Interviuri
INTERVIU Părintele protopop Lucian Leonte : Permanent se face propagandapăcatului
O comparaţie între viaţa creştin-ortodoxă dinainte şi după revoluţie la 23 de ani şi jumătate de la recâştigarea libertăţii a reprezentat tema principală a interviului cu părintele protopop Lucian Leonte. Răspunsurile arată că, dincolo de toate problemele generate de un sistem totalitar, din perspectiva Bisericii au existat şi mai multe părţi bune, care ţineau mai ales de limitarea propagării unor influenţe negative, lucru care Statul Român de astăzi nu le mai face. Despre starea spirituală a botoşănenilor, despre construcţia mai multor biserici decât spitale, despre colaborările cu Securitatea, citiţi în rândurile care urmează.
interviu parinte protopop Lucian Leonte


"Nu se făcea atâta propagandă la tutun atunci, la băutură, chiar la violenţă"

-    Au trecut 23 de ani şi jumătate de la revoluţie, credeţi că în perioada asta creştinismul ortodox din România a evoluat sau a involuat?
-    A evoluat, ca şi consistenţă sufletească, şi ca efect în viaţa socială, mai ales în condiţiile în care atunci, înainte de 1990, eram protejaţi şi de Stat cu multe lucruri: cu invazia sectelor, cu lucruri care ţin de moralitate, cu munca, care e o problemă întotdeauna şi Statul te punea la muncă. Acum, când nimeni nu mai protejează societatea şi mai ales tineretul, vine tăvălugul acesta al tuturor patimilor şi devierilor comportamentale, este o presiune enormă asupra tinerilor. Asta nu exista înainte.

-    Şi presiunea de unde vine, de pe Internet, de la televiziune?
-    Din mass-media vine, iar în spatele mass-media, sunteţi jurnalişti, ştiţi mai bine decât mine cine este. De acolo vine, dar este intenţionată, este dirijată – ştim asta – şi atunci lupta Bisericii este mai mare că atunci era mult mai uşor când nu era atâta influenţă negativă să-l conduci pe om. Acum, în condiţiile astea, efortul este mult mare.

-    Sunt mai multe tentaţii ale păcatului decât acum mai mult de două decenii?
-    Sunt aceleaşi, dar sunt intensificate, stimulate, permanent se face propaganda păcatului, permanent şi tânărul şi adultul sunt supuşi unei chemări către păcat, către patimă. Nu se făcea atâta propagandă la tutun atunci, la băutură, chiar la violenţă. Poate nu spus direct, dar prin filme, emisiuni, duritatea care există în media a unor emisiuni, duce la violenţă. Plus de asta, destructurarea familiei…

"Vin persoane care n-au fost niciodată la biserică"

-    Plecările în străinătate?
-    Şi asta influenţează pentru că, în general, au plecat tineri care au fost nepregătiţi moral şi spiritual - nu toţi, parte din ei – şi aceia vin înapoi cu o recoltă de obişnuinţe negative foarte bogată şi o transmit celorlalţi. Sunt şi tineri care au plecat cu o bună educaţia creştină de acasă şi se manifestă frumos în străinătate, asta e normal, să fie o oglindă fidelă a culturii şi spiritualităţii româneşti, dar din fericire nu e aşa.

-    De curând s-a încheiat Postul Paştelui, cum i-aţi regăsit pe botoşăneni, mai obosiţi spiritual, mai odihniţi, victorioşi, învinşi?
-    Problema este că sunt derutaţi, uneori cu un sentiment de frică, de nesiguranţă pentru viaţa materială, dar şi pentru copiii lor, că nu au viitor. În rest, în viaţa duhovnicească, am spus, cu unele dificultăţi, merg înainte şi au nădejde mare în Dumnezeu şi se roagă. Vin persoane care n-au fost niciodată la biserică, n-au fost niciodate spovedite sau împărtăşite vin la biserică, deci găsesc un reazem în credinţă şi în Dumnezeu, adică simt că Dumnezeu îi ajută, lucrează în sufletul lor şi în sufletul celor din familia lor cu harul lui Dumnezeu, dar dificultăţile, am spus, vin din altă parte, din imaginea asta incorectă care este făcută Bisericii, rău-voitoare, pentru că omul care nu are o informaţie foarte precisă, nu merge foarte des la biserică sau nu are o legătură foarte strânsă cu biserica, acela citeşte presa se uită la emisiunile de divertisment şi atunci dicreditarea care se face acolo total Bisericii cu un scop, pentru că Biserica a susţinut şi va susţine întotdeauna identitatea culturală şi spirituală a românilor, unitatea lor, valorile morale, împotriva transformării viciilor în industrii, bineînţeles ca are concurenţă de la cei care fac aceste lucruri.

-    Aţi adus aminte de mass-media… Pe de altă parte Biserica Ortodoxă cu Română aş putea spune că investeşte masiv în mass-media de câţiva ani, cu televiziuni, radiouri, chiar pe Internet…

-    Aşa este, aşa este…

-    …Până la urmă este bună mass-media sau nu este bună, este bun Internetul sau nu este bun?
interviu parinte protopop Lucian Leonte 3 -    N-am generalizat: toată mass-media, nu acuz, dar în mass-media sunt posturi de radio, TV, sunt ziare, reviste, publicaţii online care pur şi simplu luptă direct împotriva Bisericii. Nu verifică nici un fel de informaţie, creează informaţii false şi la dau drumul pe piaţă pentru discreditarea Bisericii, asta e real. Şi sunt însă, categoric, şi oameni serioşi care fac lucruri frumoase şi datorită cărora ne mai uităm şi noi la televizor, într-un ziar, la o emisiune, că altfel, unii dintre ei fac mari deservicii şi viitorului nostru.

"E normal să aibă o biserică. Dacă s-au construit, asta nu înseamnă că toate sunt catedrale"

-    Am văzut de nenumărate ori scriindu-se că după revoluţie s-au construit în Botoşani şi în toată ţara mult mai multe biserici decât spitale şi teza este următoarea, că oameni ar avea nevoie să se vindece şi trupeşte, nu numai sufleteşte.
-    Este o logică falsă pentru că se ştie că nu se construieşte câte un spital în fiecare sat, că nu se poate aşa ceva, nu e nici normal, la un anumit număr de familii sau de persoane se construieşte un spital, sunt nişte reguli pe care instituţia medicală naţională le are în privinţa asta, ei, pe când o biserică trebuie să existe în fiecare comunitate creştină. Avem sate cu 40 de familii, acelea trebuie să aibă biserică. S-ar putea să nu aibă nevoie de şcoală pentru că populaţia este îmbătrânită, mai sunt trei sau patru copii, pentru aceia nu se poate face şcoală. Dinspre noi nu este problemă, poate să se facă şi au fost la un moment dat oferta asta din partea Bisericii, cum sunt situaţii de genul acesta, preotul să se ocupe de educaţia unor copii, dar sistemul de învăţământ aşa este creat, nu are cum să facă o clasă acolo. Deci nu-i realist şi nu-i corect să se folosească argumentul acesta, nici cu spital, nici cu şcoala. Şcolile sunt făcute de către Stat, spitalele tot de către Stat şi Statul le face cât ştie, cum ştie şi potrivit programelor pe care le are, de medicină a populaţiei, de educaţie a copiilor şi tineretului, nu impunem noi, însă Biserica este obligată să asigure asistenţă religioasă a credincioşilor şi nu poţi să-l laşi pe un om, am spus, avem 20, 30, 40 de familii şi nu putem să le lăsăm fără preot pentru că o persoană învârstă sau nu chiar învârstă, la ţară nu toată lumea are maşină, să meargă 10 kilometri până în următorul sat. E normal să aibă o biserică. Dacă s-au construit, asta nu înseamnă că toate sunt catedrale.

-    Adică nu s-au consumat fonduri extraordinare?
-    Bineînţeles! Şi n-a dat Statul! Deci majoritatea bisericilor construite n-au primit bani de la stat pentru că sunt pe la ţară construite doar din lemn sau avem din chirpici făcute. La Băbiceni, la Broşteni, la Bivolari primele biserici au fost făcute din chirpici.

-    Mai avem acum biserici din chirpici la Botoşani în care să se ţină slujbe?
-    Mai sunt. Mi-am amintit de Broşteni pentru că biserica aceea din chirpici se duce şi trebuie refăcută şi aceea a făcut-o fosta maică stareţă de la Mănăstirea Guranda, deci s-a făcut cu mila credincioşilor, a mers din sat în sat şi a cerut, pur şi simplu. Eu când am făcut biserică lângă Dobârceni, acolo unde am fost pentru prima dată preot, am primit vreun leu de la Stat? Oamenii şi-au făcut biserică fiindcă aveau nevoie de ea, deci nu trebuie acuzate Patriarhia sau Mitropolia că au luat bani.

"Colaborările cu Securitatea le-au avut toţi cei care au ieşit în străinătate şi de ce trebuie neapărat să ne legăm de preoţi?"

-    O altă acuzaţie care se aduce Bisericii sau oamenilor care slujesc este că înainte de revoluţie unii dintre ei au colaborat cu Securitatea şi se pune semnul întrebării: câtă încredere mai poţi să ai în duhovnic?
-    Problema este următoarea: a colabora cu Securitatea însemna, de exemplu, dacă trebuia să te pregăteşti în străinătate – şi au fost preoţi, ca şi doctori, ingineri, profesori, sportivi – care s-au dus în străinătate. Înainte de a pleca nu semna fiecare o hârtiuţă la agentul de Securitate? Erau obligaţi să semneze, altfel nu primeau acceptul să plece, fie pentru o conferinţă, fie pentru un concurs sportiv, fie pentru a-şi vizita rudele, iar acolo una dintre prevederi era că, atunci când te întorci, discuţi tot cu acela, cu angajatul Securităţii. Asta ce era? Asta au făcut toţi. Şi preoţii care au ieşit din ţară probabil şi pe ei i-au întrebat, şi pe ei i-au pus să semneze. Şi dacă omul a avut absolut o nevoie, să spunem tineri teologi, li s-a oferit o posibilitate, se făceau schimburi de burse între Biserica noastră şi cele din străinătate sau chiar cu alte culte, cum sunt catolicii, protestanţii din Occident, au oferit şi ei burse, şi noi le-am oferit lor, şi atunci trebuiau să meargă. Ce trebuiau să facă?

interviu parinte protopop Lucian Leonte 2

Pentru ei era foarte important să facă în Germania o facultate de teologie, în Anglia, în Franţa, în America, era foarte importante pentru ei, o şansă a vieţii să se ducă acolo… şi limbă, şi facultate. Atunci pleca şi el acolo şi poate l-a întrebat când a venit: ce mai este acolo, ce români mai sunt, dar asta nu însemna colaborare cu Securitatea, să fim serioşi, colaborările cu Securitatea le-au avut toţi cei care au ieşit în străinătate şi de ce trebuie neapărat să ne legăm de preoţi? Cineva o fi dat, nu putem contesta că n-a dat o astfel de informaţie când a venit de undeva, ce legătura are asta cu Spovedania la preot? El se uita şi el cu scârbă după ce a dat asta, abia a scăpat de dânşii, nu era mare plăcere. Deci, nu asta e problema, se leagă lucrurile aşa încât să fie îndepărtaţi oamenii de Biserică, asta e problema.

-    Dar a cui este interesul, a sectelor?
-    Sunt mai multe interese, am spus şi mai devreme, Biserica nu are o conducere în exteriorul graniţelor României, am susţinut şi mereu susţinem tezele naţionale şi unora poate nu le convine.
Interviu realizat de Sergiu Bălăşcău
CITEŞTE ŞI:
 INTERVIU preot Ioan Alupoaie : Sărbătorile se transformă în prilej de îmbogăţire

INTERVIU Fetița din Botoșani deșteaptă foc și pianistă în devenire : Mă văd ca pe un ”extraterestru”VIDEO

Eliza este o fetiță din Botoșani cu o minte sclipitoare și cu un viitor în față, asemenea. A promovat examenul de evaluare națională cu nota maximă, 10, medie obținută de altfel și la admiterea computerizată de la liceu.

FLASH INTERVIU: Alma, cea mai frumosă liceană cu 10 pe linie – CE carieră dorește să urmeze – FOTOGALERIE

Despre Alma Iuliana Grosu au auzit mulți locuitori ai acestui orășel din nordul țării, după ziua de 5 iulie, cea în care s-au afișat rezultatele de la examenul de bacalaureat. Este singura liceană de la Botoșani care a promovat acest examen cu 10 pe linie.

FLASH INTERVIU: Funcționarul public al anului, 40 DE ANI de muncă în același loc

15 persoane din întreaga țară au fost premiate pentru rezultate meritorii la locul de muncă, printre care și doi botoșăneni. Premiile au fost acordate de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).

INTERVIU ministrul Gabriel Petrea: Fiind membru în Guvern pot să vă spun exact ce s-a întâmplat / Niciodată nu sunt destule doamne

În decembrie tocmai a împlinit 32 de ani, iar în ianuarie a devenit unul dintre cei mai tineri miniştri de după revoluţie. Este întruchiparea visului social-democrat, al junelui care a urcat în ierarhie nu pe trepte, ci cu liftul, ajungând să conducă Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social, calitate în care în luna martie a fost prezent la Botoşani, unde a participat la o întâlnire cu parlamentarii, şefii Prefecturii, ai Consiliului Judeţean, patronate şi sindicate.

INTERVIU Răzvan Rotaru: Conducerea partidului ar putea să dea mai multe explicații. Am votat pentru, este un vot public, am înțeles că sunt înregistrări

În doar două luni de la debutul mandatului de parlamentar, Răzvan Rotaru a reușit să intre în atenția presei naționale printr-un punct de vedere mai... aparte privitor la proteste, față de al majorității colegilor. Iar la Botoșani a fost unul dintre cei care în interiorul filialei a criticat vehement refuzul unor lideri ai organizației PSD de a-i da ”undă verde” lui Cosmin Andrei să ocupe funcția de secretar de stat. Cum a gândit deputatul Răzvan Rotaru în aceste două probleme, dar și alte lucruri poate inedite, le aflăm în rândurile următoare.

FLASH Cine este anonimul care a preluat Cornișa : Așteptările sunt foarte mari, este foarte dificil

Despre Parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa nu s-a mai vorbit de câteva săptămâni de zile iar așteptările privitoare la o eventuală deschidere a obiectivului care a suscitat atâta interes, s-au disipat odată cu venirea toamnei. Însă, serviciul care va administra acest complex are deja trei salariați care și-au început activitatea de o săptămână de zile.

Marian Murariu, adevărul despre postul de viceprimar : Nu sunt un vânător de funcții!

Tânărul viceprimar Marian Murariu a bifat deja în calendarul de pe birou două luni de zile de când s-a așezat efectiv pe fotoliul administrativ. Cât de mult sau cât de puțin a reușit să se integreze în administrația publică locală de la Botoșani știe doar domnia sa. În exterior, este persoana care în momente oficiale nu schițează nici măcar o umbră de zâmbet și care, cel puțin pentru moment, își tratează misiunea din fruntea Primăriei cu extrem de mare seriozitate.

INTERVIU Mihai Venedict – WorkTape Medical: Alimentele reprezintă carburantul nostru esențial și contează enorm calitatea și cantitatea

După un periplu prin Bucureşti şi Anglia s-a întors la Botoşani unde şi-a deschis un centru de recuperare cum nu se prea întâlneşte prin zonă. Este fiziokinetoterapeut şi la nici 30 de ani a hotărât să îşi ia destinul în propriile mâini şi să îşi iniţieze propriul business. Cel puţin declarativ este însă mai puţin interesat de afacere şi mai mult de recuperarea botoşănenilor. Şi pentru aceea a venit cu câteva noutăţi pe… piaţa serviciilor de aces tip.

INTERVIU : Mihaela Huncă, despre clișee și ipocrizie - Nu am habar la ce fel de „vedete” faceţi trimitere

Este șefa Inspectoratului Școlar Județean Botoșani de deja patru ani de zile și unii ar spune că i se potrivește de minune sintagma ”doamna de fier a învățământului botoșănean”. A atras și simpatii și antipatii și nu de puține ori a ținut prima pagină a ziarelor. După patru ani de zile în fruntea educației botoșănene, Mihaela Huncă face un bilanț al realizărilor, dar și al eșecurilor.

loading...
Botoșăneanul care își ia doctoratul pe băncile unei universități de prestigiu din Anglia: DESCOPERĂ-l pe Andreas, un tânăr cu o minte strălucită

Andreas Zimmermann este un tânăr de 21 de ani, născut și format la Botoșani. A absolvit Colegiul Național ”Mihai Eminescu” și a plecat să studieze în cadrul unei universități de prestigiu din Anglia. Este pasionat de tot ceea ce ține de automobile și își dorește pe viitor o carieră în domeniu. Nu a rămas în România pentru că străinătatea l-a primit cu brațele deschise și i-a oferit mai multe posibilități.

FLASH INTERVIU : CINE este Bogdan Cărăușu, liderul protestatarilor de la Botoșani?

Cine ești tu? – Un om obișnuit. Un om obișnuit, dar un om neobișnuit de nemulțumit.
Aproape toată suflarea din Botoșani a stat cu ochii pe tinerii care au ieșit în stradă într-unul din cele mai mari mitinguri din ultimii 15 ani. În fruntea lor, un alt tânăr, necunoscut opiniei publice până de curând. Iar întrebarea unanimă a fost, evident, cine este Bogdan Cărăușu?

FLASH INTERVIU: Cerșetoria înflorește la Botoșani - DE CE stau cu mâna întinsă tinerele nimănui : FOTOGALERIE & VIDEO

Majoritatea botoșănenilor le știu pe fetele cu haine murdare și rupte care stau în intersecții și cer câte un ban de la șoferi dar și pe cele care stau în fața supermarketurilor mult vânata fisă de 50 de bani de la coșul de cumpărături. Există totuși un lucru pe care puțini îl știu, pe unii nici nu-i interesează, alții n-au timp să asculte. Și anume povestea acestor sărmane, în cazul în care ele, spun adevărul.

INTERVIU Francezul care a dat luxul din Paris cu Lara Fabian sau Yves Saint Laurent, ca să bage bani în Botoșani: Aș putea trăi aici o viață, dar iernile sunt prea grele!

S-ar muta cu totul în colțul Moldovei de care atâția oameni fug, și ar da cu dragă inimă mâncarea cu nume greu de pronunțat din Franța pentru o porție zdravănă de sărmăluțe cu mămăliguță caldă. Asta dacă nu ar fi iernile atât de grele, ierni care lui Mickael Sejourne nu îi plac de nicio culoare. Cum de s-a rătăcit atunci în Botoșani? Pentru că a căutat un colț de rai unde să-i crească și inima, și afacerea. Și l-a găsit.

INTERVIU Mirela Saucă: Un liberal botezat în marxism-leninism, care se gudură în fața lui Ponta ca un cățel
Este mamă a două fete, este întreprinzător privat, iar de vreo doi anide zile este şi om politic. Pe scurt, ea este Mirela Saucă, unul dintrefoştii lideri ai Partidului Forţa Civică Botoşani, care prin succesiuneade fuziuni şi alianţe din Dreapta eşichierului politic face acum partedin Alianţa Creştin Liberală. Cum este văzută campania electorală pentruprezidenţiale prin ochii unei figuri relativ noi din politicabotoşăneană şi ce aşteptări are de la turul al doilea citiţi înrândurile următoare.
loading...
INTERVIU Florin Ghiorghiţă, dezvăluiri de la HSR, la… duş: Am stat fărăun loc de muncă aproape doi ani şi jumătate, nu a interesat pe nimeni
Fostul, timp de 12 ani, viceprimar al municipiului Botoşani, este figuracentrală a lumii politice locale de două săptămâni. După ApR, PRM şiPDL, după ce a declarat că preferă să se retragă din politică decât săpărăsească rândurile democrat-liberalilor, după ce în nenumărate rândurii-a adus laude publice lui Cătălin Flutur, Florin Ghiorghiţă a votatpentru demiterea propriului coleg de partid, Eugen Ţurcanu, care îi este şi rudă, din funcţia de viceprimar şia contribuit decisiv la desemnarea unui viceprimar de la PSD. Înaceastă mişcare s-a aliat cu Ovidiu Portariuc şi Cosmin
Interviu Elena Udrea: N-am fost un ministru care a stat la cafele, ciunul care a încercat să îmbunătăţească viaţa locuitorilor din Botoșani
Dacă nu a fost prezentă săptămâna trecută la Botoşani, când s-aulansat şi aici candidaţii de la Partidul Mişcarea Populară pentrualegerile europarlamentare, în schimb Elena Udrea a acordat un interviuîn care face mai multe referiri la judeţul Botoşani. Printre altele,fostul ministru al Dezvoltării, care a vizitat judeţul în perioada2010-2011, a trecut în revistă proiectele din judeţ la care a contribuitîn timp ce făcea parte din precedentul Guvern.
INTERVIU Roxana Vașniuc: De când sunt eu pe lumea asta mi-am dorit săfiu la televizor / Doar pentru că e nu ştiu ce milionar nu e suficientpentru mine - FOTOGALERIE
Apare mai mereu la posturile centrale de televiziune şi în tabloide, dareste o apariţie relativ rară prin Botoşani. Roxana Vaşniuc a revenitînsă acasă pentru câteva zile, cu ocazia Sărbătorilor Pascale şi apurtat cu reporterul Botoşăneanul o discuţie despre cariera sa, desprelumea mondenă, despre cum a plecat din judeţ şi a ajuns la posturilecentrale TV. Toate acestea înaintea relansării sale într-o emisiune careva începe să fie difuzată în aproximativ o lună.
INTERVIU Amitabh Vardhan, director Cine Grand: Este cu mult peste așteptările noastre / Am făcut ca Botoșaniul să nu mai meargă la culcare înainte de 1 noaptea
INTERVIU Mihai Ţâbuleac : Este grav ce se întâmplă la Botoșani, dar mă opresc aici
vivacredit.ro
INTERVIU Cătălin Flutur : Sunt la o vârstă la care nu mă mai joc cu viaţa mea / Sunt şi regrete
Din intamplare -am cunoscut pe "Catalin".Se lauda ca este teolog (si pentru asta am sa cer "judecarea lui in consiliul profesoral al Facultatii). Se mai lauda ca este scriitor, dar imi este frica sa citesc ceva sris de el. Din conversatii am observat un fel de h"halucinatii" politice (gen ANTENA 3), sociale si mai alesezoterice. Bine a zis cel dinaintea mea ca e "fuhrer"
12 iunie 2013, 12:34
Cine ti-a spus tie fuhrer ca nu se platesc impozite. Ca fapt divers, chiar daca nu sunt dator cu explicatii, raspund provocarii tale cu o marturisire: Nu sunt preot, dar sunt angajat al unei parohii. „Salariul de la stat”, cum il numesti tu, eu il am de 750 de lei pe hartie. Statul da 300 de lei, iar diferenta trebuie sa o completam din serviciile si veniturile proprii ale parohiei. Impozitul mi se opreste din cei 300 de lei pentru tot salariul (750 lei), fara sa intereseze pe cineva daca luna asta sau luna trecuta am avut de unde completa aceasta diferenta de salariu.Dar tu personal, cel ce stii a judeca, cate lumanari ai aprins la biserica? De cate ori ai venit la rugaciune? De cate ori ai participat la Sfanta Liturghie? Sunt sigur ca nu te omori a calca pragurile bisericii decat daca ai nevoie de un botez, o cununie, o inmormantare...Faptul ca sunt unii preoti care pun pret serviciilor (praznice, cununii, inmormantari, etc) e dureros!!! Nu-i judec, nu-i condamn, insa ar fi tare frumos sa lasi omul sa iti dea atat cat poate si atat cat vrea. Stiu ca si sfintiile lor au cheltuieli, au copii la scoala, au datorii, sunt familisti si sunt oameni in primul rand, deci au nevoie ca si noi de bani, dar nu trebuie sa generalizam. Nu toti preotii sunt hrapareti si nesatui. De ce nu vedem si faptele lor bune? De ce nu vedem si activitatea misionara si sociala a protopopului Lucian Leonte pe care voi il judecati si il condamnati? Pentru ca suntem prea indobitociti si rai la suflet, iar ceea ce tine de scandal si de de a denigra si murdari pe cineva (mai ales biserica si slujitorii ei) scoatem in evidenta fara sa ne informam in ce masura sunt adevarate.Spuneti-mi voi cei ce judecati pe cei ce vi se pare ca gresesc si pacatuiesc, stiti pocainta lor? Cunoasteti viata lor atat de bine incat sa ii condamnati cu atata dusmanie?Dar voi, cat timp acordati rugaciunii, macar acasa daca nu la biserica, in fiecare zi? 1 minut, 5 minute? 10? O ora? Aflati ca multi din cei ce voi ii puneti la zid cu ale voastre cuvinte se roaga mai mult decat va imaginati voi si se roaga si pentru voi cei ce-i prigoniti si-i judecati!!!
10 iunie 2013, 13:37
"lupta Bisericii este mai mare că atunci era mult mai uşor când nu era atâta influenţă negativă să-l conduci pe om." Ma bucur nespus ca preacucernicul parinte protopop recunoaste ca Biserica inseamna, in mod special si dovedit si istoric, un instrument aproape ideal de manipulare a maselor populare: citez:"sa-l conduci pe om". Dupa umila mea parere, omul ar trebui educat, indrumat, ajutat si sprijinit de catre Sfanta Biserica, inainte de a fi condus. Desigur, depinde de sensul cuvantului... Aici, "condus" ma duce cu gandul la un animal de povara docil, cu ochi calzi, lacrimand din cauza sudorii ce-l arde in timp ce trage la plugul stapanului. De ce slujitorii Bisericii percep tarife neimpozabile pentru serviciile ce se regasesc in fisa postului (bugetari fiind), si pentru care primesc salarii de la bugetul de Stat? De ce staretii unor manastiri care cer si primesc ajutoare materiale din diverse surse au la scara chiliei masini de ultima generatie? Ce este de fapt Biserica in Romania?? Va rog sa-mi spuneti si mie... Preotii mai sunt preoti sau multi dintre ei sunt popi?? De ce la Sfanta Taina a Spovedaniei esti intrebat ce mai faci, cum o mai duci, iti merg bine afacerile, cat ai putea cotiza pentru biserica, primesti "canon" o aghiasma mare si zece "Tatal nostru" si apoi vii a doua zi si primesti Sfanta Impartasanie? De ce parintele protopop vorbeste doar de cat de greu ii este Bisericii in ceea ce priveste "condusul" oamenilor?? De ce nu aminteste si de cat de greu le este unor enoriasi in a implini cerintele unor reprezentanti ai Bisericii?
8 iunie 2013, 05:26
Multumim ca ne aduceti aminte parinte.
7 iunie 2013, 18:18
Un interviu rautacios, tendentios din partea celui care l-a realizat, mai erau si alte intrebari care se puteau pune.Mai pune mana pe carte si invata cum se face un interviu.
3 iunie 2013, 15:50
nu de la stat??? dar salariile de unde le luati? de ce nu platiti impozite? de ce nu taiati chitanta atunci cand jumuliti sarmanul om de 700 lei pentru o inmormantare? de ce vreti toata ziua bani de la consiliile judetene?
3 iunie 2013, 09:50
iarena.ro
loading...
loading...
Sondaj
Se califică FC Botoșani în play-off?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„A fost un simulacru de gală și nu vorbesc în numele subprefectului Daniela Lozneanu, ci în numele omului Daniela Lozneanu, care a participat la o activitate și care spera să se transpună într-o altă lume, a metaforei. Am fost ...
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.6573 lei
USD
Dolarul SUA
3.8067 lei
CHF
Francul elveţian
3.9531 lei
GBP
Lira sterlină
5.2524 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4395 lei
XAU
Gramul de aur
163.7883 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2245 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.5068 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0379 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0601 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1830 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6253 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1 o C
Dorohoi
-1 o C
Bucecea
-1 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-1 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.