, nici nu mă gândesc, dar în şase luni este absolut imposibil.

-    Şapte luni şi ceva...
-    Şapte, opt, chiar şi un an de zile. Dacă era terenul în toamnă puteam să avem un studiu de fezabilitate şi la ora actuală să fi depus un proiect de finanţare şi să fi depus un parteneriat, dar neavând terenul, suntem în etapa asta.
 
-    Cred că săptămâna trecută am scris o ştire în care am analizat nişte date de la AJOFM şi Direcţia de Statistică din care reieşea, pe total judeţ ce-i drept, că numărul locurilor de muncă a scăzut cu aproximativ o mie, ianuarie 2013 faţă de ianuarie 2012.
-    Locurile de muncă scad de vreo cinci-şase ani în Botoşani, au scăzut în procent şi mai mare, acum a încetinit rata de pierdere a locurilor de muncă. E un fenomen care nu poate fi controlat politic sau administrativ, e un fenomen al economiei de piaţă. Noi, tot ce putem face ca administraţie, este să folosim toate pârghiile, să atragem investitori... Şi la fel, n-aş vrea să se creeze aşteptări nerealiste, a crea o relaţie cu un investitor şi a-l convinge să investească într-un oraş ca Botoşaniul nu se poate face într-o lună două. Aici nu e nici El Dorado, nu e Silicon Valley. Trebuie să-l convingem, să găsim acele argumente. În primul rând, ştiţi foarte bine, există două-trei întâlniri cu partenerii de afaceri, există tatonări, există verificări reciproce, se verifică seriozitatea partenerilor, investiţiile, portofoliul realizat, după care trebuie găsite acele stimulente pentru a-i atrage aici, ulterior aceştia hotărăsc să investească în zona respectivă. E un proces de lungă durată. La fel, nu se poate face într-o lună, două. De asta am şi iniţiat, primul pas a fost deschiderea canalelor comerciale şi diplomatice, am trimis scrisori la toate ambasadele şi camerele de comerţ, am primit vizita a patru-cinci vizitatori, deci s-au făcut câţiva paşi în direcţia asta.

-    Şi ulterior acestor vizite s-a mai întâmplat ceva?
-    Sigur că da. Am intrat în faza a doua, în care am fost pus în contact cu anumite companii, a fost ambasadorul Belgiei, am primit oferte din partea unor firme primarul de Botosani Ovidiu Portariuc  la interviu  belgiene, am fost invitat la Ambasada Belgiei unde am cunoscut alte firme care şi-au prezentat anumite intenţii. La fel şi în cazul celorlalte vizite, fie că vorbim de vizita viceambasadorului Marii Biritanii, a ambasadorului Sloveniei, deci toate decurg într-un ritm firesc al dezvoltării unor relaţii comerciale. Pregătim în acest an un forum de afaceri în luna mai, unde sper să avem invitaţi oameni de afaceri din Europa, unu-doi miniştri de resort, fie că e vorba de ministrul Economiei, ministrul Marilor Proiecte, ministrul Turismului, sunt doar câţiva la care ne-am gândit până în prezent. Am purtat discuţii deja cu cei mai importanţi oameni de afaceri din Botoşani, să participe la acest forum şi să-şi dea şi ei concursul, să ne ajute şi să dăm o amploare acestui forum. La fel, sunt lucruri care necesită răbdare... Şi eu am spus de multe ori: sunt lucruri care se pot face în şapte-opt ani, dar niciodată nu se vor face minuni, adică în şase luni sau un an de zile. Într-un an de zile e posibil a deschide aceste fronturi de comunicare, de alianţe, de a întinde o mână şi a vedea ulterior dacă se concretizează în parteneriate.

"Am avut conflicte de ordin personal, cu persoane care într-un fel sau altul mi-au fost apropiate"


-    Al treilea punct era combaterea corupţiei în administraţia locală şi aveaţi în „Planul Portariuc pentru Botoşani” un punct, şi încerc să citez aproape cuvânt cu cuvânt, „eliminarea nepotismelor de la angajările din Primărie”. Credeţi că l-aţi respectat?
-    Sută la sută! Chiar pe tema asta vreau să vă spun că am avut conflicte de ordin personal, cu persoane care într-un fel sau altul mi-au fost apropiate pe un anumit grad de rudenie. Nu am acceptat în nici într-un fel să fac rabat de la acest principiu... persoane care într-un fel sau altul ar fi vrut să lucreze într-o anumită zonă sau alta.

-    Şi totuşi au dobândit funcţii de conducere, mai mici sau mai mari în Primăria Botoşani, persoane care vă erau apropiate înainte de a deveni primar.
-    Acum depinde ce înţelegeţi prin apropiate. Eu am spus nici o rudă de-a mea, nimic din ceea ce se înţelege prin nepotism nu veţi găsi în oraşul Botoşani legat de mine. Şi asta vă garantez şi puteţi să faceţi câte verificări doriţi. Şi nu veţi găsi nici de acum încolo! Este unul din principiile de la care nu abdic, indiferent despre cine este vorba şi chiar cu riscul de a-mi strica anumite relaţii pentru că, dacă nu înţeleg acest lucru, înseamnă că nu are rost să discutăm. Nu ştiu la ce persoane vă referiţi, acum oraşul Botoşani este un oraş mic, toţi ne cunoaştem între noi...

-    Nu este chiar mic, e al treilea oraş din Regiunea Nord Est ca număr de locuitori, după Iaşi şi Bacău.

-    În sensul că este un oraş unde există un rezervor limitat de persoane competente. Mă refer la persoane cu studii superioare, cu o anumită formaţie tehnică, un rezervor extrem de limitat din care pot fi selectaţi oameni care pot participa la aceste concursuri şi care chiar pot da dovadă de profesionalism. Asta puteţi întreba orice specialist din orice domeniu: financiar, contabil, juridic. Nu cred că sunt mai mult de 30-40 de nume pe fiecare domeniu care pot fi date ca referinţă în Botoşani. Assta e natura oraşului mic. Dar dacă îmi spuneţi punctual o persoană angajată – şi nu au fost angajări făcute, au fost două funcţii care s-au ocupat prin concurs, atât – o singură persoană care într-un fel sau altul este rudă sau prieten apropiat cu mine, sunt de acord să discutăm.

"În 2016, şi mai e timp lung până atunci, electoratul va şti să evalueze ceea ce s-a realizat"


-    Punctual vă spun altceva. Aţi spus în campania electorală că, în 12 luni, dacă nu rezolvaţi problema câinilor vagabonzi, vă daţi demisia. Mai sunt vreo patru luni.

-    Ştiţi foarte bine că e una din priorităţile mandatului şi monitorizăm foarte atent evoluţia. Într-adevăr, atunci când am făcut această promisiune estimam undeva la 800 – 1.000 de câini fără stăpân, se pare că numărul lor ajunge la 2.000 – 2.500. Este un fenomen dezvoltat în ultimii opt-zece ani în Botoşani şi scăpat de sub control, eu vreau să cred că în patru luni de zile vom ajunge la un stadiu în care acest fenomen nu numai să fie ţinut sub control, dar să fie diminuat în mod semnificativ.

-    Cât este de greu să lucraţi în echipă, în conducerea Primăriei, cu un om a cărui nume a fost deja anunţat ca şi candidat la Primăria Botoşani peste trei ani?

-    Nu cred că, faptul că a fost anunţat un candidat poate schimba ceva din natura relaţiei de colaborare pe care o avem cel puţin în prezent. De altfel, lucrurile anunţate erau previzibile sută la sută şi erau cunoscute fără a fi anunţate public. Faptul că au fost anunţate dăunează, dar nu din punctul meu de vedere, ci dintr-un alt punct de vedere, pe care l-am mai susţinut, în ceea ce priveşte sprijinul pentru alegerile din 2014, pentru alegerile prezidenţiale, pentru că va fi foarte greu să le explici celor din stânga, electoratului PSD, că atâta vreme cât ai luptat împreună şi ai obţinut un anumit succes politic după o perioadă extrem de scurtă de timp, să vii şi să declari încă o luptă deschisă, absolut fără nici o fundamentare reală, pentru că nu constituie o prioritate a cetăţenilor.

-    Vă creează  o presiune suplimentară din acest punct de vedere?
-    Nu, absolut deloc, îmi văd în continuare de agenda mea, colaborarea – şi aici puteţi întreba de colegii mei – nu are absolut de suferit, din nici un punct de vedere. Eu cred că în 2016, şi mai e timp lung până atunci, electoratul va şti să evalueze ceea ce s-a realizat.

"La ora actuală PSD-ul deţine (...) aproximativ 60-70% din electoratul din judeţ"


-    Unde s-a rupt relaţia lui Ovidiu Portariuc cu Florin Ţurcanu? Şi nu v-am spus şi funcţiile pentru că senzaţia mea e că eraţi rupţi încă din campania electorală.
-    Nu ştiu...

-    Trebuie să fi fost un declick care se cunoaşte mai mult sau mai puţin oficial.
-    Nu, nu există. Poate vă surprinde, dar nu am avut decât o relaţie de colaborare pe timpul campaniei, întâlniri extrem de rare într-adevăr pentru că dl Ţurcanu s-a ocupat exclusiv de campania de judeţ, nefiind prezent în campania din municipiu decât poate o dată sau de două ori, doar în vizită, în timpul campaniei, eu ocupându-mă exclusiv de campania din municipiul Botoşani, unde de asemenea am avut şi sprijinul colegilor liberali şi pentru asta le mulţumesc şi poate şi de asta nici nu am răspuns atacurilor venite din partea conducerii CJ şi a altor persoane din cadrul PNL, tocmai din respect pentru cei din PNL, acolo am foarte mulţi prieteni, care mi i-am făcut în timpul campaniei, oameni deosebiţi pe care îi respect şi n-aş vrea să se transforme această... poate lipsă de comunicare, asupra relaţiilor extrem de bune pe care le am de altfel şi cu cei din Consiliul Local din cadrul PNL şi cu alte persoane din PNL cu care colaborez foarte bine. Nu ştiu de unde a venit şi această schimbare de atitudine după alegeri a dlui Ţurcanu, niciodată nu am făcut nici un comentariu sau nu m-a interesat activitatea domniei sale în ceea ce ţine de judeţ, dar a continua într-o asemenea abordare nu va face decât rău PNL-ului şi implicit candidatului la prezidenţiale. Ostilizându-şi electoratul PSD, nu va putea obţine mai mult de 30% în alegeri dacă continuă să creeze această falie. Din contră, această falie trebuie închisă, trebuie păstrată o colaborare bună în cadrul USL, n-are rost să facem... Şi eu aş putea să spun că, într-adevăr, la ora actuală PSD-ul – şi ştiţi foarte bine – deţine primăriile marilor oraşe din judeţul Botoşani, şi cu primăriile unor comune, reprezintă aproximativ 60-70% din electoratul din judeţ.

-    Şi indirect Florin Ţurcanu a ieşit preşedinte mai mult prin voturile social-democraţilor...?
-    Corect! Adică asta cred că realizează şi domnia sa, iar acum acest aspect este deja contraproductiv pentru domnia sa pe termenm scurt şi mediu. Nu ştiu dacă la ora actuală fără PSD... ei sunt probabil un partid undeva la 20-25%, dar a păstra această colaborare i-ar ajuta şi pe viitor să-şi îndeplinească obiectivele, pe care până la urmă le-am stabilit în comun, în această alianţă.

"Fie că dosarele respective sunt încă în lucru şi se analizează anumite informaţii, fie au fost închise"


-    În mai multe rânduri aţi făcut public că diverse organisme de anchetă, de control – DIICOT, DNA – v-au cerut eliberarea unor documente din Primăria Botoşani vis-a-vis de activităţi din trecutul mandat sau precedentele mandate. S-a mai întâmplat ceva de atunci? Noi îi vedem în continuare pe dl fost primar, pe dnii foşti viceprimari, sunt liniştiţi, zâmbesc, nu par să aibe probleme.

-    Nu s-a întâmplat nimic oficial de când am trimis, dacă nu mă înşel la sfârşitul lunii octombrie au fost trimise ultimele documente către DIICOT. De atunci nu am mai primit nici un semn pe cale oficială. Asta înseamnă fie că dosarele respective sunt încă în lucru şi se analizează anumite informaţii, fie au fost închise, nu ştiu, asta puteţi să-i întrebaţi pe reprezentanţii structurilor respective.

-    Pe de altă parte, am remarcat că în ultimele două-trei luni v-aţi oprit din a mai critica vehement fosta conducere a municipalităţii. A fost o tactică doar de început, să arătaţi că porniţi dintr-un punct foarte greu şi rezolvaţi ce se mai poate se rezolva sau e vorba despre altceva?
-    Nu ştiu la ce vă referiţi...

-    Mă refer la faptul că l-aţi criticat în repetate rânduri, de la situaţia financiară pe care v-ar fi lăsat-o...
-    Da, asta da. 

-    Până la derularea unor proiecte europene.
-    Sigur, astea sunt nişte realităţi, iar faptul că pe parcurs n-am mai stat să fac publice toate problemele pe care le confruntăm este poate şi urmarea volumului imens de activitate cu care ne confruntăm acum, dar faptul că au fost într-adevăr nişte probleme cu care ne-am confruntat iniţial, începând de la închiderea gropii de gunoi, de la întârzierile în decontările pe proiectele de termie sau de asfaltare din Botoşani şi multe alte probleme, nu are rost să le aduc pe toate în discuţie, inclusiv anumite lucruri ce ţin de organizarea internă a Primăriei, de la fluxuri de documente, probleme interne pe care am preferat să le luăm pas cu pas, să le reorganizăm şi să nu le mai face public numaidecât.

"Nu cred că într-un mandat un primar poate să spună ce are de spus"


-    Suntem în 2013, peste patru ani vă mai vedeţi în aceeaşi funcţie?
-    Cu sprijinul botoşănenilor cu siguranţă da pentru că, nu cred că într-un mandat un primar poate să spună ce are de spus, să facă ce are de făcut. E un timp prea scurt patru ani de zile. Durata de viaţă a unui proiect, de la viziunea de realizare până la implementarea efectivă este undeva între trei şi patru ani, din momentul în care îţi doreşti să faci ceva şi până ce lucrul se realizează efectiv. De asta am şi spus, între 8 şi 12 ani cred că este perioada ideală pentru un primar, este creditul de timp pe care i-l pot acorda cetăţenii pentru a demonstra.

primarul de Botosani Ovidiu Portariuc  la interviu 2

Mai mult, peste patru ani voi fi la maximum capacităţii profesionale şi de experienţă acumulată până atunci şi de un anumit bagaj relaţional, pentru că nu e de o importanţă mai mică, nu e mai puţin important acest bagaj relaţional. Până la urmă contează şi pe cine cunoşti în ministere, cum reuşeşti să faci acel lobby pentru oraş, e vorba de cunoaşterea celorlalţi colegi primari, a mediului administrativ, toate astea cred că în patru ani ajung la punctul optim şi de asta cred că un primar poate să dea măsura valorii sale şi a capacităţii sale în al doilea mandat. Asta este vizibil şi a fost vizibil la dl primar Cătălin Flutur, care abia în al doilea mandat a reuşit într-adevăr să contureze nişte proiecte şi să facă vizibil efortul domniei sale.

-    Să înţelegem că nu vă gândiţi să plecaţi prea repede de aici?
-    Nu, pentru că odată ce m-am hotărât şi am acceptat această provocare – pentru mine e o provocare – n-am venit în funcţia asta, şi am mai spus-o, pentru că voiam să câştig mai mult, din contră câştig de cinci-şase ori mai puţin decât câştigam în mediul privat. Afacerile de familie au extrem de mult de pierdut în această perioadă, pentru că nu mă mai pot implica am pierdut tranzacţii, am avut oferte chiar de la nişte pareteneri germani anul trecut, nişte joint-venture, nişte parteneriate cu o firmă germană pe partea de producţie şi le-am refuzat pentru că nu-mi permite timpul şi nici legea să mai mă ocup de afacerile personale. Pentru mine este, dacă vreţi, această perioadă pentru care botoşănenii mi-o vor acorda, că va fi de 4, de 8 sau de 12 ani, reprezintă provocarea vieţii. Am avut înainte timpul să cunosc diverse aspecte din mediul de afaceri, vă reamintesc că am stat între 8 şi 10 ani în Bucureşti, am lucrat în diverse medii, de la afaceri private până la bursă de valori, am vizitat Europa şi nu numai Europa şi cred că, până la urmă, văzând toate aceste lucruri, cel mai motivant lucru rămâne să faci ceva vizibil pentru oraşul tău, pentru oamenii care trăiesc în oraşul tău, pentru ce am spus şi în campanie: pentru a avea din nou acea demnitate de botoşănean.   

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU


CITIŢI AICI UN INTERVIU REALIZAT CU OVIDIU PORTARIUC ÎN 2010, CÂNDACESTA NU ERA NICI CONSILIER LOCAL ŞI NICI MĂCAR CANDIDAT LA PRIMĂRIABOTOŞANI:
INTERVIU Ovidiu Portariuc : „Nu totul se reduce la bani”
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
inpuff.ro
Loading...
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
Loading...
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
Daca jurnalistii ar scrie adevarul si numai adevarul,cred ca,prin unitatea oamenilor atacati ,persecutati,marginalizati si alungati pur si simplu din primaria Botosani,s-ar putea schimba mafia si dezinteresul acestor gunoaie instalate in fotolii si lux doar ca sa aiba caldura,sa fie vipuri si sa guverneze in stil mafiot .D-l PORTARIUC este un ratacitor impins de la spate de ILIUTA -UN MARE MINCINOS DE TALIE INTERNATIONALA SI SUSTINUT DE EXPERTUL SECRETAR .......VECHI MESERIAS IN TOATE MARSAVIILE .
20 februarie 2013, 15:47
D-le Primar daca nu va inconjurati de oameni de partid - nu faceti nici o BRANZA - deoarece toti sefii din PRIMARIE - si Subordonatele Primariei sunt OAMENII lui FLUTUR -PDL - D-le Primar nu vedeti ca nu puteti face mai nimic ca aveti piedici - deschideti ochii odata !
19 februarie 2013, 14:17
"Nu îmi vine să cred că au trecut deja opt luni de zile" Chiar asa! Si nu se vede nimic deosebit! Penteu ce ne mai gandim la mai multe mandate? 8 luni e putin? Inca una si se maste un copil! E putin lucru? Altii nu se dezmeticesc! Poate ar fi bine sa plecati ACUM. Mai tarziu e mai rau! Tot ce am auzit e ca nu pot de aia de ailalta .... Dar cand ati candidat de ce ati promis? din nestiinta si din lipsa de pregatire? Drum bun, cale batuta, cin' te .....
15 februarie 2013, 16:05
Pierdut plan semnat neamtu de la primarie, declar nul. Gasitorul rugat sa-l arunce la gunoi.
13 februarie 2013, 23:24
Camelia esti persoana de serviciu?Mai lăsa-ne sa respiram si fara Flutur!Se vede cum s-au dat autorizatii in acea perioada pt vile,piscine,chioscuri,etc.Copaci distrusi,spațiu verde redus,cartiere întregi fara lumina in timp ce in Parcul Primăriei se face risipa de energie,Pietonalul Unirii uratit cu aberatii ce nu pot fi definite,etc sunt doar câteva din marile realizări ale administrației Flutur.Sa auzim numai de bine!
13 februarie 2013, 21:02
Domnule primar avem toata increderea in proiectele dvs.Rautaciosi vor exista intotdeauna dar sunt nesemnificative comentariile lor.
13 februarie 2013, 21:01
Dl Portariuc si-a pus postacii din campania electorala sa scrie=))). Fantastic ce-l mai lauda. A iesit el cu o actiune initiata inca de cand era primar dl Flutur si se lauda cu ea=))) E clar ca acest om nu are experienta sa faca treaba!
13 februarie 2013, 19:45
Decat atatea comentarii , mai bine ati fi votat ce trebuia .
13 februarie 2013, 18:57
Decat hotul de Flutur cu toata MAFIA lui din PDL, Gheorghita, Diaconu.........mult mai bine cu PSD
13 februarie 2013, 17:05
Asta ne minte in fata: da purtatoare de cuvant nu e nepoata deputatei Fedorovici? asta nu e nepotism? sau e doar portarism nesimtit?
13 februarie 2013, 15:56
Felicitari pentru initiativele comunicate astăzi !Daca puneti in practica regulamentul propus Botosaniul va arată măcar in câțiva ani ca un oraș european.Carpeala de pana acum a uratit orașul.Culori tipatoare,construcții autorizate anapoda,etc sunt rezultatele unor indivizi fara viziune.In schimb la partea de comunicare schimbati persoana.Mare dreptate are cel care semnează Gheorghiu S.-va trebuie un comunicator cu experiența.
13 februarie 2013, 15:54
Trebuie sa avem rabdare cu primarul nostru. Trebuie sa existe o comunicare permanenta intre primar si cetateni. Demersurile si eforturile primarului sunt foarte putin cunoscute de cetateni. Pe partea de comunicare, relatii cu cetatenii cred ca aici ar fi fost nevoie de o persoana experimentata, care se cunoasca foarte bine orasul si sa fie tot timpul intre oameni. Nu stiu cine se ocupa momentan de aceasta problema, era nepoata unei anumite doamne ce a ajuns pe la capitala, dar implicarea este foarte slaba. In afara de interviurile date de primar, absolut nimic. Orice ziarist din Botosani ar fi fost indicat pe aceasta pozitie.
13 februarie 2013, 14:53
Referendum pentru demiterea mincinosului Portariuc ,asta trebuie ,auzi la el 3 mandate! Vorba comunistilor:poporul ma vrea ,poporul sa sufere!
13 februarie 2013, 14:23
eu sper sa nu fie nici macar 4 ani pentru ca daca vei ramane mata in functia asta se va duce Botosaniul de rapa, ne vom alege cu lada de gunoi a Europei. Eu zic ca botosanenii ar trebui sa aiba maimulta atitudine si curaj si sa va ceara cat mai rapid demisia si organizarea de noi alegeri pentru un nou primar. Nu sunteti bun, ati dovedit asta prin punerea in functii a unor oameni care nu au rtreaba cu administratia si prin cheltuirea fara bun simt a banului public.
13 februarie 2013, 13:34
13 februarie 2013, 13:17
"Dar dacă îmi spuneţi punctual o persoană angajată – şi nu au fost angajări făcute, au fost două funcţii care s-au ocupat prin concurs, atât – o singură persoană care într-un fel sau altul este rudă sau prieten apropiat cu mine, sunt de acord să discutăm. " Toanta aia angajata ca sefa la Proiecte in Primarie are doua calitati: e amanta lu Costelus Slugoiu de la CAS si amandoi au lins PDLul in campanie ca buni amici ce va sunt, Domnule Primar. Deci, hai sa discutam despre competenta profesionala si posturi date pentru plata datoriilor din campanie.
13 februarie 2013, 12:44
Neamtu cu planu!:)))))))))))))))))))))))
13 februarie 2013, 11:54
Mai Pinochoi, singurul tau punct forte este minciuna, ai mintit de a inghetat tot orasul si se sufoca de atata zapada. Ai mintit in legatura cu, locurile de munca, cainii comunitari ( pe care ai incercat sa ii incinerezi la Constanta), cu marile tale constructii de apartamente super ieftine pe terenul armatei unde ai mai avut tupeul sa pui o caramida( asta cred sa iti marchezi teritoriul unde ai sa te muti tu, vezi vila din cartierul italian), in legatura cu taxele si impozitele, care dupa ce ai mancat la rahat luni de zile ca nu se maresc, ai avut un raspuns cu coada intre picioare "am respectat legea" pe care ar fi trebuit sa o cunosti inainte sa deschizi gura, cu marele parc Cornisa, pt care te-ai jurat si ai promis marea cu sarea ca tu nu il faci, desi era foarte simplu sa spui ca este o idee buna si ai sa il faci, asa cum faci in acest moment, dar e normal cum ai sa spui si tu dupa 4 ani "acest proiect a fost dus la capat datorita mie", si nu ultimul factura la Modern Cacalor care fura banii oamenilor cu centrale pe gaz, si sunt sigur ca nu se va opri aici lista, pt ca esti un pinochio care i-a crescut destul nasul.
13 februarie 2013, 09:50
cum sa nu existe nepotisme? mareata sefa de cabinet diana iacob cu 0 neuroni e instalata acolo in virtutea prieteniei dintre portariuc si fratele ei. dar nu asta e problema, problema e ca se pregateste in noua organigrama functia de sef ptr ea ca sa aiba salariu mai mare pe banii contribuabililor. si sunt oameni f buni in primarie cu salarii foarte mici. si portariuc ce face? da bani mai multi la slugile sale favorite. si principala realizare a sefei de cabinet in 8 luni de zile e schimbarea femeii de servici pe motiv ca nu i aducea cafeaua suficient de calda!!! orik toti cei angajati de portariuc taie frunze la caini in primarie. se poate verifica . RUSINE!!!
13 februarie 2013, 09:17
Incredibil,papagalul asta se gandeste la inca un mandat,sfarsitul lumii e aproape!!!!!!!
13 februarie 2013, 09:01
si la sfarsit zice...m-a invins sistemul...si alegem pe altul...si ala la fel va zice...si tot asa...nimic nu se face in prasul asts si in tara asta cu oameni din astia
13 februarie 2013, 08:51
4-5-6 mandate ! Asa ne indobitocim , cu atitudini ca a lui asta de mai sus !
13 februarie 2013, 08:44
cred ca m-am imbatat acu vreo 8 luni si de atunci nu mi-am revenit. de asta cred ca vad prea multa zapada si acum pe strazi, vad unele strazi ca in kosovo pe timpul razboiului, mi se pare ca seful ala mare de la bucuresti ti-a tras un sut in dos cu promisiunile de bani multi(ala care a retras finantarea pentru drumul mortii) si mai am multe vedenii urate!! oare ma voi trezi vreodata, in astia 4 ani din bautura?????
13 februarie 2013, 08:38
Felicitari!Succes si sa mai prindeti 2-3 mandate!
13 februarie 2013, 08:01
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Am venit într-o țară săracă, în care un profesor câștigă 250 de euro pe lună. Prețurile din magazine nu sunt mult mai mici ca în Austria. Am întâlnit o grămadă de oameni nemulțumiți. Starea de spirit a lor nu e una ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8396 lei
USD
Dolarul SUA
4.4406 lei
CHF
Francul elveţian
4.5685 lei
GBP
Lira sterlină
5.4098 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1220 lei
XAU
Gramul de aur
247.0285 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2509 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3804 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9040 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1766 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1775 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.