Interviuri
INTERVIU Părintele protopop Lucian Leonte : Permanent se face propagandapăcatului
O comparaţie între viaţa creştin-ortodoxă dinainte şi după revoluţie la 23 de ani şi jumătate de la recâştigarea libertăţii a reprezentat tema principală a interviului cu părintele protopop Lucian Leonte. Răspunsurile arată că, dincolo de toate problemele generate de un sistem totalitar, din perspectiva Bisericii au existat şi mai multe părţi bune, care ţineau mai ales de limitarea propagării unor influenţe negative, lucru care Statul Român de astăzi nu le mai face. Despre starea spirituală a botoşănenilor, despre construcţia mai multor biserici decât spitale, despre colaborările cu Securitatea, citiţi în rândurile care urmează.
interviu parinte protopop Lucian Leonte


"Nu se făcea atâta propagandă la tutun atunci, la băutură, chiar la violenţă"

-    Au trecut 23 de ani şi jumătate de la revoluţie, credeţi că în perioada asta creştinismul ortodox din România a evoluat sau a involuat?
-    A evoluat, ca şi consistenţă sufletească, şi ca efect în viaţa socială, mai ales în condiţiile în care atunci, înainte de 1990, eram protejaţi şi de Stat cu multe lucruri: cu invazia sectelor, cu lucruri care ţin de moralitate, cu munca, care e o problemă întotdeauna şi Statul te punea la muncă. Acum, când nimeni nu mai protejează societatea şi mai ales tineretul, vine tăvălugul acesta al tuturor patimilor şi devierilor comportamentale, este o presiune enormă asupra tinerilor. Asta nu exista înainte.

-    Şi presiunea de unde vine, de pe Internet, de la televiziune?
-    Din mass-media vine, iar în spatele mass-media, sunteţi jurnalişti, ştiţi mai bine decât mine cine este. De acolo vine, dar este intenţionată, este dirijată – ştim asta – şi atunci lupta Bisericii este mai mare că atunci era mult mai uşor când nu era atâta influenţă negativă să-l conduci pe om. Acum, în condiţiile astea, efortul este mult mare.

-    Sunt mai multe tentaţii ale păcatului decât acum mai mult de două decenii?
-    Sunt aceleaşi, dar sunt intensificate, stimulate, permanent se face propaganda păcatului, permanent şi tânărul şi adultul sunt supuşi unei chemări către păcat, către patimă. Nu se făcea atâta propagandă la tutun atunci, la băutură, chiar la violenţă. Poate nu spus direct, dar prin filme, emisiuni, duritatea care există în media a unor emisiuni, duce la violenţă. Plus de asta, destructurarea familiei…

"Vin persoane care n-au fost niciodată la biserică"

-    Plecările în străinătate?
-    Şi asta influenţează pentru că, în general, au plecat tineri care au fost nepregătiţi moral şi spiritual - nu toţi, parte din ei – şi aceia vin înapoi cu o recoltă de obişnuinţe negative foarte bogată şi o transmit celorlalţi. Sunt şi tineri care au plecat cu o bună educaţia creştină de acasă şi se manifestă frumos în străinătate, asta e normal, să fie o oglindă fidelă a culturii şi spiritualităţii româneşti, dar din fericire nu e aşa.

-    De curând s-a încheiat Postul Paştelui, cum i-aţi regăsit pe botoşăneni, mai obosiţi spiritual, mai odihniţi, victorioşi, învinşi?
-    Problema este că sunt derutaţi, uneori cu un sentiment de frică, de nesiguranţă pentru viaţa materială, dar şi pentru copiii lor, că nu au viitor. În rest, în viaţa duhovnicească, am spus, cu unele dificultăţi, merg înainte şi au nădejde mare în Dumnezeu şi se roagă. Vin persoane care n-au fost niciodată la biserică, n-au fost niciodate spovedite sau împărtăşite vin la biserică, deci găsesc un reazem în credinţă şi în Dumnezeu, adică simt că Dumnezeu îi ajută, lucrează în sufletul lor şi în sufletul celor din familia lor cu harul lui Dumnezeu, dar dificultăţile, am spus, vin din altă parte, din imaginea asta incorectă care este făcută Bisericii, rău-voitoare, pentru că omul care nu are o informaţie foarte precisă, nu merge foarte des la biserică sau nu are o legătură foarte strânsă cu biserica, acela citeşte presa se uită la emisiunile de divertisment şi atunci dicreditarea care se face acolo total Bisericii cu un scop, pentru că Biserica a susţinut şi va susţine întotdeauna identitatea culturală şi spirituală a românilor, unitatea lor, valorile morale, împotriva transformării viciilor în industrii, bineînţeles ca are concurenţă de la cei care fac aceste lucruri.

-    Aţi adus aminte de mass-media… Pe de altă parte Biserica Ortodoxă cu Română aş putea spune că investeşte masiv în mass-media de câţiva ani, cu televiziuni, radiouri, chiar pe Internet…

-    Aşa este, aşa este…

-    …Până la urmă este bună mass-media sau nu este bună, este bun Internetul sau nu este bun?
interviu parinte protopop Lucian Leonte 3 -    N-am generalizat: toată mass-media, nu acuz, dar în mass-media sunt posturi de radio, TV, sunt ziare, reviste, publicaţii online care pur şi simplu luptă direct împotriva Bisericii. Nu verifică nici un fel de informaţie, creează informaţii false şi la dau drumul pe piaţă pentru discreditarea Bisericii, asta e real. Şi sunt însă, categoric, şi oameni serioşi care fac lucruri frumoase şi datorită cărora ne mai uităm şi noi la televizor, într-un ziar, la o emisiune, că altfel, unii dintre ei fac mari deservicii şi viitorului nostru.

"E normal să aibă o biserică. Dacă s-au construit, asta nu înseamnă că toate sunt catedrale"

-    Am văzut de nenumărate ori scriindu-se că după revoluţie s-au construit în Botoşani şi în toată ţara mult mai multe biserici decât spitale şi teza este următoarea, că oameni ar avea nevoie să se vindece şi trupeşte, nu numai sufleteşte.
-    Este o logică falsă pentru că se ştie că nu se construieşte câte un spital în fiecare sat, că nu se poate aşa ceva, nu e nici normal, la un anumit număr de familii sau de persoane se construieşte un spital, sunt nişte reguli pe care instituţia medicală naţională le are în privinţa asta, ei, pe când o biserică trebuie să existe în fiecare comunitate creştină. Avem sate cu 40 de familii, acelea trebuie să aibă biserică. S-ar putea să nu aibă nevoie de şcoală pentru că populaţia este îmbătrânită, mai sunt trei sau patru copii, pentru aceia nu se poate face şcoală. Dinspre noi nu este problemă, poate să se facă şi au fost la un moment dat oferta asta din partea Bisericii, cum sunt situaţii de genul acesta, preotul să se ocupe de educaţia unor copii, dar sistemul de învăţământ aşa este creat, nu are cum să facă o clasă acolo. Deci nu-i realist şi nu-i corect să se folosească argumentul acesta, nici cu spital, nici cu şcoala. Şcolile sunt făcute de către Stat, spitalele tot de către Stat şi Statul le face cât ştie, cum ştie şi potrivit programelor pe care le are, de medicină a populaţiei, de educaţie a copiilor şi tineretului, nu impunem noi, însă Biserica este obligată să asigure asistenţă religioasă a credincioşilor şi nu poţi să-l laşi pe un om, am spus, avem 20, 30, 40 de familii şi nu putem să le lăsăm fără preot pentru că o persoană învârstă sau nu chiar învârstă, la ţară nu toată lumea are maşină, să meargă 10 kilometri până în următorul sat. E normal să aibă o biserică. Dacă s-au construit, asta nu înseamnă că toate sunt catedrale.

-    Adică nu s-au consumat fonduri extraordinare?
-    Bineînţeles! Şi n-a dat Statul! Deci majoritatea bisericilor construite n-au primit bani de la stat pentru că sunt pe la ţară construite doar din lemn sau avem din chirpici făcute. La Băbiceni, la Broşteni, la Bivolari primele biserici au fost făcute din chirpici.

-    Mai avem acum biserici din chirpici la Botoşani în care să se ţină slujbe?
-    Mai sunt. Mi-am amintit de Broşteni pentru că biserica aceea din chirpici se duce şi trebuie refăcută şi aceea a făcut-o fosta maică stareţă de la Mănăstirea Guranda, deci s-a făcut cu mila credincioşilor, a mers din sat în sat şi a cerut, pur şi simplu. Eu când am făcut biserică lângă Dobârceni, acolo unde am fost pentru prima dată preot, am primit vreun leu de la Stat? Oamenii şi-au făcut biserică fiindcă aveau nevoie de ea, deci nu trebuie acuzate Patriarhia sau Mitropolia că au luat bani.

"Colaborările cu Securitatea le-au avut toţi cei care au ieşit în străinătate şi de ce trebuie neapărat să ne legăm de preoţi?"

-    O altă acuzaţie care se aduce Bisericii sau oamenilor care slujesc este că înainte de revoluţie unii dintre ei au colaborat cu Securitatea şi se pune semnul întrebării: câtă încredere mai poţi să ai în duhovnic?
-    Problema este următoarea: a colabora cu Securitatea însemna, de exemplu, dacă trebuia să te pregăteşti în străinătate – şi au fost preoţi, ca şi doctori, ingineri, profesori, sportivi – care s-au dus în străinătate. Înainte de a pleca nu semna fiecare o hârtiuţă la agentul de Securitate? Erau obligaţi să semneze, altfel nu primeau acceptul să plece, fie pentru o conferinţă, fie pentru un concurs sportiv, fie pentru a-şi vizita rudele, iar acolo una dintre prevederi era că, atunci când te întorci, discuţi tot cu acela, cu angajatul Securităţii. Asta ce era? Asta au făcut toţi. Şi preoţii care au ieşit din ţară probabil şi pe ei i-au întrebat, şi pe ei i-au pus să semneze. Şi dacă omul a avut absolut o nevoie, să spunem tineri teologi, li s-a oferit o posibilitate, se făceau schimburi de burse între Biserica noastră şi cele din străinătate sau chiar cu alte culte, cum sunt catolicii, protestanţii din Occident, au oferit şi ei burse, şi noi le-am oferit lor, şi atunci trebuiau să meargă. Ce trebuiau să facă?

interviu parinte protopop Lucian Leonte 2

Pentru ei era foarte important să facă în Germania o facultate de teologie, în Anglia, în Franţa, în America, era foarte importante pentru ei, o şansă a vieţii să se ducă acolo… şi limbă, şi facultate. Atunci pleca şi el acolo şi poate l-a întrebat când a venit: ce mai este acolo, ce români mai sunt, dar asta nu însemna colaborare cu Securitatea, să fim serioşi, colaborările cu Securitatea le-au avut toţi cei care au ieşit în străinătate şi de ce trebuie neapărat să ne legăm de preoţi? Cineva o fi dat, nu putem contesta că n-a dat o astfel de informaţie când a venit de undeva, ce legătura are asta cu Spovedania la preot? El se uita şi el cu scârbă după ce a dat asta, abia a scăpat de dânşii, nu era mare plăcere. Deci, nu asta e problema, se leagă lucrurile aşa încât să fie îndepărtaţi oamenii de Biserică, asta e problema.

-    Dar a cui este interesul, a sectelor?
-    Sunt mai multe interese, am spus şi mai devreme, Biserica nu are o conducere în exteriorul graniţelor României, am susţinut şi mereu susţinem tezele naţionale şi unora poate nu le convine.
Interviu realizat de Sergiu Bălăşcău
CITEŞTE ŞI:
 INTERVIU preot Ioan Alupoaie : Sărbătorile se transformă în prilej de îmbogăţire

FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Loading...
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Loading...
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Din intamplare -am cunoscut pe "Catalin".Se lauda ca este teolog (si pentru asta am sa cer "judecarea lui in consiliul profesoral al Facultatii). Se mai lauda ca este scriitor, dar imi este frica sa citesc ceva sris de el. Din conversatii am observat un fel de h"halucinatii" politice (gen ANTENA 3), sociale si mai alesezoterice. Bine a zis cel dinaintea mea ca e "fuhrer"
12 iunie 2013, 12:34
Cine ti-a spus tie fuhrer ca nu se platesc impozite. Ca fapt divers, chiar daca nu sunt dator cu explicatii, raspund provocarii tale cu o marturisire: Nu sunt preot, dar sunt angajat al unei parohii. „Salariul de la stat”, cum il numesti tu, eu il am de 750 de lei pe hartie. Statul da 300 de lei, iar diferenta trebuie sa o completam din serviciile si veniturile proprii ale parohiei. Impozitul mi se opreste din cei 300 de lei pentru tot salariul (750 lei), fara sa intereseze pe cineva daca luna asta sau luna trecuta am avut de unde completa aceasta diferenta de salariu.Dar tu personal, cel ce stii a judeca, cate lumanari ai aprins la biserica? De cate ori ai venit la rugaciune? De cate ori ai participat la Sfanta Liturghie? Sunt sigur ca nu te omori a calca pragurile bisericii decat daca ai nevoie de un botez, o cununie, o inmormantare...Faptul ca sunt unii preoti care pun pret serviciilor (praznice, cununii, inmormantari, etc) e dureros!!! Nu-i judec, nu-i condamn, insa ar fi tare frumos sa lasi omul sa iti dea atat cat poate si atat cat vrea. Stiu ca si sfintiile lor au cheltuieli, au copii la scoala, au datorii, sunt familisti si sunt oameni in primul rand, deci au nevoie ca si noi de bani, dar nu trebuie sa generalizam. Nu toti preotii sunt hrapareti si nesatui. De ce nu vedem si faptele lor bune? De ce nu vedem si activitatea misionara si sociala a protopopului Lucian Leonte pe care voi il judecati si il condamnati? Pentru ca suntem prea indobitociti si rai la suflet, iar ceea ce tine de scandal si de de a denigra si murdari pe cineva (mai ales biserica si slujitorii ei) scoatem in evidenta fara sa ne informam in ce masura sunt adevarate.Spuneti-mi voi cei ce judecati pe cei ce vi se pare ca gresesc si pacatuiesc, stiti pocainta lor? Cunoasteti viata lor atat de bine incat sa ii condamnati cu atata dusmanie?Dar voi, cat timp acordati rugaciunii, macar acasa daca nu la biserica, in fiecare zi? 1 minut, 5 minute? 10? O ora? Aflati ca multi din cei ce voi ii puneti la zid cu ale voastre cuvinte se roaga mai mult decat va imaginati voi si se roaga si pentru voi cei ce-i prigoniti si-i judecati!!!
10 iunie 2013, 13:37
"lupta Bisericii este mai mare că atunci era mult mai uşor când nu era atâta influenţă negativă să-l conduci pe om." Ma bucur nespus ca preacucernicul parinte protopop recunoaste ca Biserica inseamna, in mod special si dovedit si istoric, un instrument aproape ideal de manipulare a maselor populare: citez:"sa-l conduci pe om". Dupa umila mea parere, omul ar trebui educat, indrumat, ajutat si sprijinit de catre Sfanta Biserica, inainte de a fi condus. Desigur, depinde de sensul cuvantului... Aici, "condus" ma duce cu gandul la un animal de povara docil, cu ochi calzi, lacrimand din cauza sudorii ce-l arde in timp ce trage la plugul stapanului. De ce slujitorii Bisericii percep tarife neimpozabile pentru serviciile ce se regasesc in fisa postului (bugetari fiind), si pentru care primesc salarii de la bugetul de Stat? De ce staretii unor manastiri care cer si primesc ajutoare materiale din diverse surse au la scara chiliei masini de ultima generatie? Ce este de fapt Biserica in Romania?? Va rog sa-mi spuneti si mie... Preotii mai sunt preoti sau multi dintre ei sunt popi?? De ce la Sfanta Taina a Spovedaniei esti intrebat ce mai faci, cum o mai duci, iti merg bine afacerile, cat ai putea cotiza pentru biserica, primesti "canon" o aghiasma mare si zece "Tatal nostru" si apoi vii a doua zi si primesti Sfanta Impartasanie? De ce parintele protopop vorbeste doar de cat de greu ii este Bisericii in ceea ce priveste "condusul" oamenilor?? De ce nu aminteste si de cat de greu le este unor enoriasi in a implini cerintele unor reprezentanti ai Bisericii?
8 iunie 2013, 05:26
Multumim ca ne aduceti aminte parinte.
7 iunie 2013, 18:18
Un interviu rautacios, tendentios din partea celui care l-a realizat, mai erau si alte intrebari care se puteau pune.Mai pune mana pe carte si invata cum se face un interviu.
3 iunie 2013, 15:50
nu de la stat??? dar salariile de unde le luati? de ce nu platiti impozite? de ce nu taiati chitanta atunci cand jumuliti sarmanul om de 700 lei pentru o inmormantare? de ce vreti toata ziua bani de la consiliile judetene?
3 iunie 2013, 09:50
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dacă nu ai credință, nu poți face această lucrare. Doar nădăjduind în mila lui Dumnezeu îi putem ajuta pe cei care ne solicită sprijinul. Eu nu fac nimic deosebit. Aici e lucrarea lui Dumnezeu!”,Vlad Plăcintă, preș ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.7 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
0.0 o C
Darabani
1.2 o C
Saveni
1.6 o C
Ştefăneşti
0.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.